”Jorden är Herrens med allt den rymmer….

….världen och alla som bor i den.” Psaltaren 24:1 Hur kan då vissa länder få för sig att stänga ”sina” gränser för andra människor som är i nöd? Det är en gåta för mig. Igår visade i alla fall stora delar av Sverige att vi bryr oss om dem som är i nöd, både dem som kommer till vårt land och dem som kommer som flyktingar till andra länder. TV-galan – ”Hela Sverige skramlar” – som sändes live igår kväll på SVT, samlade in runt 40 miljoner kronor till hjälp för människor på flykt. Nästan alla artister i Sverige var med och drog sitt strå till stacken, men den som drog flest applåder och tåriga ögon och stående ovationer var professor Hans Rosling. Alltså, vi applåderade allihop här hemma i soffan och jag tycker att han kan ju bli statsminister eller president i Sverige (fast vi har ju inte president så det får väl bli statsminister då). Såg du inte galan så titta på SVT-play. Den är 4 timmar lång så det tar ju ett tag, jag får se de sista två timmarna på SVT-play, för jag gick och la mig i vanlig tid. Det är dock väl att omsorgen, barmhärtigheten och kärleken lyser igenom det hårda och onda som så ofta präglar vårt samhälle. Bekämpa det onda med det goda, sa Rosling, och det är ju så det ska vara. De sa ju redan Paulus i Bibeln och det vill jag leva efter på alla sätt jag kan, med Guds hjälp förstås.

Idag är det sista september och både redan igår morse när jag körde till badhuset, var det skinnjacka och vantar som gällde. Det blir ju varmare uppåt dagen när solen varit framme ett tag, men det är ändå höst redan nu om än lite varmare och soligare emellanåt. Och förresten – nä, jag såg inte blodmånen härom natten. Jag hade inte riktigt koll på det faktiskt. Men jag har sett fantastiska bilder av det på Facebook, så det får räcka. Det blir ju igen om typ 18 år eller vad det är. Det finns olika bud om det. En del säger 2033, andra 2035 osv. Vi lär väl hör om det om vi lever och har hälsa då.

Gabriel ska ut på Prao i vecka 42 och idag fick han reda på att han fått praoplats på Tranås Ridskola. Vad roligt! Mocka i stallet och kela med hästar en vecka, det kan man väl stå ut med. Det hade jag också kunnat tänka mig. Kul!

En tacksägelsebön för hösten delar jag idag:

”Gud, vår Skapare, tack för hösten med den klara luften, de vackra lysande färgerna,
den nyplöjda åkern och den mognande frukten.
Du som är densamme både vår och höst. hjälp oss att mogna i vår tro, stärkas i vårt hopp, och få en djupare kärlek till dig och till varandra.
Och när vi blir gamla, vissnar och dör, ge oss då del i det liv som aldrig dör. Amen.”

Kram

 <3

 


Världens barn; Gudstjänst; Familjemiddag & Zlatan

I lördags var det alltså Världens Barn-dag på sta’n och Johanna och jag gick en ut sväng på efter jag kört Gabriel till Gransnäs. Han hade en bra dag där i alla fall. Jättefint väder var det hela dagen. Det var en hel del aktiviteter och framträdanden runt torget och många som skramlade med bössor.

I söndags hade vi gudstjänst, som vanligt, och andra delen av Bergpredikan, den finns att lyssna på här på hemsidan. Det är kul när man predikar och tittar ut över församlingen och alla ser ut som om de har en glödlampa ovanför huvudet (som Oppfinnar Jocke i Kalle Anka) och en efter en blinkar dessa lampor till och tänds och man ser riktigt hur det klarnar – Aha! Är det så? Wow! Ja, som sagt, lyssna själv och kolla om du själv får en aha-upplevelse.

Igår kväll var det Familjemiddag för barngrupperna, ute i Sännevadet. Mat; tipspromenad med både frågor och saker att känna, lyssna, smaka, se och dofta (de har pratat om sinnena några veckor nu). Efter det hade jag en kort avslutningsandakt. Jag använde också sinnena – William Booths: Soppa, Tvål, Frälsning – hur man använder sina sinnen på olika sätt där och att Gud, som har skapat oss med våra sinnen, vill att vi ska uppleva Honom med alla sinnena och extra mycket. Det är underbara familjer vi har förmånen att få ha med i barngrupperna och vi önskar att det ska spridas så att många fler får möjlighet att uppleva hur bra och roligt vi har det.

Jag har kommit en bit i boken om Zlatan nu. Alltså, det är ju så tårarna stiger i ögonen emellanåt. Vilken barndom. Vilken uppväxt. Allvarligt! Att han har kunnat bli den han är förefaller ju helt mirakulöst. Hans stora gåva och talang är ju fotbollen och utan den hade han lika gärna kunnat vara en av de kriminella i Rosengård. Man får en helt ny förståelse för att han är den har är och även om jag inte säger ja och amen till allt han har för sig, så förstår jag bakgrunden. Det blir spännande att läsa resten av boken.

Idag blir det en kort bön av Margareta Melin:

”Du som vill att jag ska finnas, du som vet att jag är jag -
du förstår mitt hjärtas längtan och är hos mig natt och dag.
Din är jag och all din kärlek får jag varje andetag. Amen.”

