Andaktsnära

Heter en andaktsbok som jag läser detta året. Den är skriven av Reine Jonsson som är naturfotograf och som varit gäst på tisdagsträffen flera gånger. Han brukar göra en väggalmanacka varje år också med vackra naturbilder och bibelord, så den köper vi och i år kom Magnus hem även med denna andaktsbok och den är väldigt bra. Lättläst och så lätt att ta till sig och många vackra bilder. Han använder sig av alla sina erfarenheter av naturen när han skriver andakterna för dagen och jag har lärt mig mer om naturen på denna månad än vad jag visste innan och blir mer och mer fascinerad av hur snillrikt allt är skapat. Idag skrev han bl.a. om solen och hur dess strålar som gör att det frusna tinar och det börjar droppa ner i björnidet så att björnarna kliver ur sin vinterboning (kanske finns hopp för mig också då ;-) Han skriver att solen är som den gudomliga kärleken, utgivande, utan tanke på att få något igen, den bara ger. Det är den kärleken som inte enbart vill väcka naturens värld, utan även oss för honom. Han avslutar med: ”Låt Herren som är vår inre sol få belysa och tina vårt inre rum och sätta det i praktfull blomning.” Det är uppmuntrande en regntung januarilördag som denna.

Gabriel är på en heldag med konfirmanderna och Magnus är på herrfrukost med Lennart Möller som gäst. Diskriminerande alltså. Jag skulle hellre gå på frukost och föreläsning än att gå ikväll, men nu får jag gå och lyssna ikväll istället. Nåja, man kan ju inte få allt här i världen. Imorgon är det ju i alla fall kl.11.00 i Tranås kyrka, för alla. Så det blir säkert bra.

En kort, men fin bön som jag delat förr och som tål att upprepas:

”Möt mig som den jag är, håll mitt hjärta nära dig, gör mig till den jag skall bli och lev i mig. Amen.”

Blessings

 

 

 


The Exodus case!

Johanna har studiedag idag så det känns lite som helg redan när hon sitter här i soffan med myskläder. Hon ska få gå och handla om en stund och Magnus ska få dammsuga, så dammar jag. Det blir en bra uppdelning. Jag tvättar ju också idag och behöver laga mat och så. Igår orkade jag inte städa…

Magnus kom hem igår kväll. Han var en timme försenad, vilket ju var helt ok med tanke på vilket kaos det var i tågtrafiken igår. Nästa gång är det min tur att åka, den 8-11/2 då jag ska till Vårdnäs på Personligt Ledarskap – kurs. Det blir säkert bra.

Nu i helgen är det alltså de stora samlingarna med Lennart Möller i böneveckan. Det kan bli väldigt intressant och bra. ”The exodus case”. Alla konfirmanderna i svenska kyrkan ska ha en heldag imorgon då de på förmiddagen ska se film och under eftermiddagen ska lyssna till honom. Gabriel meddelade att de skulle få pizza till lunch :-) Och, det förstås, när de är 80 konfirmander plus präster och ledare, då blir det nog enklast.

På kvällen, kl.17.00 är det seminarium för alla. Jag vet inte hur länge det kommer att hålla på för det är paus för fika så det blir ungefär som två seminarium. Jag stannar väl så länge jag orkar. På söndag kl.11.00 är det ekumenisk gudstjänst med nattvard i Tranås Kyrka och Lennart Möller predikar. Det blir säkert fint det också.

Idag delar jag en bön av Moder Teresa:

”Herre, gör mig fri från min likgiltighet och min okänslighet inför hur de fattiga har det. När jag möter dig hungrig eller törstig eller som en främling, visa mig hur jag kan mätta din hunger, stilla din törst eller ta emot dig i mitt hem och i mitt hjärta. Visa mig hur jag kan tjäna dig i den allra minsta av dina bröder. Amen.”

Blessings

 <3 <3

 


Överraskad igen

I tisdags fick jag brev från sjukhuset i Eksjö med tid för MR, den 2/3-2016. Det är ju bara en dryg månad dit. Jag trodde jag igen skulle få ringa och pusha på, men det behövs ju inte nu. Så skönt. Känns bra. Överraskad igen :-) Det är en onsdag eftermiddag och Magnus kan åka med mig dit.

Både den ekumeniska bönesamlingen i Immanuelskyrkan igår och pastorsfrukosten i morse gick bra. Det tog emot väldigt, dock, när klockan ringde 6.30, men jag kom upp och iväg och allt gick bra. Nu sitter jag i soffan med vetekudden över nacken och tar det lugnt. Det blir hemarbete resten av dagen och lång vila i eftermiddag. Skulle behöva städa, men vet inte om jag orkar det också.

Det blåser som bara den utomhus och snön är borta. Det regnade hela kvällen igår så då regnade allt bort. Nu mulnar det på igen så vi får väl se vad det blir av det.

