Sista januari

Redan fredag igen och den sista i januari. Johanna har studiedag idag, det är länsstudiedag för gymnasiet vad jag förstår, så Gabriel går i skolan som vanligt. Johanna är dock med några klasskompisar och övar dans just nu. De är ju ett litet gäng som ska delta i ”Danskarusellen” nästa lördag. Då är det en uttagning, så får vi se vad det leder till. Kul att hon tycker det är så roligt i alla fall.

Nästa vecka, på tisdag, börja Gabriel simskolan kl.16. Den bekostas av skolan för att han ska klara vattenprovet och bli godkänd i gympa. Bra. Jag hoppas han lär sig snabbt och inser att han klarar av att simma på djupt vatten, att han orkar. Simma kan han ju, men han tror inte att han orkar så långt och sätter ner fötterna efter några simtag. Nu blir det att träna i alla fall.

Veckan därpå är det sportlov här och det har Gabriel sett fram emot se’n skolan började efter jullovet :-) Han och Magnus ska ju åka till Limhamn och Höganäs då. Gabriel ska få träffa några kompisar på Limhamn och de ska bo ett par nätter hos mormor och morfar och sedan en natt hos farmor. Se’n tar de Olivia med sig hem, för hon har sportlov veckan efter.

Idag måste jag städa här. Mycket välbehövligt…. Men skönt när det är gjort. Som träning ungefär, också skönast efteråt. Lyckades ta mig till Actic idag också :-)

En morgonbön bjuder jag på idag. Låt oss stämma in i den:

”Gud, tack för att du ger oss ännu en dag. 
Hjälp oss, så att timmarna och minuterna inte rinner oss ur händerna.
Ge oss i dag några levande ögonblick att minnas, några täta sekunder fyllda av mening. 
Hjälp oss att använda timmarna så att vi i kväll med glädje kan se tillbaka 
på de erfarenheter som dagen givit. 
Hjälp oss att se med årens perspektiv på sekundernas påfrestningar. 
Låt oss leva ännu en dag i ditt eviga ljus. 
Amen”.

Kram

 

Nämenalltsåjodåsåatteh….

Vi kan väl ha lite snöyra till. Det är ju alltid trevligt, eller……

Idag har Magnus åkt till Stockholm över dagen för hemside-utbildning för pilotkårerna. Han kommer tillbaka ikväll (hoppas jag, man vet ju aldrig med tågen…). Det ska bli spännande att få börja med den här hemsidan i alla fall så vi kommer ut och syns mer i cyberspace :-)

Jag hade frukost och pastorssamling i lilla huset bredvid kåren kl.8-9.15 ungefär. Se’n var jag och handlade och nu är det soffa och vetekudde ;-) Och kel med Snuttan, men hon tröttnade nu.

Jag ska kolla lite saker inför söndagens gudstjänst och så, annars ska det väl vara ganska lugnt idag.

På söndag är det också Kyndelsmässodagen i kyrkoåret och jag visste inte riktigt vad det handlade om förutom att det har med ljus att göra :-) Så det fick jag ju kolla upp. Detta är vad jag fann på Svenska Kyrkans hemsida, det kanske är intressant för flera:

”Kyndelsmässodagen, som också kallas Jungfru Marie Kyrkogångsdag, handlar om hur Jesus enligt judisk lag (3 Mosebok 12) bars fram i templet av Josef och Maria när han var fyrtio dagar.

I templet finns Symeon och Hanna som är gamla och har väntat, hoppat och trott på Gud under sitt liv. Mötet mellan dem och barnet som bärs fram i templet berättar om att Jesu identitet som Gud blir tydlig för Symeon, och Jesus blir svaret för dem på Guds löften. Symeon säger orden om att han nu när han sett ljuset kan dö i frid Lukasevangeliet 2:22-38). Jungfru Marie kyrkogångsdag har därför kommit att handla om ljuset (kyndel – engelskans candle – ljus).

Ofta firas gudstjänster med ljustema, enligt gammal tradition kan man också på kyndelsmässodagen välsigna de ljus som skall användas i kyrkan under året. Att välsigna ljusen är att säga med bönens språk att vi litar på och tackar för Guds närvaro”.

Och i samband med detta delar jag en bön om ljus:

”Ljusets Gud, Lys upp våra liv med ditt eviga ljus,
omslut oss med din närhet, fördriv allt mörker och låt oss för evig lovsjunga dig”.

Blessings

 

Ljuspunkt i kylan

Nu har jag varit utomhus vad jag ska idag. Magnus körde mig till samtalsterapeuten innan han körde vidare till Jönköping för Julgryteuppföljningsträff. Sedan gick jag hem. Minus 6 och rejäl blåst. Nej, vill inte. Ljuspunkt – fastighetsskötaren mötte mig i dörren och har installerat en ny diskmaskin till oss. Jippie! Vår gamla var just gammal och diskade dåligt rent och lät konstigt. Nu har vi en sprillans ny. Kul! En av fördelarna med att bo i hyreslägenhet :-)

Nu har det gått en dryg vecka med ögondropparna och det är inte direkt nå’n skillnad. Vissa dagar känns det bättre, andra, som idag, är det ordentligt irriterat igen. Kanske får be om remiss till ögonläkare i alla fall. Vi får se i nästa vecka.

Jag har fått bekräftelse från Försäkringskassan att de mottagit min ansökan om sjukförsäkring. Nu måste de ha in läkarutlåtandet innan de kan börja behandla min ansökan, så jag sa till om det idag så det ordnar han. Bara att fortsätta be och hålla alla tummar då.

En bön ur Psaltaren 63:2-5 bjuder jag på idag:

”Gud, min Gud, dig söker jag, min själ törstar efter dig, min kropp längtar efter dig, som ett kargt och uttorkat land.
Då skådar jag dig i helgedomen, jag ser din makt och din härlighet. 
Din nåd är mer värd än livet. Min tunga skall prisa dig.
Jag vill lova dig så länge jag lever och åkalla dig med lyfta händer”.

Blessings

Gabriel nyklipp o blå hårspray
 
Jag i nya frissan
 
 
 
 
 

Och vintern fortsätter...

