Twilight zone

Påskafton är egentligen en dag i ”twilight zone”, alltså det är enda dagen då Jesus faktiskt var död hela dagen och lärjungarna satt och gömde sig i rädsla för vad som skulle hända därefter. Ett helt dygn var de förtvivlade, förvirrade och undrade vad allt handlade om. Så att vi firar påsk och äter påskmat och önskar varandra Glad Påsk o.s.v. idag är ju inte helt rätt, för denna dag är egentligen en dag i ”väntrummet”. Nu har vi ju facit så vi vet att Jesus uppstår och kan fira ändå, men om vi skulle sätta oss in i lärjungarnas situation så är det en väntans, förtvivlans och förvirringens dag.

Jag var och simmade i morse. Det var öppet för motionssim kl.8-10 så jag tänkte att det skulle vara bra att simma då. Det var skönt att simma men det var en stressande atmosfär i simhallen för där var ett helt gäng med tävlingssimmare som tränade så där fanns två snabbanor och en massa plaskande och ganska trångt över huvudtaget. Det var rätt många vanliga motionssimmare (som jag) också så det var inte helt optimalt. Vi skulle behöva ett nytt badhus i Tranås. En ordentlig 50 meters bassäng och en ordentlig utomhusbassäng, plus den 25:a som redan finns. Det skulle vara optimalt.

Både Getsemanemötet i torsdags och gudstjänsten igår var väldigt fina samlingar. Vi spelade in hela gudstjänsten igår så den finns här på hemsidan. Ca 40 minuter är den. Imorgon har vi Uppståndelsegudstjänst kl.15.00. Välkommen då också.

Och så dagens bön från internet:

Påskafton, Genom död till liv:
”Gud, välsigna mörkret så att det blir lysande. Ge de trötta mod, de lidande hopp och de rädda tröst, Amen.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3

 


Getsemane eller Blåkulla….

….. eller både ock :-)

Idag är det Skärtorsdag och i Romersk-katolska kyrkan är skärtorsdagen en reningsdag, varav ordet skärtorsdag är bildat. "Skär" kommer från ett fornnordiskt ord för 'ren', 'vacker', 'blank' eller 'klar', som också finns i förleden till ordet skärseld Dagens namn är det samma på norska och danska. I äldre tid sade man omväxlande "skärdag" och "skärhelgd" om denna torsdag.

Inom kristenheten firar vi att Jesus instiftade nattvarden denna dag, ”Det nya förbundet” är temat för idag. Det är också kvällen då Jesus bad i Getsemane och sedan blev arresterad. Vi kommer att ha Getsemanemöte ikväll på kåren kl.18.00 och minnas både Getsemane och nattvarden.

Wikipedia skriver också såhär: ”Skärtorsdagen är enligt folktron den dag då häxorna begav sig till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen. Detta förorsakade allehanda försiktighetsåtgärder i form av gömda kvastar och spisrakor, stängda skorstensspjäll och gevärsskott i luften för att försvåra häxornas förehavanden. En och annan påskeld kunde därtill råka bli för tidigt tänd. Detta är bakgrunden till att barn klär sig till påskkärringar. Utklädda barn går då omkring bland grannarna och med tecknade kort önskar glad påsk och hoppas att få godis i utbyte. Det är osäkert när den traditionen tog sin början i Sverige, men seden var spridd i västsvenska städer vid mitten av 1800-talet. Ibland kan seden också innehålla penninginsamling till välgörande ändamål. För vissa får det skära då syfta på den bleka ansiktsfärg Tor ådragit sig under vinterhalvåret. Dagens "häxor" associerar även färden med rening, i så måtto att den eld som erbjuds i Blåkulla kan befria dem från den klåda, som vissa kvalster  med "skärtor" likljudande benämning orsakar.”

