Perspektiv

Först – Söndagens predikan ”Guds hand leder oss” med Carina Bergman gick bra att spela in och den finns att lyssna på här på hemsidan. Lyssna gärna på den. Det blev en fin gudstjänst på flera sätt.

Ibland bjuder livet på stunder av klarhet som ger perspektiv på tillvaron. Idag är en sådan dag. Jag vaknade tidigt i morse av grannens mobiltelefon. Hon använder telefonen som väckarklocka och har den på vibration och när den sätter igång vibrerar det ner till vårt sovrum och det hörs som om den ligger bredvid mig i sängen…. Dessutom är hon inte snabb att stänga av den och snoozar flera gånger. Suck. Idag gick hon hemifrån tidigt, innan hennes sambo (som jobbar natt) kommit hem, vilket betyder att deras hund skällde konstant tills han kommit. Hon skäller när hon är ensam och de har försökt olika sätt att träna henne, men än så länge funkar inget. Så, det var en ”sådan” morgon. Se’n är det ju snö igen. Allt töade förra veckan vilket jag gillade. Igår snöade det igen och nu är det vitt ute. Nåja, det är fortfarande vinter så det är som det bör, antar jag. Men när det är mulet hela tiden och huvudet är tungt och kroppen ostadig så är det ännu tråkigare. Allt det här är ju i-lands problem så det är ju inget att klaga på egentligen, men ibland känns det bra att tycka synd om sig själv.

Se’n scrollade jag lite igenom Facebook och så plötsligt några inlägg om att en väninna, som under ett par år har kämpat mot cancer och för ett tag sedan verkade bli bättre, men blev sedan sämre igen och under en tid nu har hon inte skrivit något alls och jag har undrat så, idag ser jag att hon har dött. Hon var i 40-års åldern. Lämnar man och tre barn. En livsglad, positiv kämpe. En sådan som världen behöver. Och nu har världen blivit ännu lite fattigare. Plötsligt blir mina små futtiga problem just futtiga. Åh, vad jag önskade att hon skulle få bli frisk och fullt ut kunna vara den fantastiska mamma, fru och människa hon var.

Dagens bön från internet idag är en bön från psaltaren 139:

”Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i din hand. Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i din hand, Amen.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3

 


En stor lampa

Idag är en speciell dag. En stor lampa som varit okänd ett tag har tänts på himlen och lyser upp dagen. Ja, solen alltså, ifall ni inte fattade det ;-) I början av veckan var det typ 7 minusgrader och en massa snö. I onsdags var det 7 plusgrader och snön höll på att smälta. Idag finns ingen snö kvar och runt 4 plusgrader och sol. Helt ok. Prognosen säger dock att det ska bli kallare igen så det gäller att ta vara på vädret idag.

Jag tycker att januari i år har gått väldigt sakta, ovanligt sakta. Jag förstår naturligtvis att tiden går lika fort alltid, men det känns som att det gått långsammare i år.

Igår ledde jag bönesamlingen i Mariakapellet i församlingshemmet. Det var en fin samling med människor från de olika församlingarna som samlades i enig bön. På söndag är Magnus och predikar i Brunnsparkskyrkan kl.10.00 och Carina kommer till oss och predikar. Det blir säkert bra. Guds hand leder oss är temat och det finns många infallsvinklar till det temat. Jag har aldrig hört henne predika så det blir spännande. Jag hoppas vi klarar av att spela in den så att vi kan lägga ut den på vår hemsida sedan.

Lönen kom igår, jippie (!) och försvann lika fort efter att räkningarna betalats…. Räkningen från veterinären kom ju och där fanns både Ziggys kastrering och Snuttans provtagning så det visar att det är dyrt att ha husdjur. Fast dessa utgifter sker ju inte varje månad och jag har ett konto som heter ”Katterna” så jag kunde ta lite därifrån i alla fall.