Så, ny vecka, ja tisdag till och med. Har faktiskt varit och tränat på gymmet idag. Första gången på flera veckor. Ja, jag har ju tränat hemma annars, men nu kom jag iväg och det var ok. Det var ”som vanligt” där. Som om det inte alls gått flera veckor utan allt var precis som vanligt. Och kaffet efteråt här hemma i soffan smakade också väldigt bra, som vanligt :-)

Vädret är fortfarande ”skitväder”. I lördags provade solen att bryta igenom lite grand, men sedan var det mulet och mörkt igen. Snöar och blåser gör det också. Alltså, den som säger att vintern inte alls är lika kall här som i Skåne för ”här blåser det inte och är mycket torrare luft”, skulle jag vilja ha ett snack med. Jo, det blåser!! Jo, det är kallt!!! Punkt!!! Så, nog klagat om vädret, som vi ändå inte kan göra något åt.

I lördags startade Café Frälsis på kåren 10-12. Det var trevligt och rätt mycket folk ändå. Kan bli riktigt bra, tror jag. Det var lite kul också för folk kände inte igen mig i min nya frisyr och färg. Flera gick rakt förbi mig, ha, ha. Likadant var det i söndags när jag kom till kåren. Flera hajade liksom till när jag hälsade på dem :-) I söndags började vi också predikoserien ”Others” (tre delar) och vi spelade in den och det gick också bra. Så småningom kommer den upp på vår hemsida när vi kommer så långt att vi får lansera den. Igår var det Bibelsamtal igen och vi pratade om Tystnadspärlorna i Frälsarkransen. Jag trodde att det inte skulle ta så lång tid att prata om dem, utan att det skulle bli tid över, men plötsligt var klockan halv ett och det var dags att sluta, så det verkar vara bra och intressant att samtala om Frälsarkransen.

Igår var jag också med Gabriel hos frissan så nu är han verkligen kortklippt. Skönt. Sedan var vi på utvecklingssamtal för Johanna, och det var också positivt. Skönt att hon trivs så bra i skolan.

Dagens bön från internet:

”Jag lägger denna dag i dina händer.
Hjälp mig att i min svaghet lita på din styrka”.

Kram

 Favorit i repris :-)

Lennox-look complete…. typ

…..ja, hade man varit lika snygg som Annie Lennox så hade den kanske varit complete…. Och utan smink kommer man ju inte ens i närheten, ha, ha. Men håret är i alla fall både kort och blonderat nu ;-)

Från och med igår har vi ingen fast telefon längre. Onödig utgift var det eftersom vi nästan aldrig använde den. Vi har inte längre digitalboxen till TV:n vilket betyder färre kanaler. Nu har vi ganska många kanaler ändå som ingår i huset här, så det behövs inte fler egentligen, och flera av dem är jag ganska glad att vi inte har längre. Ett par andra är väl mindre roligt att de inte finns, TV4-fakta t.ex., men så är det. Det finns bättre saker att göra. Prata med varandra ;-) eller läsa böcker. Jag läser Syster Sofie:s bok ”Om jag glömmer dig Jerusalem” nu. Den är väldigt bra. Intressant och målande. Hon har ett fantastiskt språk när hon skriver och beskriver. När denna är klar ska jag läsa hennes självbiografi ”Stairway to heaven”. Ja, ”so many books, so little time” ;-)

Imorgon öppnar Lördagscaféet igen på kåren kl.10-12, under namnet ”Café Frälsis” (Magnus’ påhitt). Vi kanske borde utlysa en tävling för att hitta ett bättre namn (no offense, Magnus ;-) men jag tror det vore nå’t. Pris: Gratis fika för två personer. Hur bra som helst.

Dagens bön från en av bönesidorna på internet:

”Gud, lär oss att rätt bruka de jordiska gåvorna
så att vi inte går miste om de eviga.
Amen”.

Blessings

 ;-)

 

 


Nä, det ska inte snöa idag…

Sa meteorologen på radion i morse. Möjligen några enstaka snöflingor som flyger runt i luften lokalt, men annars inte. Alla de enstaka snöflingorna har hamnat i luften i Tranås, trots att det är runt 9 minusgrader. Och mulet förstås. Ja, jag vet att jag gnäller, vädret kan man ju inte göra något åt och jag behöver ju inte gå ut så mycket om jag inte vill, jag har det rätt bra. Gillar i alla fall inte vintern…..

Magnus var med Johanna och Gabriel och klättrade igår kväll. Nu ska de bli medlemmar och både Magnus och Johanna ska ta säkringskort så de kan säkra andra som klättrar. Magnus ingår nu också i ett av säkringslagen så han får ett schema när han ska vara där och säkra. Det betyder ju också att han kommer att få nyckel dit och kan klättra även vid andra tider. Kul. Då kanske jag kan gå med när ingen annan är där…..

Ögonen fortsätter att klia och irritera, mer eller mindre, men jag tar de här dropparna och hoppas på det bästa. Tror fortfarande att det är vinterns fel…. ;-)

Idag får jag jobba lite på de närmaste söndagarnas predikningar. Jag ska börja serien ”Others” nu på söndag och det är en serie i tre delar. Vi ska dessutom börja spela in predikningarna nu, så man inte behöver missa om man inte vill. Dessvärre har vi ingenstans att lägga ut dem än, för vi har ingen hemsida än. Det kommer dock inom några veckor, då vi är en av pilotkårerna för det nya hemsidesystemet inom FA.

Idag får det bli några verser ur Psalm 31:

”Till dig, Herre, tar jag min tillflykt, svik mig aldrig!

Du som är trofast, rädda mig, lyssna på mig, skynda till min hjälp.

Var min klippa dit jag kan fly, borgen där jag finner räddning.

Ja, du är min klippa och min borg. Du skall leda och styra mig, ditt namn till ära.

Du skall lösa mig ur snaran de gillrat, du är min tillflykt.

Jag överlämnar mig i dina händer. Du befriar mig, Herre, du sanne Gud.

Du hatar dem som dyrkar falska gudar, men jag litar på Herren.

Jag vill jubla av glädje över din godhet, du som såg mitt elände och tog dig an mig när jag led.

Du gav mig inte i fiendens våld, du förde mig ut i frihet”.

Blessings

 

 

 


Nu är det klippt

Ja, mitt hår alltså :-) Kort, kort, kort. Skönt. Nu behöver man inte se ut som man har Svinto på huvudet eller har bråkat med elvispen. Har köpt en flaska blondering också, så jag färgar det väl någon av de närmaste dagarna, typ fredag. Det ska ju inte vara helt nytvättat när det ska blekas.
 
