Tillbakablick

Jag läste igenom några av mina tidigare blogginlägg. Jag har ju skrivit denna blogg sedan augusti 2012 så det har blivit en hel del. En stor del av inläggen handlar förstås om mig och min hälsa, vilket var hela anledningen att jag började skriva. Jag behövde skriva av mig och lufta mina tankar och funderingar om varför jag mådde som jag gjorde och hur det kunde bli bättre. Det kändes bättre att få ut det i cyberspace, dels för att jag inte behövde hålla det för mig själv och för att någon annan kunde läsa som kanske kände igen sig och kunde säga att ”det blir bättre” eller så kunde jag kanske hjälpa någon annan. Det har säkert varit både ock under åren. Nu letade jag i alla fall efter ett speciellt inlägg som jag kommer ihåg att jag skrev och ville kolla när det var och hur jag hade beskrivit det. Det var från oktober 2014 och har rubriken ”My heart skips a beat”. Det var då jag första gången kände av detta med att hjärtat hoppar över slag och slår ojämt. Jag fick då göra ett 24-timmars EKG som inte visade något allvarligt utan helt normala rytmstörningar. Jag vet att det har hänt efter det också, för jag har gjort en veckas EKG också, som inte heller visade något sjukt, och jag antar att jag skrev om det också, men jag hittar inte det inlägget. Inlägget från 2014 var dock första gången det kändes på detta sätt. Jag skrev såhär:

"My heart skips, skips a beat… Ja, så går ju refrängen i en sång med Olly Murs. Den handlar ju om kärlek och att hans hjärta hoppar över ett slag när han ser den där tjejen. Gulligt. Men när hjärtat på riktigt hoppar över slag eller hoppar omkring inne i bröstkorgen är det inte lika gulligt. Inte alls faktiskt. Fattar inte varför det ska vara såhär. Hade det inte räckt att jag får hjärtklappning eller snabb puls nå’n gång då och då, det är jag ju van vid, känner igen och kan ta med ro. Men detta är nytt, obehagligt och lite skrämmande. Fast jag inte tror att det egentligen är något fel på själva hjärtat, så måste det ju vara något annat som orsakar själva symptomen. Det är vid sådana här tillfällen jag önskar att jag bodde i en större stad med tillgång till specialistläkare och sjukhus. För även om det finns två vårdcentraler och läkare och vård av olika slag att tillgå, så är det allmänläkare som kan lite om mycket och ibland behövs det mer än så. Vet inte ens om det bor nå’n kardiolog i Tranås. Önskar att jag kände nå’n som kände nå’n….. Någon som känner nå’n förresten?"

Just så känns det nu. Det har hållit på i typ en vecka och är himla obehagligt. Det känns ju också som att det är helt meningslöst att gå till läkaren för det eftersom undersökningar redan har gjorts och de visade ingenting. Jag tar dessutom tabletter – Seloken Soc (betablockerare) för det, och de ska ta hand om problemet, men de hjälper inte, så jag tror att allt beror på något annat än de vanliga orsakerna – som är t.ex. stress och mycket kaffe – vilket jag inte har något av det. Jag tror att detta och flera andra krämpor beror mycket på mina antidepressiva tabletter. Biverkningslistan är rätt lång och allt ingår. Jag har börjat ställa in mig på att sätta ut dessa så småningom och hoppas att jag ska klara av det. Jag har ju försökt en gång tidigare – vilket också går att läsa om i tidigare blogginlägg från 2012 – men det gick käpprätt åt skogen. Den här gången ska jag dock göra det på annorlunda sätt och se till att få hjälp både av läkaren och av alternativa metoder. Det finns ett program som heter ”The road back” (finns på svenska också och folk som jobbar med det att kontakta) och ett antal kosttillskott man kan ta under utsättningsfaserna och omställningsfaserna och de ska underlätta väldigt så man inte får så tuffa utsättningssymptom. Det är en skrämmande tanke, för jag hade tänkt att jag får ta dessa tabletter resten av livet, men ju mer forskningen på dessa mediciner går framåt så förstår jag att jag absolut inte ska ta dem längre än jag verkligen behöver och jag tror inte jag behöver dem längre. Jag tror att biverkningarna blivit större än verkningarna och att det är dags. Jag återkommer säkerligen om detta framöver. Just nu vill jag bara att hjärthoppen ska lugna ner sig, vilket de gör emellanåt och då är det skönt, och att jag ska kunna få fira en skön och trevlig nyårsafton i goda vänners sällskap. 2016 har ju faktiskt varit ett ganska bra år för mig rent hälsomässigt. Inga större och längre bakslag och jag har kunnat både träna ordentligt, åka till Malmö några gånger; fira flickornas student och åka till Israel (!) och vakta julgrytan ganska många timmar sammanlagt. Så i det stora hela har året varit helt ok för min del. De jobbiga stunderna har ju dock en förmåga att överskugga mycket och då är det viktigt att man minns de goda.

Så, jag önskar alla er som läser min blogg, ett riktigt Gott Nytt År. Välkommen på gudstjänst imorgon kl.16.00, temat är: ”A new hope” (ett nytt hopp). Och må 2017 bli ett ännu bättre år på alla plan.

Idag delar jag dagens bön från internet, en bön just på Nyårsafton:

”Gud, du som är större och högre än allt, du som har gjort rymder och jord, du faller med sparven som faller till marken, livet blir till ur ditt ord. I stjärnornas yttersta, kärnornas innersta har du ditt livsrum. Jag vet ingenting om framtiden. Jag ber: Fyll mitt hjärta med hopp om ljus och glädje, om fredens välsignelse, om din närvaro i mitt liv. Amen.”

Grace & Peace and Happy New Year!

 <3 <3 <3

 

 

 


Grått slut…..

