Mellan stolarna

Ni vet att jag väntar på en tid från Klinisk fysiologi i Eksjö, doktorn meddelade ju mig att eftersom tum-EKG inte göra varken i Eksjö eller Jönköping, så skulle jag få göra ett en-veckas-ekg istället för det klarar de av i Eksjö, så nu kunde jag vänta på en tid därifrån. Hon sa också att jag själv kunde ringa dit och höra när det kunde bli (det verkar som hon förstått att jag inte riktigt litar på att det blir ordentligt gjort ;-) I alla fall så ringde jag dit (två gånger) och mycket riktigt – det fanns ingen remiss där och de visste ingenting om något en-veckas-ekg. Alltså har det ramlar mellan stolarna, precis som jag befarade att det skulle kunna göra. Nu har jag meddelat VC-läkaren detta så hon får åtgärda det, men det får mig ändå att igen tänka på alla dem som inte är lika besvärliga som jag, utan litar blint på att doktorn inte kan göra fel och sjukvården i stort inte kan missa nå’t, och så väntar de och väntar tills de dör eller blir så sjuka att de läggs in. Nu är det väl inte så med mig, men det finns ju många, äldre speciellt, som det kan vara så för. Nä, jag tänker fortsätta vara besvärlig så länge jag kan och orkar. Det har jag nog efter min mor ;-) Tack! Jag tänker fortsätta ringa och kolla om det är något som ska skickas och göras. Fortsätta forska själv på botemedel och annat hjälpsamt, vilket är bra – sedan jag ökade mitt magnesiumintag har hjärthoppandet minskat betydligt :-) och det känns ju bra. Hade det inte det så vore jag nog ganska arg på sjukvården nu. Nu kan jag ta det med ro ändå. Min sjukgymnast sa: ”Ja, jag hör ju att du är din egen läkare.” Ja, jag försöker i alla fall. Det är så träligt att gå till doktorn…

Nästa vecka ska jag ju i alla fall till Malmö tisdag till torsdag. Bo hos mor och far (sova i min gamla mysiga flicksäng) och träffa Johan på onsdag för både behandling och fika. Längtar! Eventuellt får jag krama Olivia också på tisdag. Hon har studiedag då och tänkte nog komma till Malmö. Henne har jag ju inte träffat se’n februari, så det vore på tiden.

På söndag är temat på predikan ”Tre-i-ett”. Det blir spännande. Det är dessutom Mors Dag och det uppmärksammar vi säkert också, så missa inte söndagens gudstjänst kl.10.00.

Dagens bön från internet:

”Gud, du som är en far också för stjärnorna på himlen låt ljuset gå upp för alla folk.
Låt den tiden komma då alla folk tillber dig, i något av alla dina namn. Du som är den Ende, Amen.”

Blessings

Såhär är Snövit när jag sitter vid datorn och jobbar <3

 

 


En höjdare

Träffen med officerskollegorna igår var verkligen en höjdare, på många sätt. Vi hade gett dem adressen till klätterklubben men inte sagt vad vi skulle göra och jag mötte upp dem utanför så vi gick in tillsammans. Vi stannade först på första våningen och då kom Johanna och Magnus repellerande ner :-) Som superhjältar, ha, ha. Vi hade bett Johanna ledig på förmiddagen så hon kunde vara med och säkra. Det gjorde hon jättebra och alla tyckte att hon var duktig och så trevlig. Vi började sedan med att fika och har det mysigt en stund och se’n fick alla som ville prova på att klättra. De var några lite avvaktande, skeptiska, nästan lite sura miner i början, men efter att ha släppt den eventuella rädslan och verkligen vågat prova att ta sig upp på väggen, så försvann all skepsis. När första person kom ner efter sin första klättring, sken hon i hela ansiktet. Jag önskar att jag hade filmat eller tagit en bild på det. Det var så häftigt. Några var lite höjdrädda och mycket försiktiga, men vågade ändå försöka och för varje försök (man nöjde sig ju inte med ett…) så kom de högre och högre upp och fick en riktig boost för självförtroendet. Det var verkligen fantastiskt att se de olika reaktionerna och hur känslorna nästan svallade över emellanåt när man upptäckte nya sidor hos sig själv. Så himla kul. V iträffas ju ofta i Frälsis-sammanhang där vi ska lyssna på nå’n undervisning eller information och sjunga och be. Nu fick vi göra något helt annat och känna (inte bara prata om) att Gud är så närvarande i det också. Själv slog jag också ett rekord igår – jag tog mig ända upp till taket!!! 14½ meter! Vilken känsla när jag tog handen på takplattorna. Och häftigare ändå var det när jag skulle ner – det tog ju ”lång” tid att komma ner. Först då märker man ju hur högt det är. Det finns ju en anledning att man undviker att titta ner medan man klättrar ;-) Efter klättringen åt vi lunch i Lilla huset vid kåren och satt och pratade en stund. En liten guidad tur i lokalerna, vissa hade ju aldrig varit där, och en kort avslutning innan alla åkte hem igen, glad och mycket nöjda med dagen. Jag har inte kollat än, men jag tror att några har lite träningsvärk idag ;-) Jag känner av det i alla fall, i fingrar, armar och rygg, mest. Men det går ju över. Lyckad dag i alla fall!

