”Herre, visa mig din väg….

….och gör mig villig att vandra på den.” Det är den heliga Birgittas bön. Den fanns lite överallt i Vadstena. Det var fina dagar där. Promenerade längs Vättern och inne i centrum som bestod av smala kullerstensgator, gamla hus och hög mysfaktor. När kaffet på klostret inte riktigt räckte till fanns det fina caféer med både cappuccino och latte. Klosterområdet är ju från medeltiden och det fanns en hel del att titta på och ta del av. Var inne i klosterkyrkan ett par gånger, den är jättefin och imponerande. Var på klostermuseet, örtagården, slottet (på borggården) och Pilgrimscenter också. Jag skulle ju inte köpa några böcker, men det gick ju inte att låta bli. Det blev några stycken, bl.a. Tomas Sjödins ”Ett brustet halleluja”. ”Pilgrimens tidegärd.” Owe Wikströms ”Ikonen i fickan” och ett par till. De var på rea de flesta…. Om man jämför (vilket men kanske inte ska göra) med Rögle kloster så var det ju väldigt annorlunda. Rögle kloster ligger ju på landet, detta låg ju ett stenkast från centrum. Här var det många tyskar som bodde som gäster och nästan alla volontärerna var tyska tjejer, så man kände sig lite bortkommen. Rögle kloster känns lugnare, även gästhemmet är lugnt och tyst (i alla fall de gånger jag varit där). Här var det också ganska lugnt för det mesta, men i dagrummet fanns en stor TV och dvd som användes då och då och då fick man vara nå’n annanstans om man inte ville utsättas för det. Maten var väl ungefär som på Rögle, inte så mycket att hänga i julgranen alltså ;-), men det ska det kanske inte heller…. Tidebönerna kändes inte lika välkomnande som i Rögle. Bara Mässan. Och den är ju inte direkt välkomnande om man inte är katolik, alltså själva måltiden (nattvarden). Jag har inte direkt upplevt det så tidigare, men nu kändes det faktiskt inte helt bra. Visst, man kan gå fram och lägga höger hand över hjärtat och då får man en välsignelse istället av prästen, men vaddå, hela liturgin är ju full av välsignelser ändå och går jag på en mässa så vill jag ju vara med och dela Kristi kropp och blod. Nåja, det var fina dagar i alla fall och jag sov bra och hade nästan ingen värk i kroppen eller huvudet. Behövde inte ta några värktabletter alls vilket var ganska anmärkningsvärt. Kanske för att jag sov bra och många timmar. Det var ju tyst, liksom. Inte en massa trafik och tjoande som störde nattsömnen.

Nu har jag varit hemma sedan i fredags i alla fall och livet är tillbaka i vanliga rutiner igen. I lördags var det Konstrakan på Storgatan och vi hade tavelloppis och servering på kåren, ute på gården. Det var jättetrevligt. Mycket folk som kom och fikade och tittade på tavlorna. Vi fick nog sålt en hel del också.

Igår hade vi gudstjänst, den första i lokalen efter sommaren. Det var hornmusik och kvartalsoffer. Predikan ”En mystisk garderob” finns att lyssna på eller ladda ner här på hemsidan.

Barnen är i skolan, Magnus på kåren och jag är hemma. Äntligen fick jag sitta här i soffan igen med gott kaffe och lugn och ro. Jag har jobb som väntar, både praktiskt med tvätt men också läsning och förberedelser för nästa söndag och måndag (7:e) då Bibelsamtalen börjar igen. Men nu sitter jag här en liten stund till :-)

”Låt mig morgon efter morgon förnimma Din nåd, ty jag förströstar på Dig. Amen.”

Blessings

 Bokfynden :-)
Örtagården utanför Klosterkyrkan
Gästhemmet
Lite gott fick man ju unna sig ;-)

 


Vadstena kloster.....

…väntar på mig nu. Eller ja, jag längtar dit. Åker imorgon och hem på fredag. Det kommer som ett välbehövligt avbrott i allt som är just nu. Igår hade vi kårdag i Sännevadet. Vi började med gudstjänst kl.10.00 och efter lunch, samtal, bön & lovsång, fika o.s.v. kom vi hem vid 16-tiden. Det var en lång men givande dag. Vi samtalade i grupper på ämnet ”Jesus till alla” – FA:s officiella vision för 2020. Och vi hade en trevlig dag tillsammans. Vädret var fantastiskt och bara att vara i Sännevadet gör ju allt mysigt och skönt. Gårdagens predikan ”Jesus är unik” finns att lyssna på här på hemsidan.