Blessings

 So true
Pope Francis

Påven Franciskus är på besök i USA och talade igår till den amerikanska kongressen. Jag vet inte om det har hänt förut, men det var ett bra initiativ. Jag gillar Påve Franciskus, han är kontroversiell på många sätt och en utmaning för alla katoliker, men inte bara för katoliker utan för alla kristna i hela världen. Richard Rohr sa inför detta besök att: “The Pope is the only human beeing who can speak truth to power, and get away with it.” (Påven är den enda människa som kan tala sanning till makten, och komma undan med det.) Och visst är det väl så. Dels varnade han för att på ett förenklat sätt dela upp världen i goda och onda och han sa också att vi ska hälsa migranterna välkomna och behandla dem som vi själva skulle vilja bli behandlade. Franciskus är ju själv ättling till italienska invandrare i Argentina och han påpekade att USA grundats av invandrare och att många av politikerna är ättlingar till immigranter (in your face – Donald Trump, säger jag.).

Imorgon är det Världens Barn-dag här i Tranås med en massa aktiviteter på torget bl.a. Då ska det samlas in en massa pengar till världens barn och det behöva verkligen idag, ja, alltid. Gabriel ska iväg till Gransnäs på en konfirmanddag, så jag ska köra honom dit till kl.10. På söndag har vi ju gudstjänst som vanligt och då är det ”Bergspredikan del 2 – Den gyllene Regeln och den Trånga porten”, och det passar ju bra efter det påven påpekade. Kom och lyssna, jag tror jag kan lova att du får några nya aha-upplevelser (det fick nämligen jag när jag studerade detta tema mera ingående och det måste jag dela med mig av). Hornmusiken spelar och både Magnus jag slipper leda för det gör en av våra soldater och det är jag sååå tacksam för. Jag får koncentrera mig på predikan och Magnus får vara med och spela i musikkåren. Win-win.

Idag vill jag dela psaltaren 121:

”Jag ser upp emot bergen: varifrån skall jag få hjälp? Hjälpen kommer från Herren, som har gjort himmel och jord. Han låter inte din fot slinta, han vakar ständigt över dina steg. Han sover aldrig, han vakar ständigt, han som beskyddar Israel. Herren bevarar dig, i hans skugga får du vandra, han går vid din sida. Solen skall inte skada dig om dagen, inte månen om natten. Herren bevarar dig från allt ont, från allt som hotar ditt liv. Herren skall bevara dig i livets alla skiften, nu och för evigt.”

Kram

 <3
Borttvättat

Det är inte bra att skriva sådant man ska komma ihåg i handen, i alla fall inte om det regnar ute och om man, som jag, alltid tvättar händerna när man kommer hem ;-) Jag var på pastorsträff tidigare och skrev ner ett par saker i handen för jag hade inget papper och det var inte så mycket, men nu syns inte mycket av det längre. Typiskt. Hoppas Pecka fick med det i minnesanteckningarna som han mailar sedan, ha, ha. Han brukar vara bra på det.

Det hade gått bra för Johanna igår på Risk 2:an. De hade, förutom att köra på halkbana med olika hinder etc., också fått se krockade bilar och veta vad som hänt och vad som hände med dem som var inblandade. Det var nyttigt. Nu har hon bara en teorilektion kvar och sedan uppkörning och uppskrivning. Spännande. Hoppas hon klarar uppkörningen första gången, både för att det känns bättre så och för att den är så dyr.

Gabriel hade också haft en bra dag igår. Han tyckte att konfa-träffen var kul. Jag tror det är bra att han får träffa tjejer och killar som han inte känner sedan innan. Det kan bli bra, det här.

Även igår kväll tittade jag på SVT2:s program Den enda sanna vägen och blir förundrad över hur mycket konstigt det finns runt omkring oss. Jag är fortfarande förbryllad över de här Plymouthbröderna, de sägs ju vara Bibeltrogna, och grundar t.ex. sin inställning till kvinnan – hon får sitta längst bak i kyrkan, täcka håret, ha kjol och absolut inte predika eller undervisa – på Paulus ord att kvinnan ska tiga i församlingen. ”Va, säger Paulus det?”- frågade Johanna. ”Ja,” sa jag, ”till församlingen i Korinth, vid den tiden, i den kulturen, i det sammanhanget av anledningar som vi inte har en aning om.” Man måste se till kontexten = sammanhanget och allt runt omkring och historien etc. Att ta verser ur sitt sammanhang är farlig väg att gå. Du kan få bibeln att stödja vad du vill på det sättet, vilket det tyvärr finns vissa som gör. Anyway, jag fortsätter titta på programmet och förundras.

Psalm 798:2 i svenska psalmboken delar jag idag:

”Och inte ens ett strå på ängen vissnar bort och inte ens en sparv till marken faller ner,
om inte du har stakat ut när livet börjar och tar slut. Vart än jag flyr så finns du där,
du har mig mycket kär.”

Blessings

 <3

 

 


”Ingen kickar fotboll som han…

…Zlatan, jag sa, Zlatan…” Jag har börjat så smått att läsa boken om Zlatan nu. Man flyger rakt in i historien år 2009 i första kapitlet, när han kom till Barca, så jag antar att det är från och med andra kapitlet han börjar från början. Det är i alla fall lättläst och avkopplande. Det är roligt, för jag hör liksom Zlatans röst när jag läser det som står. Det är som om han själv berättar inne i huvudet på mig – jag tror du förstår vad jag pratar om :-) Jag återkommer säkert till boken igen. Idag behöver jag få klart predikan.