Ännu en gråmulen och lite blåsig vinterdag. Igår sken solen faktiskt en stund, men nu syns den inte till. Sådär lagom mätt på vintern nu, fast det bara är januari.
 
Idag blir det en bön från Psaltaren 86:5-11
"Herre, du är god, du förlåter, rik på kärlek till alla
som åkallar dig.
Herre, lyssna till min bön, hör mig när jag ber.
I nödens stund ropar jag till dig, och du svarar mig.
Ty du är stor, du gör under, du ensam är Gud.
Visa mig, Herre, din väg, så att jag kan vandra i din sanning".

Kram
Sommar, sommar, sommar.......

Jag skyller på kylan….

Såja, nu har jag varit hos doktorn och kollat ögonen. Det var ingen infektion i alla fall utan verkar bara vara torrhet som irriterar. Jag fick en annan sorts ögondroppar än de jag har och ska droppa 4 ggr om dagen i två veckor. Blir det inte bättre skulle jag återkomma och han skriva en remiss till ögonkliniken. Låt oss be och hoppas att vi slipper det ;-) Det var en rätt bra läkare i alla fall. Mörkhyad och hette Mustafa, men pratade svenska (där är nämligen några fler läkare som inte är från Sverige och som inte pratar så bra svenska och är svåra att förstå och göra sig förstådd till.) Han var ganska ung och noggrann i undersökningen och verkade angelägen om att hitta anledningen till besvären och utesluta andra sjukdomar, som Sjögrens syndrom etc. Och det var ju bra. Min teori är dock att jag inte är van vid den här torra, kalla luften som vi har här nu. Ögonbesvären började ju i samma veva som det blev snö och riktigt kallt här. Jag är ju också torr i huden, speciellt runt ögonen och runt näsborrarna, för näsan rinner också så fort jag går ut och inte sällan här hemma också och läpparna är också torra. Så det är vad jag tror. När vi flyttade från Göteborg till Limhamn för en massa år sedan fick både jag och Olivia eksem över och bredvid läpparna, runt näsborrarna och upp en bit. Såg hemskt ut. Jag fick också torrsprickor på händerna och fick sova med bomullsvantar och fet kräm på händerna. Men det var nog luftombytet för det blev aldrig så nå’n mer vinter där. Nu tänker jag att detta kan vara något liknande. Nåja, jag hoppas det går över snart och att vinter också går över snart ;-)

I söndags hade vi Rolf Gard från Brunnsparkskyrkan som predikant på kåren. Det var uppskattat och ett bra möte. Stor musikkår var det också då. Alltid trevligt. Igår var det Bibelsamtal och vi pratade om Gudspärlan i Frälsarkransen, om olika bilder vi har av Gud, om vem och hur Gud är och så vidare. Det blev en jättebra stund, tyckte jag i alla fall :-) Lika intressant för mig som för de övriga.

Gud, hos dig finns inga avstånd – bara närhet. Hos dig finns ingen tid – bara evighet”.

Blessings

 Ja, inte alltid så enkelt, men kanske något att försöka sig på ;-)

 

 


The black dog

I natt vaknade jag ett par gånger och även om jag inte hade någon ångestattack eller så jag kom att tänka på ”The black dog”, ett videoklipp jag sett som beskrev depression på ett bra och enkelt sätt. Kolla här. Det kan faktiskt vara till hjälp att tänka på emellanåt, speciellt då man upplever att livet är tungt och det är svårt att resa sig. Just nu är jag väl relativt ok för det mesta av dagen, förutom de kliande ögonen som jag nog får se till att kolla upp, men i övrigt krälar jag inte i gyttjan för tillfället. Jag får lägga till The black dog bland mina favoriter på Youtube.

Magnus jobbar hela dagen idag. Stridsrop på förmiddagen och sångandakt på Östanå på eftermiddagen. Imorgon predikar han i Immanuelskyrkan kl.10 och jag har förmånen ;-) att få leda gudstjänsten hos oss, då Rolf Gard från Brunnsparkskyrkan predikar.

Jag tror att Snuttan blivit lite förkyld. Hon nyser emellanåt, ibland flera gånger på rad. Och hon snarkar lite mer än vanligt. Men i övrigt är hon som hon brukar. Vi kollade med veterinären förra gången hon höll på att nysa och de sa att om hon verkar täppt kan vi köpa Nezerils näsdroppar (pipetterna) för bebisar och droppa i nosen på henne (yeah, right ;-) men det brukar gå över av sig själv efter ett tag. Hon kan bli smittad av sådana baciller bara av att lukta på våra skor när vi varit ute. Nåja, så länge hon är så här är det ingen fara i alla fall. Skulle vilja se oss försöka droppa näsdroppar i hennes nos, ha, ha.

En bön med överskriften Ut ur skuggorna:

”Gud, våra liv pendlar mellan ljusets glädjefulla liv och skuggornas tröttsamma tillvaro.
När vi går på tomgång, Gud, överraska oss med ett leende, en blick, en förlösande kommentar,  en färgnyans som bryter igenom gråheten, så att vi kan få ny kraft 
och inspiration att leva igen med öppna sinnen och med äkta skapande nyfikenhet på livet. I dina händer överlämnar vi oss.
Amen”.

Blessings

 That's a challange

 


Reflexer

Det var andra morgonen i rad jag körde barnen till sina skolor och det är ju mörkt på morgonen fortfarande. Så bra det är när barn och vuxna har reflexer på sig. Det är så svårt att se dem som har mörka kläder och inga reflexer, men de flesta vet att klä sig. Och det finns så många olika reflexer numera, både sådana som hänger i ett snöre men också som är fastsydda på kläderna, på ben och armar etc. Hela reflexkläder som västar finns också. Jag såg en liten tjej med en röd, lysande reflexlampa i ryggsäckens blixtlås. Hur bra som helst. Det får mig att fatta att jag måste skaffa lite reflexer själv. Mina jackor är mörka och jag syns nog inte så väl om jag går ute när det är mörkt.

