Världens dag för världens barn

Så heter den nu, denna dag. Många aktiviteter på stan för att samla in pengar till Världens barn. Ett litet tåg som kör fram och tillbaka på Storgatan med vem som vill åka med. Barnbiblar delas ut på torget också. Jag ska gå ut några ärenden om en stund och passa på att kolla på allt. Antar att det är fullt med folk ute idag och snart kommer väl paradmarschen förbi.

Idag har Magnus kört till Malmö med resten av Olivias saker. Hon hade ett antal kartonger kvar i vår källare och sin garderob. När hon bodde hos Mackan förra läsåret hade hon inte så mycket plats så hon hade bara med sig det nödvändigaste. Nu efter hon flyttat så var det dags att flytta henne ordentligt. Så Magnus körde vid 7-tiden i morse och kommer hem ikväll någon gång. Skönt att vi har ledig helg. Själv får jag ta dagen som den kommer tror jag. Får se till att inte jobba. Det är annars frestande att göra jobb på datorn när man har tid och är ensam hemma liksom ;-) Men jag ska göra mitt bästa för att inte jobba idag. Solen skiner i alla fall och fast det kändes kyligt i vinden så blir det kanske bättre uppåt dagen.

Idag delar jag dagens psalmvers från internet, 714:3

”Du hör alla böner som mänskorna beder och lyssnar med kärlek till stora och små. Och fast vi på jorden är många miljoner har du alltid tid med var särskild ändå.”

Kram

 <3 <3 <3
 
Busar

Snövit och Ziggy busar som bara den. Idag är de extra på hugget. De jagar varandra, brottas så pälstussarna flyger omkring och hoppar omkring som två ninja-katter. Snövit är ju typ dubbelt så stor som Ziggy, så han är lite i underläge emellanåt och lite pip och gnyende hörs då och då, men se’n ger han inte upp utan ger igen och slutar inte att reta henne. Syskonkärlek. När han har vuxit till sig lite till och de blir mer lika i storlek kan det nog bli riktiga brottningsmatcher här :-) De kan också ligga i samma fåtölj och vila och sova. Snövit tvättar Ziggy emellanåt, när hon inte nafsar honom. Så det bådar gott för framöver också.

Idag började jag dagen i Brunnsparkskyrkan med ett par av övriga pastorer i Tranås för Bibelläsning och bön. Bra sätt att börja dagen. Resten av dagen är tvätt och städ och vila. Jag är ganska trött, yr och ostadig idag. Nedtrappningen av Venlafaxinet har gått riktigt bra hitintills. Det är över två veckor på den lägre dosen nu och det är väl snart dags att trappa ner 10% till. Jag ska maila Anders Lönedahl och fråga. Kanske behöver jag låta kroppen vänja sig lite till med detta. Det får verkligen ta sin tid så att det blir bra, känner jag. Vill verkligen inte må sämre.

På lördag är det Världens dag för världens barn här i Tranås. Då blir det en massa aktiviteter på stan och på söndag är det ju Familjegudstjänst på kåren och utdelning av barnbiblar till 5-åringar. Det blir en fin stund.

Delar en kort tackbön från internet idag. Har delat den förut, men den tål att bes varje dag:

”Tack Gud för din ständiga närvaro tack för att du möter oss som vi är. Hjälp oss att lita på din kärlek och ge vidare av allt du ger oss, Amen.”

Blessings

 Ibland så... <3 <3 <3

 

 


Ganska lugnt

Denna vecka är ganska lugn, för mig i alla fall. Ja, det ”vanliga” som dagarna brukar innehålla är ju som det brukar, men till helgen är har vi leddig helg så det behövs ingen speciell förberedelse till varken lördag eller söndag. Dock är det Familjegudstjänst på kåren kl.10.00 med bibelutdelning till barnen och det brukar vara väldigt fina gudstjänster på flera sätt, så stanna inte hemma för allt i världen. Jag tycker det är tråkigt att det blev just den söndagen vi var lediga, men ibland måste det bli så.