Ikväll kommer Magnus hem igen. Kommer inte riktigt ihåg vilken tid, men nå’n gång under kvällen ;-) Hoppas tågen går som de ska.

Dagens väldigt korta bön från internet, håll tillgodo:

”Herre, tack för alla de små ting som jag oftast glömmer. Amen.”

Kram

 Jamen, då så ;-)

 


”Han sänder sitt ord, och isen smälter….

Han andas, och vattnet strömmar.” Ps.147:18 i Bibeln. En gammal översättning sa: ”När Gud talar då smälter det frusna”. Det är vackert. Rent bokstavligt så smälter isen och snön nu och vattnet strömmar igen och tiodygnsprognosen säger fortsatta plusgrader eller omkring nollan med lite snöblandat regn emellanåt. Töandet går snabbt också. Så mycket snö som vi hade och nu är det barmark på stora delar av trottoarer och gator. Det kanske blir en omgång med snö och kyla igen. En del barn vill ju det i alla fall för det är ju sportlov vecka 7 och Gabriels skola ska till Asby och åka skidor en dag i vecka 6. Men där finns ju snökanoner och konstsnö, så det går nog ändå, fast det kan ju bli tråkigt om det regnar.

Söndagens gudstjänst var fin. Det är så bra när någon av medlemmarna leder, för även om det blir likt så som det brukar vara, så färgas det alltid lite av just den personens tankar och vilja. Nåd & Tjänst var temat och du kan lyssna på predikan här.

Magnus är på kurs igen, denna gång i Rönninge, andra delen på en tre dagars chefskurs (han gick en del för nå’t år sedan). Timingen är ju sådär, tycker jag, då vi har Ekumenisk bönevecka i Tranås den här veckan och vi (läs jag) har ansvar för bönesamlingen i Immanuelskyrkan imorgon kl.10.00 och se’n har vi pastorsträff hos oss, i Lilla huset, på torsdag morgon kl.8.00, med frukost och gissa vem som får fixa det….;-) Nä, jag klagar inte, jag bra vet att det är svårt för mig just nu att klara av extragrejor och skulle gärna ha haft lite hjälp, speciellt på torsdag morgon då jag har svårt att komma upp på morgonen och behöver göra det för att förbereda frukosten. Nu ska jag förbereda så mycket jag kan redan imorgon, så jag bara behöver plocka fram allting och sätta på kaffe och te-vatten på torsdag, men jag måste ändå vara där runt 7.30 och det tar lite emot för tillfället. Det är riktigt tråkigt att vara så trött. Jag vill ju vara morgonpigg. Jag vill gå och simma kl.7 på tisdagar, jag vill orka stiga upp tidigt och hjälpa till med morgonbestyren. Idag fick Gabriel klara sig själv på morgonen för Magnus åkte redan 5.30 med tåget och Johanna började inte förrän kl.9. Jag vaknade och kunde ropa på honom från sängen och se att han fick gjort det han skulle och kom iväg, men det hade ju varit trevligt att kunna hålla honom sällskap. Jag vill orka ta till vara morgontimmarna, men det går inte. Hela mitt jag protesterar. Trött på att vara trött.

Idag har jag i alla fall tränat lite hemma och om en stund ska jag gå ut några ärenden. Gabriel slutar 12.50 idag för all personal på skolan skulle iväg på något. Skönt för honom.

Igår fick jag en bön av en väninna på Facebook, så den delar jag med oss alla idag.

”O, Angels of God, from heaven so bright, watching beside my children to lead them aright. Fold your wings around them and guard them with love. Softly sing songs to them of heaven above. Amen.”

Blessings

 <3

 


Zzzzzz

Ungefär då låter det här i vardagsrummet där jag sitter i soffan. Båda katterna sover djupt och snarkar (ja, Snuttan i alla fall, Snövit låter inte så mycket). Det är nästan sövande, bara ljudet. Innan så låg Snövit bredvid mig, inrullad i filten så bara tippen på framtassarna syntes. Hon gillar att krypa under täcken och skynken och sova en stund. Hon är ingen gryt-hund utan en gryt-katt.

Ännu en mulen dag utomhus. Jag behöver väl gå ut och få lite utomhusluft i alla fall idag. Det är inte så att det drar i mig precis, men jag behöver det för att kroppen och balansen ska fungera och inte bli ännu sämre. Emellanåt, i mina ljusa stunder, tänker jag att jag behöver börja göra mer och fler övningar för att träna balansen så jag inte blir yr så mycket. Jag gör ju lite varje dag, men det behövs väl mer. Då provocerar man ju just de rörelser som man blir yr av för att träna balanssinnet att klara av dem. Det är ju jättebra, det är bara det att det är väldigt obehagligt under tiden man tränar och det är väl därför jag drar mig för det. Det är ju detta alla dansare och konståkare gör, t.ex. Annars hade de ju inte kunnat snurra så som de gör och ändå stanna på en femöring. Så visst går det. Och när jag är på bra humör känns det helt ok, men när jag mår skit så känns det mest oöverstigligt. Dock vet jag – det har gått förut och det ska gå igen. Det måste det.