Gabriel mår dåligt igen, yr och illamående, så idag var vi hos doktorn med honom. Och han trodde som vi att det nog bara är så att Gabriel har vuxit så mycket så snabbt att alla system i kroppen inte hinner med. Men han ville ändå kolla upp det extra eftersom han är ett barn och då ska man inte bara nöja sig med förmodande. Så nu har Gabriel fått till på öronkliniken i Eksjö på torsdag eftermiddag så de kan kolla balans och så. Åtminstone för att utesluta, men också för att kolla upp det ordentligt, eftersom han upplever att det snurrar. Magnus får försöka låna en bil så han kan köra dit med honom på torsdag. Jag är ju i Vadstena då och har bilen…

Johanna har blivit jätteförkyld. Tre dagar i skolan och se’n är det kört. Typiskt. Men hon är inte hemma i alla fall.

Så idag är det att förbereda för att jag ska vara borta några dagar. Se till att här finns mat och så. Tvätta så det blir tomt. Göra vad som behövs inför söndagens gudstjänst, så jag inte har allt på fredag kväll och lördag. Och så packa förstås, det jag behöver för tre dagar.

Nu dröjer det väl ett tag innan jag skriver igen, men det kommer. Håll ut :-)

Dagens bön är från frälsarkransen – tystnadspärlorna och jagpärlan:

”I Guds tystnad får jag vara, ordlös, stilla, utan krav.
Klara rymder, öppna dagar! Här en strand vid nådens hav.
Gud, hjälp mej att se mej själv - med Dina ögon
.  Amen.”

Blessings

 

 

 

 

 


Landgång

Jag har sagt förut att jag gillar när det sänds bra TV-program på SVT, för man slipper all reklam. Igår började en sådan serie igen på SVT1, ”Landgång” med Anne Lundberg. Hon åker ju världen runt och träffar kockar i olika sammanhang och olika platser. Den här säsongen verkar det som att hon åker till länder och områden som varit utsatta för nå’t tragiskt och kunnat ta sig ur det och ser positivt på framtiden. Igår var hon i Rwanda i Afrika, och träffade ”Clowner utan gränser”. Två tjejer som arbetar inom denna biståndsorganisation och åker till olika länder, både i rena katastrofområden och till platser som kommit en bit på väg. De ger både barn och vuxna en möjlighet till lek och skratt och en chans att lära sig att umgås med varandra igen genom lek och skratt. Igår var de alltså runt på olika barnhem och andra ställen där barn och ungdomar som förlorade allt i folkmordet på 90-talet finns och behöver hjälpas vidare. De träffade en kille som nu är vuxen men förlorade sin familj när han var 6 år. Han bodde på gatan, men han fick komma och äta och bo hos en kvinna som tog sig an dessa föräldralösa barn. Hon hade sagt att, så länge jag har mat så får ni komma hit och äta och vara här. Hon hade sex egna barn och tog hand om 35-40 barn till. Hon gjorde det för att hon själv varit föräldralös och visste hur det kändes, så fast hon var väldigt fattig tog hon hand om så många hon kunde. Jag satt i soffan med tårarna stigande i ögonen och kände en både varm och glad men också sorglig, ledsen känsla i magen. ”Hur kan det finnas en god Gud när det finns så mycket ont i världen?”Ja, hur kan det inte finnas en god Gud när det finns så mycket gott i världen?” De två tjejerna, clownerna, arbetade ihop med ett gäng killar som var en akrobatgrupp. Dessa killar hade själv bott på gatan och var självlärda akrobater och nu inspirerade de barnen på barnhemmen att det finns en framtid bara men inte ger upp. Fantastiskt. En av killarna i gruppen hade själv familj och han hade namngett sina yngsta döttrar efter Karin och Camilla (tjejclownernas namn) för att de hade betytt så mycket för honom. Så himla rörande. Jättebra program. Heja SVT! Nästa torsdag reser Anne till New Orleans och får se hur de lyckats ta sig vidare där efter orkanen Sandy – fast då är ju jag i kloster så det får bli SVT-play :-)

En morgonbön skriven av Caroline Krook:

”Gud, hjälp mig att ta vara på denna dag och göra något bra av den. Låt det bli en dag som jag kan stå för när natten kommer. Låt den inte glida förbi i raden av andra dagar. Hjälp mig ta vara på denna dags möjligheter, förhoppningar och glädjeämnen. Hjälp mig att klara av vad den bär med sig av svårigheter, besvikelser och smärta. Jag ber för alla människor som tar emot denna dag med oro och ängslan. Jag lämnar mina kära i din omtanke och vård. Denna dag, Gud, den är din. Tack för gåvan du ger mig – ännu en dag. Amen.”

