Ett par dagar kvar

Så är snart 2018 slut och ett nytt år börjar. Ibland känns det som att tiden bara flyger förbi och jag undrar vart dagarna tog vägen, men trots allt är det ju så att alla har vi precis lika många och långa dagar och när jag ser tillbaka så har ju året ändå innehållit en hel del. Det var en lång och varm sommar vilket inte har tillhört vanligheterna de senaste åren så det var något 2018 kommer vara känt för. Både jag och Magnus fyllde 50 och blev lite firade av familj och vänner. Rent personligt har det varit ett ganska tufft år. Nedtrappningen av Venlafaxinet tar längre tid än planerat och är jobbigare än jag trodde. Det hoppas jag kan avslutas under första delen av 2019. Dessutom har ju lite andra symtom som klimakteriet och candida orsakar plågat mig under hösten och vintern och det hoppas jag verkligen få rätt på inom den närmaste tiden. Allt verkar ju ta så’n tid och är tålamodskrävande. Jag är väldigt trött och har svårt att komma ur sängen på morgonen och jag hoppas att det också blir lättare när det blir ljusare. Visst, att få vakna till dagsljuslampan ibland är ju helt ok, men det är ändå svårt att stiga upp. Kroppen vill inte riktigt. Det måste vara en myt att man blir morgonpigg när man blir äldre ;-)

I övrigt har jag läst och läser mycket böcker, vilket inte är helt ovanligt ;-) Jag har tagit några kurser på NT Wright online och lär mig nya saker hela tiden. Det tänker jag fortsätta med 2019.

Nu är det bara helgen kvar att kunna se filmen The Road to Edmond på erbjudandet ”betala vad du vill”. Så igen, passa på! Jag såg den igen häromdagen och den är verkligen sevärd.

Idag delar jag en ”Syndabekännelse på Nyårsafton”:

”Du väldige Gud, evige Fader, du som genom barnet i krubban öppnar vägen till dig och utplånar all världens synder, jag ber dig: förlåt min svårighet att leva i din förlåtelse och min svårighet att själv förlåta. Förlåt mig för min delaktighet i mänsklighetens ofrid och bortvändhet från dig. Hela mig så att jag på nytt kan ta ansvar och klara av det du vill att jag ska göra i dag, i morgon, alla dagar du ger mig. Drag mig till dig, så får mitt hjärta ro, Amen.”

Blessings

 <3

 


The Road to Edmond

Såhär mitt i juletid och lite ledighet vill jag tipsa om en film, nämligen The Road to Edmond. Den finns tillgänglig att streama som ett ”betala vad du vill – erbjudande” fram till Nyårsdagen så det gäller att passa på nu. Jag länkar till den här så kan du själv läsa om den och hur man gör för att få länken och så. Det är i alla fall Tripp Fuller från bl.a. Homebrewed Christianity som har gjort den och han spelar också en av karaktärerna. Det är en film som tar upp de tuffa frågorna inom kristenheten, tro och liv och frälsning och sexualitet och hbtq-frågor, på ett lättfattligt, humoristiskt sätt och där är många roliga, knäppa och tokiga scener i filmen vilken gör den väldigt speciell. Jag tycker att alla, speciellt vi som kallar oss kristna och alldeles speciellt vi som arbetar som pastorer, präster, officerare, ledare etc. inom församlingar av olika slag, verkligen måste se den. Nu är den ju på engelska så man bör ju vara något sånär bekväm med det språket för det finns ju ingen text. Eller så kan man kanske se den tillsammans med någon som kan förklara den. Vi såg den härom kvällen och både skrattade och grät. Jag ska absolut se den igen innan Nyårsdagen. Den är dryga två timmar lång och mycket dialog och det finns många detaljer man kan missa första gången, så det blir minst en gång till. Just nu känner jag att jag vill vara en ”The Road to Edmond – missionär” till Sverige ;-) Jag hoppas att den så småningom kan komma att bli tillgänglig på DVD eller något annat med text på olika språk så att den kan spridas över världen. Det är ju dock en lågbudgetfilm och det krävs ju en hel del för att kunna distribuera den professionellt, så för just nu så är det streaming som gäller och då bara måste man ju passa på nu när det är nästan gratis. Så, alltså, se den!! Nu!!