Jag var hos psykiatern idag (nej, jag frågade inte om ögonen, det var liksom inte tillfälle). Nu är jag fortsatt sjukskriven på 50% till 31 augusti och jag ska idag skicka in ansökan till Försäkringskassan om att få 50% sjukförsäkring (sjukpension hette det förut). Jag har fyllt i ansökningsblankett, skrivit ett A4 papper med beskrivning varför jag inte kan arbeta mer än halvtid och läkaren ska skicka ett läkarutlåtande, så nu ska processen igång i alla fall. Jag vet ju att det kan vara väldigt svårt att få sådant godkänt, men jag hoppas det ska gå bra. Hur jag än försökt de senaste åren så räcker jag inte till mer än till 50%, vare sig i arbetslivet eller livet i övrigt och för att kunna leva så ”normalt” som möjligt, så vore det bättre att få till detta. Och vem vet, jag kanske blir jättefrisk om 10 år och kan jobba hur mycket som helst de sista tio åren innan pension ;-) Men som läget är nu och har varit ganska länge, så går inte det.

Varsågoda - en psalm från Svenska Psalmboken, nr 205 v1:

”Vila i din väntan. Stilla mötet sker.
All din stora längtan Herren hör och ser.
Våga vänta tryggt: snart har dagen grytt.
Våren visar vägen: Gud gör allting nytt.
Genom din ångest, när allt är svårt, delar Gud din smärta och all din gråt”.

Kram

 Ja, katt-terapi är i alla fall mysigt :-)
 
Spiderkids

Ännu en mulen vinterdag. Dessutom blåser det idag. Man till och med ser hur träden böjer sig lite i vinden. Idag körde jag barnen till sina skolor och sedan handlade jag på ICA, så nu är det gjort, puh. Smakar rätt gott med kaffe efteråt alltså.

Igår kväll följde jag med Magnus och barnen till klätterklubben och tittade när de klättrade. Både Gabriel och Johanna är jätteduktiga, de kom ända upp till taket flera gånger på olika banor. De var som spiderkids ;-) Det var väl bara femte gången de klättrade eller nå’t sådant så de har lärt sig fort. Magnus klättrade inte igår, annars gör han också det. Han säkrade däremot en av dem vid en av banorna. Kul att de hittat något som de gillar och kan göra tillsammans. Jag ska nog prova nå’n gång framöver. Igår hade jag för ont i både nacke och huvud, så det kändes inte som en bra idé.

Nej, jag har inte varit på vårdcentralen för ögonen än. Jag ger det nog över helgen. Jag ska till psykiatern imorgon så jag kan ju fråga honom om han har nå’n teori. Emellanåt tycker jag det känns lite bättre.

Några brev till Gud från barn kan få lysa upp denna mulna dag:

“Dear God, My brother is a rat. 
You should give him a tail. Ha! Ha”!
-Danny

“Dear God, Please put another holiday between Christmas and Easter.
There is nothing good in there now”. 
-Ginny

“Dear God, Instead of letting people die and having to make new ones, 
why don't You just keep the ones You have”?
–Amy

Blessings

 Gabriel spiderman
Johanna (till vänster) på väg mot taket
 

 


Winter wonderland

Ja, det kan man kanske säga om hur det ser ut häromkring. Det snöade mer igår och fortfarande flyger några få flingor runt i luften. Mulet är det också. Prognosen är också ändrad, så nu ska det inte alls bli plusgrader till helgen, snarare minus 5 eller så. Så tulpanbuketten jag köpte har inte hjälpt…. Nåja, vi får väl se det. Vi gjorde likadant idag, så Magnus och barnen körde iväg i morse och jag är hemma. Jag tänkte att jag skulle få lite vinterluft i lungorna så jag gick en liten sväng runt kvarteret och nu är det kaffe och kel med katten. Mysigt. Jag får klia henne på magen. Det visar på en trygg katt :-)

Ska fortsätta lite med gudstjänstförberedelser och Frälsarkrans idag. Ögonen fortsätter att klia och irritera. Kanske skulle ringa vårdcentralen ändå. Kolla så det inte är nå’n infektion eller så, så jag inte går en längre tid med något som kan vara skadligt för ögonen. Suck, jag tycker verkligen inte om att gå till vårdcentralen. Mycket folk, förseningar, väntetider och inga specialister, ”bara” allmänläkare. Ja, vi får se hur jag gör. Det känns lite ”deja vù” som efter ögonoperationen för drygt sex år sedan. Men det gick ju över, så småningom….. Nå’n som har nå’t bra tips så tar jag gärna emot ;-)

Ett kinesiskt ordspråk får förgylla den här dagen:

”If there is light in the soul, there will be beauty in the person. If there is beauty in the person, there will be harmony in the house. If there is harmony in the house, there will be order in the nation. If there is order in the nation there will be peace in the world.”

Blessings

 

Guds ögonsten

Igår var det 10 minusgrader och idag är det 1,7 minusgrader. Enligt prognosen ska det vara någon plusgrad till helgen, så vi får väl se hur länge all snön stannar. Än så länge är det fullt med snö i alla fall, överallt. Magnus körde barnen imorse också. Jag tränade hemma och planerar att stanna här resten av dagen om jag inte måste gå ut av nå’n anledning. Det är mulet också så det inbjuder inte direkt till någon promenad. När jag gick hem från kåren igår köpte jag med mig en bukett tulpaner. Tänkte att jag skulle försöka framkalla våren lite, åtminstone inne :-)

Magnus och Gabriel fick tag på ett par begagnade skridskor igår och Magnus skulle lämna in dem för slipning idag. Gabriel ska åka skridskor med klassen på fredag och hans gamla skridskor var för små. Han växer som ett ogräs nu.

Idag ska jag nog jobba en del med Frälsarkransen, förbereda måndagarnas samtal. Får se hur mycket jag klarar idag. Mår hyfsat, men är irriterad i ögonen, som grus nästan. Jag droppar dem flera ggr om dagen nu så får vi hoppas att det läker ut, vad det nu är. Det är ju inget direkt ovanligt för mig med torra ögon, men det har varat ca en vecka nu och det är ganska länge. Så länge brukar det inte vara. Ja, är det inte det ena så är det det andra…. Tur att Guds ögon aldrig blir trötta och grumliga utan alltid ser klart och rätt.

”Gud, hjälp mig se på mig själv med dina ögon. Bevara mig som din ögonstenSäljs inte två sparvar för en kopparslant? Men ingen av dem faller till marken utan att er fader vet om det. Och på er är till och med hårstråna räknade. Var alltså inte rädda: ni är mer värda än aldrig så många sparvar. Matt 10:29-31

Kram

 

 


Vitt, vitt, vitt....