…men vi hoppas på Gott nytt. En grå dag idag alltså. Mulet och blåsigt. Tränade hemma i morse. Tänk att det ska vara så himla svårt att stiga upp på morgonen. Jag hade ställt klockan på sju, men det gick inte alls att gå upp då. Jag tror det blev en halvtimme senare, jag tittade inte på klockan då. Snuttan tyckte verkligen att det var dags att jag steg upp då. Hon hade kallat flera gånger den senaste timmen i alla fall. Säkert hungrig som bara den. Jag såg ett blogginlägg som jag skrev för ett år sedan och det var lika illa då. ”Ju mer jag sover desto tröttare blir jag” hade jag skrivit, så jag antar att det kommer med årstiden och mörkret. Det är så dumt. Jag skulle verkligen vilja vara morgonpigg. Jag tycker det låter så mysigt att vakna tidigt och vara utvilad och stiga upp medan alla andra sover och ha en stund i ensamhet sådär tidigt på morgonen. På sommaren kan man ta en tidig promenad innan trafiken och alla andra människor börjar röra på sig ute. Men, nä, det är inte så, inte än i alla fall. En del säger ju att man blir morgonpigg när man blir äldre – undrar när…

I alla fall, Magnus och Gabriel åkte till Nässjö igår och jag antar att de har det bra på Nyårskonferensen. Gabriel såg fram emot att träffa några kompisar han lärde känna på Bygget i somras, så jag tror säkert att det blir trevligt på alla sätt. Jag och kissarna har det mysigt här hemma. Lite städning får det dock bli idag och sedan göra klart powerpointen till söndag.

Och så, dagens bön från internet:

”Herre min Gud, Året 2016 är nästan slut. Vad har jag egentligen gjort under det året? Det är så mycket som är ogjort. Tack för att du ger mig ett nytt år med nya möjligheter. Tack för att du lovat vara med mig alla dagar och visa mig min väg till tidens slut. I Jesu Kristi namn, Amen.”

Blessings

 <3 <3 <3


.


Vad mer ska 2016 hitta på?

Två dagar kvar på detta år och man kan ju inte låta blir att undra om det ska hinna hända mer elände nu. Tre kändisar har dött den senaste veckan. Först var det George Michael, som jag skrev om i tisdags, sedan var det Carrie Fisher (Princess Leia) i tisdags kväll, vilket var en stor sorg för hela världens Star Wars fans. Det är liksom helt fel att hon skulle dö nu, 60 år gammal, och nu när Star Wars åter igen är inne i nya filmers inspelande och så. Några år framåt kommer ju Star Wars filmer att vara på tapeten igen och då skulle ju hon få vara med och uppleva det. Tydligen har de hunnit spela in alla de scener där hon ska vara med i episod 8 som kommer ut om ett år ungefär. Men det vore ju roligt för henne att få se den också. I alla fall så vaknade vi idag till nyheten att hennes mamma, Debbie Reynolds också dött, 84 år gammal. Hon fick tydligen en stroke. Jag tror hon tappade livslusten efter att dottern dog. Ja, det känns verkligen som att 2016 varit ett år med död, elände och lidande, med tanke på krig runt om i världen, flyktingströmmar, terrorattentat och otrevligheter. Måtte 2017 bli ljusare, trevligare, och mer hoppfullt och kärleksfullt än året som gått.

Igår var vi på A6 i Jönköping ett par timmar. Köpte några få saker på mellandagsrean och se’n flydde vi köpcentrat igen och körde hem. Vi kom dit när de öppnade kl.10, så det hade inte hunnit bli jättemycket folk innan vi var färdiga, men det fylldes på hela tiden. Tjejen på EspressoHouse (där vi började ;-) sa att dagen innan hade det knappt gått att gå därinne under eftermiddagen. Puh. Det hade jag aldrig klarat.

I eftermiddag åker Magnus och Gabriel med några ungdomar till FA:s Nyårskonferens i Nässjö, 29/12 – 1/1, så de kommer lagom hem till Nyårsgudstjänsten på kåren kl.16 på söndag.

Idag får det bli favoritbönen av Margareta Melin:

”Du som vill att jag ska finnas, du som vet att jag är jag - du förstår mitt hjärtas längtan och är hos mig natt och dag. Din är jag och all din kärlek får jag varje andetag. Amen.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3

 

 

 
Party i himlen

Igår hann jag med både gudstjänsten på TV och mässa i Tranås Kyrka. Klockan närmade sig 11 och jag tänkte – äsch, jag hinner – och det gjorde jag. Så fick jag en snabb promenad, mässa och promenad hem igen innan det började storma och regna. Det kom liksom ett busväder som drog över ganska snabbt. Men senare på dagen och kvällen blev det blåsigare och det är hårda vindar idag. Här i Tranås är det ganska ok väder men på andra ställen är det visst riktigt busigt, vad jag förstår. Jag hoppas att min bror och svägerska kom iväg till Spanien igår, de ska vara där över nyår. De skulle flyga från Kastrup och jag tror de hann över Öresundsbron innan de stängde den. I övrigt är det nog bäst att hålla sig hemmavid idag.

Jag var i alla fall och simmade idag, vilket var skönt. Det allra värsta är att komma ur sängen när klockan ringer, men när man väl är där så är det verkligen skönt. Idag var det dock ganska mycket folk och en del plaskande simmare, men det var skönt ändå. Att vara uppe så tidigt och bli färdig med träningen redan på morgonen är ju så bra för då är det klart och man har hela dagen framför sig sedan. Idag behöver jag det. Jag måste verkligen komma någon vart idag med predikan till söndag. Programmet går väl ganska fort att få ihop, men predikan är fortfarande ett blankt papper, förutom rubriken. Nåja, jag har ju några dagar kvar och det viktigaste nu är att få iväg programmet till musikansvarig. Det är hornmusik på söndag.