Blessings

 <3

 


Tonåring

Ja, det börjar ju som sagt bra. Gabriel är hemma idag också, han mår fortfarande dåligt. Förhoppningsvis blir han bättre under dagen men det är ju tråkigt att börja läsåret med att ligga hemma i sängen. Han är nog dock inte jätteledsen, skulle jag tro…. Men han måste verkligen ta tag i skolan bättre i år än förra året. Det är inte lätt när man inte är riktigt kompis med skolsystemet. Jag kommer ihåg när han skulle börja första klass och vi var på uppropet i klassen och han satt där vid sin skolbänk och lyssnade på läraren, i typ 10 sekunder, och sedan började blicken vandra och fingrarna gå över bänken o.s.v. och jag tänkte: ”Hur ska detta gå?” Ungefär så har det varit sedan dess ;-) Jag är nog glad när han går ut nian och sedan kan välja själv vad han vill gå för gymnasieutbildning. Men det är ju två år kvar nu eftersom detta just börjat och det gäller att ligga i nu. Jag förstår att han tycker det är jobbigt. Han är tonåring, en växande tonåringskille, som kräver mycket sömn och återhämtning och med tanke på hur han vuxit de senaste två åren så kan det inte vara lätt att hänga med. Han är snart lika lång som Magnus ju och smal som ett sugrör (säg inte det till honom). Huvudet och känslorna hinner väl inte med i farten och allt blir jobbigt. Jag vet inte riktigt hur vi ska tackla det. Får fundera lite till på det.

Jag började dagen med bibel & bön tillsammans med pastorskollegorna. Så nu är terminen igång på ännu ett sätt. Nästa torsdag är det också pastorsträff med frukost och planering, men då kan ju inte jag komma för då är jag på Vadstena kloster. Det ser jag fram emot. Tisdag till fredag nästa vecka ska jag vara där och jag ska bara ha med mig bibeln att läsa. Telefonen stängs av och sinnena öppnas. Det ska bli så skönt. Hoppas det blir fint väder då med så att jag kan ta promenader i omgivningarna där. Det ska visst vara vackert.

På lördag är det vår musikkårs tur att ha paradmarschen. Trevligt. Och på söndag är det sista gudstjänsten i Sännevadet. Den 30/8 är vi tillbaka i lokalen.

Dagens korta bön från internet:

”Gud, öppna mig för ditt rike. Gör mig frimodig och vaksam i bön och väntan.
Låt ditt rike komma, låt din vilja ske. Amen.”

Kram

 I like :-)

 


”Forever love”

Igår hade vi alltså bröllopsdag då, den riktiga ;-) och vi var och fikade på Moa’s. Gott och trevligt. Resten av dagen var dock inte lika trevlig då jag mådde dåligt. Illamående och yr och svag så jag låg i sängen mesta delen av dagen. Först trodde jag det var på grund av fikat, men det kändes inte riktigt så ändå och Johanna hade mått likadant i måndags, så det är väl nå’n lite bacill. Idag är det Gabriels tur så han är hemma från skolan – det börjar ju bra…… Förhoppningsvis mår han bättre om en stund. Jag blev bättre mot kvällen och Johanna blev också bättre fram emot eftermiddagen i måndags, så det är väl inget allvarligt. I alla fall fick jag två vita (off-white) rosor av Magnus igår och jag hade köpt nya ringar åt oss med texten ”Forever love” och ingraverat 25 år tillsammans på insidan. Den får plats innanför de andra ringarna på vänster ringfinger :-) Så, nu har vi väl firat silverbröllopet ordentligt. Nu får det blir guldbröllop nästa gång, ha, ha.

Jag hade tänkt skriva rent predikan igår, men det blev ju inte så. Det får jag göra idag istället. Se’n behöver jag ju i alla fall börja på predikan till den 30:e för jag ska ju åka till Vadstena kloster nästa vecka och då vill jag inte ha predikoförberedelser hängande över mig. Då är det bara bibeln och ett anteckningsblock som följer med och ett öppet sinne förstås :-)

Solen skiner idag med. Lite kyligt i luften tidigare, men det värmer säkert på under dagen.

Idag blir det en kort bön som är skriven av Robert Schuller:

”Herre, gör mitt liv till ett fönster som ditt ljus kan lysa igenom. Amen.”

Blessings

 <3 <3

 


Den gode herden – varför då?

”Den gode herden” var rubriken på min predikan igår. Föga upphetsande kanske, men ett ganska välkänt uttryck i kyrkliga kretsar i alla fall. Vi pratar ofta om Jesus som vår herde, som har omsorg, som leder, som tröstar och beskyddar. Vid tiden och området för bibelns skrifters uppkomst var det ju väldigt vanligt med just fåraherdar och fortfarande idag finns väl en hel del sådana i Israel i alla fall. Häromkring ser man väl inte så många idag kanske. När Jesus talade och undervisade använde Han alltid tidens händelser och vardagen som sammanhang och ram runt berättelsen, runt det Han ville ha sagt. Det gjorde Han också i det avsnitt jag talade ur igår, nämligen Joh.10:7-16. Predikan finns att lyssna på och ladda ner här längst ner på hemsidan. Gör gärna det. Kanske är den lite annorlunda än du kanske tror när du hör rubriken.