Julhelgen har varit bra. Ganska lugnt och skönt. Jag har varit i Tranås Kyrka ett par gånger på mässa. Vi var och åt jullunch i Församlingshemmet på julafton och på Juldagen hade vi gudstjänst kl.16. Nu är det mellandagar och vår nästa gudstjänst är på Nyårsdagen kl.15.00. Då är det hornmusik och temat är ”I Jesu Namn”. Nyårsafton tillbringar vi med vänner, som vi brukar göra.

Delar en psalm för fjärde advent:

”Gud bor i ett ljus dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit. Han vill vara här. Så blir han ett barn som Maria bär.

Ära vare dig o Gud som är stor att du kommer hit som vår lille bror. Ja, du kommer hit. Du vill vara här. Så blir du ett barn som Maria bär.

Grace & Peace

 <3

 


Snart vänder det

Nu märks det att julen närmar sig. Jag stod vid julgrytan en timme igår och det var jättemycket folk. Jag antar att det kommer att bli ännu mer de närmaste dagarna. Jag handlade imorse och det brukar vara typ 2 bilar i garaget när jag kommer och idag var det betydligt fler kan jag säga. Tack och lov för självscanning ;-)

Imorgon ska vi på julbord med kollegorna. Torben Storm från Tranås Tidning brukar bjuda oss varje år för att vi annonserar i tidningen. En riktigt trevlig tradition. Imorgon är det också skolavslutning och det är Gabriel glad för. Då är han precis halva vägen igenom gymnasiet. Ja, tiden går minsann. Johanna har bara ett år kvar av sjuksköterskeutbildningen!!

På fredag är det vintersolstånd och se’n vänder det ;-) Det lär ju ta ett tag innan det märks, men det är bra att veta om det i alla fall.

Idag delar jag en tackbön från internet, som jag delat flera gånger förut:

”Tack Gud, för din ständiga närvaro, tack för att du möter oss som vi är. Hjälp oss att lita på din kärlek och ge vidare av allt du ger oss, Amen.”

Blessings

 <3 <3 <3

 


Den rosa söndagen

Tredje advent är rosa. Den rosa färgen står för glädje. Den tredje advent kallas Gaudete. ”Fröjda dig”, ”Gläd dig”. Glädjens söndag alltså. I vår adventsljusstake har vi tre lila ljus och ett rosa och mitt i (den är rund alltså) står ett dopljus, ett Kristusljus, som vi kommer att tända på julafton. Igår, på Luciacaféet, hade jag dagen till ära lite rosa i håret också. Har köpt en sprayfärg i rosa så det försvinner när jag tvättar håret. Men det betyder ju också att jag kan spraya vid många fler tillfällen :-)

Det var ett väldigt fint Luciatåg på kåren igår. De var sju stycken, i olika åldrar, och de var såå duktiga. De sjöng som om de var proffs allihop. Vackert.

I natt har det snöat och det är vitt överallt. Solen skiner just nu och det är ju trevligt. Vi går in i sista veckan med julgrytan på Ica, så ta chansen att skänka pengar och hjälpa oss att hjälpa.

Nästa tillfälle på kåren är på Juldagen kl.16.00. På den gudstjänsten sjunger sångarna och det blir en fin stund. Välkommen du också.

Idag delar jag psalm 217:

”Gud, för dig är allting klart, allt det dolda uppenbart. Mörkret är ej mörkt för dig och i dunklet ser du mig.

Läk mitt öga, att jag ser hur du är i det som sker. Där jag bäst behöver dig är du allra närmast mig.