Sedan läser jag på Nordiska Muséets hemsida och ser att det här med häxor och onda makter hör ihop med Jesus stund i Getsemane och början på hans lidande. Såhär står det: ”Häxeriföreställningarna är kopplade till den bibliska berättelsen om Jesus sista dagar. Aftonen före långfredagen intog Jesus påskmåltiden med sina lärjungar och instiftade nattvarden. Senare på natten förråddes Jesus av Judas, vilket var början till Jesu lidande. Enligt de folkliga föreställningarna släpptes alla onda makter fria i samma stund som Frälsaren blev dömd att korsfästas. Därför ansågs skärtorsdagsnatten vara häxornas natt. Man kunde skydda sig mot påskkärringarna genom att skrämma dem med skott och påsksmällare eller att tända påskeldar.

Under 1600-talet utmynnade skräcken för häxorna i häxprocesser då mer än tvåhundra kvinnor avrättades efter plågsam tortyr. Den sista häxdomen i landet avkunnades 1704. Först 1779 försvann bestämmelserna om dödsstraff för trolldom i den svenska lagen.

Eftersom häxornas ondska hotade människan stängdes dörrar och spjäll. Man ställde undan de redskap som häxorna kunde tänkas använda för sin Blåkullafärd på skärtorsdagen: hötjugor, spadar, ugnsrakor, bakspadar och kvastar. För att skydda kreaturen målade man kors på fähusdörren eller lade stål i ladugårdströskeln. Annars kunde häxorna tjuvmjölka kreaturen eller använda dem till riddjur vid flygturen till Blåkulla.”

Så, det är inte helt avlägset att tänka att både Getsemane och Blåkulla har sin plats på Skärtorsdagen. Såklart firar vi inte att häxorna är på Blåkulla och har orgier med djävulen, men vi får vara medvetna om att alla onda makter släpptes fria då sögs liksom upp i Jesus, som sedan korsfästes och dog och i sin död förlät och omvandlade all denna ondska till förlåtelse och kärlek. Så för att få med helheten kanske vi ska ha en liten påskhäxa i ett hörn och titta på :-)

Jag delar dagens bön från internet:

Skärtorsdag - Det nya förbundet
”Herre Jesus Kristus, hjälp mig se och förstå hur andra har det. Hjälp mig att se det skeende som jag själv är inne i. Ge mig kraft att vaka i Getsemanemörkret när någon behöver mig där. Herre förbarma dig! Amen.”

Blessings

 
<3 <3 <3

 

 

 

 

 


Början till slutet… till början….

I söndags var det Palmsöndagen, då Jesus rider in i Jerusalem och Stilla veckan inleds. Veckan som leder fram till arresteringen, korsfästelsen, död och mörker och som sedan vänds i ljus, uppståndelse och liv. Palmsöndagen är bitterljuv. Jesus hyllas som kung med jubel, Hosianna-rop, palmkvistar etc. och bara några dagar senare har ropen ändrat karaktär och låter ”Korsfäst honom” istället. Magnus predikade på temat ”Se, din konung kommer” och predikan finns här.

torsdag har vi Getsemanemöte på kåren kl.18.00 och vi följer Jesus och lärjungarna under sista måltiden och instiftandet av det nya förbundet. Vi följer med till Getsemane trädgård där Jesus bad innan han arresterades och vi får vara i stillhet och bön. Vi firar nattvard tillsammans också, vilket vi brukar göra på Skärtorsdagen.

På fredag, Långfredagen, kl.10.00 är det gudstjänst och vi fortsätter följa Jesus från förhör till korset till graven, blandat med sång, musik, bön. Musikkåren spelar.

På söndag, Påskdagen, firar vi Jesu uppståndelse kl.15.00. Det blir förmodligen en mindre traditionell gudstjänst då det är många bortresta och eftermiddagen kanske inte är helt optimalt just på Påskdagen. Alla är varmt välkomna och vi kommer att fira att graven är tom och Jesus lever!

Idag är det tisdag. Har varit och handlat och inser att jag måste på allvar börja fundera på om jag ska börja handla mer på Willys istället för Ica. Det blir bara dyrare och dyrare och många matvaror har höjts flera kronor, så det är nog dags att göra en förändring där. Nu kan man ju dessutom självscanna på Willys också, så det underlättar ju väldigt.