Det fina vädret fortsätter och imorgon börjar Gabriel skolan. Johanna börjar på onsdag. Imorgon är det ju också Magnus’ och min egentliga 25:åriga bröllopsdag. Det var ju den 18:e augusti 1990 vi gifte oss. Vi ska gå ut och fika i alla fall och äta nå’n riktigt god bakelse eller nå’t. Är det fest så är det. I övrigt så har ju vardagen börjat och det är dags att på riktigt ta tag i arbetssysslorna, som affischer, program, predikan, annonser, olika planeringar etc. Jag får ta och skriva upp allt efter hand jag kommer på det annars flyger det ur huvudet fortare än det kom in…. Semesterhjärna ;-)

I morse gick jag en liten sväng och jag hade tur att se svanarna igen och hade minsann telefonen med mig, så nu blir det en bild på ett gäng yrvakna svanar på gräset invid ån.

Dagens korta bön från internet:

”Gud, du vill att vi ska mötas. Hjälp mig se vad som hindrar oss från att möta varandra. Amen.”

Blessings

 Svanfamiljen - pappan låg en liten bit bort
 

 

 


Sövande katt och lyxproblem

Just när jag bestämt mig för att stiga upp ur sängen kommer Snövit och spinner som en liten borrmaskin och lägger sig intill mig och myser och då måste jag ju klappa henne, vilket gör att en sövande känsla genast tar tag i mig och så somnar jag om. Typiskt. Men såå himla skönt ;-) Igår tog Olivia och jag ut båda katterna till parken och de sprang omkring där och lekte och utforskade. När vi kom hem var Snövit så trött så hon bara la sig på köksgolvet och blev kvar där en lång stund fast ingen annan var i köket. Se’n var hon riktigt lugn resten av dagen. Hon hade älskat att få vara i Furubo i Höllviken och få springa omkring i trädgården där. Jag har saknat det i år. Vi var ju där kortare eller längre tid varje sommar i många år och det är inte detsamma utan. Havet är också något som fattas mig denna sommar. Speciellt nu när sommaren äntligen kommit och det är varmt. Lyxproblem antar jag, men ändå.

Ett annat lyxproblem som jag har just nu är att vänja mig vid en ny mobiltelefon. Ja, nu har jag övergett Apple igen (eller inte riktigt, jag har ju IPad.en kvar och den är jättebra för det jag använder den till). Men min nya telefon är en Samsung, så nu måste jag lära om igen hur den fungerar, med andra appar och så. Det löser sig förstås, det brukar det göra, men det är lite krångligt i början innan man fattar allt. Och jag är ju inte den som gärna plöjer igenom bruksanvisningar (läs: inte alls).

Olivia åkte till Skåne igår och det gick bra. Nu ser det så tomt ut i hennes rum/arbetsrummet. Katterna tycker också det är konstigt att hon inte är här. De tittar sig omkring därinne och jamar lite.

I eftermiddag är det sångandakt på Östanå och imorgon har vi gudstjänst igen kl.10.00 i Sännevadet. Temat är ”Den gode herden” och kanske är det en predikan du inte hört förut… Välkommen dit. Kl.18.00 är det Andakt i sommarkväll på kåren. Välkommen då också.

Nu har jag lagt bilderna från Torpön i ett album på Facebook och några av dem kommer härnedan.

Dagens korta bön:

”Jesus, våra hjärtans glädje, Ditt evangelium förvissar oss om att Guds rike är mitt ibland oss och i vårt inre öppnar sig en port till enkelhet, en port till frihet. Amen.”

Blessings

 Klarade att komma upp
Zipline! Tjohoo!
Håll balansen....
Johanna klättrar till himlen....nästan
God och välförtjänt glass :-)
 

 


Höjdare

Ja, höghöjdsbanan alltså. Det var riktigt roligt att klättra runt bland träden på Torpön, men läskigt till att börja med. Man fick välja två banor och jag började med den som anses vara den lättaste. Och visst, den var inte jättesvår, men den var dock 6 meter upp i luften och ganska krävande ändå när man skulle klättra på rep eller nät mellan träden. Ziplinen var riktigt läskig. Man fick så’n fart så man nästan krockade med trädet man skulle till :-) Efter den första hade jag och Olivia tänkt ta den mest fysiskt krävande, men när inte ens Olivia tog sig upp på första, så valde vi en annan ;-), vi tog den som var 8 meter upp och lite mer komplicerad. Jättekul i alla fall! Se’n åt vi glass. Mums! Magnus tog några bilder och om jag får dem idag lägger jag några här på bloggen imorgon.

Tog en powerwalk idag på morgonen. Efter gårdagen behövdes inte så mycket styrketräning, men en del stretching ;-) Det var lite kyligt i luften (typ 12 grader) men solen var varm och nu blir det varmare och varmare.

I eftermiddag ska Olivia åka tillbaka till Skåne. Johanna och Magnus kör henne till Jönköping så tar hon bussen därifrån direkt till Helsingborg.