Helgen som gick var väldigt intressant och bra. Lördagens Frukost & Teologi på temat HBTQ blev en fin samling med ganska mycket folk. Det var tyvärr lite för mycket prat från mig och lite för lite samtal och frågor, men det blir fler tillfällen på detta ämne, det är jag säker på. Söndagens gudstjänst var också en fin stund. Jag brukar vara väldigt bra förberedd och påläst och så, och det var jag nu också, men redan när jag hade skrivit predikan och läste igenom den kände jag att det var något som fattades och att det som fanns på pappret var bra men tråkigt. Jag lät det vara och tänkte att om Gud vill att jag ska säga något annat eller mer så får han tala om det och hjälpa mig. Och det gjorde han. Ända fram till predikan var jag fortfarande inte säker. Det var läskigt. Så det blev lite annorlunda än jag hade planerat från början, men det blev precis så som det var meningen. Predikan finns att lyssna på eller ladda ner från hemsidan, så du får lyssna själv för det är inte helt enkelt att förklara :-)

Bibelsamtalet igår var också bra. Det går framåt, sakta men säkert. Uppenbarelseboken är inte enkel, alls, speciellt för oss västerlänningar 2017. Att läsa ett sådant språk som är helt och hållet symboliskt och försöka förstå vad de symbolerna betydde på den tiden och hur vi kan förstå dem idag är komplicerat. Tack och lov för NT Wrights bok om Uppenbarelseboken – ”Revelation for everyone”. Utan den hade det nog varit näst intill omöjligt. Nu ska vi börja på kapitel 13 nästa måndag i alla fall, och det är 22 kapitel i hela boken. Så denna terminen lär gå till detta också.

Idag delar jag dagens psalmvers, av Lina Sandell, 276:1

”Herre, med kraft ifrån höjden bekläd mig jag är så kraftlös och svag i mig själv. Låt mig ej gå dit ej du kan gå med mig, led mig till nådens och sanningens älv.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3
Höstdagjämning igen

En grå, ruggig, tråkig dag som höstdagjämning 2017. Det har ju varit höst länge redan, här i alla fall. Vad jag förstår så har det varit sommaraktigt väder på andra platser i Sverige, men här har vi mest haft regn, grått och kyligt.

Nåja, igår hade vi pastorsfrukost på morgonen och resten av dagen fick bli tvätt, städ och förberedelser för helgen. Det är ju både Frukost & Teologi i morgon och gudstjänst på söndag, så det har ju krävt en del arbete. Temat på frukosten imorgon är ju HBTQ och det är viktigt att kunna visa alla sidor och synvinklar. Sedan är det inte säkert att vi får med allt ändå, men vi gör ett tappert försök i alla fall.

Igår kom min andakt ut på FA:s nationella hemsida. Väldigt roligt tycker jag. Kul att de ville lägga ut den där.

Igår fick också Ziggy sin andra vaccinationsspruta. Han var så duktig. Nu dröjer det till nästa besök hos veterinären. Det blir vid 6 månaders ålder då han ska kastreras och id-märkas.

Dagens korta bön från internet:

”Gud, ge mig vila hos dig så att jag kan arbeta. Hjälp mig att ta emot så att jag kan ge I Jesu Kristi namn. Amen.”

Blessings

 <3 <3 <3

 