Idag ska vi äta sopplunch med pastorerna på kåren och ha en sista pastorsträff för terminen, så det är om några timmar.

Dagens psalmvers som är en bön:

”Helige Ande, var i vår svaghet! Nu med Guds kärlek fyll våra hjärtan, så att vi alltid älskar varandra. Helige Ande, kom till oss du. Amen!

Kram

 Jag och Martina siktar mot höjden
Johanna och Magnus pratar säkerhet
 

Melodifestivalvinst, Himlafall och sensationsnyheter

Helgen som gick var ju ganska intensiv emellanåt. Ja lördagen var väl ganska lugn efter fikat på kåren på förmiddagen så gick resten av dagen i lugnets tecken, med fotbad och TV. Magnus och ungdomarna (ja, man har ju ingen små barn längre) körde till Skåne och var väldigt nöjda med Tattoo:t på Malmö Arena som de besökte på kvällen. De kom hem igen på söndagseftermiddagen. Jag tittade en liten stund på Eurovision Song Contest på kvällen, lagom tills Måns hade sjungit, se’n gick jag och la mig och var glatt ovetande om resultat och annat på söndagen, tills jag hörde att Måns tagit hem segern. Coolt, nu får kanske Stockholm arrangera det nästa år då, de var ju lite sura sist när det lades i Malmö ;-) Grattis Måns!

I alla fall så var det en fin Pingstdagsgudstjänst i söndags. Carolina gjorde ett bra jobb med ledningen och ”Skyfall”-predikan var också till belåtenhet. Finns att lyssna på här.

Vi hade hemgrupp senare på eftermiddagen och jag fick åka dit själv för Magnus och de andra bara sjönk ihop när de kom hem, trötta av resan och brist på sömn. De hade vaknat till lite när jag kom hem sedan ;-)

I går var det en helt vanlig måndag, fast det var Annandag Pingst. Den har ju inte varit helgdag på ett antal år, vilket är helt ok för min del, men det gör ju också att många inte tänker på att det är Pingsthelg, det blir liksom som vilken helg som helst. Vi hade i alla fall Bibelsamtal som vanligt och nästa måndag har vi terminsavslutning.

Igår kom det också ”sensationsnyheter” på radio och TV – läsk och energidrycker fräter sönder ungdomars tänder (”No shit Sherlock”). Allvarligt! 2015! Alltså, min mor arbetade som tandsköterska i 40 år. Vi hade aldrig läsk hemma, utom när det var kalas, för ”läsk fräter på tänderna”. Det är liksom allmän kunskap och har varit i flera decennier. Är det nyhetstorka eller? Precis som livsmedelsverkets ”nya” rön om att saltet i maten är farligt för hjärtat – BS, säger jag. Visst, all färdigmat är översaltad, men med tanke på hur mycket annat skräp, som sockerarter av olika slag och stärkelse och kemikalier som det finns i hel och halvfabrikat så är kanske saltet det enda nyttiga där…. Suck. Nåja, kanske någon låter bli att hälla i sig flera energidrycker om dagen. Det är i alla fall ingen ”nyhet” att det fräter på tänderna.

Idag är det hemma-jobb-dag. Imorgon ska vi ha besök av våra kårledarkollegor från kårerna i närheten – Nässjö, Jönköping, Skillingaryd – och göra lite roliga saker (som jag inte avslöjar här förrän på torsdag :-)

På söndag är det Mors Dag – ifall några av mina barn läser det här, blink, blink ;-)

Dagens korta bön från internet:

”Gud, du sänder din heliga Ande och skapar liv.
Uppfyll hela skapelsen med din närvaro. Rör vid oss med din helige Ande.
Ge oss glöd och klarsyn. Led oss i ett liv av samförstånd och mod. AMEN.”

Blessings

 Just det..... <3


.

 


”Som att kliva ut ur en svartvit film….