Idag blir det en kort, favoritbön:

”Möt mig som den jag är; håll mitt hjärta nära dig, gör mig till den jag skall bli och lev i mig. Amen.”

Kram

 <3 <3

 


Ägg

Jag har hittat ett nytt ställe att köpa ägg av, sådär direkt från hönan alltså :-) De är så mycket godare. Skulle vilja ha egna höns, men det är ju lite svårt när man bor i lägenhet, he, he. Sent i tisdags kväll fick jag i alla fall 50 ägg och igår hade jag att göra en stund med att koka ägg, grädda pannkakor och göra en spenatpaj. Hade tänkt göra nå’t mer, men orkade inte just då. Vi får väl se om jag orkar göra nå’t ikväll. Betvivlar det dock eftersom vi ska klättra höghöjdsbanan senare i eftermiddag och jag antar att jag blir ganska trött efter det :-) Gabriel har sett fram emot att klättra hela veckan. Det blir en sista familjeaktivitet innan det är dags för Olivia att åka tillbaka till Skåne och sommarlovet är slut.

Jag lånade ut min bok, ”Elva år i fångenskap”, igår kväll och under natten fick jag ett sms där hon tackade för lånet och att det var en jättebra och hemsk bok och sa att jag skulle få tillbaka den i eftermiddag eller imorgon bitti, ha, ha. Ja, jag sa ju att det var en bladvändare, fast det är ju bra att sova på nätterna också ;-)

Jag var och matade katterna igen i morse och i eftermiddag och husse och matte hem så då får de äntligen komma ut. De kommer säkert att vilja vara ute i flera timmar efter att ha varit inne i flera dagar. De är så mysiga. Kommer och hälsa och kelar varje gång jag kommer och är inte rädda för mig alls. Förra gången när jag var kattvakt för dem, i våras, var den ena av dem, Sellman, lite avvaktande och rädd av sig. Han är fortfarande lite försiktig, men nu kommer han också och hälsar och stryker sig mot mina händer så jag får klappa honom. Nu hoppar han inte iväg när jag närmar mig. De är så mysiga alla tre.

Dagens korta bön från internet:

”Gud, låt ljuset från Jesus lysa in i våra liv och sprida sitt sken över hela jorden. Amen.”

Blessings

 Denna är så söt <3

 

 


Kattvakt - igen

Jag passar Sarahs och Mickes katter några dagar. Går dit och ger dem mat och vatten alltså. De är så söta och snälla, men lite sura på mig för att jag inte släpper ut dem. Fast de får några godisbitar när jag går, så då blir de glada :-) De kommer säkert att vilja vara ute i flera timmar imorgon eftermiddag när Sarah och Micke kommer hem igen. Jag och Gabriel var hos dem en stund igår kväll och jag var där själv nu på morgonen, efter den vanliga veckohandlingen. Det är tur att det inte är så många dagar de behöver vara inne, de är ju vana vid att få gå ut och lufta sig längre stunder.

Imorgon eftermiddag, när Johanna slutar jobbet, ska vi åka till Torpön och klättra höghöjdsbanan. Det ska bli kul. Flickorna fick ju presentkort på det i födelsedagspresent den 1 augusti, så nu har vi råd att klättra hela familjen (fast se’n får vi vara sparsamma resten av månaden…).

I eftermiddag ska jag äntligen hämta mina terminalglasögon igen. Tredje gången gillt. Nu hoppas jag verkligen att allt stämmer så jag kan börja använda dem. Ja, det är inte lätt att vara känslig… ;-)

Jag fick klart predikan igår, tror jag. Och programmet till söndag. Ska maila det till musikansvarig. Det är ju skönt att kunna sitta på balkongen och skriva. Helt ok faktiskt.

Idag blir det dagens psalmvers, Ps.785:1-2

”Ge oss mod att våga leva Ge oss mod att våga älska.
Ge oss mod att våga bära ett bud om vår Gud och hans Son.”

”Ge oss kraft att kunna segra över allt som vill oss binda.
Ge oss kraft att kunna vandra den väg som du stakat ut åt oss.”

Blessings

 <3 <3
 

 
En gnutta hopp

Just nu går Dr Phil på TV och del 2 av den första intervjun med Michelle Knight efter frisläppandet sänds. Jag har inte sett den förut och det blir extra betydelsefullt nu efter jag läst hennes bok. Tänk att det finns sådan ondska i världen och att det kan förekomma mitt i ett vanligt grannskap utan att någon märker något. Helt vansinnigt ju. På sätt och vis ger ju en så’n här berättelse, där tre kvinnor lyckas fly efter ett decennium i fångenskap, en gnutta hopp att flera av de som är försvunna nu faktiskt kan vara i livet och bli fria framöver.