Om en liten stund får jag gå ut en runda i solen. Passa på att gå några ärenden och njuta av solen. Gabriel har studiedag så han är hemma. Får se till att få ut honom i solen också :-)

Dagens bön från internet:

”Låt mig med ödmjukhet ta emot var dag som en ny gåva ur din hand. Ge mig Jesu blick för människor i nöd. Hjälp mig att vara varsam mot varandra, tacksam för hus och hem och för min möjlighet att hjälpa andra. Herre, ge mig av din frid. Amen.”

Blessings

 <3 <3 <3

 


”Guds hand leder oss”

Det är temat för denna vecka då vi har Ekumenisk Bönevecka här i Tranås. Tisdag till fredag kl.10 är det bönesamlingar i Mariakapellet i Församlingshuset, på torsdag har jag ansvaret. Onsdag kväll kl.17.30 är det Mässa också i Mariakapellet. På lördag är det konfirmanddag i Brunnsparkskyrkan med filmvisning, ”Pojken med randig pyjamas”. Jag vet inte om det är offentligt så att alla kan få komma och se filmen. Får ta reda på det. Det är ju Förintelsens minnesdag på lördag så därav filmvalet. På söndag förmiddag är det i alla fall gudstjänst i samtliga församlingar med predikantbyte, så hos oss predikar Carina Bergman från Brunnsparkskyrkan. Magnus ska predika i Brunnsparkskyrkan så jag får förmånen att leda vår gudstjänst på söndag.

Vi har börjat läsa Apostlagärningarna på måndagarnas bibelsamtal och det är spännande. Vi har gått igenom Apg förut, men det är flera år sedan, och nu går vi lite djupare vilket är så bra. Jag har upptäckt The Bible Project. De har en podcast och de finns på Youtube där de har massor av små filmklipp om bibeln, dess olika böcker och teman och berättar och visar med tecknad film. Det är verkligen jättebra. Kolla det.

I söndags predikade ju Magnus och det var bra, men det var nå’n inställning på datorn som var fel så inspelningsvolymen var alldeles för låg och därför finns inte predikan på hemsidan denna vecka. Vi måste fixa det så det inte blir så igen.

Så delar jag dagens bön från internet:

”Herre, jag ber dig: gör mig öppen att ta emot, villig att ge, glad att dela tron och hoppet, tillgångar, utbildning, tid, möjligheter, med andra i hela världen för att din vilja må ske, Amen.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3

 


Bra och dålig andlighet

Det är temat för Frukost & Teologi på lördag. Jag tror det blir en bra samling med intressanta samtal och funderingar. Har du inte anmält dig så gör det idag. Om du inte vill ha frukost men gärna vill vara med och samtala kan du komma kl.9.30. Fast själva frukosten är ju halva grejen :-)

Igår förmiddag var vi i Jönköping för jag var på gynhälsan. Jag har inte varit på en gynekologisk undersökning på fem år och kände att det var dags att kolla upp hur det ser ut. I Tranås finns ju inga specialistläkare så jag sökte privat i Jönköping och Gynhälsan har samarbete med Wetterhälsan och hade jättefina lokaler på A6-området. Läkaren, en kvinnlig läkare, var jättetrevlig och duktig. Allting såg mycket bra ut, tack så mycket, och allt var ”väl upphängt” därinne, ha, ha. Skönt att gravitationen inte har fått tag om allt i kroppen än så länge ;-)

På söndag predikar som sagt Magnus. Jag har inte fått något tema än, men jag tror det blir något om Guds rike. Britt-Marie leder, Carolina spelar och sångarna sjunger, så det blir en fin gudstjänst. Välkommen då också!

Så, dagens väldigt korta bön från internet:

”Jag lägger denna dag i dina händer. Hjälp mig att i min svaghet och lita på din styrka. Amen.”

