I will survive

1978 sjöng Gloria Gayner sången ”I will survive”. En del av texten går såhär: “I will survive, Oh, as long as I know how to love, I know I'll stay alive, I've got all my life to live. And I've got all my love to give and I'll survive
I will survive, hey, hey”.
Den handlar ju om olycklig kärlek, som så många andra sånger, men orden I will survive kan ju relatera till mycket. Just nu behöver jag påminna mig om det, att jag kommer att överleva, fast det mesta är skit. Det blir bättre, tänker jag. Jag vill dock inte bara överleva utan leva. Och det är inte så det är just nu och jag fastnar lättare i tankar som säger att ”det kanske inte blir bättre” och det är inga trevliga tankar. Erfarenheten säger ju att livet går upp och ner och det är berg och dalar och att efter en tid av dal, gyttja och uppförsbacke så kommer utsikten från ett berg och ändå är dalen skitjobbig.

I 10 (!) år har jag kämpat med illabefinnande. Det är 10 år sedan de första yrselattackerna kom och sedan följde allt annat och livet tog en ny vändning. Visst, periodvis har jag mått riktigt bra och kunnat leva ordentligt, men det har ändå varit en ständig balansgång.  Jag hade hoppats att vara i mitt livs form när jag fyllde 50, och nu vid 51 är jag sämre än på länge. Det är så mycket samtidigt och jag vet inte riktigt hur det ska bli bättre. Ja, jag jobbar mina 50% och jag sköter mina vardagssysslor, typ, men det är inte mer. Jag bara överlever. Och är det inte det ena så är det det andra. I onsdags ringde hudläkaren och hon tyckte ju att det var positivt att eksemet verkar ha lagt sig och att jag kunnat trappa ut kortisonkrämerna. Att jag har så ont tror hon beror på att huden, pga de starka kortisonkrämerna, är atopiskt (tunn och skör) och atrofierad (knottrig, som kycklingskinn) för det har jag kollat i bra ljus med förstoringsspegel och det ser inte alls trevligt ut. Och att det bör ju läka ut men det kan ta lång tid och vara smärtsamt. Oljor och mjukgörande intimkrämer är det som gäller för huden att återhämta sig. Jag har ju förstått vid det här laget att saker och ting kan ta lång tid, men måste det göra så förbannat ont under tiden? Jag kan ju inte ens sitta normalt. Det tar på allmäntillståndet kan jag meddela. Magontet kommer och går också. För tillfället är det ganska ok men det är också en balansgång och kan vända på en femöring. Diskbråcket är väl det enda som faktiskt läker som det var tänkt vilket jag förstås är tacksam för. Så jag får väl fortsätta nynna på Gloria Gayners sång och andas ett andetag i sänder. Tar naturligtvis tacksamt emot alla goda tankar, böner, hejarop och hållna tummar.

Delar idag en bön från internet, den heter Ut ur skuggorna:

”Gud, våra liv pendlar mellan ljusets glädjefulla liv och skuggornas tröttsamma tillvaro. När vi går på tomgång, Gud, överraska oss med ett leende, en blick, en förlösande kommentar, en färgnyans som bryter igenom gråheten, så att vi kan få ny kraft och inspiration att leva igen med öppna sinnen och med äkta skapande nyfikenhet på livet. I dina händer överlämnar vi oss, Amen.”

Blessings

 <3

 

 

 

 


Den som ber

I söndags var det Bönsöndagen och temat på min predikan var ”Den som ber”. Den finns att lyssna på här på hemsidan.

Det var också Mors Dag och jag fick en present av Gabriel och Magnus. De hade köpt en Game of Thrones coffemug på SciFi bokhandeln i Malmö och den är jättefin. Funkade bra att drick kaffe ur ;-)

Från och med söndag är vi ute i Sännevadet med kårens aktiviteter, förutom terminsavslutningen av Bibelsamtalet på måndag och ekumenisk bön på kåren på tisdag nästa vecka, men annars är resten därute, till och med den 25/8. På söndag är gudstjänsten kl.15 och därefter är det After Church med aktiviteter för alla. Välkommen då.