Idag är det mulet och regnet hänger i luften. Jag tog en powerwalk tidigare och temperaturen är det ju inget fel på. När jag gjorde armhävningar och plankan här hemma efteråt, skulle Snövit vara med, så vi gjorde plankan tillsammans ;-)

Igår fick jag boken LCHF 2.0 och den läste jag igenom igår kväll. En del nya recept och en del teori i vardagligt språk så man förstår vad som händer i kroppen när man äter olika saker. Anna Hallén är så bra på att förklara komplicerade saker på ett språk som man kan förstå. Det var jättebra när jag gick kostrådgivarutbildningen. Man förstod sambandet på ett lättare sätt.

En bön av Anna Dunér delar jag idag:

”Du finns överallt, Gud. Till och med inne i mig själv. Jag behöver inte leta efter dig.
Allt jag behöver göra är att sitta stilla ett tag och lyssna. Du finns där. Om jag är tyst så kanske jag hör dig. Jag lyssnar inåt. Jag lyssnar till dig, Gud. Amen.”

 Jag och Snövit gör plankan

 
Bladvändare

Ja, boken ”Elva år i fångenskap” var verkligen en bladvändare. Läste ut den igår och nu har Olivia lånat den. Antar att hon läser ut den under dagen, med tanke på hur snabbt hon läser :-) Det är också verkligen en bok jag rekommenderar. Den är lättläst, men det som står i den är fruktansvärt. Vilken mardröm att leva så dessa flickor gjorde i fångenskap under 11 år, och inte bara fångenskap utan daglig misshandel och tortyr, både fysisk och psykisk. Jag vill inte avslöja så mycket, för jag tycker ni ska läsa den, men Michelle Knight, som skrivit den, är verkligen en ljus i mörkret. En som varit i helvetet och kunnat ta sig därifrån utan att låta bitterhet och hat ta övertaget, utan istället ta steg efter steg till frihet och hjälp för andra.

Igår kom alltså Olivia hem igen. Nu har vi henne här tills på fredag då hon återvänder till Höganäs för att börja skolan igen nästa måndag. Gabriel börjar skolan på tisdag den 18:e och Johanna börjar den 19:e. Se’n är höstterminen 2015 igång. Sista skolåret för flickorna. Hm.

Idag är det tvättdag igen och en del jobb på datorn. Semestern är ju slut så nu är det dags att få lite organisation i hjärnan igen :-)

En passande bön såhär första dagen efter semestern:

”Herre, Du gav mig förmåga att tänka och planera. Ge mig klara tankar och ett varmt hjärta. Om ödmjukhet ber jag, o Herre men också om frimodighet. I Jesu namn. Amen.”

 <3 <3 <3

 

 


Upptäcktsfärd, konfirmation och cruising

I torsdags eftermiddag tog vi med oss katterna till Östanåparken, till en lite större gräsplan med skog runtomkring. Så fick de springa runt i långa koppel och Snövit var som en liten duracell-kanin. Hon sprang runt bland träden och buskarna och hoppade som en hare. Jagade fjärilar och sländor, gnagde på grenar och busade. Se’n flåsade hon som en hund brukar göra. Det var så gulligt. När vi kom hem bara la hon sig ner på golvet och orkade inte mer. Snuttan var lite mer försiktig och utforskade allt runtomkring sig i mera maklig hastighet. De verkade nöjda med utflykten i alla fall och kanske tar vi ut dem i eftermiddag också.

I fredags köpte jag en snygg byxdress på Lindex (har inte haft byxdress se’n början på 80-talet ;-) Jag hade den igår då vi åkte till Stockholm på konfirmation. Ida, Fredriks dotter, barnens kusin, konfirmerades på Templet och se’n var det uppvaktning. Det var trevligt. Träffar ju inte den släkten så ofta. Vi körde ju över dagen och det känns i kroppen idag. Se’n gjorde det ju inte saken bättre att det var cruising på stan här hela kvällen. Vi fick stänga alla fönster ut mot Storgatan för att inte få in så mycket avgaser. Det hjälpte sådär. Se’n höll de ju på att köra långt in på natten och dessutom föra väsen – en stor fest i hela stan med andra ord. Så att sova gick ju sådär. Att det sedan började städas vid 4 el 5 tiden imorse gjorde ju inte det hela lättare heller. Det hörs ganska mycket kan jag meddela. Skönt att vara ledig idag. Jag tror det blir högmässa om en stund.

Senare i eftermiddag kommer Olivia hem igen efter en vecka i Malmö. Skönt. Nu får vi ha henne här fram till fredag, se’n är det dags för en ny termin i skolan igen.

Vi börjar jobba imorgon och det är dags att kolla upp att allt är som det ska. Försöka få in rutinerna igen. Och skriva program och predikan till söndag :-)

En bön från internet för just den här dagen i kyrkoåret:

”Herre, jag ber dig: gör mig öppen att ta emot, villig att ge, glad att dela tron och hoppet, tillgångar, utbildning, tid, möjligheter, med andra i hela världen för att din vilja må ske. Amen.”