 ...är det utomhus. I lördags regnade det ju, sen snöade det hela söndagen och i morse var det minus 10 grader....
Idag har vi startat bibelsamtalen igen. Det var trevligt. Vi sammanfattade apostlagärningarna och sedan började vi på Frälsarkransen. Det kommer att bli så kul att gå igenom den.
 
Det är ju lite besvärligt när vädret är såhär, för barnen kan inte cykla till skolan, så idag körde Magnus dem och de ska båda ta sig till kåren när de slutat och åka tillsammans hem. Nu passar det bra för Magnus och Gabriel ska se om de kan hitta några begagnade skridskor till Gabriel först, så det funkar bra med tiden. Jag fick dock gå både till och från kåren idag. Det lär kännas i benen imorgon, jag är inte van vi det....
 
Gudstjänst igår gick bra också. Jag predikade om FA:s Vapen (Emblem) och det var många som tyckte det var riktigt intressant. Kul var det också. Nästa söndag kommer Rolf Gard från Brunnsparkskyrkan till oss och predikar. Det är predikstolsbyte då för vi har ekumenisk bönevecka den här veckan. Magnus ska då predika i Immanuelskyrkan och jag får förmånen att leda mötet hos oss...;-)
 
Nu känner jag att det är dags att vila. Huvudet, nacken, ögonen, ja, det mesta känns tungt nu och behöver en spikmatte-paus.
 
En kort men kärnfull bön:
"Herre, du har dött för mig. Hjälp mig att leva för dig".
 
Kram
 
 

 


Så var det grönt (grått) igen

Nästan all snö är borta och det duggregnar, grått, grått, grått. Eller ja, nu duggar det inte längre utan regnar ganska mycket. Vädret har lite svårt att bestämma sig tydligen. Jag trodde det skulle stämma den här gången, men den milda luften står emot lite till. Helt ok för mig, men risken är ju att det börja frysa och allt detta våta blir till is istället. Det är ju mindre bra. Kanske dags att köpa broddar :-)

Igår köpte vi en ny mikrovågsugn, en liten, billig, svart sådan på Ö&B. Den vi hade förut var ju trevlig nog att gå sönder på julafton, och sedan dess har vi haft en lånad mikro, en rätt gammal, ett stort schabrak som knappt fick plats på bänken, så när det nu hade erbjudande på Ö&B så fick det bli så.

Idag ska väl gå i lugnets tecken, antar jag. Det har börjat så i alla fall och jag ska gå igenom predikan till imorgon och bibelsamtalet till måndag. Skriva annonser till de närmaste två veckorna och så.

Det hade gått bra för Johanna på röntgen igår i alla fall. Snabbt också. Det märks att hon börjat skolan igen, hon har haft träningsvärk så hon knappt kunnat gå ;-) och det är klart att efter tre veckors slappande börja med flera timmars dans och träning det visar sig i kroppen.

När jag läste i min Bibel idag kom jag till Jesaja 40 och några verser därifrån delar jag med mig av idag:

”Herren är en evig Gud, han har skapat hela jorden.

Han blir inte trött, han mattas inte. Ingen pejlar djupet av hans vishet.

Han ger den trötte kraft, den svage får ny styrka.

Unga män kan bli trötta och mattas, ynglingar snava och falla, men de som litar till Herren får ny kraft, de får vingar som örnar.

De springer utan att bli trötta, vandrar utan att mattas”.

Blessings

 

 

 


Och snön vräker ner

Tänk att SMHI hade rätt. Och fortsätter de att ha rätt så kommer vintern nu. Nästa vecka ska det visst bli runt 15 minusgrader här. Oj. Väldig skillnad mot vad det varit de senaste veckorna. Nåja, det var ju att vänta, men ändå. Förra vintern var ju ändå värre och lång. Jag har ett foto i datorn från vårdagjämningen den 20 mars 2013, taget genom vårt vardagsrumsfönster på Limhamn – fullt med snö över hela gården. Jag hoppas inte att vårdagjämningen i år ser ut så. Men man vet ju aldrig. Annars är det väl med vädret som med hälsan, just nu är det såhär – en annan dag blir det bättre.

Magnus körde Gabriel till skolan och sedan följde han med Johanna till röntgen på vårdcentralen. Hon skulle röntga sin ”dancers heel” och den 17 februari ska hon till ortopeden på Eksjö lasarett. Hon vill ju operera bort det där lilla extra benet hon har i hälen, som skaver på hälsenan när hon går upp på tå. Och hon vill ju kunna dansa balett många år till. Vi får se vad röntgen visar och vad doktorn sedan säger om det. Om hon får en tid för operation se’n. Det vore ju bra om det går att fixa. Hon får ju ont när hon dansar och även om det hjälper en del att tejpa henne, så räcker det ju inte riktigt ända fram. Nu är det i alla fall i rullning med röntgen idag.

Jag körde således inte och tränade idag heller utan tränade hemma. Det var ju inget väder som lockade till att gå ut ändå ;-) Kändes ok att träna hemma idag också. Jag måste nog städa idag med. Och det är allt vad aktiviteter jag orkar med idag. Emellanåt är det som att energin bara rinner ur mig och försvinner ner i ett mörkt hål och där står jag och kan ingenting. Väldigt obehagligt. Se’n kommer det lite kraft tillbaka efter en stund och jag kan fortsätta med det jag gjorde eller inte…. Jag tänker i alla fall inte företa mig för mycket nu för jag vill orka med både gudstjänsten på söndag och bibelsamtalet på måndag. Då ska vi sammanfatta Apostlagärningarna och sedan börja prata om Frälsarkransen. Så idag får vi en liten försmak av Frälsarkransens djup och hur dess pärlor kan hjälpa oss att komma närmare Gud.

”Gud, du är gränslös. Du är nära. Du är ljus och jag är din”.

Gud sade: ”Jag är den jag är. Säg dem att han som heter ”Jag är” har sänt dig till dem.”

2 Mos 3:14

När Moses ber om att få veta Guds namn får han endast till svar: ”Jag är den jag är”. Det är det enda Gud avslöjar om sig själv. Gud är. Mer än så kan vi inte greppa. Gud är alltid större. Det finns många bilder av Gud, mängder av ord som beskriver den Obeskrivbare. Gudspärlans bön använder orden: Gränslös. Gud är inte bunden av tid eller rum. Nära. Gud finns att söka i varje människas hjärta. Ljus. Trots att tillvaron ser ut som den gör kan vi känna tillit till att Gud vill oss väl och att livet är värt att leva. Dessa ord får vara bilder som hjälper oss att nalkas den som Är, som vi inte kan begripa men gripas av.