Imorgon kväll kl.17.30 har vi Gemenskapsmåltid med Påsktema och Påskvandring. Det är över 40 personer anmälda. Jätteroligt. Det blir säkert väldigt bra. Om någon som läser detta har missat att anmäla sig så ring kåren och hör om det går bra att komma ändå. Jag tror att maten är generöst tilltagen :-)

Jag delar dagens bön från internet:

”Kristus, så många människor i din närhet ville inte förstå att du var på väg till korset. Hjälp oss du när ingen annan ser oss i vår nöd. När ingen annan förstår att vi har det svårt kan du ändå förstå. Kristus, förbarma dig, Amen.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3

 


Ljuset bryter fram

Det är töväder på dagarna nu och solen skiner ganska mycket. Inte hela tiden men den har visat att den inte är helt försvunnen i alla fall, vilket man kunde tro i många veckor under vintern. Den känns till och med lite varmare nu och det är skönt när solen får värma kinderna lite. Det passar bra att det blivit ljusare för min andakt ”Ljus i mörkret” finns att läsa på Frälsningsarméns nationella hemsida nu. Länk här.

Ett ljus som bryter fram nu i dessa tider är att imorgon, den 24/3, kommer många människor, ungdomar och äldre, att på flera platser i USA marschera för livet, marschera och protestera mot vapenvåldet som bara växer. Tonåringar tar initiativ och låter sig inte tystas utan har fått nog av alla skolskjutningar och allt våld som innehåller vapen, mest skjutvapen.

På söndag firar vi Palmsöndagen, då Jesus red in i Jerusalem, och hela hans budskap handlade ju om att vara fredsstiftare, älska våra medmänniskor och be för dem som hatar oss. Han sa att den som griper till svärdet ska dödas av svärdet. Typ att den (eller det samhälle) som griper skjutvapen och dödar ska dödas av skjutvapen. Så ljuset bryter fram på olika sätt även i USA. Härligt.

Delar även idag dagens bön från internet:

”Herre Jesus Kristus, du gick försoningens väg och lät det onda komma dig nära så nära att din kropp fick eviga sår. Därför är du vår förebild. Därför är du vår fred. Hjälp oss att se dig i mörkret och att följa dig ut i en trasig värld. Amen.”

Kram

 <3 <3 <3

 

 


Näring

Idag började dagen med en bibel/bön/samtal-stund med pastorerna. Eller egentligen var det två präster och jag så mer präst/officer-samling :-) Det var ett bra sätt att börja dagen i alla fall och jag uppskattar de stunderna. Resten av dagen är både hushållssysslor och annat jobb så en bra grund är perfekt. Vi hade ett bra samtal om tro och liv, teologi, liturgi, traditioner etc. Just sådant som jag ofta gillar att samtala om. Jag gillar att prata om annat också och kan göra det mycket och gärna, men just samtal om det lite djupare i tro och liv ger mig lite extra näring :-)  

På tal om näring så talade jag ju om att jag gjort vattenkefir och jag måste rekommendera det igen. Jag har flera flaskor på gång i olika smaker och jag hoppas de blir lika goda som den första med blåbärssmak. Till och med Gabriel tyckte att den var god :-)

I kväll kl.17.00 är det den sista samlingen med Stillhet & Bön i Fastan, och även om du inte varit med någon annan gång så är du välkommen idag. Vi börjar närma oss Stilla veckan som leder oss fram till påsk och vi har möjlighet att följa Jesus och få försöka sätta oss in i det han gjorde för oss och hela världen. På Skärtorsdagen kl.18 har vi Getsemanemöte så vi får följa Jesus i Getsemane men också dela brödet och vinet för att minnas och återuppleva instiftandet av det nya Förbundet. På Långfredagen kl.10 har vi gudstjänst och får fortsätta att följa Jesus från förhör, pryglande, misshandel, Via Dolorosa och upp på korset, ända fram till döden in i graven. Där lämnar vi på fredagen och först på söndagen, Påskdagen (gtj. kl.15)  vet vi att Uppståndelsen är ett faktum och döden är besegrad. Här återkommer samtalet vi hade om att leva i nuet. Att kunna vara i varje stund och minnas och uppleva inom oss det som skedde så att det liksom blir verklighet i kroppen och inte bara intellektuellt i huvudet. Så kan vi också veta att vi varje söndag under året firar gudstjänst för att det var på söndagen Jesus uppstod och livet segrade.