Den stora nyheten igår var väl att sångaren och låtskrivaren George Michael är död. Det var väldigt vilket år 2016 har varit när man tänker på kändisar som dött och speciellt sångare, både svenska och utländska. De största är väl David Bowie, Prince, Leonard Cohen och George Michael – snacka om att det blir dansparty i himlen :-) Se’n är det flera andra kändisar, skådespelare etc. I Sverige är det bl.a. Olle Ljungström och Freddie Wadling. Jag vet att det är fler men jag räknar inte upp alla och jag känner faktiskt inte riktigt till alla heller.

Idag delar jag en bön av Anna Dunér, en bön jag behöver varje dag, att kunna vara stilla och tyst nog att höra Gud inom mig:

”Du finns överallt, Gud. Till och med inne i mig själv. Jag behöver inte leta efter dig. Allt jag behöver göra är att sitta stilla ett tag och lyssna. Du finns där. Om jag är tyst så kanske jag hör dig. Jag lyssnar inåt. Jag lyssnar till dig, Gud. Amen.”

Blessings

 <3 <3 <3

 
”Idag är en annan dag”

Annandag jul närmare bestämt. ”Boxing Day” på engelska. I Sydafrika kallas den numera för ”Day of Goodwill”. I Storbritannien har den gamla anor då man gav tjänstefolket ledigt den dagen och i många länder är det officiell helgdag. Denna dag är också då mellandagsrean börjar och det har blivit en shoppingdag för många. Här i Sverige börjar ju vissa mellandagsrea redan innan jul – helt knäppt – men förr var ju allting stängt på juldagen och först på Annandagen var det fritt fram för shopping – och att trängas med en massa människor. Jag avstår :-)

Nu ser jag på TV-gudstjänsten från Örebro. Den börjar bra i alla fall :-) Temat för Annandagen i kyrkans kalender är Martyrerna, vilket är ett hopp från Jesus som en baby i krubban till dem som kämpade och dödades för sin tros skull. Och barnen i gudstjänsten sjöng just ”Jag går på livets väg”, vilket de gjorde jättebra och prästen Moni Höglund berättar nu och Petrus och Johannes som inte kunde låta bli att berätta om Jesus och hon gör det så bra så att alla barnen förstår. Så bra.

Gudstjänsten på kåren igår var fin. En non-stop-gudstjänst med varvade sånger och läsning. Vi spelade in hela gudstjänsten och under dagen ska jag lägga ut den under predikningar på hemsidan, så om du vill lyssna på den så gå in och kolla där under dagen. Nu måste jag börja med program och predikan till Nyårsdagen. Jag har bara rubriken än så länge….

Idag delar jag då den speciella bönen på just Annandagen:

Annandag jul - martyrdag
”Gud, ge oss mod när vår tro prövas. Gör oss uthålliga i arbetet för mänskliga rättigheter. Hjälp oss att stödja dem som i vår egen tid förföljs och fängslas. Vi tackar dig för alla som med livet som insats vittnat för kärlek och rätt. Låt dem vara förebilder för oss, I Jesu Kristi namn, Amen.”

Kram

 <3 <3 <3

 

 


Festligheter

Det var en trevlig julafton. Det var gott och fint på församlingshemmets jullunch. Mindre folk än vad det brukar vara och lite annorlunda upplägg, men trevligt. Resten av dagen softade vi bara hemma. Det var bra program på TV och helt ok att bara hänga i soffan. Julklappsantalet var inte speciellt stort så det gick snabbt att både dela ut och öppna. Alla blev nöjda och glada i alla fall. Eftersom det var julafton så blev det ju lite extra julchoklad och dadlar från Israel. Tur att man inte äter blandar så mycket i vanliga fall, för man får bara svårt att sova och ont i magen. Så himla dumt. Det blir andra bullar efter nyår. Man brukar ju säga att det inte är det du äter mellan jul och nyår som gör någon skillnad utan det du äter mellan nyår och jul ;-)

I alla fall är jag lite mossig idag och känner att det hade varit skönare att ha Juldagens gudstjänst på förmiddagen, men jag förstår att många uppskattar att det är kl.16.00 och då får det vara så. Det händer ju inte så ofta i alla fall. Och det blir en fin gudstjänst i eftermiddag, det kan jag nog lova :-)

Det har varit festligheter i vänskapskretsen i helgen i alla fall. Ett par av mina vänner gifte sig igår och idag fyller min bror år. Det är bra med Facebook :-)

Och idag delar jag bönen från internet för juldagen:

”Gud, vi lovsjunger dig. Ett barn är fött, ett barn som väcker vår kärlek. Ett barn är fött, ett barn för fred och frihet. Ett barn är fött, och hela kosmos sjunger: Ära åt Gud i höjden och på jorden fred. Hjälp oss att se din storhet i detta nyfödda barn. I Jesu Kristi namn. Amen.”

Grace & Peace

 The gospel <3

 


Merry Christmas

Idag är det julafton och vi softar i soffan nu på förmiddagen, innan vi ska gå till Församlingshemmet på julbord. Igår var sista dagen med julgrytan och det gick bra. Jag vaktade mellan 10-11 och se’n tog jag mig hem. Det var mycket folk ute igår, precis som det brukar vara dagen före julafton. Det är riktigt skönt att ha en lugn julafton. Det blir inte många knop idag. Det är lite baksmälla efter veckorna av julgryta, så nu behövs lite lugn.

Imorgon är Juldagsgudstjänsten kl.16.00. Den blir också fin. Sångarna sjunger och det är fika efteråt. Välkommen, du också :-)  

Idag delar jag julaftonsbönen från internet:

”Gud, ge oss nåd att med Maria glädjas över din Sons ankomst så att vi tar emot honom

som vår Frälsare och tryggt kan se fram mot hans återkomst. Amen.”

Blessings

 God och fridfull Jul <3

 


Mörker och kyla…..