….är denna underbara vår”, skrev Marcus Birro idag på Facebook. Alltså, vissa har ju bara en sådan fantastisk gåva att välja rätt ord i sitt språk och han är en av dem. Tomas Sjödin är en annan (ja, mina favoriter). Tänk att kunna beskriva känslor, väder, synintryck, hörsel- och känselintryck med målande, underbara ord och meningar som bara går rakt in i hjärtat. Idag är det visserligen mulet här, men om man kommer till stadens olika planteringar så möts man av färgsprakande blomsterprakt av alla möjliga sorters blommor. Det är väldigt vackert. I Brunnsparken, mitt emot vårt hus, har blommorna slagit ut i rabatterna och fontänen i mitten satts igång och det är verkligen som en film i regnbågens alla färger. På tal om regnbågens alla färger så tittade vi igår kväll på ”Hela kändissverige bakar” (lite lagom slötittarprogram). Och Rickard Söderberg gjorde en tårta där bottnarna var i många olika färger. Utanpå såg det ut som en helt vanlig, mycket vacker, vit tårta dekorerad med sockerblommor, och när de skar en bit ur den så blev det en symfoni av färger. Det var riktigt vacker. Han är inte bara en mycket duktig sångare, han verkar vara en konstnär också.

Nu närmar sig Pingsthelgen och familjen åker till Malmö imorgon för att gå på Sweden International Tattoo på kvällen. Jag får hålla ställningarna här hemma och på kåren, tillsammans med alla duktiga, tjänstvilliga soldater och medlemmar, som jag är så glad för ;-) Det är öppet imorgon förmiddag för fika och på söndag kl.10.00 är det ju gudstjänst som vanligt. ”Skyfall” är temat på predikan och en pingstdag kan ju vad som helst hända ;-) Så missa det inte.

Dagens korta bön från internet:

”O Herre, vår Gud och Fader, ge mig nåd att älska alla människor som kommer i min väg. Amen.”

Blessings

 Don't miss!
Johanna längst till höger - från igår kväll :-)

 

 


“Let it go, let it go….”

Ja, eller “Slå dig loss, slå dig fri”, som den heter på svenska, dansade de förstås till igår medan sången spelades i högtalarna. Jag tyckte det var så gulligt när den sången kom och en liten blond tjej i 2-3 års - åldern som satt bredvid mig i sin pappas knä, med glittrande ögon och full kraft sjöng med i ”Slå dig loss, slå dig fri” och hon såg så glad ut, precis som att hon bara väntat på att den skulle komma ;-) Det var bara ännu en bekräftelse på hur populär den filmen är bland ”alla” småtjejer (nå'n gång ska jag ha en predikan på temat "Let it go") ;-) Johanna skötte sig förstås utmärkt, både danssagan och i skolans föreställning efteråt. Hon var ju inte bara Hans utan ishackare, snögubbe och snöflinga eller is eller vad det nu var, vit var hon i alla fall och det var en ballett när allt blev till snö och is. Jag tog inga kort för det var stråkastarljus som inte hade blivit bra ändå. Det var säkert andra som tog kort med riktiga kameror. Det var helt fullt på Frozen-föreställningen, ja, helt överfullt faktiskt. Till och med så att en del inte fick nå’n plats utan fick gå igen för att komma tillbaka ikväll. Så snacka om succé. Idag ska Johanna ha 4 föreställningar. Först var det två Frozen för skolorna och en på kvällen och så skolföreställningen efter den sista precis som igår. Det kostar att ligga på topp :-) Hon kommer väl att vara helt slut ikväll. Jag var jättetrött bara av att titta på två föreställningar….

Idag är det solsken och varmt, än så länge i alla fall. Jag var på pastorsträff med frukost i morse i församlingshemmet och det var jättefint att promenera dit på morgonen. Lite kallt i luften då men nu är det varmare. Hoppas det fortsätter så.

Dagens korta tack-bön:

”Det är gott att tacka Herren och att prisa ditt namn, du den högste. Amen.”

Kram

 Tidiga morgnar blir det när det är ljust ute.....

 

 


Frozen

Ikväll och imorgon kväll har Johanna dansföreställningar. Vi ska gå och se dem ikväll. Först är det Frozen (Frost) – en danssaga med kulturskolan. Johanna ska vara Prins Hans ;-) Det fanns ingen tillräckligt lång kille att spela Hans så det får bli Johannas uppgift, vilken hon bär med stolthet. Efter danssagan är det dansuppvisning med skolan. Vi får väl se hur länge jag orkar sitta kvar…. Men det ska nog gå bra. Det är värre för dem som uppträder.