Förberedelserna till gudstjänsten imorgon är klara. Idag ska jag fixa ihop något till den ekumeniska bönen på onsdag.

En väldigt kort, men stark bön som passar alldeles utmärkt:

”Gud, ge mig tålamod att vänta till dess att din tid är inne. Amen.”

Blessings

 <3

 


Där rök det rosa

Var hos frissan på morgonen och nu är det rosa håret borta, till någras besvikelse och en del andras glädje. En liten sträng rosa finns kvar vid ena sidan av luggen. Får se om den finns kvar efter blonderingen imorgon ;-) Det är speciellt när man är hos frissan, ibland blir det mer ytliga samtal om väder och annat och ibland blir det djupare samtal om livet och tro etc. Idag var det samtal om tro och liv, vilket gjorde mig glad och samtidigt medveten om vad jag sa och hur. Man får tänka till lite. Kanske därför jag inte riktigt får huvudet i synk med kroppen idag. Jobbigt. Kul i alla fall med betydelsefulla samtal.

Tvätt är det också idag, samt färdigställande av powerpointen till söndag. Jag fick klart predikan igår och sen orkade jag inte mer. Jag måste också fixa ihop något till den ekumeniska bönesamlingen i Immanuelskyrkan på onsdag kl.10. I Tranås har vi ju Ekumenisk bönevecka näst vecka och det är bönesamlingar i Immanuelskyrkan tis-tor kl.10. Jag har ansvar för den på onsdagen. Magnus är på kurs i Rönninge tis-tor, så han kan inte hjälpa till. Får se vad jag kan få ihop. Nästa helg är det i alla fall de stora samlingarna, med Lennart Möller, i Brunnsparkskyrkan och sedan sista gudstjänsten på söndagen kl.11 i Tranås Kyrka. Det annonseras i tidningarna och det sitter affischer överallt, så ni kan nog inte missa det om ni bor här.

Först är det dock den här helgen och gudstjänsten på söndag har temat Nåd & Tjänst. Låter lite torftigt, men kan bli riktigt intressant och berörande, så kom du också om du har möjlighet, söndag kl.10.00.

En bön, speciellt inför söndagens tema:

”Gud, ge oss mod när vår tro prövas. Gör oss uthålliga i arbetet för mänskliga rättigheter. Välsigna våra hjärnors arbete, våra läppars tal och våra hjärtans tankar. Amen.”

Kram

 <3

 

 

 


Överraskad

Nu är det några dagar sedan jag skrev. Har helt enkelt inte haft tillfälle och ro att göra det. Helgen var bra på många sätt. Frukost & Teologi i lördags blev lyckat. God frukost och vi var 13 personer såhär första gången, och mer eller mindre alla var med i samtalet. Lite trögt i början, men det lossnade efter hand, när man förstod att det var ok att tänka själv och att inga frågor eller kommentarer var dumma eller fel. Det blev ett samtal om tro och liv i allmänhet och det verkade som om alla de närvarande var nöjda. Jag hoppas vi blir både fler nästa gång och fler som inte vanligtvis brukar vara med på gudstjänster eller bibelstudier eller samtalsgrupper, typ föräldrarna till barnen i barngrupperna. Jag har goda förhoppningar i alla fall. Söndagen var också bra. Livets källa var temat och här kan du lyssna på predikan. Vi hade hemgrupp på kvällen, vilket också var trevligt. Dock var jag riktigt trött sedan. På måndagen gick det på ren vilja.

I början av veckan har det varit både medarbetarsamtal med distriktschefen och läkartid m.m. så därför har jag inte kunnat blogga. Men nu går det bra.

Ja, ibland blir man överraskad. Jag var ju hos psykiatern igår och hade tidigare lämnat informationen om Chiari och att jag vill ha en MR-undersökning, till honom via sköterskan och jag var förberedd på att få tjata och kämpa för att få till det och att få det så smidigt som möjligt. Jag förklarade hur jag tänkte och att jag såklart inte vill att det ska vara detta men att det är för många symptom som stämmer för att jag ska kunna låta det vara. Jag vill kolla upp det åtminstone för att utesluta eller för att se om det är något. ”Ok, sa han, då skriver jag en remiss till en MR med specifik förfrågan om lillhjärnan och om något kan orsaka yrselsymptomen där” (ungefär så sa han). Alltså, jag tappade hakan. ”Ttttaaack! Fick jag fram. Jag trodde jag skulle få tjata och kämpa.” Men han tyckte att om det var viktigt för mig att få reda på detta för att kunna gå vidare därifrån, så var det en ”no-brainer”. Annars är ju symptomen ganska allmänna och stämmer in på ganska många tillstånd, bl.a. då utmattningsdepression och sviterna av det, vilket ju är det jag behandlas för. Hur som helst så gick jag glad därifrån. Tacksam att jag slapp kämpa och tjata, vilket jag fått göra så många gånger förut, bara för att få ta prover ibland. Jag har nog världens bästa doktor :-) Nu blir det att vänta på brev från Eksjö med tid för MR och det är säkert kö till det, men förhoppningsvis inte för länge. När jag fått brev kan jag ju ringa dit och säga att jag gärna kommer tidigare om det blir något återbud, ifall det är lång väntan.