…. men nu vänder det, för idag är det vintersolstånd - den kortaste och mörkaste dagen på året – men se’n vänder det. Det märker vi rent praktiskt ingenting av på ett tag ännu, men rent psykologiskt så vet vi att dagarna blir längre och ljuset är på väg. Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det.

I söndags var det en ljus och härlig gudstjänst med mycket bra och fin sång och musik med Tranås Gospel. Så bra de är! Predikan – Släkten är värst – kan du lyssna på här på hemsidan. Nu på söndag är det juldagen och då blir det juldagstema – Jesu födelse, alltså. En gudstjänst som är lite annorlunda än vad de brukar vara. Kom du också. Det är kl.16.00 den 25/12.

Idag ska jag stå vid grytan kl.13-14. Jag var och handlade i morse och då behövde jag några timmars break innan jag är grytvakt. Magnus är där nu. Min digitala insamling är, som tidigare sagt, fortfarande igång och nu är det ju slutspurt så ni kan väl hjälpa mig att nå målet på 2000 kr. Många bäckar små brukar ju bli en stor å :-)

Gabriel har jullov nu och kom hem igår med ett ganska bra betyg, tycker jag. Det finns utrymme för att höja sig lite till men han har kämpat bra och var nöjd själv. Han fick också med lappen med utlåtandet från praon hos Polkapojkarna i september och det var ett alldeles fantastiskt bra utlåtande. De tyckte att det hade varit ett nöje att ha Gabriel där. Sådant värmer en mammas hjärta <3

Idag delar jag en kort favoritbön:

”Möt mig som den jag är; håll mitt hjärta nära dig, gör mig till den jag skall bli och lev i mig. Amen.”

Grace & Peace

Grace & Peace
 
 

 

 

 


Varje länk i kedjan…

I torsdags var vi och såg Rouge One och som de Star Wars nerdar vi är, var vi förtjusta alla tre :-) Av flera anledningar skulle jag dock tro. Dels var det en film som fyllde ett tomrum i historien och knöt ihop episod 3 och 4 på ett ypperligt sätt. Den klargjorde en del frågetecken och gav förståelse för vissa undringar.

Ja, det var en ganska mörk och våldsam film och om man vill kan man säkert bara ta den för det och avvisa den som en våldsam film i högen av andra. Jag (och säkert många andra) väljer såklart att inte göra det. För mig gav filmen en fantastisk bild på hur ljuset och det goda har en chans att övervinna det mörka och onda i livet oavsett hur mörkt och tufft motståndet verkar vara. Filmen visade också med en väldig klarhet att små, till synes obetydliga saker, kan vara skillnaden på katastrof och succé. Att varje länk i en kedja är otroligt viktig för att resultatet ska bli det önskavärda. Det kan verka futtigt och konstigt att offra sitt liv för att trycka på en huvudströmbrytare, men om det trycket utgör skillnaden på om en radiosändning med livsviktig information för framtidens seger ska kunna gå iväg eller inte, då är den handlingen definitivt inte futtig.

Vi tänker nog ofta i vår del av världen att det inte spelar någon roll vad vi gör här för att hjälpa dem som finns mitt i ett krig på andra sidan jordklotet eller för barn som svälter någonstans i Afrika. Dock kan just din och min lilla till synes futtiga handling i att le mot en annan människa eller skänka en slant till en insamling eller berätta för någon annan om viljan att kunna hjälpa, sätta en boll i rullning som får andra krafter att verka som till slut påverkar ett helt samhälle, eller ett helt land. Och även om det bara gör en annan människa glad är mycket vunnet. Så vi ska aldrig tro att det vi gör för någon annan eller för att vi vill se en bättre värld, är utan betydelse. Varje länk i kedjan är värdefull.

Välkommen till kåren imorgongudstjänst kl.10. ”Släkten är värst” är temat. Tranås Gospel sjunger. Anna leder och det blir en härlig stund!

Idag delar jag Psaltaren 62:6-9

”Bara hos Gud finner jag ro, från honom kommer mitt hopp.  Han är klippan som räddar mig, min borg där jag står trygg. Från Gud kommer min hjälp och min ära, Gud är min tillflykt, min starka klippa. Sätt alltid din lit till honom, du folk, öppna ditt hjärta för honom. Gud är vår tillflykt. Amen.”

Blessings

 I väntan på filmen ;-)

 

 

 


Rouge 1

Idag har Star Wars filmen Rouge 1 världspremiär, till och med i Tranås. Fast de visar bara 3D-versionen och den vill varken jag eller Magnus se, och Gabriel vill gå med oss så vi tre ska gå och se den imorgon kväll istället, den ”vanliga” versionen. Det blir ”family fun” så här mitt i vintern. För ett år sedan kom ju del 7 ”The force awakens” och om ett år kommer del 8. Den här är en mellanfilm som utspelar sig tiden innan del 4, som egentligen var den film som kom allra först. Alla Star Wars fans förstår precis vad jag skriver och ni andra kanske kliar er i huvudet, ha, ha. Vi ser i alla fall fram emot biobesöket :-)

Tisdagsträffens avslutning igår med Tranås Lucia blev väldigt fint. De framförde ett vackert program och vi fick njuta av härligt sång och spel.

Nu har Magnus ställt ut julgrytan på Ica, så nu är den fysiska insamlingen också igång. Jag står inte idag men från och med imorgon står jag en stund nästa varje dag då den är ute, så jag vet inte hur mycket bloggande det blir dessa två veckor, möjligen blir det inte förrän nästa onsdag, vi får se. Min digitala insamling är fortfarande igång förstås, så skänk gärna en slant via den, de pengarna går direkt in på julgrytekontot och behöver inte ta omvägen genom den fysiska grytan :-)

På lördag kommer musikkåren att spela vid grytan utanför Ica vid 11-tiden och sedan spelar de på Storgatan en stund senare. På söndag har vi ingen gryta ute för då inbjuder vi alla till Gudstjänst kl.10.00. Tranås Gospel gästar oss då och vi ska få njuta av mycket skönsång. Temat för predikan är ”Släkten är värst” och efter själva gudstjänsten följer som vanligt kyrkkaffe. Välkommen du också. Det blir awesome!