Idag har Johanna tagit ledigt från skolan för att åka med körskolan till halkbanan. Det är dags för Risk 2:an, som det heter, halkkörning alltså. Lyckost. Det var det jag tyckte var allra roligast under min övningskörningstid. Det är det enda som kan vara lite positivt med vinter och snö, alltså om man kan köra på en öppen plats med inga andra bilar, he, he. Jag tror Johanna klarar det bra i alla fall.

Gabriel har sin första konfirmationsträff i eftermiddag direkt efter skolan, 15.30 – 17.30. Det är bra att de lägger dem i anslutning till skoltid och kyrka och församlingshem är ju granne med skolan, så det är smidigt.

Äntligen har jag blivit inbjuden till kursen ”Personligt ledarskap” inom FA. Det är en fortbildningskurs och alla ska gå den. Magnus gick den förra året. Den är uppdelad på tre kurstillfällen då man träffas och se’n har man böcker att läsa under tiden däremellan. Jag läste ju böckerna Magnus hade då så jag behöver väl bara repetera dem, under förutsättning att de inte valt ut nya böcker den här omgången. Kurstillfällena blir i alla fall under 2016 – februari, maj & september och de är förlagda till Vårdnäs Stiftsgård, vilket i sig själv är något att längta efter.

Veterinären ringde igår och Snuttans provsvar var bra. Där vår något värde som var lite högt men det var så marginellt och alla de andra var bra så det var inget att bry sig om. Det kunde ha med dagsformen att göra. Så hon är alltså frisk. Jag hade rätt att hon har tappat lite i vikt sedan sist, ca 150 g, och det kan ju vara mycket för en liten katt (som hon ju är) men hon är ju frisk och kry och äter och dricker som hon ska, så det beror nog på att hon blivit mer aktiv sedan Snövit kom in i familjen :-) Snövit går det ju ingen nöd på i alla fall. När vi ska vaccinera henne i november så får vi kolla hennes vikt också – den är betydligt tyngre kan jag meddela ;-)

Här är några av bönerna från Frälsarkransen:

”Känn ingen oro, känn ingen ängslan, den som har Gud kan ingenting sakna.
Du är min och jag är Din, Evig är din kärlek!
Jag andas ut min ensamhet. Jag andas in att jag är din.
Amen.”

Blessings

 Så sant <3

 

 


Multitasking

När jag var på föräldramöte på Ängarydsskolan förra tisdagen visades ett klipp från Nyhetsmorgon där en hjärnforskare berättade vad som händer med våra hjärnor när vi multitaskar mycket, alltså har många bollar i luften samtidigt – typ jobbar med något och samtidigt har telefonen på och måste kolla varje gång den plingar till eller bara ”måste” kolla mailen, facebook el. instagram en gång i kvarten. Så uttröttade våra hjärnor blir av detta ständiga byte av fokus, så att om jag sitter och skriver något, t.ex. ett p.m. eller en uppsats (el. predikan) och byter fokus för att kolla telefonen när det plingar eller burrar till i den, så tar det 25 minuter att återfå utgångsfokus igen. 25 minuter!! Om jag istället lägger undan eller stänger av det som kan störa, får jag gjort det som jag ska göra mycket fortare och mycket bättre. Vi människor har numera kortare koncentrationsförmåga än en guldfisk. De har tydligen 9 sekunder, människan har 8 sekunder…. Så, jag överlåter åt var och en att dra sina egna slutsatser av detta. Jag visade klippet för hela familjen efteråt, men jag tror inte de hade tillräckligt lång koncentrationsförmåga för att orka se och förstå hela, det varade ju 9 minuter!!!

I helgen var vi som sagt på Tranåsmässan. Det var trevligt, men alldeles för mycket folk på ett och samma ställe för min smak. Dock tror jag att vi som kyrka bör vara med där nästa år. I söndags hade vi gudstjänst som vanligt och predikan handlade om Bergspredikan del 1 – Saligprisningarna. Som vanligt finns den att lyssna på eller ladda ner här på hemsidan. På söndag är det då del 2Den gyllene regeln och den trånga porten.

I morse var jag och simmade. Det var någon grad kallare än vanligt i bassängen. Jag vet inte varför, men jag hoppas inte att det blir en vana. I alla fall var det skönt för de sista fem minuterna var jag alldeles ensam i hela bassängen.

Dagens bön från internet är mycket passande i dessa dagar när människor flyr för sina liv och andra stänger sina gränser. Saliga de som visar barmhärighet…

”Kristus, du är fredens väg. Kom med din helande kärlek i våra trasiga liv i vårt splittrade samhälle. Gör oss villiga att ödmjukt gå dig till mötes i sann botfärdighet att ödmjukt försonas med varandra. Smält i din Andes eld våra hårda hjärtan och förtär den uppblåsthet och de fördomar som skiljer oss åt.
Uppfyll oss, o Herre med din fullkomliga kärlek som fördriver all rädsla och gör oss till ett i din gemenskap med Fadern och Sonen och den helige Ande. Amen.”