Imorgon ska jag till sjukgymnasten igen och få lite mer laserbehandling antar jag. Och på eftermiddagen ska hudläkaren ringa. Jag får ta och skriva ner allt jag skulle fråga henne så jag inte glömmer. Förra veckan var magen ganska bra, inte alltför besvärligt, men i söndag eftermiddag blev det värre igen och även igår. Jag hoppas det lägger sig igen. Jag är snart inne på fjärde och sista veckan med Omeprazol. Märkligt att det onda fortfarande slår på sådär.

Idag delar jag Psaltaren 121

”Jag ser upp emot bergen: varifrån skall jag få hjälp? Hjälpen kommer från Herren, som har gjort himmel och jord. Han låter inte din fot slinta, han vakar ständigt över dina steg. Han sover aldrig, han vakar ständigt, han som beskyddar Israel Herren bevarar dig, i hans skugga får du vandra, han går vid din sida. Solen skall inte skada dig om dagen, inte månen om natten. Herren bevarar dig från allt ont, från allt som hotar ditt liv. Herren skall bevara dig i livets alla skiften, nu och för evigt.”

Grace & Peace

 ;-)

 


En bön för idag

Fader, jag andas ut min trötthet, jag andas in din kraft. 
Kristus, jag andas ut min ensamhet, jag andas in din närhet.
Helig Ande, jag andas ut min oro, jag andas in din frid. Amen.


Blixtar och dunder

Igår var det åskoväder med hällande regn, blixtar och dunder. Vi drog ur alla datorer och stängde wifi en stund då det var som värst. Lite läskigt var det. Katterna tyckte det var konstigt och Snövit satt i fönsterkarmen och tittade ut på regnet som slog mot marken. Jag hade fönstret lite öppet och luften som kom in var efter en stund så skön och klar. Det hade varit kvavt hela dagen så det var skönt med luft som man kunde andas ordentligt i. Idag är det lite svalare så vinden har vänt och det ska väl vara en period med lite svalare igen. Så länge det inte blir jättekallt så är det helt ok. Solen tittar i alla fall fram och det är skönt.

Magen har varit ganska ok denna vecka så jag håller tummarna att det ska bli bra framöver. Går inte på tredje veckan av fyra med Omeprazol idag. Eksemet jag haft i de undre regionerna är i stort sett borta nu (efter ca 7 månader) och jag kollar varje dag för att försäkra mig om att det inte blir värre igen. Hitintills ser det bra ut. Dock är smärtan, irritationen och ”skavet” inte borta. Jättekonstigt. Det är nästan som fantomsmärtor – det syns ingenting med det känns, gör ont, en smärta som flyttar sig och känns både utanpå och innanför huden, typ i nervändarna och även inuti ibland. Så himla sjukt. När jag var hos hudläkaren lovade hon skicka en telefontid då vi skulle tals vid för att se hur det gått och hon ska ringa den 29/5. Ska fråga då om detta är som kan ha med eksemet att göra, om det är vanligt eller inte. Kanske det har det, kanske inte. Kanske är det hormonellt. Det är så mycket som är det så man vet varken ut eller in. Kanske är det ännu ett utsättningssymptom på det antidepressiva. Under så många år har de dämpat alla känslor, inte bara de mentala, känslomässiga, utan även de fysiska, så nu känner jag allt mycket starkare. Kanske, kanske inte. Även här gäller väl att avvakta och hoppas att det går över. Suck.

På söndag är det Bönsöndagen och temat för predikan är ”Den som ber”. Välkommen på gudstjänst på kåren då, kl.10.00. Det är sista gudstjänsten på kåren innan sommarens tillfällen ute i Sännevadet. Från och med den 2/6 – 25/8 håller vi till där ute. Kolla i annonser och på anslagstavlan efter mer detaljer. Jag lägger ut allt på hemsidan också så fort kårbladet är klart.

Idag delar jag Psaltaren 73:23-26
”Men nu är jag alltid hos dig, du håller mig vid handen. Du leder mig efter din vilja, du för mig på härlighetens väg. Äger jag dig i himlen önskar jag ingenting på jorden. Min kropp och mitt mod må svika, men jag har Gud, han är min klippa för evigt.”

Blessings

 <3

 

 


Växtkraft

Att växa i tro var rubriken på Urbans predikan i söndags och vill du se och lyssna på den så finns den här på youtube. Han gjorde det bra, som vanligt, och jag tror det var en fin gudstjänst.