Och om jag ej mer förmår gå i tro den väg du går led mig vid din fasta hand steg för steg mot livets land.

När min tanke, tvivelstrött, obetvingligt motstånd mött och ej mera mäktar strid - inneslut den i din frid.

All din nåd är öppen famn och ditt namn en ljuvlig hamn. Vad du vill är helighet men du är barmhärtighet.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3

 

 


Tänk vad ett leende kan göra

Häromdagen var jag med om något jag inte upplevt många gånger i livet. Det var på Ica av alla ställen. Ni vet att oftast går man omkring i sin egen lilla värld när man handlar och tänker efter att få med allt på listan. Och när man möter någons blick så nickar man lite och ler lite lagom, eller så bara tittar man bort. Den här dagen var jag på väg mot filmjölken och där stod en person och tittade på varorna i kyldisken och när jag kom dit tittade han på mig och log, ett sådär stort leende med hela ansiktet. Det var helt omöjligt att inte spegla det. Kände hur mitt eget ansikte också sprack upp i ett stort leende. Så himla konstig känsla för jag blev så glad. Kunde liksom inte låta bli. Lite senare, innan kassan, hände det igen och när jag betalt vid scanningkassorna och gått ut var jag tvungen att vänta och se vart han tog vägen. Till saken hör att han hade t-shirt på sig (det är december och kallt) så jag tänkte att jag måste kolla vart han tar vägen. Jag stod och knäppte jackan vid trappan till garaget och där gick han ner, så jag antar att han hade bil. Och när han gick ner log han igen och jag märkte att det var något speciellt. Jag vet att det låter tramsigt, men det var något i det där leendet som gjorde något med mig. Det var så rent, så okonstlat och naturligt att det var omöjligt att värja sig mot glädjen som liksom strömmade ut. Jag hoppas att jag får se det där leendet igen, men jag har aldrig sett honom förut och befarar att jag aldrig får se honom igen. Tänk om han bara var i Tranås tillfälligt och jag fick förmånen att få del av glädjen och godheten i ett leende sådär mitt på dagen en vanlig vardag. Ja, i så fall är jag tacksam för det.

Igår var det Lucia och på söndag, den tredje advent, har vi Luciacafé på kåren kl.16.00, välkommen då. Det blir säkert väldigt fint, trevligt och gott.

”Kölden biter i advent och vårt tredje ljus blir tänt. Gud bevare alla frusna, ge dem värme, låt det ljusna.”

Blessings

 <3 <3 <3

 


Julstress

Egentligen är väl det en oxymoron, en motsats i sig själv. Julen ska inte vara en stressig tid, alls, inte ens om man bara firar jul av traditionella skäl och inte religiösa. Så himla dumt att hålla på och stressa fram och tillbaka för att hinna med allt. Vad är det man ska hinna med egentligen? Köpa alla julklappar? Som om vi inte redan har allt vi behöver och mer därtill (nej, jag vet, alla har inte det men då kanske vi andra ska tänka på att hjälpa dem istället för att fylla på våra egna förråd). Från och med i måndags har vi julgrytan på Ica och det är ju trevligt. Jag har dock inte skrivit upp mig på så många pass i år för jag orkar inte riktigt med det. Jag ordnade ju föreläsningen med Anders Lönedal, så jag har ju ändå bidragit med ett antal tusenlappar i grytan. Dock hade jag gärna stått vid grytan mycket mer, för jag tycker det är roligt egentligen, men jag orkar verkligen inte. Jag stod en timme igår och det känns i kroppen idag. Så himla sjukt. Magnus har jättemånga julgrytepass i år och jag önskar att jag kunde avlasta honom mer. Det är ju inte det enda han har att göra heller i dessa dagar så för honom finns det julstress, fast kanske inte i den ”vanliga” bemärkelsen. Skönt att det blir lite lugnare mellan jul och nyår och mellan nyår och trettonhelgen. Det behövs.