Jag var som vanligt och handlade i morse och är lika överraskad varje gång att det kan bli så dyrt. Tycker bara att jag köper det nödvändiga (och lite till). Undrar hur mycket vi kommer att spara in på matkontot när barnen flyttat hemifrån…. En hel del, tror jag, men deras närvaro kan man ju inte mäta i pengar. Jag har väl vant mig en del med att Olivia inte bor hemma under terminerna och det känns ändå som att hon är nära. Visst, nu är det väldigt längesedan vi sågs, och jag saknar henne, men det känns ändå ok att vänta tills hon kommer, den 14/6. Det ska bli mysigt att få rå om henne i sommar. Både jag och Magnus märker ju dock skillnad när Johanna är borta några dagar. Då är det som ett tomrum som behöver fyllas, och när hon kommer hem så håller vi fast henne en stund så hon inte försvinner igen ;-) Gabriel har vi inte börjat uppleva riktigt så än. Han har ju sovit över hos kompisar och i Brunnsparkskyrkan ett par gånger, men då är han ju ändå nära och vi träffas igen inom ett dygn. Förresten dröjer det väl några år till innan han flyttar. Ja, tänk vad åren går. Att tjejerna fyller 18 i juli är ju bara helt ofattbart, och till och med Johanna hade lite ”ågren” för det. ”Usch, då måste man ju ta ansvar”, sa hon, ha, ha. Ja, det är tufft. Men vi slänger ju inte ut henne. Hon har ju ett år kvar i skolan i alla fall. Jag känner igen känslan, men jag hade lite samma när jag skulle fylla 20 – då fick man ju inte vara tonåring längre och behövde bli ”vuxen”. Undrar om jag nå’nsin blev vuxen…..

Idag delar jag ett par böner från Frälsarkransen, Gudspärlan och tystnadspärlorna:

”Du är gränslös, Du är nära, Du är ljus och jag är Din.
I Guds tystnad får jag vara, ordlös, stilla, utan krav.
Klara rymder, öppna dagar! Här en strand vid nådens hav.

Blessings

 Ha, ha, ha

 

 


Fly high in the sky

Ja, det gjorde ballongerna i söndags. På gudstjänsten stoppade vi in bibelord i ballonger, vilka vi sedan fyllde med ballonggas. Se’n öppnade vi fönstren och släppte ut ballongerna medan vi sjöng ”Vi vill se Jesus lyftas högt över vårt land som ett baner.” Så hoppas vi att när ballongerna kom tillräckligt högt så sprack de och bibelorden singlade ner till någon som behövde dem. Det var en fin gudstjänst på många sätt, budskapet kom in i oss genom flera sinnen vilket också gör det lättare att komma ihåg och kanske till och med tillämpa i vardagen. Nästa söndag är det Pingstdagen och då ska Carolina leda – det snurrar många idéer i hennes huvud kan jag avslöja, så missa inte det :-)

I fredags var jag och Gabriel och fikade på det nya caféet (och restaurangen) Moa’s precis vid torget. Det var helt klart lyckat. Så bra att det öppnat nu när Williams var tvungen att stänga. Moa’s serverar också brunch på söndagar och jag planerar att vi ska boka en brunch där den 2/8 (dagens efter vår ”bröllopsfest”) så att alla som fortfarande är i stan av gästerna kan passa på att träffas en gång till. Tänk, det är snart bara 2 månader dit…..

Vi var ute i Sännevadet igår kväll för barngrupperna hade avslutning med lägerbål, grillning, lekar m.m. Och jag passade på att kolla runt lite och tänka på hur det kommer att se ut den 1/8. Igår kväll var det dessutom fantastiskt fint väder. Solsken och varmt, medan det idag regnar och är mörkt och ruggigt. Det blev en jättefin kväll därute igår. Ca 50 personer allt som allt. Så roligt!

Jag har bokat tågbiljetter för en snabbvisit hos mor och far den 2-4 juni. Vi kommer ju inte att ha någon semester i Skåne i år, så jag åker ner då. Magnus och barnen kommer också att åka några gånger lite fram och tillbaka de närmaste månaderna, men det blir ju ingen samlad semester för oss där nere, utan den tar vi här och gör dagsutflykter och ser oss omkring i de här omgivningarna. Se’n hoppas vi att så många som möjligt av våra vänner kommer hit tillfesten den 1/8. Det är ju inte o.s.a. förrän den 11/7 men ju fortare vi vet desto bättre.

Idag delar jag Psaltaren 8:4-10

”När jag ser din himmel, som dina fingrar format, månen och stjärnorna du fäste där,
vad är då en människa att du tänker på henne, en dödlig att du tar dig an honom?
Du gjorde honom nästan till en gud, med ära och härlighet krönte du honom.
Du lät honom härska över dina verk, allt lade du under hans fötter: får och oxar, all boskap, och markens vilda djur, himlens fåglar och havets fiskar, allt som vandrar havets stigar.
Herre, vår härskare, väldigt är ditt namn över hela jorden. Amen.”