Idag är första dagen jag sitter i lugn och ro här i soffan på förmiddagen och läser och skriver. Jag har städat först, vilket var välbehövligt och vilket också gick på vilja. Nu är kaffet drucket och värmen börjar försvinna från vetekudden runt nacken. En liten stund till här i soffan med datorn, se’n får jag ta itu med resten av dagen. Predikan till söndag måste bli klar. Powerpointen till söndag också.

Dagens korta bön från internet får bli vår idag:

”Du barmhärtighetens och tröstens Gud, förbarma dig över min svaghet så att jag får kraft att tro på dina löften och kan leva i trygghet under din mäktiga hand. Amen.”

Blessings

 <3

 


”Jag kan flyga – jag är inte rädd…”

Är en replik från ”Sällskapsresan”. Jag brukar säga: ”Jag kan gå vanligt – jag är inte yr”, för mig själv när jag är ute och går på stan, speciellt de dagar när det känns som gungigast. Det funkar ganska bra. I alla fall när jag går med stavarna, men även ibland utan. Jag gör vad jag kan och orkar för att ignorera den här skiten så kan en rad ur Sällskapsresan hjälpa lite så är det ju bra.

Det är fortfarande kallt, typ minus 17. Brrrrr. Prognosen säger lite upp och ner resten av veckan och nästa. Men till nästa helg står det plusgrader och regn. Weird.

Idag ska Magnus handla till Frukost & Teologi imorgon, så om du vill komma men är lite osäker är det bättre att anmäla att du kommer och eventuellt ge återbud om det inte funkar för dig. Man får komma även om man inte anmält också, men det gör det lättare för oss att veta hur mycket vi ska handla. Jag ska göra lite anteckningar inför samtalet om tro och liv. Det blir ju som sagt lite allmänt om det imorgon och så skriver vi upp olika ämnen som det finns önskemål att prata om. Så har vi sedan ämnen för resten av terminen. Spännande.

En kort bön om hopp från svenska kyrkans hemsida:

”Ljusets Gud, Lys upp våra liv med ditt eviga ljus, omslut oss med din närhet, fördriv allt mörker och låt oss för evig lovsjunga dig. Amen.”

Blessings

 :-)

 


Rulla, rulla, rulla….plask

Och där åkte Sisyfosklotet ner igen och jag under det. Just som det började kännas som att det kunde gå åt rätt håll. Tillbaka på noll igen. SKIT! MÖG! Yrsel och allt det andra på en gång. Och till synes av ingen anledning alls. Seriously! Det räcker nu! Jag vill verkligen inte mer. Nu ska jag i alla fall snart till psykiatern (20/1). Jag hade ju tänkt att jag skulle vara bra vid det här laget, men det sket sig duktigt. Det har gått cirka två månader nu sedan jag började bli sämre. Det känns som att det inte behövs mer nu. Nä, det är nog dags för en del fysiska undersökningar igen. Allt kan väl inte vara psykiskt? Eller? Visserligen är min ålder en typisk ålder för olika diffusa och konstiga symptom som kan komma i förklimakteriet och under klimakteriet och vissa kvinnor får ju det riktigt urjobbigt på många plan. Så visst, jag accepterar att det spelar in en hel del, men just yrseln vill jag utreda mer, för den påverkar mig mest negativt. Jag måste ju ändå kunna fungera som människa och klara av att utföra mitt jobb, så jag vill åtminstone utesluta de fysiska åkommor jag kan med undersökningar. Jag måste nog skriva ner allt jag vill prata med doktorn om så jag inte glömmer något. Jag hoppas han är med på noterna. Hatar att behöva slåss för allting man känner att man behöver.

Nog klagande. Idag är det omkring 15 minusgrader. Sol, just nu i alla fall, och riktigt krispigt ute. Ja, om bara fästingarnas och myggornas ägg kan dö nu så kan det ju får vara kallt ett tag, men jag vet inte om det räcker. Det ska ju helst inte vara så mycket snö då för det blir varmt under snön även om det är kallt i luften och då överlever de. Ja visst, alla djur är skapade av Gud, men jag tror att något gick fel med just dem och en del andra dödligt giftiga och sjukdomsspridande djur syndafallet.

En kort men innerlig bön från internet:

”Gud, när oro och bekymmer får makt över mig, hjälp mig då att vila i dig, skilja mellan stort och smått och lämna framtiden i dina händer. I Jesu namn. Amen.”