Idag delar jag psalm 605 ur Sv.k. Psalmbok:

”Gud bor i ett ljus dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit. Han vill vara här. Så blir han ett barn som Maria bär.

Ära vare dig o Gud som är stor att du kommer hit som vår lille bror. Ja, du kommer hit. Du vill vara här. Så blir du ett barn som Maria bär.

Grace & Peace

 Ännu ett sätt att bidra till vår julgryteninsamling i Tranås <3

 


”Så mörk är natten i midvintertid…

… men se då nalkas Lucia. Hon kommer den goda med ljuset hit, hon kommer med hälsning om julefrid, hon kommer med ljus i sin krona.” Det är en fin Lucia-sång. En hälsning om att friden och inte stressen ska råda den här tiden på året och att ljuset lyser i mörkret och mörkret kommer inte att övervinna det. Mörkt är det dock, både på natten och in på morgonen. Jag gick upp tidigt idag och körde till badhuset och simmade och det var mörkt när jag steg upp och körde iväg och det var mörkt när jag körde hem igen. Jag har inte sett något Luciatåg idag, det får jag göra på kåren i eftermiddag och då kommer det också att vara mörkt ute för Tisdagsträffen börjar kl.15 och Luciatåget kommer vd 16-tiden och då är det mörkt igen. Intressant att Lucia har blivit en så stor högtid här i Sverige egentligen, med tanke på att sankta Lucia var en flicka från Syracusa på Sicilien, som blev helgonförklarad senare. Hon blev avslöjad som kristen (vilket var förbjudet där och då) och skulle brännas på bål, men lågorna skadade inte henne. En annan berättelse om henna var att en man blev förälskad i hennes ögon och då stack hon ut ögonen och gav dem till honom (!) se’n fick hon genom ett mirakel synen tillbaka och nu är hon de synskadades skyddshelgon. Märkligt att just vi i Sverige firar Lucia som högtid. Men vi behöver väl lysa upp vintermörkret. Vi kan nog vara överens om att Lucia inte var blond och blåögd i alla fall ;-) På Nordiska Muséets hemsida finns en del att läsa om Lucia.

Idag är det återigen någon plusgrad och grått väder. Det skiftar alltså, precis som vanligt. Bara att gilla läget och hänga med.

Så, dagens väldigt korta bön, från internet för just denna dagen:

”Gud, gör även mig till en ljusbärare. Amen.”

Kram

 <3 <3 <3
 

 

 

 


”Kölden biter i advent…

…och vårt tredje ljus blir tänt.” Ja, egentligen är ju det tredje versen på den sången och idag stämmer det bättre än igår. Igår var det mörkt hela dagen, mulet, regnigt och milt. När vi gick hem från kåren, vid 17.30-tiden, hade det börjat regn-snöa och innan vi var hemma hade det förvandlats till stora snöflingor. Inom en timme började snön lägga sig och temperaturen sjönk. Så idag är det minusgrader, lite vitt här och var och solen skiner. Ljuset gör ju tillvaron lite lättare samtidigt som det visar upp allt damm ;-) Så det fick bli städning i morse och resten av dagen får bli program och predikoförberedelser. Julgrytan ställs ju ut på Ica på onsdag och det kommer att gå åt en del tid åt den även för mig. På tal om julgrytan så har det faktiskt kommit in lite pengar till i min insamling, vilket verkligen gläder mig. Nu är det bara tusen kronor kvar till mitt mål på 2000 :-) Vaktlistan till julgrytan på Ica har också fyllts på en hel del, vilket också är jättekul. Roligt att flera vill vara med och göra en insats. Ju mer vi kan ha den ute, desto mer pengar kan vi få in till att hjälpa våra medmänniskor med.

Gårdagens Luciacafé var verkligen en succé! Så himla fint! De har gjort ett jättejobb att öva in allt och genomföra det. Jag blev allt lite svettig under ögonlocken när de sjöng: Vi tänder ett ljus i advent och samtidigt tecknade orden på teckenspråk. Väldigt fint.

Imorgon, på tisdagsträffen, blir det också Lucia, vad jag förstår. Det är terminsavslutning och det är ju luciadagen så då passar det ju med lucia. Jag tror att det också blir succé. Det är många terminsavslutningar nu i olika grupper och det är säkert välbehövligt med lite julledigt så man kan samla ny energi och kraft att starta vårterminen någon gång efter nyår. Först är det dock allt som har med själva julen att göra. För vår del är det ganska lugnt. Vi ska inte åka runt och vara på olika ställen och fira jul (vi har ju våra närmaste familj/släkt på för långt avstånd) utan vi tar det med ro, vilket jag tycker är väldigt skönt. Speciellt när man hör om andra som flänger hit och dit för att hinna med att träffa alla som man ”måste” träffa just på julen, och alla julklappar som ”måste” köpas och all julmat och julgodis som ”måste” göras. Det är skönt att slippa dessa måsten och göra det som man verkligen vill göra istället. Jag har gjort egen glögg och ska nog göra några praliner också. Det räcker. Vad gäller julmaten så går vi till Församlingshemmet och äter julbord på julafton och nu på torsdag är vi bjudna till Villa Ekliden på julbord av Tranås Tidning – vi präster och pastorer blir bjudna på det varje år vilket är väldigt gentilt av Tranås Tidning. Magnus har bara varit med en gång för två år i rad har han haft både Sopplunch och Julgrytan just då. Vi har anmält oss båda i år, men det hänger på om någon fyller i vaktlistan till julgrytan på torsdag (15/12) kl.13-14, blink, blink ;-) I så fall funkar det. Det vore ju himla trevligt om jag slapp gå ensam i år också och han kunde få njuta en stund också av det goda.