Blessings

 
 
Här flyger ballongerna iväg :-)

 

 


Gökotta

Fast utan gök ;-) Det blev minsann Gökotta för mig och Magnus kl.8.00 i morse. Solen skiner och fast det var lite blåsigt var det väldigt fint och skönt att sitta i solen utanför kyrkan och sjunga och lyssna till Guds Ord och till Smålands Paviljongsorketser, som spelade och sjöng väldigt fint. Hörde inte så mycket fågelsång dock, brassinstrumenten kanske skrämde bort dem, ha, ha. Sedan var det kaffe under björkarna utanför församlingshemmet. Sedan körde jag och matade Sarahs och Mickes katter. De är ensamma hemma några dagar och behöver ju lite tillsyn och mat och få lådan rensad. Sarah köpte kattgymmet av mig – våra katter var ju måttligt intresserade av det – och jag tog med det idag. De blev väldigt nyfikna och Sötnos började leka med det direkt. Så bra, då behöver de inte bli uttråkade nu när de är ensamma. Jag vågar ju inte släppa ut dem heller, fast Zorro sätter sig innanför ytterdörren varje gång jag kommer, och vill ut. Stackare. Han får gå ut när Sarah och Micke kommer hem imorgon eftermiddag. Så får han väl vara ute flera timmar då ;-)

Jag vill åka till Hakebo gård senare. De har Öppen Gård idag och man kan få klappa får och lamm och se en massa andra djur och har det trevligt överhuvudtaget. Det är ju verkligen väder för det. Så kan jag kanske få Gabriel att lämna datorn för en stund också. Ska bara försöka övertala Magnus att komma med. Han är lite trög ibland ;-)

En psalmvers för den här dagen, skriven av Lewi Petrus:

Kristi himmelfärds dag - Herre över allting
”Du sträckte ut de genomstungna händer, välsignande din skara när du for.
Så skall du ock den dag du återvänder välsigna varje själ som på dig tror.
Ty som du for du komma skall tillbaka. Giv att jag alltid må bedja, tro och vaka.”
Lewi Petrus.

Kram

:-)
 

 

 

 

 


Höst igen?

Mulet och kall blåst mötte mig när jag kom ut i morse för att köra och handla. Jag trodde det skulle vara varmt och soligt, för solen hade lyst lite innan, så jag hade öppen jacka och solglasögon – de behövdes inte…. Det kändes verkligen som höst i luften. Brrr. Hoppas det vänder snart.

Så konstigt, jag har mer ont i kroppen idag, efter simträningen igår (som jag är ganska van vid) än vad jag hade efter klättringen i lördags. Huvudet värker också, redan, trots kaffe. Ja, det är väl en sådan dag idag. Kanske tog jag i lite extra igår då ;-) Man får ju aktivera en hel del muskler när man simmar, speciellt när man simmar på rygg och inte vill simma in i någon annan eller i bassängkanten. Bra att det är en lugn dag idag.

Imorgon är det Kristi Himmelsfärdsdag och eleverna är lediga från skolan torsdag och fredag. Tranås Kyrka har Gökotta kl.8.00 imorgon bitti och sedan kyrkkaffe under björkarna utanför kyrkan (om vädret tillåter, annars är det inomhus). Om jag är vaken kanske jag tar mig dit. Är inte helt säker på det dock….. Jag är rätt glad att kåren inte har Gökotta på morgonen (är rätt glad att vi inte har julotta heller ;-), men visst jan det vara mysigt, speciellt om det är fint väder.

Johanna och Jimmy ska åka till Malmö i helgen och gå på dansföreställning med Studio No1 på lördag kväll (det är där Johanna dansade innan vi flyttade och där hon brukar undervisa en vecka varje sommar, så ock denna sommaren). Och så får hon träffa lite vänner och familj också.

Dagens bön är en bön som jag verkligen kan stämma in i:

”Gud, låt mig bli en människa som någon minns med tacksamhet. Amen.”

Blessings

 Vissa morgnar.....

 


Stora kliv i tro

I lördags var det en fantastisk dag på Frälsis gård. Solen sken, det var varmt väder, fikat hade vi i trädgården utanför lilla huset, loppisbordet stod precis innanför ingången från Storgatan – där det för övrigt var långloppis- alltså loppisbord längs hela Storgatan från kl.9-14, så det var massor av folk ute. Och just här, på parkeringen precis innanför staketet till Storgatan, reste sig en hög klättervägg. Den hade Magnus, Johanna och Jimmy, samt två killar från klätterklubben, byggt upp på morgonen. Väldigt imponerande. En affisch som sa: Klättervägg – prova på- frivillig avgift 10 kr. Och gissa om det var populärt. Johanna, Jimmy och Magnus som säkrade alla som klättrade, var verkligen inte sysslolösa den dagen. Och deras armar och händer värkte rejält efteråt och då fick de dessutom plocka ner allting igen… Så himla bra jobbat!!!! Imponerad är jag!!! Ett 60-tal barn var det nog som provade på att klättra, så det var många som tog stora kliv i tro den dagen. Några provade flera gånger – det ger ju faktiskt mersmak det där). Det var inte många vuxna som provade dock. Det var jag och Jonna (Vikings mamma), vi tävlade också en gång. Hon kom först upp, fast hon hade den lätta sidan…. ;-) Se’n var det då Jimmy, Johanna och Magnus som klättrade upp ett par gånger. Men vilken fantastisk upplevelse. Vi fick också delat ut en del info. om kåren och en del samtal med folk. Det var ju också musikkårens tur att ha paradmarschen så det skedde ju också mitt i alltihop. En del musikanter från bl.a. Nässjö hade kommit för att hjälpa till med det så det var en stor musikkår och de gjorde det otroligt bra. Det kändes riktigt bra att vara Frälsningsofficer i lördags (det känns ofta riktigt bra, men kanske lite speciellt just då).