Blessings

 <3

 

 


Så dansas julen ut

Ja, vår jul åkte ut för en vecka sedan, men hos en del åker den ut idag och hos vissa stannar den kvar hela januari också. Tydligen ordnar kommunen dans kring granen på torget här i Tranås i kväll vid 17-tiden och se’n tar man bort granen. Kan ju vara kul om man tycker om sådant. Jag tar och stannar hemma ;-)

Det märks att vardagen är tillbaka. Det var väldigt lite folk på Ica i morse, så nu är det lite skönare att handla på morgonen igen. Kallt är det dock igen. Ca minus 7 i morse i alla fall och lite blåsigt så det kändes ännu kallare och det yrde en del snöflingor omkring i luften också. Just nu försöker solen bryta igenom så det är ju lite trevligt förstås.

Idag måste jag verkligen arbeta på predikan till söndag samt förbereda inför lördagens samtal på Frukost och Teologi. Vi är redan uppe i ett tio-tal anmälda till lördag och några kanske, så det bådar gott. Sedan vet jag fler som vill komma men som reser bort i helgen, så de kommer nästa gång i alla fall. Temat på söndag är ju Livets Källa och den evangelietexten är från Johannesevangeliet 4, som handlar om den samariska kvinnan vid brunnen. Det borde ju inte vara så svårt att förmedla något ur den texten, men samtidigt är den så välkänd att det kan bli tråkigt och faktum är att den innehåller så mycket mer än det som syns på ytan när man bara läser igenom den. Ja, jag ska gräva efter mer innebörd.

Magnus tar tåget till Stockholm senare i eftermiddag. Han har ju kursdag imorgon och detta är inget väder att köra mellan Tranås och Stockholm kl.5 på morgonen, så han får åka tåg och bo på hotell i natt. Jag har fått papper om min Personligt Ledarskapskurs på Vårdnäs stiftsgård i februari, med start & sluttid samt deltagarlista. Det ser ju bra ut. 27 stycken ser vi ut att bli. Bara att få vistas på Vårdnäs i några dagar bör ju vara välgörande.

Idag delar jag en bön som är för just Tjugondedag Knut:

”Tack Gud, för denna juletid som vi har fått fira med Dig. När vi kastar ut julgranen, tackar vi för den glädje som den har varit en symbol för. Hjälp mig att leva för det levande och för det som i framtiden är viktigt. Amen.”

Kram

 Favorit i repris <3

 

 

 


Back to business

Så är vårterminen igång igen, bara sådär. Barnen har börjat skolan och jag startade upp Bibelsamtalet igår. Barngrupperna startade också igår kväll med julgransplundring för hela familjen. Magnus och Gabriel var där. Det kändes i både kropp och knopp att man kommit igång och idag vaknade jag faktiskt lite tidigare än innan, så kanske det finns hopp ändå ;-)

Utomhus är det både halt och slaskigt, och tydligen ska det bli kallare igen längre fram i veckan, så det blir ju muntert när slasket fryser på. Jag har köpt halkskydd till bootsen nu, men de passar bäst till mina gamla så det är de jag får använda om det blir riktigt halt.

Söndagens gudstjänst blev bra. Predikan gick igenom och jag tror det blev mersmak på ämnet Dop, så det kommer vi att prata mer om. Lyssna själv på predikan här på hemsidan.

Lite reklam ska jag göra – på lördag den 16/1 kl.9.00-10.30 kommer vi att ha Frukost & Teologi på kåren. Ett tillfälle för ALLA, oavsett livsfilosofi, tro etc. att komma och samtala om livets frågor. Vi kommer att ha de en gång i månaden och nu på lördag blir det lite allmänt om tro och liv och vi kommer att skriva upp vilka ämnen som det finns önskemål att samtala mer om och bestämma vilket tema det blir nästa gång. Dopet är ju ett sådant ämne, förlåtelse kan vara ett annat, o.s.v. Frukosten kostar 30 kr, barn gratis. Och det finns möjlighet för barnen att leka i källaren under samtalsstunden. Ett jättebra tillfälle att bjuda med vänner och bekanta, kanske de som inte är intresserade av att gå på gudstjänst men som gärna samtalar om frågor om tro och liv. Här är dörren öppen, tröskeln låg och högt i tak. Tala gärna om för mig eller Magnus om du ämnar komma, så vi vet på ett ungefär hur mycket frukost vi ska köpa :-)

Idag delar jag första versen på en av mina favoritpsalmer, 769:

”Gud i dina händer vilar jag i tro, vilar i din värme och din ro.
Varje brustet hjärta, varje skadad själ famnar du i nåd och gör den hel.
Nära vill jag leva, nära dig min Gud, i din omsorg finner själen ro.”