Blessings

 

 Vårdagjämning på Limhamn 2013
 
Det är väl en ganska bra beskrivning emellanåt :-)
 

Livets gång

Mulet och duggregn, men inte speciellt kallt. Tydligen ska det bli värre senare idag, regn eller snöblandat och imorgon ska det bli kallare. Vi får väl se hur rätt det är. Gabriel hade haft en bra dag i skolan igår i alla fall och jag hoppas det fortsätter så. Johanna hade också en bra dag.

Idag var jag och handlade på Ica i morse och sedan var och med väninnan och fikade på Café Tranan och nu är jag helt slut. Alltså, vi fikade i knappt en timme och det var jättetrevligt, men jag blev helt urlakad i både kropp och knopp. Varför ska det vara så? Att göra roliga saker ska ju ge energi, inte tvärtom. Helt tokigt. Igår och i förrgår tyckte jag ju att jag mådde lite bättre, men nu är det lågvatten igen och det är verkligen inte roligt alls. Jag lyssnade på radion tidigare och de intervjuade en man som fyllde 80 år idag och han var så pigg och glad. Och jag tänkte att jag kanske lever tills jag är 80+, men ska jag må såhär i 40 år till då vet jag inte om jag är så intresserad. Å andra sidan är det ju många som säger att livet börjar vid 50 och i så fall har jag ju några år till och sedan vänder det. Ja, vi får väl se hur livet utspelar sig. Jag vet i alla fall att som det är nu vill jag inte fortsätta ha det hur länge som helst. Ett steg i taget, ett ögonblick i taget….

Ett par böner från Svenska kyrkans hemsida:

”Bara detta återstår för mig: Att lita på ditt löfte tills dagen gryr och morgonstjärnan går upp.
Du har uppfyllt natten med din närvaro, gjort min ångest till din ångest, min ensamhet till din ensamhet,
mitt rop till ditt rop.
Jag tror det, inte för att det känns så, utan för att du har sagt det”.

”Ljusets Gud, Lys upp våra liv med ditt eviga ljus,
omslut oss med din närhet, fördriv allt mörker och låt oss för evig lovsjunga dig”.

Kram

 

 


Lugnt och tyst

Ja, efter nästan tre veckors jullov med fler än jag hemma varje dag är det ganska lugnt och tyst idag. Bara diskmaskinen och tvättmaskinen som hörs, och Snuttans snarkningar ;-). Magnus körde både Johanna och Gabriel till skolan idag och tog Gabriels cykel med så han kan cykla hem i eftermiddag. Det gick bra hos skolpsykologen igår, vi pratade lite om hur Gabriel känt förut och hur det kändes nu inför att börja igen och vi ska se nu hur det går nå’n vecka och sedan se vad det rent konkret är han behöver mest hjälp med. Idag gick det i alla fall ok. Bara att hoppas att dagen blir positiv för honom också.

Idag får jag arbeta med predikan till söndag och bibelsamtalet till måndag. Nu har ju vardagen börjat igen. Jag kämpar på med hälsan och humöret är i alla fall bra för tillfället, tycker jag. Kroppen är en annan femma, men jag är i alla fall inte helt slut och utpumpad, som jag kände mig några dagar förut. Ett steg i taget, ett ögonblock i taget. Kraft efter hand. Jag lyssnade på en predikan med Billl Hybels igår om just detta att upptäcka att om man ber om kraft att klara något så behöver man ta steget ut först och då kommer kraften. Typ som när Moses ledde folket igenom Röda Havet, det delade sig när de tog stegen ut i vattnet, inte innan. Det här är ju den slags predikan jag både hört förut och predikat om själv, men den tål att upprepas och påminnas, för när man är mitt i ett elände så glömmer man lätt…. Så då passar det väl med denna lilla ”dikt” för den här dagen:

Jag bad om styrka.........
och Gud gav mig svårigheter för att göra mig stark.

Jag bad om vishet.........
och Gud gav mig problem att lösa.

Jag bad om framgång........
och Gud gav mig begåvning och muskler att arbeta med.

Jag bad om mod.........
och Gud gav mig faror att övervinna.

Jag bad om kärlek.........
och Gud gav mig bekymrade människor att hjälpa.

Jag bad om förmåner.........
och Gud gav mig möjligheter.

Jag fick ingenting av det jag önskade
Jag fick allt jag behövde

Blessings

 

 

 


Så var julen utstädad

 
 

Alla julsakerna är nerplockade i sina kartonger och nerburna till källaren. Vi hjälptes åt igår att få undan allt och städa ordentligt. Nu ser det ut som vanligt igen, men visst blir det lite mörkt när alla ljusstakar är borta. Vi behöver verkligen en liten lampa i fönstret i sovrummet. Det visste jag redan innan, men nu när ljusstaken i fönstret och ljusslingan på balkongen är borta märks det ännu mer.

Sista dagen på barnens jullov idag och imorgon börjar vardagen. I eftermiddag ska jag, Magnus och Gabriel träffa skolpsykologen, så att Gabriel kan få en bra start på den nya terminen. Märkte på honom igår att det är lite olustigt att skolan ska börja igen. Vi får be och hålla tummarna.

Jag tränade hemma idag också. Ångrar nästan att jag köpte träningskortet på Actic nu, det känns nästan bättre att träna hemma, men jag får väl alternera. När jag mår hyfsat är det ju ganska skönt att komma iväg hemifrån och träna.

Mulet och duggregn är väderleksrapporten idag, om man tittar ut genom fönstret i alla fall. Det är som en skånsk vinter det här, känner mig hemma ;-) Helt ok för mig att inte ha snö ändå.

Innan gick jag och nynnade på sången Blott en dag så den får bli vad jag delar med mig av idag, en bra grund för dagen och livet:

Blott en dag, ett ögonblick i sänder – vilken tröst, vad än som kommer på!
Allt ju vilar i min faders händer: skulle jag som barn väl ängslas då?
Han som bär för mig en faders hjärta han ju ger åt varje nyfödd dag
dess beskärda del av fröjd och smärta, möda, vila och behag.