I söndags var det bönsöndagen och predikan ”Living on a prayer” finns att lyssna på här. En fin gudstjänst på många sätt, bl.a. fina sånger av sångarna.

Idag ska Magnus åka på utfärd med Tisdagsträffen. De åker kl.10 och kommer tillbaka nå’n gång i eftermiddag. Jag ska snart på Ekumenisk bön i BPK och sedan till sjukgymnasten. Resten av dagen får gå till program och predikan till söndag. Det är ju Kristi Himmelsfärdsdag på torsdag, men vi har ingen gudstjänst då, så jag håller kvar det temat till söndag. Då är rubriken ”Upp”.

Dagens bön är kort och koncis:

”Det är gott att tacka Herren och att prisa ditt namn, du den högste. Amen”.

Blessings

 Johanna och Jimmy hade att göra
Jag och Jonna tävlar ;-)

 

 

 


Leap of faith

Imorgon förmiddag, 9/5 kl. 10-13, får alla som vill komma och ta stora kliv i tro på Frälsis gård i Tranås. Då ska vi ha klätterväggen där, så vill du prova att klättra en bit upp så kom och testa. Vi har både Magnus, Johanna och Jimmy (alla med grönt kort) som säkrar och ser till att du kommer både upp och ner säkert. Loppisbord, fika och annat trevligt kommer också att finnas. Missa det inte! Det blir kul.

Se’n på söndag blir det också bra kl.10.00 då temat på gudstjänsten är ”Living on a prayer” (ja, nu blev det lite mycket engelska för en del, men det handlar om bön). Det är ju Bönsöndagen på söndag, enligt kyrkoåret.

Igår lyssnade jag på Jonas Coltings pod som denna vecka handlar om ortorexi. Det har ju tagits upp i nyheterna nu om detta – ätstörningar och ohälsosam fokus på träning. Jonas säger ju vad han tycker, och ganska högt också ;-) och jag måste ju hålla med om resonemanget här. När det gäller ortorexi är det inte träningen i sig som är problemet (vilket media verkar vilja få det till), utan det är själva ätstörningarna, den psykologiska, själsliga smärtan som tar sig uttryck i detta. Det finns ju ingen ortorektiker som inte samtidigt är anorektiker eller bulimiker. Träningen blir ju bara ett sätt att intensifiera den sjukdom man redan har. Och visst är det så, det har jag sagt hela tiden (som f.d. anorektiker har jag en del erfarenhet av det.) Så om man äter en fullvärdig kost och lever hälsosamt i övrigt är det ingen fara om man kör ett träningspass varje dag, eller styrketränar och tar en promenad på samma dag. Det är inte träningen som gör oss sjuka, det är stillasittandet och myset framför tv och dator som gör oss sjuka. Kroppen har en otrolig förmåga att återhämta sig efter en kroppslig ansträngning, det vet alla som tränat på elitnivå, genomfört ett triathlon eller en ironman – de har ofta problem att komma upp ur sängen dagen efter. Men efter några dagar är de som vanligt igen och tränar på som innan. Men kroppen har inte samma förmåga att återhämta sig efter en längre tids stillasittande, skräpmatsätande och ohälsosamt leverne. Det kan ta månader, ja, ibland år, att få rätt på det. Ja, ungefär så inspirerad blir man av att lyssna på ”Coltingpod”, så den rekommenderar jag (också, man får hålla för öronen emellanåt för det slinker ut lite svordomar här och var….

En psalmvers, som passar bra som bön inför morgondagen då sta’n överflödar av folk, loppisbord m.m. 790:1:

”Ge kyrkan kraft att höras bland stadens många ljud, där många gudar vördas men få dock anar Gud. Ge kyrkan kraft att vara för stadens folk ett hem, i handling uppenbara
Guds närvaro bland dem.”