Blessings

 <3 <3 <3

 


Förvånad

Ibland hör eller ser man något man är helt oförberedd på och man vet inte om man ska skratta eller gråta eller bara låta det passera. I söndags hände en sådan sak. Obetydlig kanske men det gjorde mig förvånad. På gudstjänsten hade vi strul med datorn (!) den uppdaterade och blev inte klar tills vi skulle börja gudstjänsten så vi kunde inte ha powerpoint till sångerna och bibelordet etc. sådär som vi brukar ha, utan fick använda sångböckerna, vilket såklart gick bra. Men eftersom vi alltid (i stort sett) använder projektorn i vanliga fall så förklarade Magnus i början att ”Idag får vi köra unplugged, ingen dator, inga skärmar.” Och snabbt som bara den hörde jag från lokalen en röst som sa: ”O, så skönt!” Så himla förvånad jag blev. Det var helt oväntat. Det enda jag hört sedan vi började med att ha sångerna på filmduken och bilder till predikan etc. är positiv respons. Att det är så bra med sångtexterna där för de syns så bra och man slipper sitta och titta ner i sångboken. Och bilderna som illustrerar temat på gudstjänsten och i predikan ger ännu en dimension som gör det lättare att komma ihåg och ta till sig. Sedan vet jag ju att alla inte gillar att jag ibland använder videoklipp som illustrationer, men det händer ju inte så ofta. Och visst kan man då och då köra helt utan tekniken, det kan ju också ha sin tjusning, men oftast funkar det bäst med, tycker jag . Nåja, det är väl inget att hänga upp sig på för såklart kan man inte vara alla till lags, men jag blev verkligen förvånad.

Söndagens predikan finns att lyssna på eller ladda ner här på hemsidan. Temat var ”En källa inom oss” och jag hoppas att den inspirerade några att ta ännu ett steg i livet med Jesus. På söndag är det Magnus som predikar. Vi har Frukost & Teologi på lördag och då har vi bestämt att när vi har det så ska Magnus predika på söndagen, så jag inte behöver förbereda för både lördag och söndag. Temat på lördag är ”Bra & dålig andlighet”. Välkommen då. Välkommen på söndag också. Sångarna kommer att sjunga.

I morse var jag hos frissan, så nu är det lila håret (som blivit rosa) avklippt och snart blir det blont igen också. Vädret är skit. Mulet, kallt, blåst, snöflingor som yr omkring och slår en i ansiktet. Typiskt ”gå i ide-väder”, eller ”flytta till varmare länder-väder”.

Så, dagens bön från internet:

”Herre, förbarma dig över oss, världen är orolig, vi är i nöd. Människor lider, liv rinner bort. Förbarma dig över världens ledare och led deras hjärtan, tankar och beslut. Amen.”

Grace & Peace

 :-)

 


Säsong 3

Började på tredje säsongen på Bron igår, så nu är jag snart ikapp. Jag har förut tyckt att både danska och svenska kriminalare brukar vara bra, speciellt danska, så den här kombinationen är ju en höjdare. Dessutom har den fått mig att åter igen vilja lära mig att prata och förstå danska. Jag försökte för typ tio år sedan eller nå’t. Köpte en språkkurs som jag laddade ner och hade i hörlurarna, men det blev liksom inget av det. Nu känns det som att det vore läge att kolla upp det igen. I Bron verkar det ju som att alla i Sverige förstår danska och alla i Danmark förstår svenska, och så är det ju inte. Jag har alltid varit språkintresserad och första året i gymnasiet läste jag både tyska, franska och engelska och svenska förstås. Tyskan slutade jag med sedan. Engelskan tentade jag av efter andra året för jag tyckte det var för lätt, men franskan fortsatte jag med. Nej, jag kan inte prata franska direkt men jag tror att jag kan klara mig rätt bra om jag reser dit. I alla fall, det är nog dags att lära mig en del danska nu :-)

Vår nya dator funkar bra. Märker emellanåt att alla program vi hade innan inte finns, så det blir lite omvägar, men än så länge funkar det bra. Så idag blir det att få färdigt allt inför söndag och måndag, då Bibelsamtalen börjar igen. Vi ska läsa Apostlagärningarna. Och på söndag kl.10.00 är det som sagt gudstjänst på temat: En källa inom oss. Välkommen då!