Själv han är mig alla dagar nära, för var särskild tid med särskild nåd. Varje dags bekymmer vill han bära, han som heter både Kraft och Råd. Morgondagens omsorg får jag spara. Om än oviss syns min vandrings stig. “Som din dag, så skall din kraft ock vara.” Detta löfte gav han mig.

Hjälp mig då att vila tryggt och stilla blott vid dina löften, Herre kär, ej min tro och en den tröst förspilla, som i ordet mig förvarad är. Hjälp mig, Herre, att vad än mig händer taga ur din trogna fadershand blott en dag, ett ögonblick i sänder, tills jag nått ditt goda land.

Och här är ett Youtube-klipp med sången från Soul Salvation Night på Malmökåren 2012, med vännen Jonas Wernefort (dr. Sly & The Recoveries) och Jenny Blue.

Kram

 

 

 


Trettondag – Epifania – Uppenbarelse

Vi hade vår Trettondagsgudstjänst igår och temat var som brukligt Epifania – Uppenbarelse. Bibelordet var om de vise männen som följde sin uppenbarelse och fick möta Messias och få sina liv förvandlade. Nu har jag förmånen att få sitta i soffan och titta på TV-gudstjänsten från Smyrnakyrkan i Göteborg, med temat: Hur finner jag Jesus. Måtte TV aldrig sluta med sina TV-gudstjänster.

Nu har Olivia åkt till Skåne och Johanna har kommit hem. Idag ska vi plocka ner alla julsaker och städa. Det behövs verkligen. Efter flera veckor när alla varit mer eller mindre hemma hela dagarna blir det smutsigt.

I övrigt kämpar jag fortfarande i dalen av gyttja och oväder. Emellanåt går det lite lättare och sedan blir det tungt igen. Svårt att planera och ta sig för något. Humöret är ju ok just nu i alla fall, men kroppen vill verkligen inte alls som jag vill. Igår skrev jag på Facebook när jag kom hem från gudstjänsten att ”Jag har varit på gudstjänst, lyssnat på underbara sånger, har fått predika - som jag älskar - umgåtts med omtänksamma, härliga människor och ändå är jag nu som en urvriden disktrasa Undrar hur länge det ska behöva vara så. Tur att jag bara jobbar 50%.... 
Tack och lov att Magnus
 kan jobba med allt jag inte orkar och att kårens medlemmar är så engagerade och verkligen vill nå’nting för kåren. Tacksam”. Och jag är verkligen tacksam för all omtänksamhet och kärlek jag får av dem runt omkring mig, av alla kommentarer och glada tillrop, uppmuntran och böner på bl.a. Facebook.  Dock skulle jag ju ändå vilja må bättre och kunna göra mer, vara mer, engagera mig mer. Kanske kommer det….

Jesaja 35, som jag tatuerat på mitt vänstra ben, får vara grunden idag:

 ”Öknen och ödemarken skall jubla, det förtorkade landet glädjas och blomma. Som en äng med liljor skall öknen blomma, den skall glädjas och fröjda sig.

Libanons glans skall skänkas den, Karmels och Sharons härlighet, och folket får skåda Herrens glans, vår Guds härlighet. Ge styrka åt kraftlösa armar, stadga åt skälvande knän! Säg till de förskrämda: ”Fatta mod, var inte rädda! Se, er Gud är här, hämnden kommer, Guds vedergällning. Han kommer själv för att rädda er.” Då skall de blindas ögon öppnas och de dövas öron höra. Då skall den lame hoppa som en hjort och den stumme brista ut i jubel. Vatten bryter fram i öknen, bäckar i ödemarken.  Förbränt land skall bli till sjö, törstande mark till källsprång. Där nu schakalerna ligger och vilar skall säv och papyrusgräs växa. Där skall gå en banad väg, den skall kallas den heliga vägen. Ingen oren får beträda den.

[---]

Där finns inga lejon, där kommer inga rovdjur. Men de återlösta vandrar där, de som Herren friköpt vänder åter. De kommer till Sion med jubel, krönta med evig glädje. Fröjd och glädje följer dem, sorg och suckan flyr”.

Blessings

 Yeah well.......

 

 

 


“There’s a time for everything”

Lördag igen, den 4 januari. Idag fyller min brorsdotter 18 år, allvarligt, hon blir myndig, det var ju inte längesedan hon var typ tre. Hm. Det påminner mig om att mina flickor blir 17 i år…. I och för sig är det skönt att ha stora barn. Vi träffade ju Anders och Åsa och deras barn Edvin och Emma-Maja. De är små. Edvin blir 4 i mars och Emma-Maja är väl 2½. Bara att för dem ta sig in och ur bilen tog ju en evighet. Skönt att det är över. ”There’s a time for everything” :-) Hur som helst var det roligt att träffa dem. Vi har inte setts se’n Gabriels födelsedag 2012, så det var verkligen dags. Vi åt lunch på Åhléns och se’n lite kaffe hos oss. När de hade kört fick jag äntligen vila, verkligen välbehövligt, och ändå var tröttheten, tyngden och ostadigheten kvar. Idag känns det lite lättare, än så länge i alla fall. Det är ju kårens julfest i e.m., så jag vill ju gärna kunna vara med där en stund i alla fall. Gabriel ska sova över hos kompisarna Carl och Valter inatt. Spännande värre.

Imorgon har vi gudstjänst som vanligt kl.10 och på eftermiddagen åker Olivia till Skåne och Johanna kommer hem. Snart vardag igen alltså.

En bön som alltid passar att be är Sinnesrobönen så den får vara dagens grund:

Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.

Låt dock aldrig min sinnesro bli så total att den släcker min indignationöver det som är fel, vrångt och orätt. Att tårarna slutar rinna nerför mina kinder och vreden slocknar i mitt bröst.

Låt mig aldrig misströsta om möjligheten att nå en förändring bara för att det som är fel är lag och normalt, att det som är vrångt och orätt har historia.

Och låt mig aldrig tvivla på förståndet bara för att jag är i minoritet. Varje ny tanke startar alltid hos en ensam.

Amen

Blessings

 

Ett steg i taget, ett ögonblick i taget.....