Jag ringde VC i fredags och fick en telefontid med doktorn igår morse. Han trodde att jag behöver avvakta, ha tålamod och låta Omeprazolen få en chans att fungera. Och faktum är att jag mådde mycket bättre i magen under helgen så jag trodde att det var på väg att bli bra. Igår och idag är det inte lika bra dock, men jag hoppas det släpper snart igen. Men det kan ta tid för magen att läka om den blivit skadad av NSAID preparat, typ Ipren, så jag hoppas den håller på att läka. Det är jobbigt ändå, det kommer man inte ifrån. Svårt att veta från stund till stund om det ska bli sämre. Om det inte blir bättre, eller blir sämre så skulle jag höra av mig igen till doktorn i alla fall.

Idag är det sommarvärme och sol. Det var varmt igår också och kvavt. Det är hög luftfuktighet idag också vad jag förstår. Ska gå ut senare så då får jag väl känna på det.

Magnus och Gabriel hade en bra lördag. Det gick bra att köra både till och från Malmö och Johannas föreställning var jättefin. Jag får se filmen så småningom. De hade varit och ätit tillsammans efteråt innan de körde hem igen. Jag fick ha en lugn dag med katterna.

Delar en morgonbön från internet:

”Gud, tack för att du ger oss ännu en dag. Hjälp oss så att timmarna och minuterna inte rinner oss ur händerna. Ge oss i dag några levande ögonblick att minnas, några täta sekunder fyllda av mening. Hjälp oss att använda timmarna så att vi i kväll med glädje kan se tillbaka på de erfarenheter som dagen givit. Hjälp oss att se med årens perspektiv på sekundernas påfrestningar. Låt oss leva ännu en dag i ditt eviga ljus, Amen.”

Grace & Peace

 ;-)

 

 


Det bidde inget med det

Idag skulle jag ha åkt till Malmö. Varit hos mina föräldrar i kväll och i natt och imorgon skulle Gabriel och Magnus komma och vi skulle alla gå och se Johannas dansföreställning på Palladium och äta en bit innan vi sedan skulle köra hem igen. För min del blir det inget med det. Ryggen kanske hade klarat det (fast det är dumt att chansa med allt sittande som det skulle bli), men jag har fortfarande så ont i magen att jag inte kan fungera normalt och jag vet inte när jag har lite ont eller jätteont. Två dygn var jag helt ok och sedan kom smärtan igen med full kraft i onsdags eftermiddag och igår. Idag är det lite lugnare. Detta trots Omeprazolen alltså. Undrar om jag fått magsår av värktabletterna. Jag hade ju redan en känslig mage innan och det kan ha varit droppen. Fast då borde ju Omeprazol hjälpa. Jag får nog ta en vända till hos doktorn för att se vad han tror. Kanske jag behöver göra en gastroskopi för att se hur det ser ut nu. Usch. Jag gjorde ju en 2010 och den visade ju rodnad i magsäcken och polyper som det togs prov på. Det togs också prov för HP (Heliobacter Pylori = magsårsbakterien) men det var negativt och jag tror inte det smittar så lätt utifrån. I alla fall så fick jag ju Omeprazol då också, vilket jag tog några månader men sedan blev jag ju mycket bättre när jag började äta LCHF så sedan har jag inte tänkt mer på det. Visst jag har diagnosen IBS och det är ont och jobbigt ibland, av olika anledningar, men jag har aldrig haft såhär ont under såhär lång tid, så det kanske behövs en koll. Alltså, det här diskbråcket ställde till mer än nödvändigt. Det har ju faktiskt blivit mycket bättre efter hand och det är jag väldigt tacksam för. Snart kan jag nog röra mig typ normalt igen. Snart kanske jag kan gå en runda utan stavar. Så där är en positiv sak i alla fall ;-) Magnus och Gabriel kör ner till Malmö imorgon och ser föreställningen och går ut och äter med Johanna innan de kör hem igen. Så får jag vara hemma hos kissarna.

Vi har ledig helg nu och på söndag kommer Urban Arvidsson och predikar på gudstjänsten på kåren. ”Att växa i tro” är temat. Det brukar vara uppskattat när han kommer.