Dagens bön från internet:

”Gud, som delar vår ångest och smärta och omsluter oss med kärlek, ge oss tro att hålla ut då prövningar möter och kraft att orka i tider av torka och tomhet. I Jesu namn, Amen.”

Blessings

 :-)

 

 

 


Vårdagjämning 2018

Bara för att dagen heter Vårdagjämning betyder inte det att det skall vara vår. Snö, minusgrader och nordliga vindar är snarare det som är verkligheten. Jag har en bild från Limhamn på Vårdagjämningen 2013 och då var hela gården full med snö, så det är inte helt ovanligt med vinter, på många platser i Sverige, även om dagen heter som den gör. Jag fick en bild av min mor i morse som visade att även idag är det 5 cm snö i Malmö, så heja Vårdagjämningen :-) I alla fall är vi inne i andra delen av mars månad och våren kommer väl inom kort trots allt. Snart så…..

Söndagens gudstjänst var en fin samling och vi pratade om Maria, Jesus mor. Det var ju Marie Bebådelsedag och hon fick komma i fokus. Predikan ”Var inte rädd” finns att lyssna på här på hemsidan. Nu på söndag är det Palmsöndag och Magnus predikar och Anders leder. Så jag får förmånen att lyssna, vara med i gudstjänsten som deltagare och sköta tekniken :-) det blir jättebra. På lördag är det Öppet Hus med Vårförsäljning 10-13 – lotterier, loppisbord, våffelservering. Det brukar vara väldigt omtyckt om trevligt på flera sätt. Välkommen du också.

Jag har gjort egen vattenkefir med blåbärssmak. Så himla gott det blev. Vattenkefir gör man med kefirgryn som man aktiverar och sedan använder man vatten och socker som bas och grynen gör att vätskan fermenteras. Sedan lägger man i någon smak t.ex. frukt, bär, örter etc. och efter ett dygn med det så silar man allt och låter det stå något dygn till innan man ställer in den i kylan. Igår smakade jag för första gången på blåbärskefiren och den blev hur god som helst och dessutom jättenyttig. Massor av goda tarmbakterier och dessutom gott. Nu har jag en på gång med jordgubbssmak och en som jag ska smaksätta med ingefära (så det blir som Ginger ale). Jag har också mjölkkefirgryn så jag ska göra sådan också men jag började med detta. Jag köpte grynen på Grönt Levande – länk här.

Så, dagens bön från internet:

”Barmhärtige Gud, när bekymmer och oro hotar att få makten över oss, hjälp oss då att se vad som är viktigt. Låt oss genom livets splittring och mångfald finna vilan i dig. Amen.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3

 


Happy St. Patrick’s Day

Idag firas St. Patrick’s Day i flera länder. Ursprungligen från Irland, via USA kommer det väl mer och mer till Sverige också. En del städer är alldeles grönfärgade idag och man ska ha något grönt på sig. Jag har gröna strumpor :-) St. Patrick’s Day är till minne av St. Patrick som var den som missionerade på Irland och han firas som Irlands skyddshelgon.

Han skrev en hel del och flera böner och välsignelser. Här är ett exempel:

“Christ with me, Christ before me,
Christ behind me, Christ in me,
Christ beneath me, Christ above me,
Christ on my right, Christ on my left,
Christ when I lie down,
Christ when I sit down,
Christ when I arise,
Christ in the heart of every man who thinks of me,
Christ in the mouth of everyone who speaks of me,
Christ in every eye that sees me,
Christ in every ear that hears me.”