Kram

 Fullt fokus ;-)

 

 


Tranåsmässan

Igår och idag är det Tranåsmässan i Parkhallen och även öppet hus på Säkerhetscentrum. Johanna Westman ska vara där och bjuda på bubbel och mingelmat och författaren Petter Karlsson släpper sin bok ”Min stad” som handlar om Tranås. Vi ska gå dit en stund innan vi är bortbjudna på lunch.

Imorgon är det ju gudstjänst igen och del 1 av Bergspredikan. Det blir spännande. Hornmusiken spelar. På eftermiddagen har vi som sagt hemgruppen igen, vilket ska bli riktigt roligt och skönt att komma igång med. Vi behöver verkligen den här lite mindre gruppen där vi kan dela livet med varandra, samtala och be. Superviktigt.

Solen skiner idag och det blåser en del, men jag tror inte det är speciellt kallt. Det blir säkert skönt att komma ut senare.

Idag – dagens riktigt korta bön från internet:

”Gud, hjälp mig att vandra min livsväg med dig vid min sida. Amen.”

Blessings

 <3

 

 


Kittytherapy

Jag fick hämta Snuttan redan 11.30 igår. Allt hade gått bra. Hennes tänder var jättefina under tandstenen så där var ingen tand som var trasig eller så. Det var bra att hon fick bli ren dock för där var en hel del tandsten, vilket inte är konstigt. Hon är ju 6 år gammal och vi har aldrig fått borsta hennes tänder. Nu är hon också vaccinerad – den årliga – och de tog ett blodprov för att kolla lever, njurar och sköldkörtel. Hon vägde nämligen mindre nu än sist och vi tycker att hon smalnat av och då är det bra att kolla upp. Hon äter och dricker som hon ska och är inte sjuk på nå’t sätt så vi misstänker inget så, men det är ju bra att kolla. Vi har aldrig gjort det förut heller. När jag hade hämtat henne och vi kom hem var hon ju lite groggy och undrade väl varför hon mådde så. Hon gick omkring som en osalig ande och la sig på olika ställen och tittade skumt. Jag lät henne vara ifred för att låta henne vila så narkosen skulle gå ur kroppen, men Snövit var verkligen den som brydde sig. Hon följde efter henne så fort hon bytte plats och hon la sig en liten bit därifrån för att kolla henne. Gick Snuttan ut på balkongen så gjorde Snövit också det. Och verkade vilja ge henne riktig kittytherapy :-) Mig var Snuttan däremot rädd för. Så fort jag närmade mig så stack hon iväg. Hon var väl orolig att jag skulle ta henne till veterinären igen. Senare på eftermiddagen när jag gett dem mat och jag satte mig i soffan, så var Snuttan som vanligt igen och hoppade upp till mig för att kela lite. Hon fattade väl att jag inte var farlig längre :-)

Idag är det höstväder – riktigt blåsigt och regn i sidled. Gabriel har åkt med skolan till Spira i Jönköping. De ska vara med om något som heter Rytmen i blodet. Verkar kul. Jag har tränat hemma och tvättar och o.s.v. Gjorde klart predikan igår och ska bara hitta en CD-sång som passar till bön & eftertanke -stunden efter predikan. På söndag eftermiddag ska vi starta hemgruppen igen, äntligen, och vi ska vara hemma hos oss.

Idag vill jag dela en lite bön på engelska – barn som skriver till Gud:

“Dear God, It is great the way you always get the stars in the right places.” – Jeff

Kram

 ;-)

 

 


Host, host

Jag undrade häromdagen om det onda jag hade i halsen skulle gå över eller bryta ut i en förkylning. Det blev det senare. Halsontet har blivit till en rivjärnsliknande känsla och retande hosta och lite rinnande näsa. Typiskt. Jag brukar ju inte vara förkyld så ofta och ibland när jag känner mig lite ”förkylning-på-gång” så blir det inget av det. Men nu var det tydligen dags.

Jag lämnade Snuttan hos veterinären för ett par timmar sedan och de ska ringa när hon är klar. Det värsta med när de ska till veterinären och bli sövd är att de inte får äta på natten eller morgonen, så både Snuttan och Snövit förföljde oss i morse och jamade och tittade med stora ögon på oss, precis som: ”Hallå, du har glömt nå’t!” Och fast man talar om för dem att de inte får äta så hjälper det inte mycket. Snövit fick sin mat när jag satt in Snuttan i transportburen och skulle åka med henne, men jag tror inte hon började äta den förrän jag kom hem igen. Hon är lite undrande nu. Vet inte riktigt hur hon ska bete sig. Hon följde efter mig när jag dammsög och dammade och nu ligger hon i gungstolen bredvid mig och sover. Hon undrar var Snuttan är. Ska bli intressant att se hur hon gör när Snuttan kommer hem.