Idag delar jag den långa versionen av Sinnesrobönen:

”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.

Låt dock aldrig min sinnesro bli så total att den släcker min indignation över det som är fel, vrångt och orätt. Att tårarna slutar rinna nerför mina kinder och vreden slocknar i mitt bröst.

Låt mig aldrig misströsta om möjligheten att nå en förändring bara för att det som är fel är lag och normalt, att det som är vrångt och orätt har historia.

Och låt mig aldrig tvivla på förståndet bara för att jag är i minoritet. Varje ny tanke startar alltid hos en ensam, Amen.”

Blessings

 <3

 

 


Game of Thrones

För ett antal veckor sedan var jag en av dem som inte sett ett enda avsnitt av serien Game of Thrones, men det var så många som  pratade om den och var helt begeistrade så jag tänkte att jag skulle kolla vad det var. Jag var ju sjukskriven då och åt starka värktabletter, så jag orkade inte mycket annat. Och nu, ett många veckor senare är jag i kapp. Igår såg jag det senaste avsnittet på sista säsongen. Nästa (som jag hört är det sista) kommer nästa måndag och jag måste säga att fast denna serie är väldigt våldsam och brutal och inte sparar på varken blod eller andra hemskheter så är själva storyn verkligen något att fundera på. Den visar hur våldsamma vi människor kan vara mot varandra när hat, hämnd och girighet får råda, men också att det finns möjlighet att komma samman och kämpa sida vid sida om det finns ett större, gemensamt hot. Jag vet inte hur det kommer att sluta för under alla säsonger har det tagit vändningar som man inte kunnat förutse så jag tänker inte ens försöka nu utan bara vänta in sista avsnittet och se vad som händer. Hur som helst så har denna serie gjort att mina veckor med smärta och krämpor av olika slag varit lite lättare att komma igenom.

Helgens aktiviteter gick bra. Loppisen var lyckad och mycket folk kom och handlade och fikade. Många fina samtal blev det visst också och det är ju väldigt roligt. Söndagen var också fin och predikan, andra delen på ”Det största kommatecknet”, finns att lyssna på här på hemsidan.

Jag har inte fått några provsvar än från proverna jag tog i torsdags, men jag bad ju att få en kopia av dem och de brukar skicka med B-post. Och eftersom ingen ringt så antar jag att de inte visade alltför konstiga resultat. Vi får väl se.

Idag delar jag ett citat av The Dalai Lama:

"The Path to a world of peace must travel through the hearts of every one of us."

Grace & Peace

 <3

 

 

 


Loppis Loppis

Imorgon är det den längsta loppisen, den som räcker hela Storgatan. Vi kommer också att ha loppis och fika på gården vid kåren så passa på att komma och titta och handla och fika.
Igår var jag hos doktorn på VC. Ortopeden. Han tyckte det var kul att se att ryggen blivit så mycket bättre så jag fortsätter med övningarna och rörelse och vila så ska det nog läka ut ordentligt. Jag berättade om att jag har så ont i magen och han trodde som jag, efter att han undersökt mig, nämligen att det är värktabletterna som retat magslemhinnan m.m. Så jag fick Omeprazol i 4 veckor så hoppas jag att det läker ut. Jag fick även ta prover, både "vanliga" som de brukar ta och infektionsprov och leverprover 😉 Jag behövde inte ens be om det. Jag gillar honom. Synd att han bara är hyrläkare och inte finns här alltid. Jag hoppas att han kommer tillbaka med jämna mellanrum. 
I dag verkar vara en tung dag så jag gör som jag brukar - ett ögonblick i taget. 
Blessings

❤️

Det största kommatecknet

Det är temat på predikan från i söndags och nu på söndag. Det blev två delar. Om du undrar vad det betyder så lyssna på predikan. Den finns här på hemsidan.

Idag har jag flyttat ut från sängen till soffan för förmiddagskaffet för första gången på mer än fem veckor. Det funkar bra, men jag behöver verkligen ett nackstöd i den här soffan. Vi har ju bytt soffa sedan jag satt här senast och den här är lägre i ryggstödet och jag behöver mer stöd bakom nacken. Magnus har sagt att han kan bygga ett sådant så jag får påminna honom om det. Det finns ju att köpa, men det är lite väl dyrt för min smak.