Och på svenska:

”Kristus med mig, Kristus framför mig,
Kristus bakom mig, Kristus inom mig,
Kristus under mig, Kristus över mig,
Kristus på min högra sida, Kristus på min vänstra sida
Kristus när jag ligger, Kristus när jag sitter,
Kristus när jag stiger upp,
Kristus i hjärtat på var och en som tänker på mig,
Kristus i munnen på var och en som talar till mig,
Kristus i varje öga som ser mig,
Kristus i varje öra som hör mig.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3

 


Vår eller…?

När jag sitter här i soffan och solen skiner in genom fönstret och värmer mig i nacken känns det för varmt med långärmad tröja. När jag går ut genom dörren fryser jag ordentligt om jag inte har både kofta och jacka. Det var nog runt tio minusgrader i natt och i skuggan är det riktigt kallt under dagen också. Det känns ganska avigt att vi ska ställa om klockorna till sommartid nästa helg…. Jag antar att vintern måste släppa greppet inom kort i alla fall.

Igår började dagen med pastorsträff i Församlingshemmet. Det är alltid bra och trevligt att få träffa kollegorna i de övriga kyrkorna. Att äta tillsammans, prata, be och planera.

Allt utom powerpointen är klart till söndag, så jag får se till att få ihop allt idag. En promenad måste till också. Solen måste få lysa på mig och värma kinderna.

Igår hade vi 5:e samlingen av Stillhet & Bön i Fastan. Vi pratade lite om händernas bön och praktiserade det lite grand. Nu är det en sådan samling kvar, nästa torsdag, och sedan går vi in i Stilla Veckan och den torsdagen är Skärtorsdag och då kommer vi att ha Getsemanemöte på torsdagskvällen.

Välkommen på gudstjänst på söndag kl.10.00. Temat är ”Var inte rädd” och det är Marie Bebådelsedag och det handlar om Maria. Det är inte så ofta vi predikar om Maria i den protestantiska kyrkan men på söndag får hon komma fram. Så välkommen du också.

Jag delar även idag dagen bön från internet:

”Tack Gud för din ständiga närvaro, tack för att du möter oss som vi är. Hjälp oss att lita på din kärlek och ge vidare av allt du ger oss, Amen.”

Blessings

 <3 <3 <3

 


Töväder

Äntligen är det töväder. Snön smälter bort och det slaskar överallt. Jag hoppas att det mesta försvinner ordentligt innan det börjar frysa igen, vilket prognosen säger att det ska göra inom de närmaste dagarna. Suck.

Idag köpte jag tidningen Allas för där finne ett reportage om Sara som opererades samma dag som jag förra året, fast i Stockholm. Vi fick kontakt via den amerikanska Breast Implant Illness – gruppen på Facebook och hon och en annan tjej startade senare den svenska gruppen på Facebook. Hon berättar sin historia i Allas och det är så bra att kunskapen sprids på flera sätt nu. Det är ett väldigt bra reportage.

Vi är nu på andra sidan mitten av Fastan och Påsken närmar sig. Söndagens gudstjänst var fin och predikan, ”Nu är det nu”, finns att lyssna på här på hemsidan. På söndag är det Marie Bebådelsedag (eller egentligen är det den 25/3 men i år sammanfaller det med Palmsöndagen så då får man fira den söndagen innan). I alla fall är temat på söndag: ”Var inte rädd.”

Idag är det förberedelser för helgen och för Påskens olika samlingar som främst står på schemat. Samt förberedelser för Stillhet & Bön i Fastan på torsdag och nästa torsdag. Det är två gånger kvar och om sedan går vi in i Stilla veckan.

Delar dagens bön från internet:

”Herre,, gör väggarna mellan våra samfund osynliga. Helga våra olikheter
så att vi gemensamt kan tjäna ditt rike på jorden. Genom Jesus Kristus, Amen.”

Grace & Peace

 

 <3 <3 <3

 


Nu är det nu

Det är rubriken på min predikan till söndag. I början av 2000-talet var det ett barnprogram på TV som hette så och jag gillar uttrycket. Såklart handlar det om att leva i nuet och varför och hur och lite till, så välkommen du också om det låter intressant. Kanske kan du få en ny insikt och ett möte med Gud på ett nytt sätt.