Alltså, igen måste jag ta upp det där med programmet ”Den enda sanna vägen”, som gick på TV igår igen. De besökte Plymouthbröderna och ska fortsätta med det nästa vecka. De fortsatte också hos Scientologerna. Men de här Plymouthbröderna, alltså, de kallar sig en kristen bokstavstrogen församling. Och då undrar jag – vaddå bokstavstrogen? Vilken bokstav då? Vilket språk? Vilken bibel? Och hur då? Fast sådana frågor får man visst inte ställa bland dem, kunde jag utläsa ur det som sades. Jag vet inte var det står att man ska avskilja sig från världen på det sätt som de gör. Inte kunna äta tillsammans med folk som inte är medlem i deras församling (Jesus åt med prostituerade, tjuvar och bedragare). Jag fick en känsla av att de är lite av Sveriges Amish-folk. Scientologerna å sin sida verkar ju helt märkliga. Där är det mycket att komma ihåg och mycket att gå igenom och många pengar att betala, vilket de inte vill gå in på… Men jag förstår inte varför de hade kors på sina jackor när det var ute och ”evangeliserade”. Kristna är de ju inte och varför då gå med ett antikt avrättningsredskap på jackan? Ja, det är mycket man inte förstår. Det är mycket i bibeln man inte förstår heller. Jag har läst igenom Domarboken nu och jag hoppas att ingen är bokstavstroende när det gäller den. Den är ju helt vansinnigt våldsam och förfärlig, en vidrig beskrivning av ondska i världen och så blandar man in Gud hela tiden. Den sista meningen är såhär: ”På den tiden fanns ingen kung i Israel. Var och en gjorde vad han själv fann för gott.” Och jag har skrivit bredvid det: ”Typ som nu.” Ja, vi har mycket att göra för att bygga för Guds rike och så härligt att Gud ska ställa allting till rätta en gång.

Idag delar jag en morgonbön från internet:

”Gud, tack för att du ger oss ännu en dag.
Hjälp oss, så att timmarna och minuterna inte rinner oss ur händerna.
Ge oss i dag några levande ögonblick att minnas, några täta sekunder fyllda av mening.
Hjälp oss att använda timmarna så att vi i kväll med glädje kan se tillbaka på de erfarenheter som dagen givit.
Hjälp oss att se med årens perspektiv på sekundernas påfrestningar. Låt oss leva ännu en dag i ditt eviga ljus. Amen.”

Blessings

 <3

 


Doktor idag och veterinär imorgon

Vi har precis varit hos doktorn igen med Gabriel för att knyta ihop det här med yrsel och illamående och längdspurt och så. Och summan blev väl att vi hade tänkt rätt hela tiden. Han är tonåring. Han har vuxit snabbt och kroppen och hjärnan och alla signaler där inne hänger inte riktigt med alltid och därför får han lite märkliga symptom emellanåt. Egentligen är de väl inte så märkliga, men de kan ju kännas så om man inte haft det förut. Enligt en formel som doktorn hade kunde han med hjälp av min längd och Magnus längd räkna ut hur lång Gabriel förväntas att bli, nämligen 190 cm. Men där finns också en felmarginal på ganska många cm, så någonstans mellan 177-204 cm. Dock runt 190 är det troligaste. Och doktorn uppmuntrade honom och sa att när han blir lite äldre kommer han att tycka att det är perfekt att vara lång, för då kan han välja på alla tjejerna inte bara dem som har en viss längd. Ja, nu kanske inte längden spelar all roll, men visst är det trevligt med långa killar ;-) Jag ska inte trassla in mig mer i den diskussionen nu, känner jag. Gabriel är ok i alla fall.

Imorgon är det Snuttans tur. Hon ska till veterinären och bli fin i munnen. Tandsten ska tas bort och hon ska få bli ren och fin. Så passar vi på att ge årets vaccination också. Undrar om de kan borsta henne när hon är sövd. Hon vill ju verkligen inte bli borstad och kammad och hon behöver det. Men jag tror inte de gör sådant ;-)

Igår kom mina böcker om Uppenbarelseboken – ”Revelation for everyone” av Tom Wright och ”Reversed thunder” av Eugene Petersen. Så nu får jag läsa ut ”A farwell to Mars” av Brian Zahnd som jag läser nu. Det är lite tufft att dessa bara finns på engelska för det kräver mer hjärnarbete att läsa dem, men jag hoppas bli bättre på det också. Annars gillar jag mer att läsa på svenska. Jag har dessutom lånat David Lagerkrantz bok ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” av min mor, så den får bli lite sidan-om-läsning.

Dagens bön från internet är en passande bön efter Riksdagens öppnande igår:

”Vi ber för alla beslutsfattare. Ge dem kraft av Din kraft, vishet av Din vishet, och kärlek av Din kärlek, så de förstår vad som måste göras och förmår göra det.
Använd dem och oss alla som Dina redskap i kampen mot tillvarons destruktiva krafter. Amen.”

Kram

 En bra påminnelse i dessa tider <3

 

 


Dåtidens rap-music

Brian Zahnd säger att bibelns profeter var poeter. De beskrev i poetiska ordalag sina budskap. Och dagens ”rappare” är ju många gånger poeter, de väljer bara att förmedla sina poetiska texter genom rap-music. Så man skulle ju kunna säga att profeterna i Bibeln var dåtidens rappare ;-) Just nu håller jag på att läsa igenom Jesaja bok i GT. Och idag läste jag kap.40 och då kom jag att tänka på detta och så läste jag tyst för mig själv i rap-stil. Försök det! Det var hur coolt som helst och det får mig att vilja utmana alla som är duktiga på musik att göra rap-sånger av profetiska skrifter i Bibeln. Jag menar, lika väl som att Taizé gjort många sånger av psaltarpsalmer, så kan man väl förmedla profetiska utsagor med rap, eller…..!?