I alla fall, i söndags hade vi en fin gudstjänst. Predikan ”Guds rike är nära” finns att lyssna på här på hemsidan. Och nu på söndag är det Luciacafé kl.16.00. Det blir fint. Det brukar det bli.

I måndags var jag på återbesök hos gynekologen i Jönköping. Det är ju lite bättre även om det inte är bra än. Hon gjorde en biopsi för att kolla vad som finns i utslaget. Tyckte det såg ut som att det blivit svampeksem och då behövs starkare kortisonsalva, men jag fortsätter med det jag gör så länge och när svaret på biopsin kommer ringer hon mig och talar om hur vi går vidare. Det var lite krångligt att sitta innan och nu är det ännu svårare… Nåja, imorgon är det Luciadagen julen närmar sig.

Delar en bön av Moder Teresa idag:

”Herre, gör mig fri från min likgiltighet och min okänslighet inför hur de fattiga har det. När jag möter dig hungrig eller törstig eller som en främling, visa mig hur jag kan mätta din hunger, stilla din törst eller ta emot dig i mitt hem och i mitt hjärta. Visa mig
hur jag kan tjäna dig i den allra minsta av dina bröder, Amen.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3


Succé

”Du mår som du andas”- föreläsningen var en succé. Fantastiskt roligt. Omkring 65 personer kom och de flesta hade inte varit på kåren förut. Det blev en helkväll med härlig stämning och mycket värme. Vi ska räkna pengarna under helgen så jag återkommer med hur mycket vi fick in till julgryteinsamlingen. Så stort tack till alla som hjälpte till på något sätt. Det kunde inte gjorts utan er.

Även idag är det grått, milt och ruggigt. Skönt att det lyser så många ljus i fönstren och pyntas trevligt lite överallt. Det gör omgivningen lite mysigare.

Imorgon är det andra advent och temat för gudstjänsten är ”Guds rike är nära”. Välkommen på gudstjänst kl.10.00.

”Mörkret tätnar i advent och vårt andra ljus blir tänt. Gud bevare dem som gråter. Låt dem le och leka åter.

Blessings

 <3

 


Remember to breathe

Den här veckan leder upp till andra advent och på fredag kickar vi igång julgryteinsamlingen med en stor satsning. Ja, vi hade grytan ute på julskyltningen i söndags också och musikkåren spelade en stund där då, men på fredag blir det ett större evenemang. Anders Lönedal kommer hit och ger sin föreläsning ”Du mår som du andas” och alla pengar som kommer in den kvällen går oavkortat till insamlingen. Inträdet kostar 150 kr och naturligtvis får man ge mer om man vill. Man får ju väldigt mycket för pengarna. En gedigen föreläsning, glögg, gemenskap, en trevlig kväll och man bidrar till ett behjärtansvärt ändamål. Det kan inte bli bättre. Så välkommen du också. Det börjar kl.17.30 med glöggmingel och kl.18 hälsar vi Anders välkommen och resten av kvällen är hans. Vi är så himla tacksamma att han vill göra detta för oss. Han tar ju inget betalt för det utan vill göra det för julgrytan så kom du också och gör en insats.

Nu under veckorna före jul kan man ju behöva lära sig och komma ihåg att andas ordentligt. Jag tänker inte stressa, men jag vet att många gör det och visst det är lite extra aktiviteter som sker men för min del får jag prioritera. I söndags var det i alla fall första advent och temat för söndagen var ”Ett Nådens År”. Predikan finns att lyssna på här som vanligt. Temat för kommande söndag är ”Guds rike är nära”.

Delar bönen för andra advent från internet:

”Herre tag mig, skaka mig, väck mig, jag är så slö i mitt andliga liv. Hjälp mig att se på dig, följa dig, följa din väg. Hjälp mig att dag för dag se dig allt klarare, älska dig allt djupare, komma dig allt närmare, dag för dag, Amen.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3

 


RSS 2.0