Idag ska jag till sjukgymnasten igen. Det är två veckor sedan sist och jag har blivit mycket bättre i rygg och ben. Dessvärre verkar det som att alla de starka värktabletterna jag tagit har ställt till det i magslemhinnan och tarmarna för jag har haft så jätteont i magen flera gånger de senaste veckorna och har ont till och från varje dag. I lördags hade jag så ont att jag fick ligga i sängen nästan hela dagen. Hela magen är i uppror och det stiger upp i bröstet och ända upp i huvudet. Fruktansvärt obehagligt. Jag har bollat lite med några av mina vänner som kan sån’t här och troligen är det så att värktabletterna är orsaken och nu tar det ett tag för magen att återhämta sig. Det är så typiskt. Alt kommer på en gång. Det ena ger det andra. Det känns som att det kunde räcke med en sak i taget, men nä då, det är inte så varken livet eller kroppen fungerar.  Jag hoppas att det blivit bättre innan nästa helg (17-19) då jag ska åka till Malmö på fredagen och på lördagen kommer Magnus och Gabriel och vi ska se Johannas dansföreställning och sedan köra hem igen. Vi har ledig helg då nämligen och vill verkligen kunna se föreställningen .  Det var så längesedan vi såg Johanna dansa och vi vet inte om hon kan fortsätta så mycket efter att hon tagit examen (i januari) så det känns verkligen viktigt att kunna göra detta nu.

Idag delar jag en kort bön från internet:

”Möt mig som den jag är; håll mitt hjärta nära dig, gör mig till den jag skall bli
och lev i mig.”

Grace & Peace

 <3

Rest in peace Chewbacca

Peter Mayhew som spelade Chewbacca i Star Wars dog i tisdags 74 år gammal. Tråkigt. Han var verkligen en speciell man och gjorde väldigt mycket gott med sina pengar och sitt namn, många olika välgörenhetsaktiviteter och sådant ägnade han sig åt. Han, precis som de övriga i Star Wars-teamet som dött, blir mycket saknade. Imorgon, den 4 maj, är det Star Wars-Day så det kanske blir många som hyllar honom genom att klä ut sig till Chewie.

Jodå, Gabriel kom hem med famnen full av vinster från Liseberg i år också :-) 2kg Toblerone, kolasnören och två mjukisfigurer – Tandlöse från Draktränaren och BB8 från Star Wars. Och han hade haft en jättebra dag på alla sätt. Kul när det blir lyckat. Det regnade ju så mycket på morgonen så man undrade hur det skulle bli, men det hade varit fint se’n tror jag.

Jag fortsätter med mina övningar och promenader och jag antar att det blir bättre, väldigt sakta, men det är verkligen tålamodsprövande, på många sätt. Diskbråcket gör att jag inte kan träna ordentligt och det gör att jag mår sämre rent allmänt och fast jag egentligen har ett driv och en passion på insidan (oftast) har jag ingen kraft, ork eller överhuvudtaget möjlighet att leva ut det. Jag som förr hade så mycket energi och handlingskraftighet att det ibland gick alldeles för fort med olika saker, är nu så begränsad på flera sätt att det ibland känns som ett väntrum där man undrar hur länge man ska behöva stanna innan man kommer ut och vidare. Det här med att leva i nuet är väldigt bra, men när nuet inte är en trevlig plats att vara så är det mindre kul.

söndag kl.10 är det gudstjänst och temat på predikan är: ”Det största kommatecknet del1”. Spännande va? Välkommen att vara med.

Idag delar jag Psaltaren 23 – Herren är min herde

”Herren är min herde, ingenting skall fattas mig. Han för mig i vall på gröna ängar, han låter mig vila vid lugna vatten. Han ger mig ny kraft och leder mig på rätta vägar, sitt namn till ära. Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig, din käpp och din stav gör mig trygg. Du dukar ett bord för mig i mina fienders åsyn, du smörjer mitt huvud med olja och fyller min bägare till brädden. Din godhet och nåd skall följa mig varje dag i mitt liv, och Herrens hus skall vara mitt hem så länge jag lever.”

Blessings

 NärCon 2018

 

 

 


RSS 2.0