Nåja, idag är det tisdag som började med ösregn. Jag var dock och simmade vilket var skönt och det är hem-jobb resten av dagen. Föräldramöte på Gabriels skola ikväll förstås, om Prao. Tänk, nu är snart det dags för honom att ge sig ut på Prao. Det var ju inte längesedan Olivia och Johanna gjorde det (fast det var det ju…)

I lördags var vi på konfirmationsupptakt i Församlingshemmet. Fullt med folk! Nästan 90 konfirmander plus föräldrar. Pust. Fyra grupper är det uppdelade i. Det blir säkert jättebra.

Söndagens gudstjänst var också fin. Del två av ”Helt enkelt kristen” finns att lyssna på här på hemsidan. Den blev visst lite väl lång den här gången. Jag kanske skulle gjort fler delar. På söndag börjar en ny serie i två delar på Bergspredikan.

Johanna hade haft det bra i Malmö i helgen, fått träffa vänner och familj haft det roligt. Jag måste kolla upp när jag kan åka några dagar. Det var ju i maj månad jag var där senast. Tänk vad tiden springer iväg.

Idag delar jag dagens psalmvers från internet, 249:1

”Blott en dag, ett ögonblick i sänder o vad tröst vad än som kommer på.
Allt ju vilar i min Faders händer. Skulle jag som barn väl ängslas då?
Han som bär för mig en faders hjärta han ju ger åt varje nyfödd dag
dess beskärda del av fröjd och smärta, möda, vila och behag.”

Blessings

 
 Såhär känns det ju lite idag :-)

 


Den enda sanna vägen

Heter TV-serien som nu går på SVT2 på onsdagskvällar 20.00 -20.30. Det är ju en serie om sekter och det är inte helt enkelt att göra en sådan serie utan att får ensidiga vinklar på budskapet. Avhoppare från de olika sekterna kan ju vara villiga att ge sin sida av historien, men det är inte alltid någon från sekten själv vill vara med och bli intervjuad. Igår var det ändå ganska ovanligt för Anna (programledaren) hade fått komma in i Scientologernas kyrka i Arlöv och intervjuade informationsansvarig där och han var mycket öppen för hennes frågor och så. Hon fick även prata med en vanlig medlem där och det är inte heller vanligt (fast han satt bredvid och kollade att det inte sades för mycket). Det besöket fortsätter nästa program. Hon träffade också en kille som gått ur Jehovas Vittne och det var bara sorgligt. Han hade ingen kontakt med varken någon från sekten eller ens sin familj och både han och familjen verkade tycka att det var ledsamt (”men såhär är det”) typ. Och så kallar de sig för kristna. Det förstår jag inte. Att älska Gud och älska människor är ju kristendomen i ett nötskal och redan där bryts det. Ja, det är en intressant serie i alla fall och blir säkert bra att följa.

Idag är Magnus i Stockholm på kurs. Han ska gå en ledarskapskurs det här året. Den ger ett visst antal högskolepoäng, visst. Han körde ca 5.30 i morse. Puh. Jag vaknade inte av det, men sedan tog Snuttan tag i sitt självpåtagna uppdrag som väckarklocka, så det var ingen risk att någon av oss andra skulle försova oss :-) Båda barnen kom iväg till skolan som det skulle och jag har hunnit städa så jag kan sitta här och fika och jobba lite på datorn. Jag ska gå ut om en stund och hämta några saker som Magnus glömde på kåren igår. Vi ska ju stå med julgrytan på Ica Kvantum imorgon och på lördag, för att samla in pengar till FA:s flyktingarbete. Vi börjar där och hjälper till ekonomiskt. När dessa stackars människor inom kort börjar spridas över landet kommer vi att behöva ta emot dem rent fysiskt och praktiskt också, och det med öppna armar och glada miner hoppas jag, men vi börjar såhär. Flera av kårerna i Stockholm har nu bäddat i sina lokaler för att kunna ta emot folk och de är på plats på centralstationerna i Stockholm, Malmö och Göteborg och tar emot dem. Tänk vilken förmån vi som lyckligt lottade svenskar har att få vara ett ljus i deras mörker och få dela med oss av vårt goda. Jag står på Ica åtminstone mellan 10-11 imorgon, sen är grytan där med andra vakter fram till kl.18.00 och på lördag 10-14, så välkommen dit och ge ditt bidrag.

Så har vi dagens korta bön från internet:

”Fyll mig med ditt goda så att jag blir till välsignelse. Lär mig att glädjas över mångfalden i din skapelse och över att jag får vara del av den. Amen.”

Kram

 God tanke i dessa tider <3

 

 

 


Dags att bekänna färg

Redan onsdag igen och handlingen är avklarad. Solen skiner idag och jag tror att det kan bli relativt bra temperatur längre fram på dagen, men i natt hade det varit minusgrader på sina ställen i länet. Någon sa på radion i morse att de hade fått skrapa rutorna på bilen och jag fick sätta på sätesvärmaren i bilen när jag körde och handlade. Alltså, det känns lite tidigt med minusgrader den 9 september. Så pratar jag med mor i telefon och hon säger att ”Här i Malmö är det sommar, sol och varmt”, hmm. Här gick det från shorts och linne till vantar och mössa på några få dagar. Kanske blir det något ”sommarbakslag” också, så det blir varmt i oktober. Man kan ju alltid hoppas.