För övrigt anser jag att det räcker med vinter nu och tycker att våren och sommaren kan får starta tidigt och vara länge :-)

Dagens bön från internet:

”Livets Gud, tack för att du genom dopet förenar oss med Kristus i hans död och uppståndelse, Amen.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3
 

 

 


Mindre än hälften

Jag har hållit på att trappa ut Venlafaxin sedan i september förra året. Nu är jag nere på ca 43,5 mg vilket är mindre än halva utgångsdosen på 112,5 mg. Jag har inte börjat ta alla sorterna av de kosttillskott jag har, men nu tror jag det är dags för ett av specialtillskotten. Det är svårt att förklara men det känns i både huvudet och kroppen. Tänk hur komplicerad kroppen är och hur olika saker påverkar den på flera sätt. Såklart behövs då flera olika sätt att rätta till det som blivit galet. Jag forskar och försöker hitta information själv för att förstå men ibland önskar jag att man bara kunde strunta i allt och bara lite på ”de som ska veta hur det ska vara”. Det finns ju ingen chans att man kan göra det, inte jag i alla fall, med tanke på att det är sådant som gjort att jag hamnat där jag är. Nä, jag fortsätter på samma väg och ser till att ha tålamod med det (vilket inte är lätt, men nödvändigt).

Igår blev datorn fixad och det känns nästan som vanligt igen ;-) Som tur var hade jag ju gjort en backup på en extern hårddisk för ett par månader sedan så det mesta finns ju kvar och det andra kanske jag kan vara utan. Alla favoriter på internet är ju borta så jag fick lägga in några igår, men har ingen aning om alla jag hade. Helt ok ändå :-) Fick gjort en del av det som behövdes göras på datorn igår. Idag behöver predikan komma en bit på väg i alla fall. Temat är ”En källa inom oss” och dagens bön från internet passar bra till det:

”Gud, tack för vattnet -allt levandes förutsättning och livsnäring. Tack för vattnet i våra kroppar, för böljande hav och gatans vattenpussar. Tack för dopets vatten som för evigt har bundit oss samman med dig, Amen.”

Kram

 <3 <3 <3

 


Ny favorit

Vi har inte följt TV-serien Bron förut, men nu när sista säsongen går på TV har vi börjat titta igenom alla säsongerna på svt play. Vi har kommit till halva säsong 2 och jag vet att jag är så sent ute nu, men alltså, denna underbara Saga Norén. Jag tycker mer och mer om henne för varje avsnitt. Jag vill inte analysera henne eller tänka på hur svårt det måste varit för skådespelaren att spela henne utan bara njuta av hennes personlighet och glädjas över hur unika alla vi människor är, och vissa mer än andra. Så, ja, jag rekommenderar Bron. Finns på svt play och nu går sista säsongen på TV.

En annan positiv sak är att Mandelmanns gård börjar ikväll på TV4, andra säsongen. Visserligen en reklamkanal, men jag får väl stå ut med det för jag gillar verkligen dem, vilket jag skrivit förut.

Jodå, jag gör annat än att titta på TV-serier också. Vår nya dator kom idag och den har hållit på att uppdatera sedan dess. Nu håller vi på att sätta in program i den. Så förhoppningsvis ska jag kunna börja jobba på den under dagen. Program till söndag, predikan, affischer etc. Det är en hel del som behöver göras så det vore bra om det funkar att använda den idag.

Solen skiner just nu. Det var väldigt dimmigt i morse men nu har det klarnat upp. Det ser bra ut för en promenad om en stund.

Dagens väldigt korta bön från internet:

”Gud, visa mänskligheten din stjärna, så att vi finner vägen till vår bestämmelse, Amen.”

Blessings

 ;-)

 


Fail….