Blessings

 :-) 

 


På tal om podcasts

Jag skrev ju igår att jag brukar lyssna på olika podcasts varje dag och på kulturnyheterna igår berättade de att Ärkebiskopen Antje Jackelén, ska starta en podcast. En samtalspod med henne och någon gäst som samtalar om Bibeln, tro och livsfrågor. Den får jag ju ladda ner ;-) Det kanske vore något för Frälsningsarméns kommendör i Sverige eller varför inte för Generalen. Tror jag ska skriva till Generalen och föreslå att han startar en pod, speciellt nu när det närmar sig att det är Internationell Kongress i London, Boundlesss, i juli då man firar FA:s 150-års jubileum. Där bör väl finnas ämnen att samtala om inför det och även efter det. Och han har ju alltid nå’nting på gång. Det vore ju faktiskt ganska coolt. Han kan ju får börja med att vara med i någon annans pod och bli intervjuad (ska se vad jag kan göra där….(infiltrationen har börjat…..) :-)

Sol igår och mulet idag. Solen var framme i morse men nu dominerar molnen. Jag hoppas bara att det ska bli fint väder på lördag då vi ska ha uteaktiviteterna på kåren (loppis, fika, klättervägg m.m.) och då det är Smålands längsta loppis, längs hela Storgatan i Tranås.

Alltså, Snövit är ju en härlig katt. Hon ligger i stolen och så tvättade hon sig. Plötsligt var hon stilla i en väldigt konstig ställning. Då hade hon somnat till mitt i tvättandet av magen. Ja, man behöver varken TV eller film när man har katter <3

Idag blir det en önskan om välsignelse till oss alla:

”Må Gud välsigna dig. Må Gud fylla dig med outsäglig glädje, inte bara i den kommande världen, utan i den här världen också.

Må din väg bli tydlig och fylld av ljus varhelst du går.
Må Gud säga till mörkret att det skall fly då du så befaller,
Må ditt hjärtas önskningar bli sanna så att du får uppleva FRID i allt du företager dig.

Må godhet, vänlighet och omsorg finnas på din väg, och må du uppnå vishet och växa till i Gud varje dag. Amen.”

Kram

 :-)

 

 

 


Blackbird singing....

Ja, koltrastarna börjar göra sig hörda. Fast än så länge har jag inte hört dem jättetidigt på morgonen. Men det kommer väl ;-) Idag skiner solen också och det såg jättefint ut när jag drog upp persiennerna. Dock var vinden ganska bitande när jag väl kom ut. Jag var ju och handlade i morse och det blåste ganska kallt. Det blir kanske bättre framåt dagen. Igår eftermiddag regnade det ju igen och höll på hela kvällen så det är en skön omväxling med solen.

Lite roligt är det ju också att så man bland grönsakerna på Ica träffar på folk som tackar för söndagens predika och gudstjänst. Det var ett par från Brunnsparkskyrkan som också var där och handlade. Det är ju jag och andra pensionärer som kan handla på morgonen…. Nåja, det var uppmuntrande i alla fall.

För ett tag sedan laddade jag ner lite olika padcasts på min telefon, för att utöka mitt ”bibliotek” av predikanter, förkunnare, författare etc. Tänk vad det gått framåt med tillgängligheten för att hitta bra grejor om olika ämnen. Visst, där finns mycket skräp också på internet, men man får ju sålla lite. Det finns de jag laddade ner först med som jag avinstallerat igen för det var bara blaha. Nu har jag i alla fall flera som jag gillar och inte bara sådant jag håller med om men jag lyssnar ibland ändå för att lära mig mer om hur människor kan tänka och resonera i olika frågor. De flesta av mina podcasts är ju predikanter och kyrkor som jag gillar och de lägger ut sina söndagspredikningar där. T.ex. Bill Hybels och alla i Willow Creek; Rick Warren och alla i Saddleback; Jason Clark m.fl. i Sutton Vineyard; Andy Stanley m.fl. i Northpoint Community Churk; Urban Ringbäck, Tomas Sjödin m.fl. i Smyrna. Men också Luke Northsworthy – som är pastor men har en intervju/samtals-podcast med olika författare och teologer etc., Rob Bell – The robcast – där han i stort sett talar i 20-30 minuter om ett ämne och ibland har någon annan han samtalar med. Se’n har jag ju förstår Berggren & Birro-podcast (Lukas Berggren och Marcus Birro) som också är ett samtal där de tar upp olika aktuella ämnen. Samt Jonas Colting – ”Coltings nakna sanning” som är en hälsopodcast so handlar mycket om träning med kost och hälsa i stort. Jag berättar det här för att göra er uppmärksamma på att det finns mycket matnyttigt därute som man kan få del av gratis. Man behöver inte bara läsa böcker (alla har ju inte tid eller ro till det), men lyssna kan man oftast göra medan man gör annat. Så detta var dagens tips :-)

Dagens bön passar speciellt till dagens tema:

”Fader, tack för att jag får leva med alla skapade varelser på din jord.
Låt mig älska livet med maskrosens envishet!
Låt mig vara nyttig för allt växande såsom humlan!
Låt mig sjunga kärlekens lov med koltrastens glädje!”