I söndags hade vi gudstjänst, som vanligt på söndagar. Predikan handlade om att vara ”Helt enkelt kristen del 1”. Det var lite av en svårsmält predikan. Inte riktigt lika klar och tydlig kanske som jag brukar ha för vana att försöka få till. Man fick tänka efter lite extra. Men det är ju bra. Då somnar man inte i alla fall ;-) Det är ju del 2 på söndag och jag hoppas kunna reda ut några fler begrepp så på ett lite mer lättfattligt sätt. Lovar inget dock ;-) Lyssna gärna på del 1 här på hemsidan.

Magnus håller på att organisera ihop så att vi kan ta ut vår ”julgryta” på fredag och lördag och samla in pengar till hjälp till flyktingarna som kommer till Sverige nu. Frälsningsarmén sätter igång olika projekt nu, speciellt i Malmö och Stockholm, de städer dit de kommer först och då behövs resurser till det. Sedan kommer de ju att sprida sig över Sverige och då behöver vi säkert göra något mer konkret även här i Tranås och då är det bra att vi kan söka medel från FA centralt. Därför börjar vi redan nu att samla in pengar så att de kan fördelas på bästa sätt dit det behövs bäst. Här har vi verkligen en konkret chans att visa vad det betyder att vara kristen (helt enkelt). Älska Gud och älska medmänniskan. Ge de hungriga mat; kläder till de som inga har; trösta dem som sörjer; visa medkänsla och kärlek i en värld som i övrigt har svikit dem. Nu är det dags att bekänna färg i både ord och handling.

Idag delar jag dagens korta bön från internet. Den är också en sång från Taizé:

”I min Gud har jag funnit styrka, I min HERRE har jag allt.
Han har öppnat för mig en väg och bytt min ängslan i jubelsång.”

Blessings

 En fin tanke i dessa dagar <3

 

 


Regn och rusk

Vaknade av att det plaskade utanför sovrumsfönstret. Regn och rusk - väder med andra ord. Just nu regnar det väl inte lika mycket, men prognosen säger att det är så helgen kommer att se ut. Hösten kom visst tidigt i år. Jag har redan börjat ta på mig strumpor, det brukar annars inte bli förrän i slutet av september tidigast. Ja, det är tur att man inte bor i Kiruna i alla fall, det var väl där det gick direkt från vår till höst. Det blev ingen sommar i år. Vilket öde alltså. Det hade jag nog inte överlevt utan en solsemesterresa. Vi får nog vara tacksamma för de veckor av sol och värme vi fick i alla fall. Jag badade ju till och med i Sommen i början av juli. Se’n stod ju badväskan redo resten av sommaren för nästa chans, som aldrig kom. Ja, det hade väl gått att bada men då var ju semestern slut och möjligheterna färre.

Magnus och Johanna ska hjälpa till på ett barnkalas på klätterklubben idag och sedan övningsköra. Nu dröjer det nog inte så länge innan Johanna kan köra upp. Hon ska ta en lektion till och sedan göra halkkörning, samt lite mer teori. Se’n bör det vara dags. Hon är duktig på att köra nu. Det sa även körskoleläraren :-)

Jag får bl.a. samla ihop allt till gudstjänsten imorgon. Se’n får vi väl se om det är möjligt att gå ut lite.

Söndagens tema i kyrkoåret är ”Enhet i Kristus”, men vi har ju ”Helt enkelt kristen del 1” imorgon. Välkommen då. I alla fall delar jag dagens psalmverser från internet:


”Lågorna är många, ljuset är ett, ljuset- Jesus Kristus, lågorna är många, ljuset är ett, vi är ett i honom.

Grenarna är många, trädet är ett, trädet- Jesus Kristus, grenarna är många, trädet är ett, vi är ett i honom!

Gåvorna är många, Anden är en, finns i Jesus Kristus, gåvorna är många, Anden är en, vi är ett i honom!

Tjänsterna är många, Herren är en, Herren Jesus Kristus, tjänsterna är många, Herren är en, vi är ett i honom!

Lemmarna är många, kroppen är en, Jesu Kristi kyrka, lemmarna är många, Kroppen är en, vi är ett i honom!”

Kram

 Sounds good <3

 

 


Helt otroligt!

Jag lyssnade på Jonas Coltings podcast igår, den kommer alltid ut på torsdagar. Hans gäst denna vecka var Shahrzad Kiavash. Hon genomförde Stockholm Triathlon för nå’n vecka sedan, vilket skulle vara en stor bedrift för vem som helst, men hon är 32 år gammal och har gått från att träna för hälsan tre gånger i veckan, till nästan elitidrottare på tio månader. Dessutom blev hon för tre år sedan tvungen att amputera båda benen!! Ena på halva vaden och ena ovanför fotknölen. Seriously!! Att få träna tillsammans med en PT på ett gym och inte gå på vårdens rehab bland ”nejsägare” som hon sa, har i stort sett räddat hennes liv. Från att vara deprimerad, självmordsbenägen och handikappad till att genomföra ett Triathlon är ju så coolt. Att hon dessutom inte kunde simma och var rädd för vatten, inte hade cyklat sedan hon var liten och hatade att springa, gör ju saken ännu mer otrolig. Men tänk vilken kraft det ändå finns inbyggd i oss människor om vi bara får rätt inställning och rätt förutsättningar. Och ibland får man själv se till att man får rätt förutsättningar, för ingen annan gör det åt en. Ja, jag är impad i alla fall och blir inspirerad av sådant. Lyssna gärna på podden själv.