Blessings

 <3

 
Terry Waite

Jag brukar lyssna på en podcast som heter Nomad Podcast. Tim and Dave åker runt och intervjuar olika människor i frågor om tro och liv – ja, kolla in deras hemsida här så ser du själv. I alla fall så kom ett avsnitt ut igår och gästen de intervjuade var Terry Waite. Han arbetade många år som medlare och förhandlare för att få loss gisslan hade att göra med människor som Idi Amin och Gaddafi. När han en gång arbetade i Libanon blev han själv tillfångatagen av Islamiska Jihadister och satt fängslad i ca 5 år, för det mesta isolerad. Han blev torterad och utsatt för skenavrättning. Detta är en intervju som berör på djupet. En berättelse om ödmjukhet och hur man finner Gud på de mörkaste platserna. Vi har boken han skrev efter sin frigivning, det måste vara 20 år sedan jag läste den och jag tror jag måste läsa om den :-) Den boken skrev han inne i sitt huvud under tiden han satt fängslad. Snacka om att ta vara på tiden. Han skrev fler böcker i huvudet under de fem år han var där. En väldigt ödmjuk man och en som vägrar att tro på att enskilda människor inte kan göra skillnad. Tydligen åkte han, ca 20 år senare, tillbaka till mannen som hade fängslat honom och föreslog att de skulle låta det förflutna vara det förflutna och göra något gott av det istället. Han fick till att någon by fick vatten eller el eller vad det nu var. Jag får lyssna igen, tror jag. Lyssna, du också. Det är ett bra sätt att tillbringa tiden.

Jag fick minsann ihop en predikan igår. Nu återstår bara att se hur den tas emot och om vi blir mer förvirrade efteråt eller om vi har fått nya tankar och funderingar. Jag hoppas på det senare.

Johanna åkte till Nässjö igår trots feber. Hon tyckte att hon lika gärna kunde vila hos Jimmy som här. Ja, det är väl lika bra att ta vara på dagarna. Skolan börjar ju på måndag. Jag tror jag måste gå ut en sväng idag. Kanske jag tar stavarna och går lite i Östanåparken. Det fortsätter snöa och är runt minus 6 grader. Så vinter har vi fått i alla fall. Och prognosen säger att den fortsätter ett tag till. Nu gäller det att trotsa mörker och kyla och försöka komma in i vardagliga rutiner igen, efter dessa veckor av sova länge.

En bön, skriven av Kerstin Anér, och lite bearbetad, delar jag med oss alla idag:

”Herre, du vars kärlek uthärdar allt, uthärda också mig. Gör så att jag orkar ge andra något av allt det som de väntar sig av mig, och hjälp mig att med glädje ta emot det som du ger mig genom dem. Amen.”

Kram

 Oh, well....

  


Och det fortsätter snöa

Idag är det bara häften så kallt som igår, typ -7, men det fortsätter snöa så det yr omkring i luften. Garanterat myggfritt i alla fall. Och om det fortsätter vara kallt en längre tid och inte så mycket snö så dör alla fästingar och deras ägg också, vilket ju vore helt ok.

Det är knepigt att få ihop predikan till söndag, om Jesu dop. Behövs arbetas på idag också. Så kom gärna på söndag kl.10.00 och se om jag fått ihop nå’t ;-). Det blir i alla fall fina sånger och en solosång. Programmet har jag fått på mailen i alla fall så jag har gjort powerpointen till det. Nu är det bara ”kärnan” kvar. Ja, det är ju inte idag jag ska predika, så jag har ju lite tid kvar..

Snövit är jätteglad att Johanna är hemma. Hon ligger och myser hos henne varje chans hon får. Johanna verkar ha lite feber så vi får se om hon åker till Nässjö idag eller stannar hemma och kurerar sig.

Magnus är på kåren och jobbar och jag får tvätta och städa lite idag, förutom predikan då och lite andra förberedelser. Det är skönt att man kan jobba hemma i egen takt när man inte är så pigg och kry. Fattar inte hur jag ska kunna börja stiga upp tidigare på morgnarna nästa vecka. Det är märkligt hur snabbt man vänjer sig vid att sova mer. Och den här tröttheten….

Idag delar jag dagens korta bön från internet:

”Förlåt mig min del i världens mörker. Låt mig se ditt ljus och visa mig din väg så att jag kan vandra den med glädje. Amen.”

Blessings

 <3

 

 


Uppenbarelse

Trettondagen – Epifania – betyder uppenbarelse. Det var igår och vi hade gudstjänst. Det var en fin gudstjänst och musikkåren spelade mycket och fint. Vi pratade om de vise männen och deras gåvor och vi hade en bönevandring med tre platser, en med ”Guld”, en ”Rökelse” och en ”Myrra”. Det blev en väldigt fin gudstjänst och sedan hade vi grötlunch och gemenskap. Vi visade ett klipp ur filmen ”Vägen till Betlehem” och senare insåg vi att skådespelaren som spelar Josef i den filmen är samme skådespelare (Oscar Isaac) som spelar piloten Poe Dameron i nya Star Wars filmen. Lite kul, faktiskt.