Så till avslutning, hela tredje versen på börjans adventssång:

”Kölden biter i advent och vårt tredje ljus blir tänt. Gud, bevara alla frusna, ge dem värme, låt det ljusna.”

Blessings

 Bilden har inget med inlägget att göra men den är sååå bra :-) <3

 


”Mörkret tätnar i advent...

Och vårt tredje ljus är tänt” (tror egentligen att det är andra versen som börjar så, men det mörka stämmer med vädret just nu ;-) Det är fortfarande milt, men mulet och mörkt och det är lite tungt när det inte blir ljust på hela dagen. Å andra sidan ska det visst bli kallare framöver och det är inte så kul heller. Hm, jag gillar milt och soligt, he, he, ingen vinter alls alltså :-)

Idag blev det gudstjänst framför TV:n. Den var från Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad och utformad som ett drama om Johannes Döparen. Idag är ju temat ”Bana väg för Herren” och texterna handlar om Johannes Döparen som verkligen var en vägröjare för Jesus, trots att han var en märklig man på många sätt. Klädd i kamelhårskläder och ”dreadlocks” i håret (ja, det hade han i en av filmerna i alla fall). Han åt gräshoppor och honung och han var högljudd och predikade högt och tydligt vad han ville ha sagt. Och tänk, ändå tog folk till sig av hans undervisning. Många omvände sig från sitt ”vanliga” liv och ville börja leva rent och göra gott istället och lät döpa sig som ett startskott på den resan. Johannes visste att han själv inte var Messias utan att han var en länk i kedjan som skulle bana vägen i människors hjärtan och liv så de kunde ta emot Jesus när han kom. Han brydde sig inte om ifall några tog honom för en galning utan han var med stolthet en ”dåre för världen men salig i Gud”. Och vi pratar om honom 2000 år senare…. Ganska häftigt faktiskt. Vi kan säkert lära oss en hel del av honom, t.ex. att det inte spelar någon roll hur vi ser ut i håret eller klär oss utan vi kan få vara en vägröjare för Jesus ändå, ja vi kanske till och med kan visa vägen tack vare att vi sticker ut lite…. Bara en tanke…… ;-)

I eftermiddag kl.16.00 är det Luciacafé på kåren. Det kommer att bli ett jättefint Luciatåg vad jag förstår. Jag har inte sett och hört dem än, men jag har hört talas om dem och jag ser fram emot att få vara där. Välkommen du också. Du blir inte besviken :-)

Idag delar jag en bön från internet, en speciell bön på just tredje advent:

”Gud, du kallade Johannes Döparen att förbereda människor för Jesus Kristus. Med öknens torka som erfarenhet förstod han det växande livets värde. Hjälp oss att lyssna till vad Johannes kan säga oss idag, om öknens sanningar, om vattnets förvandlande kraft, och om betydelsen av omvändelse, Amen.”

Grace & Peace

 <3 <3 <3

 

 

 


Christ in Christmas

Det blåser idag. Tydligen har det blåst rejält inatt och nå’t tak har ramlat av i centrum. Hm, jag måste ha sovit hårt ;-) Det är ganska milt dock, runt 10 plusgrader, så snön är borta igen. Detta håller väl några dagar och se’n blir det kallare igen. Man vet aldrig så noga, det är oftast ganska omväxlande.

Nästa vecka ställer vi ut julgrytan på Ica (fr.o.m. den 14/12), så jag ska se om jag kan få ihop de predikningar och program jag behöver framöver för när jag stått vid julgrytan kommer jag att behöva vila och då är det skönt att ha förberett sådant i förväg. Jag tycker ju att det är kul att stå vid julgrytan, men det tär ganska hårt på kroppen och knoppen :-) Dock är det många timmar som behöver fyllas om vi ska få ihop de 30000 som vi skulle behöva för att kunna hjälpa folk under året som kommer och det är fortfarande många luckor i schemat. Magnus kommer att behöva står där mycket verkar det som. Fast det finns ju fortfarande tid kvar att skriva upp sig på nå’n timme, och sen finns det också möjlighet att ge digitalt till min insamling (där räkneverket fortfarande står stilla...) eller att ge via swish. Så många möjligheter om man bara vill, orkar och tar sig tid.

Jag såg en bra bild på Facebook och jag har delat den ett par gånger. Det står om vad det betyder att behålla Christ in Christmas (Kristus i Julen). Julen har ju sedan länge handlat om julklappar, mat, festande etc. så att man glömt att det är Jesu födelse vi firar – utan Jesus, ingen jul. Men det är inte bara hans födelse vi firar utan vad han betyder för varje människa och för världen och för att kunna förstå det så behöver vi älska våra fiender; ge till dem som behöver; ge mat åt de hungriga; hjälpa de hemlösa; förlåta oftare och låta vårt ljus lysa i mörkret. Precis detta talade han om och levde själv ut när han levde som människa på jorden och det är vår tur att föra det vidare för att göra världen till en bättre plats.

En liten tanke i adventstiden:

”Låt oss tända kärlekens ljus, Herre låt oss inte vara rädda för ljuset, hjälp oss att ta emot det, ända in i de innersta skrymslena av oss själva, Amen.”

Blessings

 <3 <3 <3

 

 

 


I like…..

Alltså, jag gillar min nya hårfärg skarpt :-) Den lyser upp verkligen upp tillvaron. Varje gång jag går förbi en spegel och får syn på mig själv blir jag glad. Tänk att så lite kan göra skillnad. Precis som att en liten gåva till t.ex. julgrytan kan göra stor skillnad i slutändan, blink, blink. Glöm inte min insamling för att kunna hjälpa så många som möjligt i Tranås det närmste året.

Igår blev jag äntligen klar med sorteringen av bilderna jag skulle lägga ut på Facebook från Israelresan. Det blev 88 stycken – så bara en bråkdel av de dryga 600 bilder som vi tog, men man får ett hum om det vi fick vara med om. Om ni är vän med mig eller följer mig på Facebook kan ni se albumet.