And the walls came tumbling down

Jag har varit bortskämd med att må rätt hyfsat I flera veckor och att efter nästan en vecka med nedtrappning fortfarande inte känna något negativt, så jag tyckte det var skönt. Ända tills i söndags kväll. Började känna mig väldigt trött tidigt på kvällen men tänkte att det var en naturlig reaktion, både på nedtrappningen och på att dagen varit ganska intensiv. Senare på kvällen kom en våg av yrsel, ångest, hjärtklappning och rytmstörning och sköljde över mig. Jag skakade och hackade tänder. Mina murar rasade liksom. Väldigt obehagligt. Det var verkligen en ”Deja Vu”- känsla. Jag minns ju hur det var förra gången jag skulle sätta ut medicinen, då det gick helt åt skogen, och denna känsla var precis som då. Typiskt. Och det var ju så nära läggdags också så jag sov väldigt dåligt natten till igår. Jag vet att jag sov bitvis för jag drömde, konstiga drömmar (vilket i och för sig inte är helt ovanligt), men gårdagens förmiddag var tung och jobbig. Det blev ändå bättre och ganska stabilt efter hand, så idag, efter en bättre natt, är det hyfsat igen. Fast om det inte fanns några marginaler förut så finns det absolut ingenting kvar nu, så jag får se till att göra det som jag måste och som är bra för mig och avstå från det andra, även de saker som låter roliga.

Igår var det solsken och fint och jag kunde sitta en stund på trappan på kåren i solen innan Bibelsamtalet. Det var så skönt. Idag regnar det och har regnat hela morgonen så det är en grå och tråkig dag än så länge. Det får vara inomhusarbete idag.

På förmiddagen i söndags hade vi en fin gudstjänst och predikan finns här på hemsidan. På söndag kommer ”Resan - del 2”. På lördag är det Frukost & Teologi på temat: HBTQ så har du inte anmält dig till den än så gör det.

Dagens bön från internet är en bön att tänka på och ta till sig varje dag:

”Herre, befria oss från överlägsenhet i alla former. Närhelst vi möter någon som har en annan religion, eller ingen alls, hjälp oss att gå varsamt fram, med respekt. Du har ju varit där före oss, och din Ande har du blåst in i varje människa. Detta ber jag om i Jesu namn, Amen.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3

 


”Det känns som vinter”

Det sa Gabriel igår kväll när det var mörkt och ruggigt och jag hade just tänkt att det kändes mörkt och tråkigt. September brukar ju annars kunna vara en ”sommarmånad” speciellt om sommaren inte varit så himla bra. Det hade man ju hoppats på i år också, att det skulle bli en varm, skön september och oktober, ja, typ ”Brittsommar.” Men där fick vi tji. Nu känns det mer som att det är dags att ta dekorera med lite orangea höstlöv och pumpor. Fast just nu tittar solen fram lite grand. Vi får se hur länge det varar :-)

Idag blir Ziggy 15 veckor. Massor av liv och bus finns det i honom men också massor av kel och mys. En härlig kattunge som tillsammans med de andra katterna ger oss mycket glädje. Nästa vecka är det dags för Ziggys andra vaccineringsspruta. Den tredje är först när han är ett år gammal.

Nu är förberedelserna inför söndag färdiga så jag ska börja så smått att se till att nästa söndags predikan också blir påbörjad i alla fall.

Delar dagens bön från internet:

”Enhetens Gud, vi tackar dig för vår församling och för människornas olika gåvor. Hjälp oss att leva förenade med Kristus, vända mot världen, och öppna för varandra. I Jesu namn, Amen.”

Kram

 <3 <3 <3

 

 


Spa-ritual

Igår förmiddag var Magnus och jag på Badhotellet och fick uppleva deras Spa-ritual enligt Kneipp-metoden, dvs. olika spa aktiviteter på temat varmt - kallt. Varm och kall dusch, varm bastu, is-skrubb, varmt och kallt fotbad, ansiktsmask och ångbastu och avkylning med vattenslag. Varm (37-gradig) pool, relax-rum o.s.v. 15 minuter i deras ljusrum blev det också – så nu har vi väl fyllt på en del D-vitamin :-) Så fick man en liten necessär med produkter från Maria Åkerberg – väldigt lyxigt. Helt ok sätt att tillbringa en förmiddag mitt i veckan. Tack snälla för den julklappen <3

Imorse var jag och tog bort de långa naglarna. Nu känns det väldigt konstigt, men de hade börjat vara i vägen. Jag kunde knappt stänga låset på halsbandet :-) Nu hoppas jag att mina egna kan vara tillräckligt starka för att växa lite grand och bli fina av sig själv.