Idag är det ”vanlig” dag och jag var och handlade i morse, vilket var välbehövligt. Det började tryta i både i kylskåp och skafferi. Det är omkring 14 minusgrader ute. Och ändå snöar det. Weird. Jag tycker det är lite väl kallt alltså, men får väl vara tacksam att det inte är mellan 20-30 minusgrader, som det är högre upp i landet.

Johanna och Jimmy kom för en stund sedan. Får väl se hur länge Johanna stannar denna gången då. Skolan börjar ju inte förrän på måndag.

Nu behöver jag få färdigt predikan till söndag. Har en annan mötesledare så det är skönt. En sak mindre att tänka på. Nästa vecka sätter ju terminen igång igen och det är en del som behöver förberedas.

En bön från internet får vi alla del av idag:

”Du finns överallt, Gud. Till och med inne i mig själv. Jag behöver inte leta efter dig. Allt jag behöver göra är att sitta stilla ett tag och lyssna. Du finns där. Om jag är tyst så kanske jag hör dig. Jag lyssnar inåt. Jag lyssnar till dig, Gud. Amen.”

Blessings

 <3

 

 

 

 


Ännu en afton

Idag skiner solen och termometern stod på minus åtta tidigare. Trevligt med sol, allting blir ljusare. Dessvärre syns det mycket mer hur ostädat det är också. Det blir fel i rutinerna när det är flera aftnar och helgdagar efter varandra och man blir lite förvirrad och vet knappt vilken dag det är. Trettondagsafton är det i alla fall idag. Jag vet inte riktigt vad det betyder. Räknas det som lördag? Imorgon, Trettondagen, är ju helgdag så det borde väl vara så. Barnen har i alla fall fortfarande jullov och egentligen börjar de på fredag, den 8:e, men de börjar med studiedag, så det är först på måndag, den 11:e som det är skola, enligt schema. Det är skönt att ha ett avbrott så här efter en termin, men det är också rätt skönt när de vanliga rutinerna kommer igång. Dessutom är det ju inte så långt till sportlovet och sedan påsklovet. Vårterminen är alltid lite lättare på så sätt.

Om en stund ska jag gå till kåren och förbereda lite till morgondagens gudstjänst. Jag har ju lovat att den ska bli lite annorlunda, så det krävs lite fixande. Det som också blir annorlunda är ju att det blir grötlunch efter själva gudstjänststunden. Serveringsgruppen har varit och dukat nu på förmiddagen. Det blir säkert jättetrevligt, det också. Välkommen, du med! Imorgon, Trettondagen kl.10.00. Våra gudstjänster är öppna för alla, ifall du inte visste det.

Idag delar jag psalm 217 ur svenska kyrkans psalmbok:

”Gud, för dig är allting klart, allt det dolda uppenbart. Mörkret är ej mörkt för dig och i dunklet ser du mig.

Läk mitt öga, att jag ser hur du är i det som sker. Där jag bäst behöver dig är du allra närmast mig.

Och om jag ej mer förmår gå i tro den väg du går, led mig vid din fasta hand steg för steg mot livets land.

När min tanke, tvivelstrött, obetvingligt motstånd mött och ej mera mäktar strid - inneslut den i din frid.

All din nåd är öppen famn och ditt namn en ljuvlig hamn. Vad du vill är helighet men du är barmhärtighet.”

Kram

 <3 <3

 

 

 


Vecka 1

Första veckan på det nya året börjar idag (om man nu har måndagen som första dagen i veckan). Igår var vi lediga, sista söndagen på ett tag som vi inte har gudstjänst, så då var Magnus, Gabriel och jag på Moas och åt brunch. Helt ok förmiddag faktiskt :-) Det var ju en julklapp som vi tackar våra vänner alldeles speciellt för. Denna veckan kvar av jullovet, se’n börjar vårterminen med allt vad det innebär.

Idag, på morgonen, var jag hos sköterskan på psykiatriska mottagningen för samtal. Det var ju bokat sedan ett tag tillbaka, då jag fick vänta ganska länge för tiden hos psykiatern. Jag gav henne papperna om Chiari, så hon kan vidarebefordra dem och informationen och min önskan om MR till honom, så kan han läsa igenom det innan vi träffas den 20:e.

Kanske plockar jag ner lite julsaker idag. Det börjar kännas som om det är dags. Å andra sidan är det inte Trettondagen på onsdag och den ingår ju i julhögtiden så kanske de får stanna uppe lite till. Kan ju ta bort några tomtar och så.

Som sagt, på onsdag kl.10.00 är det gudstjänst på kåren med efterföljande grötlunch (el. brunch, vilket men vill). Det blir en lite ovanlig gudstjänst. Vi har ju ingen given liturgi egentligen men gudstjänsterna brukar bli ganska lika varandra ändå så ibland behövs något annorlunda och det blir det på onsdag. Kom och var med du också. Jag lovar, det blir bra ;-) Se’n är ju nästa gudstjänst redan på söndag igen och då med temat ”Jesu dop”. Det blir väl spännande! Jag menar, inom FA förvaltar vi ju varken dop eller nattvard så en predikan på det temat är ju intressant…. Jag gillar det i alla fall ;-)

Idag, en bön från internet. En bön som passar såhär i början på ett nytt år:

”Gud, när oro och bekymmer får makt över mig, hjälp mig då att vila i dig, skilja mellan stort och smått och lämna framtiden i dina händer. I Jesu namn. Amen.”