På lördag morgon har vi terminens sista Frukost & Teologi på temat ”Bön – vad är det?”. Missa inte detta tillfälle. Jag tror det blir jättebra. Vi som i har för vana att be tänker kanske inte alltid att det finns många olika sätt att be och att det finns många olika sätt att närma sig bönen. Samt att det kan finnas många olika betydelser av bön och vad det är bra för eller inte bra för. Jag är inte färdig med mina funderingar och jag hoppas vi kan bli ett gäng som verkligen kan fundera och samtala och tillsammans kanske komma vidare i bönens mysterium. Någon sa ju när han såg affischen. ”Va, vet de inte vad bön är?”Vet du det?” sa jag, ”Ha, ja, visst”, sa han. Hade jag fattat mig snabbt skulle jag sagt åt honom att komma då så att någon hade facit :-) Men jag var inte tillräckligt snabb just då. Jag tror i alla fall att det blir en givande förmiddag, så missa den inte! Vi kommer nog också att prata lite om vad vi kan vilja ha för teman till nästa termin. Anmäl dig gärna till mig eller Magnus senast torsdag, så vi vet hur mycket frukost som ska handlas in. Går bra att anmäla via Facebook, mail, sms eller skriv en kommentar här på bloggen.

Idag delar jag en irländsk välsignelsebön:

“May the faith that gives us hope, May the love that shows the way, May the peace that cheers the heart, Be yours this day, Amen.”

Kram

 <3 <3 <3

 

 

 


”Purple rain, purple rain…”

Eller rättare sagt – “Purple hair, purple hair” :-) Jag lovade ju att färga håret lila om jag fick in 2000 kr på min julgryteinsamling. Jag har inte nått det målet än – det verkar som att räkneverket har hängt sig eller nå’t (blink, blink) men jag behövde sätta lite färg på tillvaron, så det blev lila ändå. Riktigt snyggt faktiskt! Lite mer attityd än förra årets rosa, he, he.

Helgens strapatser gick vägen. Försäljningen var välbesökt och det blev ett väldigt bra resultat i kassan. Vi är välsignade med många som bakar och skänker priser till lotterierna och auktionen och de som tillverkar saker som förkläden, kuddar, tomtar, bockar, sockor etc. Riktigt proffsiga saker som ge mycket pengar som vi kan använda att göra gott för. Musikkåren spelade också en del och det gjorde de som vanligt mycket bra.

Söndagens gudstjänst var också väldigt fin. Predikan ”Guds rike – Jesus till alla” finns att lyssna på eller ladda ner här på hemsidan. På kvällen hade vi terminens sista hemgrupp vilken också var en fin stund.

Just nu är det ju många aktiviteter som har sina terminsavslutningar och så även våra bibelsamtal. Vi hade vår avslutning igår med pizza, som vanligt :-) Vi kom också fram till att vi nästa termin ska gå igenom Uppenbarelseboken. Tänk att man har en grupp som själva har önskemål om att få studera Uppenbarelseboken. Många andra vill helst undvika den delen av Bibeln för att den är så svår att förstå. Jag är glad att de har sån’t förtroende för mig att jag kan leda samtal om den boken. Det hade jag inte kunnat för några år sedan, men nu har jag ju faktiskt läst en del och grottat ner mig lite grand i just denna bok, med hjälp av NT Wright, Eugene Petersen och Brian Zahnd, så nu tror jag att det ska gå vägen. Jag lär ha att göra under juluppehållet i alla fall :-)

Idag skiner solen igen vilket alltid gör tillvaron lättare. Prognosen säger också lite varmare väder framöver så snön håller på att töa bort och luften är mild. Vi får väl se hur julen blir i år.

Idag delar jag psalm 217 i den ekumeniska psalmboken:

”Gud, för dig är allting klart, allt det dolda uppenbart. Mörkret är ej mörkt för dig och i dunklet ser du mig.

Läk mitt öga, att jag ser hur du är i det som sker. Där jag bäst behöver dig är du allra närmast mig.

Och om jag ej mer förmår gå i tro den väg du går. Led mig vid din fasta hand steg för steg mot livets land.

När min tanke, tvivelstrött, obetvingligt motstånd mött och ej mera mäktar strid - inneslut den i din frid.

All din nåd är öppen famn och ditt namn en ljuvlig hamn. Vad du vill är helighet men du är barmhärtighet.”

Grace & Peace

 ;-) <3

 

 


Solen skiner på snön

Det blir ljust och fint när solen skiner på snön och det gnistrar i träden. När vintern ser ut såhär så är det helt ok. När vinden är svag eller obefintlig och temperaturen ligger runt noll och när solen skiner. Då kan till och med jag tycka att det är fint. Jag ska gå ut en runda om en stund och i eftermiddag är det ju julförsäljning på kåren.

Jag har fått många ”gilla”-klick på min julgryteinsamling, men räkneverket står alltjämt stilla. Märkligt. Förra året fick jag 1000 kr på mindre än en timme. Undrar om det är så många insamlingar nu att folk blir trötta på dem, eller vad det beror på. Å andra sidan behöver var och en inte skänka speciellt mycket för att det ska bli en större summa – många bäckar små, med andra ord <3

Än en gång vill jag välkomna alla till gudstjänsten imorgon kl.10.00 då temat är ”Guds rike – Jesus till alla.” Sång & musik till piano blir det. Vittnesbörd (förhoppningsvis) och kyrkkaffe efteråt som vanligt. En fin Andra Advent, med andra ord, så välkomna!

Idag delar jag vers 1 på psalm 605:

”Gud bor i ett ljus dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit. Han vill vara här, Så blir han ett barn som Maria bär.

Blessings

 

Vart går pengarna?