Fredag igen och fortfarande vinter. Ja, det snöar till och från idag också. Suck. Jag ser så fram emot våren. Insåg att det är 35 år sedan jag, mor och far mötte våren i Rom precis vid den här tiden. 35 år!! Allvarligt! Det är ju verkligen dags att åka dit igen :-)

Igår hade vi utvecklingssamtal för Gabriel och det gick bra. Vi har ju påtalat att han behöver lite speciella förutsättningar i vissa avseenden och igår var en specialpedagog med och hon var jättetrevlig och hjälpte till att ge förslag på hur de kan underlätta för honom vid de tillfällen som det kan vara lite besvärligt. Det kändes väldigt bra i alla fall och han verkar ha ett mycket bra förhållande med sin lärare/mentor.

Efter utvecklingssamtalet var det den 4:e samlingen i Stillhet & Bön i Fastan. Det är roligt att se och höra dem som varit med varje gång hur det nu tar kortare tid för att komma ner i varv och in i tystnaden och friden. Vi har två sådana tillfällen kvar så passa på du också.

Idag vill jag dela den helige Franciscus bön:

”O Herre, gör mig till ett redskap för din frid.
Där hat finns, låt mig få föra dit kärlek.
Där ondska finns, låt mig få komma med förståelse.
Där oenighet finns, låt mig få komma med enighet.
Där tvivel finns, låt mig få komma med tro.
Där osanning finns, låt mig få komma med sanning.
Där förtvivlan finns, låt mig få komma med hoppet.
Där sorg finns, låt mig få komma med glädjen.
Där mörker finns, låt mig få komma med ljuset.

O gudomlige Mästare,
låt mig sträva inte så mycket efter att bli tröstad, som att trösta,
inte så mycket efter att bli förstådd, som att förstå,
inte så mycket efter att bli älskad, som att älska.

Ty det är genom att ge, som man får,
genom att förlåta, som man blir förlåten,
och genom att dö, som man uppstår till det eviga livet. Amen.”

Kram

 <3 <3 <3

 


Tabata

Igår på vattengympan hade vi vikarie och fick testa på vatten-tabata, alltså intervallträning med 20 sekunder intensitet och 10 sekunder vila, 8 set i varje låt. Det var helt ok faktiskt. Det är kul att testa något nytt då och då så man inte hamnar i en vana som till slut inte blir någon träning alls. Det var samma övningar i stort sett som det brukar vara, men på ett annat sätt och annan intensitet. Kul. Det kändes i en del muskler också, men det var skönt.

Och jodå, det snöar idag också….. Men jag tyckte att väderprognosen på TV igår nämnde något om plusgrader längre fram så kanske, kanske det kan börja töa bort snart. När man tittar ut nu känns det dock inte så. Och ändå är det snart mitten av mars månad.

Idag kl.17.00 är det åter igen Stillhet & Bön i Fastan. Det är fjärde samlingen av sex så passa på nu att vara med om du vill. Idag ska jag prata jag lite extra om kroppens bön. Och under dagen är det städ och tvätt och lite förberedelser för helgen som gäller.

Igår kväll var det del 2 av När livet vänder. Oh my goodness, alltså. Att mista sitt barn är fruktansvärt, men att se när barnet blir påkört av tåget måste vara något av det hemskaste en mamma kan göra. Så hjärtkrossande. Och ändå kunde livet vända och bli värdefullt igen. Ja, en del av dessa program är väldigt jobbiga att se på men jag tror att de är viktiga för oss att förstå att livet inte bara är elände utan att det ur ondska, trasighet, sorg och lidande kan komma något gott och värdefullt. Mitt i allt mörker finns det ändå fullt av små ljuspartiklar.

Idag är det också Internationella kvinnodagen och en dag då vi kan se om vi kan lära oss något mer om jämställdhet i världen och hur vi skulle kunna hjälpa den. Jag delar också dagens bön från internet, en bön på just den här dagen, Internationella kvinnodagen:
”Gud, vi tackar dig för denna dag för kvinnors liv och arbete, kamp och glädje, kunskap och stolthet. Tack för att du har skapat oss till din avbild, till att vara dig lika, du som är manligt och kvinnligt - och ingetdera. Tack för alla starka och kloka, kämpande och medkännande kvinnor, tack för alla kvinnor som bär tron i sina hjärtan och förmedlar den till nya generationer. Amen.”