Följande två söndagar har vi en predikoserie i två delar som heter Resan, och de predikningarna arbetar jag på nu. Det brukar vara bra att göra båda samtidigt, eller i anslutning till varandra så att det verkligen blir ett bra sammanhang i slutändan. Så känns detta spännande, så välkommen på gudstjänst på Frälsningsarmén, söndagar kl.10.00.

Idag delar jag dagens psalm-vers från internet, 923:2:

”Jesus, hjälp oss finna tid för det som vi nu ska göra, I vår brådska skapa frid. När du kallar, låt oss höra. Låt oss i din kärlek vandra, lär oss lita på varandra.”

Blessings

 <3 <3 <3

 


Here we go

Nu har jag äntligen fått alla tillskott jag behöver för att underlätta att trappa ner och sätta ut Venlafaxinet (SNRI-medicinen), så idag är första dagen på resten av mitt liv ;-) Det kommer att gå väldigt sakta och det är meningen. Eftersom jag ätit medicinen så många år behöver kroppen få tid och hjälp att klara av att ställa om och lära sig fungera igen. Jag är fast besluten att klara av det, fast jag vet att det kan bli ett rent helvete. Jag gjorde ju ett tappert försök 2012 och lovade mig själv efteråt att aldrig göra om det. Jag trodde på riktigt att livet var slut. Har aldrig mått så dåligt. Och det gjorde ju att jag började igen. Allt med hjälp av psykiatern, så jag fick all hjälp de kunde ge mig då, men det räckte inte. Då hade jag ju aldrig hört talas om programmet ”The Road Back” och kände inte till Anders Lönedahl och att det finns hjälp att få att klara av detta. Nu vet jag det och tar hjälp av det. I alla fall, bara så att ni vet, det kan hända att det blir några mörka blogginlägg längre fram, men jag hoppas att det inte behöver vara så tufft.

Söndagens predikan, ”Andas”, finns att lyssna på här på hemsidan. Det var lite svårt att veta hur den togs emot av församlingen. Efteråt var det flera som gav respons och tyckte det var väldigt bra, men under tiden jag predikade var det svårt att läsa av dem. Det är ju annorlunda när man säger något roligt och får ett skratt, då blir det en omedelbar respons, men när ansiktsuttrycken är lite blanka är det svårare. Nu var det ju bra så jag är glad och lyssna gärna själv och tala om vad du upplever. Jag kan ju säga att jag kommer att ha hjälpa av andningsövningar under det närmaste halvåret i alla fall under denna tid av nedtrappning och utsättning.

I eftermiddag ska jag vara med på Tisdagsträffen på kåren, Magnus behöver lite hjälp. Som gäst kommer Erik Erichsen, ”Rebelldoktorn” (eller rebellkirurgen var det kanske egentligen), känd från TV bl.a. Det ska bli väldigt intressant att lyssna till honom.

Delar dagens bön från internet:

”Gud, du inbjuder oss att följa dig i liv och i död, och du möter varje människa där hon är. Gör oss lyhörda för din vilja. Du är ett svar på vår längtan. Låt våra liv vara ett svar på din inbjudan. Amen.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3

 


Kanske….

Jag kollar SMHI-appen i telefonen flera gånger om dagen och hoppas varje gång att det inte ska vara något regn imorgon. Som det ser ut nu ska det inte börja regna förrän vid 12-tiden så det är ju lite bättre än regn hela dagen, men fortfarande inte helt ok. Hoppas att det ändras igen och skjutas fram lite till. Det vore ju trevligt om det i alla fal är uppehåll mellan kl.9-14. Kan man beställa det…? ;-)