Den frågan får vi ofta när vi samlar in till julgrytan och för oss går pengarna till de som verkligen behöver hjälp här i Tranås, praktiskt, ekonomiskt, stöd på olika sätt. Det är för äldre, yngre, ensamstående föräldrar, barn (många barn), familjer etc. Det kan göra skillnad för en förälder att kunna ge sina barn var sin liten julklapp och att kunna ha mat på bordet även denna jul. Vi som har möjlighet bör verkligen kunna hjälpa dem som inte har denna möjlighet och komma ihåg att steget inte är så förfärligt långt mellan att ha allt man behöver till att inte ha något kvar.

 Min digitala julgryta står på 500 kr nu, så nu får ni hjälpa mig att få räkneverket i rullning. Man bestämmer ju själv hur mycket man vill skänka och det är ett enkelt sätt att skänka via denna sida. I lilla Tranås finns det många människor som behöver stöd och hjälp på flera sätt och fast vi är flera kyrkor och frivilligorganisationer som hjälper till så fattas det alltid medel att göra alt som behövs, så därför är jag lite tjatig och påträngande när det gäller vår julgryteinsamling, för jag vet hur mycket gott det gör. Det är tufft när man möter mammor med barn och de ber om en blöja till barnet och så har man inte ens det att ge. Julgrytepengarna kan hjälpa till även där.

Idag är det vitt ute. Snön föll i igår kväll och det la sig fint överallt. Dock är det någon plusgrad så det är nog lite slaskigt, tror jag. Jag ska gå ut några ärenden om en stund så då får jag se. Gabriel har studiedag idag, vilket han var väldigt glad över. Nu är det inte många veckor kvar tills det är dags för jullov. Då har han alltså gått ut halva nian!! Är det klokt?

Igår kväll tittade vi på ett program på Kunskapskanalen om ”Pilgrimsvandringar med Simon Reeves.” Han var i Istanbul och tog sig sedan till Israel och var i Betlehem, Nasaret och Jerusalem, så vi såg flera platser där vi var nyss vilket var roligt att se. Vi ”tvingade” Gabriel att titta också så att han skulle få en bild av hur det såg ut där vi varit. Han är ju bara glad att vi kom hem igen. Han var ganska orolig för oss när vi var borta, så det var bra att han fick se de fina platserna där vi var. Jag ska visa honom alla bilder också och förklara precis hur det var och vad vi gjorde.

Imorgon kl.15.00 är det julförsäljning på kåren med lotterier, auktion, servering etc. Och på söndag kl.10.00 gudstjänst igen på temat ”Guds Rike – Jesus till alla.” Välkommen på båda tillfällena. Du kommer inte att ångra dig (hoppas jag ;-)

Idag delar jag en adventspsalm:

”Advent är mörker och kyla. På jorden är krig och kallt Man drömmer om fred och vänskap men bråkar och slåss överallt.

Advent är mörker och kyla. Vi tänder ett ljus och ber:  Förbarma dig, Gud, över jorden, all nöd, all förtvivlan du ser.

Advent är väntan på Kristus. Kom Herre, kom hit i tid. Och lär oss ta hand om varandra  och leva tillsammans i frid.

Grace & Peace

 <3 <3 <3

 

 


Den digitala åldern

Ja, den lever vi i nu och det tycker jag är bra på många sätt. Igår fick jag hjälp att starta en digital insamling till julgrytan för att kunna underlätta för alla som vill ge via min utmaning. Jag såg nämligen på Facebook att några andra hade gjort digitala julgrytor och jag sa att det vore ju inte dumt att kunna. Det är tydligen ett pilotprojekt för att se hur det kan fungera så hela FA kan få göra det nästa år. Men det behövdes fler pilotkårer så vi fick gärna vara med – jippie – så nu är det mycket lättare. Gå bara in på denna sida och klicka på ”Ge en gåva”, så finns där olika alternativ hur du kan ge. Naturligtvis kan du ge via swish och pg och kontanter också, men detta är ännu ett enkelt alternativ och att ge via just min utmaning ger ju lite bonusar i det att jag bjuder på mig själv på olika sätt ;-) Så kom igen och hjälp mig hålla grytan kokande nu!

Första december idag. Första dagen i sista månaden på 2016. När jag var liten tyckte jag att tiden gick väldigt långsamt. Idag hör jag barn som säger: ”Vad fort det gått.” Vad beror det på? Är det så att barnen idag har alldeles för många aktiviteter för sig varje vecka + skola och läxor, så det aldrig hinner känna av hur det är att ha långtråkigt? Eller är det att de hör de vuxna säga: "Åh, vad tiden går fort". Ja, jag vet inte riktigt. Det kanske är både ock. Alfons Åberg sa ju att man måste ha långtråkigt ibland annars vet man inte när man har roligt. Och det ligger mycket i det. Att hela tiden bli stimulerad på olika sätt är inte nyttigt, det tär på oss, på både kropp och själ. Vi behöver stanna upp och uppleva nuet då och då, precis som det är. Mindfulness, med andra ord. Medveten närvaro. Jättesvårt att göra men otroligt viktigt för hälsan. Är du en bedjande människa kan du typ 4-5 ggr om dagen ställa din klocka eller telefon på alarm och be Fader Vår. Att bara stanna upp och fokusera på orden i bönen och närvaron av Gud i vardagen gör underverk för både dig själv och andra i din omgivning. Små, korta, bra tips för daglig hälsa :-)

En bön från internet såhär i Adventstider, då vi som har det bra behöver vakna speciellt och se dem som inte har det så bra och se andra genom Guds ögon:

”Herre tag mig, skaka mig, väck mig, jag är så slö i mitt andliga liv. Hjälp mig att se på dig, följa dig, följa din väg. Hjälp mig att dag för dag se dig allt klarare, älska dig allt djupare, komma dig allt närmare, dag för dag, Amen.”

Blessings

 <3 <3 <3 


RSS 2.0