Blessings

 <3 <3 <3

 


I wish - my wishlist

Först – som om de inte räckte med snö nu så har det snöat hela natten och snöar fortfarande. Det är alldeles fullt med snö ute. Jag kom inte in i carporten igen efter att jag varit och handlat i morse, jag fastnade med bilen och sedan gled jag bakåt igen. Det är lite uppförsbacke så det var knepigt. Inga problem att komma ut, men tillbaka in var inte lätt. Jag trodde det skulle bli varmare och töa nu, men tji fick jag. Temperaturen har förstås stigit, runt nollan är det nu, men det öppnade för massor av mera snö. Suck. Förhoppningsvis är det sista rycket nu.

Helgen var bra. Frukost & Teologi i lördags öppnade upp för många nya funderingar och tankar om vad bibeln är och hur vi förhåller oss till den. En mycket bra samling. Söndagens gudstjänst var också fin. Magnus predikade om ”Kampen mot ondskan” och den finns här på hemsidan.

Om en dryg månad fyller Magnus och jag år, 50 år….. Han fyller den 12/4 och jag den 15/4. Vi ska inte ha någon stor fest eller så utan åka ner och träffa våra flickor och gå ut och äta med dem och respektive. Vi bjuder kåren på tårta på ett kyrkkaffe ett par veckor senare. I övrigt blir det inte något stort firande. Att få åka iväg en vecka till Rom eller så hade ju inte suttit fel, men det kontot är fortfarande alldeles för tomt så det får vänta. Eftersom vi inte bjuder till någon stor fest är det kanske inte läge att önska sig presenter. Jag tänker ändå göra det, här och nu. Det kan ju hända att någon tycker att det vore trevligt att ge en present till mig eller oss och då kan man ju lika bra ge lite tips ;-)

Magnus sa igår – ”Jag vill inte ha presenter, jag vill ha pengar så jag själv kan köpa något jag vill ha.” Så nu vet ni det ;-) Jag vill väldigt gärna också ha pengar, men det finns några saker i olika prisklasser som man också kan köpa till mig, nämligen:

1.      Fallskärmshoppning

2.      Tatuering

3.      En spa-vistelse med behandling och övernattning i närheten

4.      En stor blender (mixer) i glas på 1,5 liter och minst 800 w

5.      Elektrisk kaffekvarn – ex. Wilfa – länk här

6.      NT Wright online kurs om Paulus

Ja, det finns säkert fler saker, men som sagt, pengar funkar jättebra. Mitt swishnummer är: 070-5386316 :-)

Att vara i mitt livs form när jag fyller femtio har jag ju fått glömma, eller rättare sagt skjuta på. Nu satsar jag på femtiofem istället. Kanske det kan funka :-)

Idag delar jag en kort tackbön från internet. Denna har jag delat förut, men det funkar ju alldeles utmärkt ändå:

”Tack Gud för din ständiga närvaro, tack för att du möter oss som vi är, Hjälp oss att lita på din kärlek och ge vidare av allt du ger oss, Amen.”

Grace & Peace

 :-) <3

 

 


