”Och han ska torka alla tårar…..”

Det är en kort rad ur Uppenbarelseboken 21:4 och den citeras ett antal gånger i dramaserien ”Torka aldrig tårar utan handskar”, som visas på SvtPlay nu. Den är ju några år gammal men jag har inte sett den förut. Nu har jag det och den berör väldigt. Jag är ju tillräckligt gammal för att komma ihåg allt som hände på 80-talet med hiv och aids, spridningen bland de homosexuella männen framför allt och hur utvecklingen av bromsmediciner och behandlingar gick framåt. Jag minns hur rädd man var när det visade sig att viruset spreds genom kroppsvätskor och att det fanns de som dött i aids efter en blodtransfusion. Serien visade hur man behandlade de sjuka på sjukhusen i början, att när tårarna rann på den drabbade av rädsla, sorg och förtvivlan vågade man inte ens torka en tår utan handskar. Serien visar också vilken skam det var för många familjer när deras söner blev sjuka och dog i aids. Deras partner som de kanske varit tillsammans med i massor av år och som tog hand om den drabbade under hela sjukdomen fick inte vara med på begravningen eller blev undanskuffad bland ”övriga” på gästlistan. Man valde att skänka pengar till cancerfonden för att skugga över det faktum att de dog i aids. Det är bra att vi har kommit en bra bit på väg när det gäller öppenheten och accepterandet av allas lika värde oavsett sexuell preferens, men vi vet ju att det fortfarande är stängt på många sätt och fullt med skam. Det är sorgligt att vi kristna som säger oss vara kärleksfulla människor många gånger är bland dem som är dömer hårdast. Här i Sverige är det ju lite bättre än i en del andra länder, men fortfarande hårt. Se serien om du har möjlighet, den är bara tre delar och mycket sevärd. En annan film som också visas på SvtPlay nu är ”Brokeback Mountain”, också sevärd.

Igår var det väldigt varmt här, både ute och inne. Det blåste rätt mycket men det var som att försöka fläkta sig med en hårtork eller att stå mitt i en ökenvind. Magnus och jag satt på balkongen hela kvällen och då kom ett regnväder med åska. Så himla skönt det var.

Vi har fortfarande inget kök att laga mat i för det är tydligen komplicerat med rören i vårt tak och i golvet i lägenheten ovanför. Grannarna där uppe har fått flytta ut till en annan lägenhet så länge för de behöver bryta upp hela deras badrumsgolv och vi har en enda röra. Dessutom blir det ju så himla dammigt när de håller på och så drar det ut på tiden. Ja, jag är tacksam att vi bor i hyreslägenhet så att detta inte kostar oss något, men det är skitjobbigt medan det håller på. Önskar bara att det blir klart nå’n gång så att man kan städa undan all skit och damm och få tillbaka ordningen. Jag blir lite handlingsförlamad av alltihop. Det blir kul att Timmy och Johanna kommer imorgon så man kan få lite annat och tänka på. Önskar dock fortfarande att Magnus kunde följa med till Stockholm på lördag, men så blir det väl inte.

Idag delar jag en indisk dikt som vi alla säkert behöver ta till oss:

”Dagen i dag är en märklig dag. Den är din. Gårdagen föll ur dina händer. Den kan inte få mera innehåll än du redan har givit den. Morgondagen vet du ingenting om. Men dagen i dag har du. Använd dig av det.  I dag kan du glädja någon. I dag kan du hjälpa en annan. Dagen i dag är en märklig dag. Den är din.”

Grace & Peace

 <3

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0