Kram

 I like ;-)

 

 


Star Wars Day, Namnsdag och Fullmåne

Gårdagen innehöll alla dessa saker. Det var internationella Star Wars dagen och sociala medier översvämmade av bilder, klipp och hälsningar i Star Wars – anda, typ ”May the fourth be with you ;-)” Jag ändrade min profilbild på Facebook till prinsessan Leia. Det brukar jag göra på den dagen. Om jag ska gå på någon maskerad nå’n gång ska jag vara Leia ;-) Jag tycker också att det är synnerligen trevligt att min namnsdag, Monica-dagen, sammanfaller med Star Warsdagen. Det blir lite extra då. Jag fick till och med en blomma av gulliga tant Margot (snart 90 år) som är med på våra bibelsamtal. Så himla snällt.

Igår kväll var det dessutom fullmåne. Många säger att de har svårt att sova när det är fullmåne. Jag har inte märkt det så ofta förut, men den här natten var inte att leka med. Jag sov liksom i kortare etapper och varje gång jag sov drömde jag massor och dessutom konstiga drömmar. Märkligt som det kan bli. Får nog lägga mig tidigt ikväll.

Trots en tuff natt körde jag iväg och simmade i morse. Det var riktigt skönt. Jag var ju inte förra veckan och simning är faktiskt en skön träning. Har blivit bättre på ryggsim också sedan jag började simma. Jag brukar vända på mig då och då när jag simmar för det är lättare för nacken när jag simmar på rygg och dessutom spänns magmusklerna mer då, så det är win-win.

Helgen som gick var bra. Lördagens väder var urkasst, men söndagen var jättefin. Musikkåren spelade i gudstjänsten i Brunnsparkskyrkan och jag predikade. Det var en fin gudstjänst på många sätt. Predikan finns att lyssna på här på vår hemsida. Jag rubricerade den ”Riskbenägen eller trygg?” En predikan om tro.

Helgen som kommer hoppas vi blir trevlig på alla sätt. På lördag 10-13 har vi aktiviteter på gården på Frälsis – Fika; Loppis; Klättervägg m.m. Samtidigt är det den stora loppisen som sträcker sig utmed hela Storgatan i Tranås så det är säkert mycket folk ute. Vår musikkår har också hand om lördagens Paradmarsch kl.11.00. Så nu ber vi för och hoppas på fint väder och många nyfikna och vågliga besökare. På söndag är det som vanligt gudstjänst kl.10.00 på temat ”Living on a prayer”. Sångarna sjunger.

De senaste dagarna har jag också hört mer fågelsång än förut och jag tycker det är så vackert och underbart. Visst, många tycker inte om att väckas riktigt tidigt på morgonen av fåglarna, men jag tycker det är fint. Jag blir så glad inombords av att höra deras sång, så det gör ingenting om jag får höra den tidigt.

Idag, en bön ur Frälsarkransen, för Uppståndelsepärlan:

”Liv! Här vill jag vara Här vill jag stanna. I Ditt ansiktes ljus har jag frid.

Blessings

 En dag sent men ändå :-)

 

 


Sköna maj, välkommen....

Ja, eller nå’t. Mulet och lite ruggigt är det. Igår kväll regnade det och Gabriel kom hem efter Samir och Viktor - uppträdandet och var genomblöt. Det hade visst varit lite olika aktiviteter där vid Valborgsfirandet, bl.a. en brandbil. Gabriel hade fått åka upp i kranbilen och fått veta hur man sätter på gasmaskerna :-) Han säger ju att han ska bli brandman när han blir stor, så det kanske blir så. Dock bör han skaffa sig lite bättre betyg då, antar jag. Men kul att han fick göra lite roliga grejor igår. Johanna och Isabelle hade sett ponnyhästar också där igår. Det var ju ponnyridning från eftermiddagen och framåt. De hade nog också velat rida om de fått….. Idag hoppas vi på uppehåll, i alla fall i Göteborg dit Johanna och Isa är på väg för att gå på Liseberg.

Idag blev det träning på morgonen och sedan tvätt och det blir lite hemmajobb på datorn. Måste kolla så allt är i ordning inför gudstjänsten i Brunnsparkskyrkan på söndag.

Idag får det bli en bön som speciellt skrivits för första maj:

Första maj
”Gud, du har skapat oss till frihet och tjänst. Du vill att vi frimodigt skall arbeta för våra meningar och intressen. I din hand, Herre, lägger vi våra strävanden.
Gör oss öppna och ärliga, fostra oss till respekt för andra. Ingen av oss är fri från självgodhet och prestigehunger. Vi har alla skuld till bristerna i vårt samhälle.
Upprätta oss, Gud ge oss kraft att övervinna dem. Låt oss aldrig glömma att världen är större än vårt land och att du är större än världen. Amen.”

Kram

 ;-)

 

 


RSS 2.0