Ja, det är väl det som är sättet att försöka ta sig ur den här gyttjan i dalen. Gårdagen gick ganska bra och det kändes lite friare i både kropp och själ. Idag är det riktigt tungt igen, än så länge i alla fall. Jag körde inte och tränade i morse utan tränade lite hemma istället. Det var tungt det också. Suck. Kaffet har inte gjort så stor skillnad heller. Gnälligt idag alltså… Så jobbigt det här. Har ju mått ganska hyfsat hela hösten och tyckt att jag klarat både jobb och annat bra, kunnat träna regelbundet och klarat vardagslivet bra. Så bara kraschar det såhär. Först för en månad sedan när jag åkte till Malmö och det blev ju lite bättre igen efter det och se’n en gång till nu. Seriously…. What’s going on?  Planen är dessutom att vi ska träffa Anders (Magnus bror) och hans familj på sta’n för lunch senare. De är på väg från Höganäs, där de firat Nyår, till Stockholm, där de bor. Får hoppas på mer energi och stadighet. Bibelord från Psaltaren 143:6-11 och ”Dagens bön”:

”Jag sträcker mina händer mot dig, öppnar mig som törstig jord.
Herre, skynda att svara mig, jag orkar inte mer.
Dölj inte ditt ansikte för mig, då blir jag lik dem som lagts i graven.
Låt mig var morgon möta din trofasthet, ty jag förtröstar på dig.
Visa mig den väg jag skall gå, jag sätter mitt hopp till dig.
Herre, rädda mig från mina fiender, jag flyr till dig.
Lär mig att göra din vilja, ty du är min Gud.
Må din goda ande leda mig på jämn mark.
Herre, bevara mitt liv, ditt namn till ära, tag mig ur nöden, du som är rättfärdig”.

”Gud, du som är större och högre än allt du som har gjort rymder och jord,
du faller med sparven som faller till marken, livet blir till ur ditt ord.
I stjärnornas yttersta, kärnornas innersta har du ditt livsrum.
Jag vet ingenting om framtiden.
Jag ber:
Fyll mitt hjärta med hopp om ljus och glädje, om fredens välsignelse, om din närvaro i mitt liv”. Amen 

Blessings

 

 


Vardag igen

En ”vanlig” torsdag, eller klämdag är väl en bättre beskrivning. Tror att många tagit ledigt dessa klämdagar och fått ihop en långsemester den här jul/nyårs/trettonhelgen. Jag var och handlade innan och det var inte så mycket folk men ganska utplockat i hyllorna. Se’n blev det soffan, kaffe och Harry Potter på dvd. Det är typ ljust ute men ändå ruggigt. Inombords är det också ruggigt, fortfarande. Tungt, ostadigt, jobbigt. Inge fler aktiviteter är inplanerade idag, vilket är skönt, så jag tar den här dagen som den kommer. Det var en fin gudstjänst igår eftermiddag, men oj, vad trött jag blev och så ont i huvud, axlar och nacke och så himla tung liksom. Känslan är svår att förklara, det är som om jag hålls fast i en kropp som inte vill som jag egentligen vill, ett typ av fängelse, och jag vill bara bli frisläppt. Jag hoppas det blir snart.

Nästa inplanerade kåraktivitet är kårens julfest på lördag kl.15. Det är ca 55 anmälda, vilket är jätteroligt. Gröt och skinkmacka blir det visst bl.a. och lite roligheter. På söndag är det gudstjänst igen och då i vanlig tid, kl.10.00 och på eftermiddagen åker Olivia till Skåne och Johanna kommer hem. Nu är snart jullovet slut. Eller ja, det är ju nästan en vecka till, de börjar den 8/1 här i Tranås och Olivia börjar den 7/1.

Några böner och bibelord att lysa över den här dagen:

”Året slutar och börjar, ett nådens år.
Nu är tiden vår! Nu har just vi en uppgift, ett liv och ett hjärta som slår”.

Jes.33:2:

”Herre, förbarma dig över oss, till dig står vårt hopp.Var vårt stöd varje ny dag, vår hjälp i nödens stund”!

”Ljusets Gud, Lys upp våra liv med ditt eviga ljus, omslut oss med din närhet,
fördriv allt mörker och låt oss för evig lovsjunga dig”.

Kram

 Good reminder.... 


Gott Nytt År

Det blev nytt år den här gången också, fast jag inte var uppe vid midnatt ;-) Vi var ju bortbjudna igår kväll och hade riktigt trevligt. Ganska många var vi också, typ 18 st inkl.barnen. God mat och trevligt sällskap med andra ord. Magnus körde mig hem vid 22-tiden för då orkade inte jag längre, så jag la mig vid 22.30. Dock var det inte helt enkelt att somna eftersom många smällde raketer och smällare på gården och det lät emellanåt som om de stod på vår balkong och smällde. Jag tycket det kan vara vackert med fyrverkerier, men varför hålla på i flera timmar? Det räcker väl runt tolvslaget. Det är ju det som är poängen, eller? Nåja, det slutade ju snabbt efter midnatt i alla fall och övriga familjen kom hem ca 00.40. Gabriel och Oliviakom precis upp (11.00). Jag har sovit ganska bra det mesta av natten och hoppas att det ska vända nu så att ostadigheten och det tunga och jobbiga försvinner också. Idag, första dagen på det nya året, är det än så länge ljust ute i alla fall och jag hoppas det ska visa att det ska bli ljusare i livet också.

Vi har nyårsdagsgudstjänst på kåren kl.15 så jag har förmånen att kunna se gudstjänsten på TV från Smyrnakyrkan i Göteborg. Urban Ringbäck ska predika och Tomas Sjödin vara mötesledare. Det får man ju inte missa.

Jag hittade en ”Syndabekännelse på Nyårsafton”. Skulle väl egentligen skrivit den igår, men den kommer här:

”Du väldige Gud, evige Fader,
du som genom barnet i krubban öppnar vägen till dig
och utplånar all världens synder, jag ber dig:
förlåt min svårighet att leva i din förlåtelse och min svårighet att själv förlåta:
Förlåt mig för min delaktighet i mänsklighetens ofrid och bortvändhet från dig.
Hela mig så att jag på nytt kan ta ansvar och klara av det du vill att jag ska göra
i dag
i morgon
alla dagar du ger mig.
Drag mig till dig, så får mitt hjärta ro”.

Och sedan en bön för Nyårsdagen:

”I Jesu namn Gud 
låt ditt folk tillsammans
få växa och mogna i tro. 
Forma oss med din kärlek.
Ge oss näring och kraft
så att vi kan bära frukt.
Amen”.

Blessings

 

 


RSS 2.0