Eller nå’t. Det var dålig timing för mig att göra en rejäl Clean Reset. Idag välkomnar jag åter citron, ägg (i form av äggmjölk till att börja med), smör och kaffe i min kost. Ja, vad säger man. Jag brukar ju kunna hålla ut och göra det jag föresätter mig, men detta var för mycket just nu. Jag tror jag behöver koncentrera mig på nedtrappningen/utsättningen av venlafaxinet och inte testa en massa annat under tiden. Det är tillräckligt stressande för både kropp och själ ändå. Jag fortsätter att avstå från de övriga irritanterna och äter det goda och nyttiga, men dessa fyra livsmedel känner jag att jag behöver. Det känns som att jag sovit bort en hel vecka och är ändå trött och matt. Kanske kan jag få lite mer energi med detta. Jag får återkomma till Clean Reset när jag varit utan venlafaxin ett tag och en annan årstid ;-) Vintern med kyla och mörker är ingen bra tid att göra detta, för mig i alla fall. Inte om jag ska fungera ”normalt” under tiden. Om jag hade åkt iväg nå’nstans i två veckor och fått allting serverat så hade det ju inte varit så svårt, men detta var för svårt för mig just nu (vilket egentligen är jobbigt att erkänna så det är väl därför jag skriver det här, för att rättfärdiga mig själv ;-) Kaffet var väldigt gott i alla fall :-)

Hoppas den nya datorn kommer idag eller imorgon. Det är lite väl krångligt för tillfället. Men nu ska det bli bra med det igen. Visst är de typiskt. Vi hade lite mer pengar över efter räkningarna betalats förra månaden, vilket jag var glad för och tänkte att jag skulle kunna köpa en av sakerna på min önskelista. Så crashar datorn…. Jaha, där var det hålet vi kunde lägga de extrapengarna. Ja, det var ju bra att vi hade lite extra då förstås, men nog är det lite surt ändå.

Gårdagens gudstjänst på temat Epifania blev väldigt fin. Här finns predikan att lyssna på. Denna vecka startar musikkårsövningarna på onsdag kl.19 och sopplunchen på torsdag kl.12. På söndag är det gudstjänst igen kl.10 på temat ”En källa inom oss” och från och med måndag den 15/1 börjar resten, Bibelsamtal 11.00 och på tisdag den 16/1 kl.15.00 är det första Tisdagsträffen. Igår plockade vi ner julsakerna och Ziggy och Snövit hade roligt med kartongerna. Som om de också ville packas ner :-) Vardagen är tillbaks och snart kommer våren….. eller hur…..

Så, dagens bön från internet:

”Gud, tack för att vi får möta din härlighet genom Jesus Kristus. Ge oss levande vatten
och låt det bli en källa i oss med ett flöde som ger evigt liv. Amen.”

Grace & Peace

 ;-)

 

 


Trettondagen

Epifania (=Uppenbarelse) är temat för den här dagen. Berättelsen om de vise männen som reser långt för att hitta Messias och hylla honom som hela världens nya kung. Morgondagens gudstjänst på kåren handlar om detta och vad det kan betyda för oss idag. Predikan är skriven och nästan all powerpoint är klar.

Igår fick vi samtal om datorn och den är körd. Det blev att köpa ny dator, som nu är beställd och förhoppningsvis på väg och kommer i början av nästa vecka. Det är alltid tråkigt när tekniken bråkar. Speciellt när man är beroende av den för sitt arbete. Datorer och bilar ska liksom bara funka ;-) Nu hoppas jag att denna dator ska fungera länge, länge.