Small world

Ja, världen är verkligen mindre numera och jag gillar det. Igår kväll fick jag ännu en gång vara del av Luke Northsworthy’s sermon lunch group som han har varje torsdag då han träffar den 5-6 personer för lunch och predikar det han ska predika kommande söndag och de får ha åsikter och tala om vad de kommer att minnas och vad de inte är helt ombord med o.s.v. Och igår kväll (det är 7 timmars tidsskillnad) fick jag vara med igen. Har varit med en gång tidigare. Förra gången var jag lite mer osäker men igår kändes det riktigt bra och jag kunde vara med i diskussionen. Riktigt kul faktiskt. Vilket fantastiskt bra sätt det är att använda tekniken på. Han ringde upp mig via Messenger på videochatt så jag såg och hörde honom på min IPad och han såg mig i sin och vi kunde prata där. Jag har inte direkt använt Skype eller Facetime fast det funnits jätte länge, men för mig är detta relativt nytt och jag tror att jag gärna använder det oftare framöver. Det här med att kunna se varandra på en skärm när man pratar på ”telefon”, det var ju science fiction för inte så väldigt många år sedan, så det är rätt coolt ändå. Nu ser jag fram emot att lyssna på Luke’s predikan på söndag (eller på måndag blir det ju då podcasten kommer ut). Så att använda sociala medier och liknande att skapa nya kontakter världen över är ju ett riktigt positivt sätt att använda dem. Sociala medier kan vara negativa när de missbrukas men det finns mycket positivt och det gäller att hitta det och ta vara på det.

Idag är det Världsböndagen och ikväll kl.19.00 är det gudstjänst på kåren. Kvinnor i Surinam i Sydamerika har gjort programmet detta år och jag delar dagens bön från internet. En bön för just den här dagen:

Världsböndagen
”Idag tänker vi speciellt på kvinnorna och alla våra syskon i Kristus i Surinam.
Tack Gud, att Du kallar kvinnor att tjäna Dig på livets alla områden. Tack för alla Dina välsignelser. Vi vill använda dem till Din ära och till glädje och nytta för andra. Pris vare dig, vår Herre Jesus Kristus, Amen.”

Kram

 

Mikrobiomet

Kampen har börjat för att få tillbaka en frisk tarmflora så att allt annat kan fungera. I bibeln, i Psaltaren, står det: ”Framför allt ska du bevara ditt hjärta, ty därifrån utgår livet.” Man skulle också kunna säga ”Framför allt ska du bevara dina tarmar ty därifrån utgår livet” ;-) Många har redan vetat detta väldigt länge, att om magen mår bra så mår resten av kroppen och själen bra, men nu har också forskningen hunnit i kapp och men inser hur mycket det betyder med en bra och frisk tarmflora. Jag hittade en liten film på 12 minuter här som förklarar hela mikrobiomet snabbt och lätt. Intressant. Jag har alltid varit noga med att få i mig goda bakterier i form av probiotikakapslar och surkål, yoghurt och andra syrade livsmedel. Samt prebiotika i maten, alltså det som de goda bakterierna äter så att de mår bra. T.ex. pektin som finns i äpplen (speciellt skalet) och lingon och i mycket annat. Jag märker ju att jag mår bättre i hela mig om tarmarna mår bra. Och just nu gör de inte det. I och med laxeringen och koloskopin åkte nog alla bakterier ut, både bra och dåliga och nu känns hela jag i obalans (mer än vanligt alltså). Såhär mitt i nedtrappningen av Venlafaxinet behöver jag verkligen ha en god tarmflora för annars blir det mycket jobbigare. Så, kampen är igång.

En annan kamp får vi höra om på söndag i predikan – ”Kampen mot ondskan”, som Magnus ska predika om. Så välkommen då. Vi har ju Frukost & Teologi på lördag och då har jag tillräckligt att förbereda så Magnus predikar på söndagen. Frukost & Teologi har temat ”Vad är bibeln?” Och vill du komma på så hör av dig. Lördag kl.9.00-10.30.

Imorgon kväll kl.19.00 är det också Världsböndagens gudstjänst och i år är den hos oss på Frälsningsarmén. Välkommen. Välkommen också ikväll kl.17.00 på Stillhet och Bön i Fastan.

En ny säsong av ”När livet vänder” har börjat på SVT2 på onsdagar. Om du inte såg det igår så kolla på SVT play. Mycket starkt och berörande.

Så delar jag dagens bön från internet:

”Tack, gode Gud, för att jag får tjäna i din kyrka. Tack för alla medvandrare genom livet som ger så mycket. Tack för att du är med oss alla. Amen.”

Blessings

 
Stämmer utmärkt just nu :-)

 

 


RSS 2.0