Blessings

 Såhär känns det idag :-) <3

 

 


Hela familjen svan

Så himla retfullt. Jag som ”alltid” har telefonen med mig i fickan, hade naturligtvis glömt den hemma nu på morgonen när jag gick en liten runda innan fikat. I gräset invid Svartån låg mamma svan och alla ungarna, pappan simmade i ån. Mamman låg och vaktade ungarna medan de vaknade och sträckte på sig. Så fantastiskt vackra de var. Fortfarande grå fjädrar, sådär baby-rufsiga, men de har vuxit och deras halsar börjar bli långa, så nu liknar de snart svanar på riktigt. Och jag hade ingen kamera….. typisk! Det lär väl inte hända igen heller, fast man kan ju alltid hoppas.

Igår var jag hemma hos Magnus Sjögren en stund och visade vilka bilder från i lördags vi vill ha utskrivna i olika storlekar och så vidare. Vilken härlig förmån att ha honom som vän och fotograf. Han är jätteduktig både på själva fotograferingen och på redigeringen. På nå’n bild behövdes lite mer redigering än andra. Jag menar, när antirynkkrämerna inte hjälper så… ha, ha! I alla fall så ska jag också fixa ett album på Facebook med en massa bilder från i lördags. Det tar lite tid och kraft bara….

Nu har Johanna skaffat sig ett extraknäck för så länge hon vill – igår blev hon Mary Kay Konsult. Så alla i vår bekantskapskrets som är intresserad av Mary Kays hudvård och make up, hör av er till Johanna :-) Oj, vad jag känner igen mig i henne. Jag som själv sålt både Tupperware och Oriflame (och Herbalife innan jag visste bättre). Tupperware var väl det jag la ner mest arbete på och tjänade mest på också, även om det inte var speciellt mycket, bara lite extra fickpengar, men det var roligt och jag träffade många trevliga människor och skaffade väldigt bra produkter.

Fortfarande sommar och det känns bra. Det gäller att njuta av vädret så mycket som möjligt nu. Man kan ju alltid hoppas att det blir en varm och mild höst, typ brittsommar fram i oktober-november.

Dagens mycket korta bön från internet:

”Gud, hjälp mig att vandra min livsväg med dig vid min sida.”

Blessings

 Lite humor såhhär en vanlig torsdag... :-)

 


Böcker, böcker, böcker

Jag har snart läst ut Tom Wrights ”Ännu bättre” och är verkligen glad att jag läste den. Rekommenderas! Se’n ska jag börja på ”Elva år i fångenskap” av Michelle Knight. Den kom i måndags. Har också beställt ”LCHF 2.0” av Anna Hallén och Åse Falkman Fredriksson – min lärare och min klasskamrat på kostrådgivarutbildningen. Den kom ut nu i måndags. Se’n har jag också två engelska böcker av Brian Zahnd – ”Radical Forgiveness” och ”A farwell to Mars”, vilka jag också ser fram emot att plöja igenom, och på samma gång slipa på min engelska :-) Ja, vad säger man? ”So many books – so little time”, fast jag har ju inte lite tid, jag har ganska gott om tid att läsa dessa och det är jag tacksam för. Det mesta, i alla fall de av Tom Wright och Brian Zahnd, kommer ju också att återspeglas i undervisningen och förkunnandet framöver, så hela församlingen får del av det.

I natt regnade det och åskade. Ja, jag hörde ingen åska, men Gabriel talade om att det hade åskat ordentligt. Det regnade fram på morgonen men nu är det uppehåll, mulet men varmt. Ca 18 grader på balkongen redan vid 8.30. Jag handlade på morgonen, dags att fylla upp kylen igen. Det gick ju åt en hel del under helgen med alla sovgästerna.

Nu har vi kollat igenom bilderna och valt ut några att göra foton av till att hänga på väggen och att ge bort :-) Det blir inga skolfoton (porträttbilder) i år. Dessa är mycket bättre och finare.

Idag delar jag en välsignelse från En liten bönbok:

”Fader, jag andas ut min trötthet, jag andas in Din kraft. Kristus, jag andas ut min ensamhet, jag andas in Din närhet. Helig Ande, jag andas ut min oro, jag andas in Din frid.”

Kram

 Carpe Diem :-)

 

 

 


Orkidé-fönster

Vi fick ett par orkidéer i lördags och vi hade ju redan två hemma, så nu har vi ett helt orkidéfönster, fyra orkidéer och alla blommar. Det är så vackert. Älskar orkidéer! De är så lättskötta också, behöver inte så mycket vatten, perfekt för mig, som annars är expert på att ha ihjäl blommor. Dock verkar orkidéerna gilla just det fönstret de står i.

Gabriel tyckte det var bra i sommarskolan. Där var ca 11 barn, tror jag, och av dem var ett par ur hans klass och fler som han känner. Så det blir nog en bra kick för honom inför höstterminen.