Blessings

 I wish..

 


Gud är hjärtats vana

Det är ett citat av Broder Lorens av Uppståndelsen ur boken ”I Guds närvaro – 30 dagar med Broder Lorens”. Jag köpte ju den när jag var i Vadstena i somras och har läst varje dag sedan dess. 30 dagar varar den, så det har blivit att börja om ett antal gånger, men den kallar liksom på mig, så jag vill läsa lite varje morgon och varje kväll och så får man ett ord eller en mening att ”suga på” under dagen. ”Gud är hjärtats vana” är en sådan mening och jag tycker att den är en bra mening att börja året med. Temat för predikan igår var ju I Jesu namn och hur börjar man året i Jesu namn – ja, enligt Jesu vilja och för att veta det behöver man ju leva i Guds närvaro hela tiden. Att då ha Gud som hjärtats vana är väl en bra början. Predikan från igår finns att lyssna på här. Sångarna sjöng några fina sånger. Den sista var ”Jag vill säga ja”, en sång som också finns i mitt minne sedan officersskolan. Vi sjöng den ofta då, bl.a. på kassetten ”Framtidsljus” som vi spelade in 1992. Där sjunger jag faktiskt solo i första versen på just den sången. ”Jag vill säga ja till min Herre och Gud” och med kören: ”Ja, till din vilja och endast till din. Ja till din plan Gud och inte till min. Tag allt jag har Gud och gör mig till din. Nu vill jag säga mitt ja.” Lite anade jag då vad de orden egentligen skulle komma att betyda i livet. Det är nog tur att man inte vet i förväg för då skulle man aldrig våga släppa taget tillräckligt mycket för att låta Gud styra. Det är fortfarande svårt och blir inte lättare vilket gör det ännu viktigare att göra Gud till hjärtats vana. Inte så att man tror att allt svårt ska försvinna utan så att man kan leva i frid och glädje trots allt det svåra.

Idag delar jag dagens korta bön från internet:

”Året slutar och börjar, ett nådens år. Nu är tiden vår! Nu har just vi en uppgift, ett liv och ett hjärta som slår. Amen.”

Kram

 Bon Jovi <3

 

 

 


2016-01-01

Minsann, det blev nytt år den här gången också, fast jag inte var ute och sköt raketer och smällde smällare, utan låg i sängen och försökte sova. Det var dock andra som stod för fyrverkeridelen, utanför mitt fönster. Dock var det mindre smällande denna nyårsafton än förra. Då smällde det mycket mer och under längre tid. Nu var det som mest runt midnatt och se’n var det slut. Jag åkte hem ca 22.30 så jag fick lite mer vila i alla fall, fast det är ”past my bedtime” ;-) Katterna blev glada när jag kom i alla fall och låg hos mig, ja, inte båda samtidigt förstås :-) När Magnus kom fick de mysa lite med honom också. Lite extra sovmorgon idag blev det också. Magnus kom hem vid 01-tiden och Gabriel stannade där och sov över med de andra barnen, så vi får väl se när han kommer hem.

Det var ju lite typiskt igår. I onsdags meddelade Gabriel att han hade ont i höger öra och jag tänkte att hans förkylning täppt till gångarna och hoppades att näsdroppar och ipren skulle göra jobbet. Natten mellan onsdagen och torsdagen hade han mer ont, men igår morse gjorde det inte ont längre. Vad bra tänkte jag, tills han berättade att han hade haft torkat var under örat på morgonen. Suck. Det betyder ju att han har öroninflammation och att trumhinnan hade spruckit och då behöver man ju penicillin. Och i lilla staden Tranås är det ju ingen läkare tillgänglig på helgerna. Vi fick en tid i Eksjö och Magnus åkte dit med honom och det gick snabbt, som tur var och de var hemma igen vid 16.45 och han kunde börja med sin medicin. Han mår ju inte dåligt och har inte ont, men när trumhinnan spricker måste man visst ha penicillin så det inte blir värre. Bra att det var så pass smidigt i alla fall. Det är ju inte annars det man helst gör en nyårsafton.

Vi hade väldigt trevligt igår kväll i alla fall med god mat och trevligt sällskap och idag är första dagen på ett nytt år, så: Gott Nytt År!

Idag delar jag dagens bön från internet, I Jesu Namn:

”Gud, låt ditt folk tillsammans få växa och mogna i tro. Forma oss med din kärlek. Ge oss näring och kraft så att vi kan bära frukt. Amen.”

Blessings

 
Bra motto för ett nytt år :-)
 
 
 
 
 
 

 

 

RSS 2.0