Är inne på dag 5 av denna Clean Reset och piggare har jag inte blivit än. Behöver nog få i mig mer näring, mer gröna drinkar och mer näringsrik mat. Man skulle ha en privat kock som kunde laga all den goda maten med ekologiska råvaror och allt det där goda och nyttiga. Jag är så dålig på att laga mat och jag tycker inte det är kul heller, så det blir liksom inte mer än nödvändigt. Får väl ta mig lite mer i kragen här och se till att det blir ordentligt :-) Saknar kaffet dock. De första dagarna gick det bra och kändes ok att dricka örtté, nu längtar jag efter en stor kopp riktigt fint, gott, nymalet kaffe. Men den som väntar på nå’t gott….. Det kommer så småningom. Nu får jag gå ut och få lite luft strax. Mulet och kallt och snö. Inget energigivande väder heller precis. Idag eller imorgon eftermiddag ska jag plocka ner julsakerna och återställa hemmet till vardagen. Juletiden slutar idag och Trettondagstiden börjar.

Dagens psalmvers från internet, Psalm 133:6

”Stjärnan ledde visa män fram till Jesus, deras vän. Vi kan följa samma stjärna. Om vi gör det glatt och gärna ska vi också hitta hem.”

Blessings

<3 <3 <3
 

 


Sengångare

Tredje dagen utan kaffe och allt annat man ska avstå under denna Clean Reset. Känner mig som en sengångare, både i huvudet och kroppen, fast mest i huvudet. Idag ska jag börja äta mer av allt det nyttiga så det ska väl bli bättre framöver. De första dagarna är ju alltid värst, vad man än gör och jag har inte alls varit strikt de senaste månaderna, tvärtom, så det är en välbehövlig utrensning och omstart av immunsystemet. Jag har lånat boken på biblioteket och kollar recepten och tipsen där. Känner inte direkt att jag behöver köpa den också för jag har redan kunskapen och en massa andra böcker, men det är alltid bra med några specifika tips.

Utanför fönstret snöar det, blötsnö, och det verkar lägga sig. Det är sådär ruggigt och grått och fuktigt kallt.

Jag fick in predikan på hemsidan så är du intresserad så finns den där. Vi har fortfarande inte hört något om datorn, men senast fredag skulle den bli klar. Undrar om det finns något kvar av allt det sparade i den då…..

Vi närmar oss Trettonhelgen och jag såg i tidningen att flera av affärerna stänger 16.00 imorgon, det är ju Trettondagsafton. Vi har ingen gudstjänst på Trettondagen (lördag) utan vi har som vanligt på söndag kl.10.00 men vi har temat Epifania, vilket är Trettondagens tema och bibelord, så välkommen då också. På lördag är det däremot Sångandakt på Östanå kl.15.30.

Dagens bön från internet:

”Gud, du folkens konung som kallade till dig de vise männen att vara ställföreträdare för alla jordens folk, låt världen se din härlighet och erkänna ditt herravälde. Amen.”

Grace & Peace

 Ha, ha, ha :-)

 


Clean Reset

Ja, det börjar idag, Clean Reset. Nu ska skräpet ur kroppen och immunsystemet boostas med bra, näringsrik mat. Antar att de första dagarna är jobbigast, men nu har jag planerat och ställt in mig på detta under en längre tid så det ska säkert gå bra.

Vår dator valde att inte släppa in oss så nu har vi lämnat den på service (eller vad man säger) och jag fick skriva om predikan till igår en tredje gång. Det blev en bra gudstjänst och predikan gick bra, och jag ska försöka få ut den på hemsidan under dagen via Magnus’ dator. Temat var I Jesu Namn, att börja ett nytt år i Jesu namn och vad kan det betyda egentligen. Och idag är det redan dags att göra program och predikan till söndag.

På Nyårsafton var vi hos vänner och hade trevligt. Vi lagade mat tillsammans på indiskt tema och hade en trevlig kväll. Jag åkte hem vid 22-tiden och Magnus kom efter midnatt. Gabriel stannade och sov över och kom hem igår kväll. Så nu är det nytt år med nya möjligheter och nya utmaningar.

Så, dagens korta bön från internet:

”Året slutar och börjar, ett nådens år. Nu är tiden vår! Nu har just vi en uppgift, ett liv, och ett hjärta som slår, Amen.”

Kram

 <3 <3 <3

 


RSS 2.0