Så var det då fredag igen. Träning hemma idag och tvätt m.m. Jag har läst ut Tomas Sjödins"Ett brustet halleluja" och nu ska jag ta mig igenom en bok jag köpte via Handels (FA:s butik) som heter ”Ett sakramentalt liv”. Jag återkommer till innehåll och vad jag tycker om den senare.

På söndag startar jag en seriepredikan i två delar. Den heter ”Helt enkelt kristen” och är inspirerad av boken med samma namn av Tom Wright. Förnuftiga skäl att tro har den som underrubrik och vi får väl se hur förnuftigt församlingen tycker att det är ;-) Det beror väl helt på hur bra jag lyckas förmedla budskapet. Tur det är två delar, så man har chansen att göra om och göra rätt om det blir galet, ha, ha.

Och dagens bön från internet:

”Ge mig vishet, Gud, Låt mig förstå när jag klarar mig själv och när jag ska be om hjälp.
Låt mig förstå när jag ska vänta och när jag ska handla. Låt mig förstå vad jag ska bekymra mig om och vad jag ska lämna. I Jesu namn, amen.”

Blessings

 :-)

 

 

 


Lite höst-sliten

Så är vi några få dagar in i september och jag börjar redan känna mig lite höst-sliten, hm. Nu skiner i alla fall solen. Jag vet inte vilken temperatur det är ute än, men ska ta reda på det om en stund. Jag ska hjälpa till och servera soppa på kåren idag, för han som skulle hjälpa till idag fick lämna återbud. Nå’n gång sådär kan jag ju hoppa in om det krisar annars är det ju bra om jag kan få ha mina veckorutiner. Jag mår bäst då. Är inte så himla bra på snabba förändringar. Oftast går det ju bra, och det beror mycket på dagsformen, men går det att undvika så är det bäst så. Hur som helst, nu har jag ställt in mig på att servera soppa så det ska nog gå bra.

Igår kväll så jag en serie på SVT2 som heterDen enda sanna vägenoch handlar om sekter. Det var avsnitt 2, så jag har visst missat det första. Igår intervjuades en kvinna som hoppat av Scientolog-kyrkan efter 20 års arbete på högkvarteret i USA. Och de ska fortsätta med dem nästa onsdag, då de har fått komma in i scientologkyrkan i Malmö. De var också och försökte prata med en pastor i Knutby, men han förnekade bestämt att de var en sekt och ville inte säga mer om det, fast avhoppade medlemmar sa tvärtom. Ja, det är en svår nöt att knäcka. Var går gränsen? Ska bli spännande att följa serien, även om den kanske inte kommer att visa hela bilden.

Ikväll kommer i alla fall Landgång” med Anne Lundberg igen. Idag ska hon till Malmö och Rosengård. Det är ju kul bara det.

Igår bokade jag tid för Snuttan hos veterinären, den 17/9, hon ska få bli ren i munnen. Ta bort tandsten och så. Vi har ju haft henne i fyra år nu så nästa vecka fyller hon 6 år, och vi har aldrig fått borsta hennes tänder eller gjort något vid hennes munhälsa, så det är nog dags nu. Det går tyvärr inte på försäkringen så jag hoppas hon inte har något mer fel i munnen. Hon verkar ju inte ha besvär i alla fall.

Idag delar jag dagens korta bön från internet:

”Gud, Ge din läkedoms kraft åt utslitna nerver och kroppar. Amen.”

Kram

 <3

 

 


Förundrad

Ibland blir jag förundrad när jag hör nyheterna. Nu har forskare kommit på att man blir lättare förkyld om man sover för lite….. No sh*t Sherlock!! Allvarligt! Det hade jag kunnat tala om gratis. Är det inte rätt självklart? När sömnen är en vital del av kroppens återhämtning så är det väl inte så konstigt att immunsystemet blir påverkat om man inte får tillräckligt med återhämtning och då blir man mer mottaglig för virus och bakterier. Jag trodde det redan var vetenskapligt bevisat, typ för 100 år sedan eller nå’t eller 10000 år sedan ;-) Nåja, det är ju kul att man fortfarande kan förvånas.

Igår var det verkligen ett lågvattenmärke, både i vädret – regn och mörkt hela da’n – och i kroppen och huvudet. Kanske för att jag faktiskt var och simmade på morgonen, första gången sedan i våras. Det blev kanske lite för mycket. Se’n brukar ju helgens strapatser kännas någon eller några dagar efter så det var kanske en kombination. Det var verkligen som att det gick från sommar till höst över en natt. Jag som hade hoppats på brittsommar fram tills november :-) Idag regnar det inte i alla fall. Inte nu. Solen gör till och med några tappra försök att titta fram.

Idag delar jag bönen för dagen i ”Pilgrimens Tidegärd”:

”Du – som ville mitt liv och har skapat mig efter Din vilja – allt i mig känner Du och omsluter med ömhet; det svaga likaväl som det starka; det sjuka likaväl som det friska. Därför överlämnar jag mig åt Dig utan fruktan och förbehåll. Som ett lerkärl lämnar jag mig i Dina händer. Jag prisar Din vishet, Du som tar till Dig det svaga och skadade och lägger din skatt i bräckliga lerkärl. Fyll mig med Ditt goda, så att jag blir till välsignelse. Amen.”

Blessings

 Favorit i repris :-)
 

 


RSS 2.0