Johanna trivs så bra på sitt sommarjobb. Nu är de tillbaks på Hubbarpsskolan, på fritids, och hon är i den yngsta gruppen, de som ska börja förskoleklass nu i höst. De verkar älska henne och jag tror det är ömsesidigt :-)

Fint väder idag också, soligt och lagom varmt. Det blev powerwalk idag, men utegymmet var så vått av nattens dagg, så styrkan tog jag hemma. Det blir att ta sig ut och njuta av vädret idag på något sätt i alla fall. Se’n ska vi försöka gå igenom alla hundratals bilder som Magnus Sjögren (tack) tog i lördags, och bestämma vilka vi vill ha redigerade och vilka vi vill ha utskrivna på fotopapper i olika format.

Delar en kort bön från Sv.K:s hemsida:

”Du, morgonrodnadens Gud, till dig vänder jag mig med hela min glädje, all min otåliga längtan och alla mina förväntningar.”

Blessings

 Våra fin buketter från i lördags. De hänger på tork nu :-)
 

 

 


Fullträff!

Vilken fantastisk dag vi fick i lördags. Helt otroligt! Det var precis så som vi hade önskat. Soligt, lagom varmt, bara lite blåst emellanåt och vi kunde vara utomhus i Sännevadet med hela ceremonin, minglet och fotograferingen. P.O. som ledde vigsellöftesceremonin gjorde det med den äran. Så bra! Carolina som sjöng solo (Aldrig ska jag sluta älska dig)  och spelade piano till flickornas ingångsmarsch (Törnfåglarna) var så fin. En brassensemble från kåren som spelade min ingångsmarsch (Ode to Joy) och psalmerna samt före och efter ceremonin, var bara såå duktiga. Utgångsmarschen spelade vi via Spotify för det var The Throneroom från Star Wars - A New Hope. Vi fick sedan en otroligt fin och god bröllopstårta bakad av Helena Käll; Elinor och Anders var värdpar och de hade full koll och gjort allting helt fantastiskt fint. Elinor hade också gjort våra buketter, vilka var så underbara. Jag och flickorna fick åka till Sännevdet med Bjarne Lindén i hans svarta Mercedes från 1962. Snacka om lyxigt :-) Min bror, Göran och Karin Larsson (P.O:s fru och vår vän) höll var sitt tal till oss, vilka uppskattades mycket.

Efter vi hade druckit kaffe och ätit tårta tackade jag för all uppvaktning och sedan gick vi över till att fira tjejernas 18-årsfest. Vi sjöng för dem och sedan var det fritt fram – de som ville stanna och fortsätta festa och grilla på kvällen fick göra det och de som ville fick avvika. Det blev presentöppning och annat roligt. Alla som var kvar hjälpte till att plocka undan bänkar och diska och återställa allt och senare satt vi på framsida i solen och åt grillat och hade trevligt. Det verkade som att alla var nöjda och glada och tyckte att det hela var en mycket positiv upplevelse. Det var väl ingen som tidigare varit med om något liknande tror jag, så det blev en fin upplevelse. Och efter att ha tittat igenom vår gamla bröllopsfilm ett par gånger, så är jag mycket tacksam att vi fick göra det hela en gång till, när man verkligen vet vad man ger sig in på :-) Och att barnen fick vara en så stor del av det hela.

Nu återstår att titta igenom alla bilder vi fått och bestämma vilka vi vill ha redigerade och utskrivna och så vidare. Är det fler som var där och har bilder och filmer så vill vi gärna ta del av dem.

Nu har alla våra gäster åkt iväg och Olivia också. Hon ska tillbringa denna vecka i Malmö. Johanna jobbar och Gabriel är på sommarskola 9-12.30 denna vecka. Det blir nog bra för honom. Han behöver en kick i matte och svenska inför höstterminen. Idag är det måndag med vardagssysslor igen, tvätt och städ. Det är dock fint väder och det sägs att det ska vara så hela veckan, så det ska vi ta vara på. Shorts och linne åkte på, så nu får det vara sommar :-)

Idag delar jag bibelordet som Anders Gårlin läste i vår ceremoni. Det är från 1 Korintierbrevet 13, ur översättningen The Message:

”Kärleken ger aldrig upp. Kärleken bryr sig mer om andra än om sig själv. Kärleken vill inte åt det den inte har. Kärleken spänner sig inte. Den gör sig inte märkvärdig. Den tränger sig inte på. Den tränger sig inte före. Den håller inte på att gå upp i limningen. Den håller inte räkning på andras fel. Den har inget till övers för orättvisan, men den firar när sanningen segrar, står upp i alla väder, litar på Gud i alla lägen, ser det ljusa i alla situationer, ger sig aldrig någonsin utan kämpar in i det sista.”

Här nedan är några bilder som Göran tog. Det kommer kanske fler senare.

Blessings

 
 

 

 


RSS 2.0