Idag ska jag och Gabriel packa ihop alla grejor vi ska försöka sälja på loppisen imorgon. Han har en del lego-grejor som vi hoppas kan gå åt och jag har mest kläder men en del annat också. Vi kommer nog att vara bland dem som har minst att sälja dock. Jag kommer ihåg hur det var förra året. En del hade ju hur mycket som helst. Mest barn-saker då, och sådant har ju inte vi längre :-)

Idag blir Ziggy Stardust 14 veckor. Tiden går snabbt och han växer som bara den. Det är kul att han och Snövit leker så bra och att han verkar trivas. Det går ju bra med Snuttan också, fast hon säger ifrån om han kommer för nära. Annars är hon inte alls så stressad och sur som hon var när vi skaffade Snövit. Snuttan fyller 8 år imorgon och enligt kattböckerna blir hon då en äldre katt. Så då är det ju helt ok om man inte vill springa omkring och leka.

På söndagens gudstjänst blir det vissa ganska många som är bortresta av dem som brukar komma, men då kanske det kommer andra istället. Gudstjänsterna är ju öppna för alla. Ibland får vi frågan om det bara är medlemmar som får komma, vilket jag tycker verkar konstigt då vi annonserar både i tidningen, på anslagstavlan, hemsidan och Facebook och alla dessa är offentliga sidor. Vi kanske borde bli mer tydliga med att det är offentligt, jag vet bara inte hur. Ge mig gärna tips på det. Temat för söndagens gudstjänst är i alla fall ”Andas”. Välkommen du också!

Delar dagens bön från internet:

”Gud, Jag vill gärna gå dina ärenden men hjälp mej att skilja på det jag kan och inte kan, på viktigt och oviktigt, balansen mellan arbete och vila. Hjälp mej att hitta tid för dej, Amen.”

Blessings

 Favorit i repris <3 <3 <3

 


Aqua mix

Jag har börjat på vattengympa på onsdagar. En träning som jag märker passar mig bra. Den heter aqua mix och är träning på djupt vatten med flytbälte, men den går att göra på grundare vatten också. Det känns verkligen att hela kroppen får tränas och det är skönt i vattnet. Vattengympa, ja, all slags vattenaktivitet är bra för rensning en av lymfsystemet i kroppen också, och det behöver jag ju så det är positivt på flera sätt. Fast nästa onsdag kan jag inte gå. Då ska Magnus och jag äntligen utnyttja vår julklapp och gå på Spa på Badhotellet hela förmiddagen. Det ser jag fram emot.

Idag skiner solen, just nu i alla fall, men det är kyligt i luften och det har regnat flera dagar och nätter. Det känns som att hösten kommit redan. Prognosen för både imorgon och lördag säger också regn, vilket är väldigt tråkigt, då det på lördag 9.30-14.00 är Loppis vid Församlingshemmet, utomhus, och jag har bokat plats att stå där och sälja. Jättetråkigt om det regnar och är kallt hela tiden. Förra året var jag också där. Då satt jag i shorts och linne och hade det skönt i solen. Det var verkligen skillnad. Jag hoppas fortfarande att det ska ändras innan lördag…..

Förberedelserna inför söndag är så gott som klara och idag blir en tvätt, städ och fixardag. Lite lugn och ro har det varit nu och alla kissarna sover efter lite bus. Vi får väl se hur Ziggy reagerar på dammsugaren sedan :-) De andra har ju vant sig i alla fall.

Idag delar jag dagens korta bön från internet, en bön som vi alla kan ta till oss varje dag:

”Gud, du som lever nära oss och delar våra sorger och vår glädje Hjälp oss att hålla våra liv så öppna att samtalet med dig inte dör, Amen.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3

 

 


Underbart är kort….

Alldeles för kort. Retreaten på Wettershus var verkligen både underbar och för kort. Jag är dock mycket nöjd. Efter första kvällsbönen gick vi in i tystnaden och sedan var det bara retreat-ledaren och husmor som pratade. Vi var ca 14 st, det är så många som det går att ta emot. Maten åts runt ett långbord och man skickade den till varandra och dricka stod på bordet, tillräckligt många för att alla skulle kunna nå utan att behöva be någon annan om hjälp. Man fick lära sig att bara ta emot av maten och skicka den vidare till nästa samt att äta under tystnad och lugn. Alla andra ljud runt omkring blev extra påtagliga, som när besticken rörde tallriken etc. Det var ovant att få lov att bara gå omkring bland andra människor utan att säga nå't, utan att känna sig oartig om man inte säger något. Såklart att man fick le mot varandra om man ville men man behövde inte. Och meditationerna, avspänningens bön, kroppens bön, andningens bön, den heliga upprepningens bön, att bara vila i tystnaden och i kroppen.

Omgivningarna var också väldigt vackra. Skog och grönska runt omkring. Jag promenerade på lördagen ända ner till Ölands brygga vid Vätterns strand och kände på vattnet med fingrarna. Där fanns så otroligt vackra stenar i olika storlekar, nästan som sådana dekorationsstenar man kan köpa. Sedan gick jag tillbaka uppför stigen igen. Det kändes i benen kan jag tala om. 90 höjdmeter är det upp till Wettershus därifrån.

Inne på området finns också Gröna ängar, en terapeutisk trädgård efter Alnarpsmodellen. Så vackert allting. Även när det var blött och hade regnat var det vackert. Där fanns Frihetens gunga man kunde gunga på så det gjorde jag. Inte så högt men ändå.

I söndags slutade det efter lunch och tystnaden bröts. Men om man ville behålla tystnaden ett tag till med sig hem så var det bara att åka. De hade inga förväntningar på att vi skulle börja prata eller tacka. Så jag tog med mig tystnaden i bilen och ända hem. När jag kom hem var det bara katterna hemma så jag fick behålla den en stund till. Satte inte på någon musik eller radio eller så. Se'n kom Gabriel och senare kom Magnus och så var det inte tyst längre…. ;-) Nu ska jag göra mitt bästa för att få in lite av rutinerna i vardagen om inte varje dag så nästan i alla fall.

Igår sköljde vardagen över mig igen. Första träffen med Bibelsamtalsgruppen på förmiddagen så nu är terminen verkligen igång. Idag blir det predikoförberedelser och program till söndag.

Idag delar jag en kort morgonbön vi fick på retreaten:

”Sitter stilla, vet att Kristus ser på mig, möter hans blick, låter mig älskas.”

Pax et Bonum (frid och allt gott)

 Frihetens gunga på Gröna ängar
 
Öppenhetens rum
 
Vackra stenar på stranden
 
Vätterns strand <3

 

 


Längtan till lugnet

I eftermiddag kör jag till Wettershus för en helg med ”Leva i Guds närvaro”. Denna veckan har varit ganska hektisk på flera sätt. Speciellt på grund av Ziggy förstås. Det tar ju lite tid att lära känna varandra och få till lite rutiner. Han har lärt sig gå på lådan nu och jag hoppas han fortsätter att tycka det är en bra plats att kissa och bajsa, för nu tycker jag att vi har tvättat tillräckligt med lakan…. Se’n var det ju en del andra aktiviteter och nu känns det som att det passar alldeles utmärkt med en helg på Wettershus med övningar och introduktion till kristen djupmeditation. Jag sätter då mobilen på flygläge och använder den bara till kamera, klocka och väckarklocka. Jag sätter igång den igen på söndag eftermiddag.

På måndag kl.11.00 startar vi Bibelsamtalen för terminen. Vi fortsätter med Uppenbarelseboken, för vi har ju kommit ungefär halvvägs, så det blir nog samma ämne hela denna termin också. Vi får väl se.

Så, dagens bön från internet:

”Gud, Både tro och liv är en gåva från Dig. Hjälp mig att se det som en gåva. En gåva att få leva och finnas till bland andra människor. En gåva som jag får på nytt varje morgon, varje dag. Att förlåtelsen finns, varje dag. Amen.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3

 


RSS 2.0