Återsamlade

Nu är vi återsamlade hela familjen. Skönt. Och idag är det Nyårsafton. Slutet på det gamla och början på det nya. Dock känns det som om året gått riktigt fort. Till och med Gabriel tycker det. Barn brukar ju annars tycka att tiden går så sakta. Det måste ha med samhället att göra, hastigheten liksom.

Ikväll blir det i alla fall fest och det ska bli trevligt. Och imorgon är det Nyårsdagsgudstjänst på kåren kl.15.00 (så vi får sovmorgon). Temat då är ”Du är en stor Gud” och det blir både sång av sångarna och musik med musikkåren. Så välkommen då.

Olivia har fått boken ”Jag är Malala” i julklapp och jag har fått låna den nu. Det ska bli intressant att läsa den.

Idag blir det såklart en nyårsaftonsbön:

”Gud, du som är större och högre än allt du som har gjort rymder och jord,
du faller med sparven som faller till marken, livet blir till ur ditt ord.
I stjärnornas yttersta, kärnornas innersta har du ditt livsrum.
Jag vet ingenting om framtiden. Jag ber: Fyll mitt hjärta med hopp om ljus och glädje,
om fredens välsignelse, om din närvaro i mitt liv. Amen.”

Gott Nytt År och Blessings

 

 

 


Väderomslag

Igår var det minus 10 grader ute och idag är det 0 grader. Snabba väderomslag har jag blivit mer och mer känslig för ju äldre jag blir. Så kanske kan jag skylla på vädret att jag också idag känner mig ostadig, tung och matt m.m. Eller så är det bara så att just nu är jag inne i en gyttjedal och får släpa mig fram. Men jag fick hjälp av Magnus med handlingen på Ica. Det var skönt att slippa slita och släpa själv. När jag mår såhär blir jag alltid sugen på Häagen Dazs-glass (det kan jag ju bli sugen på ändå men speciellt nu) och idag hade jag tur för den var på extrapris på Ica. Den är kvalitetssäkrad nu ;-) Det får bli en lugn dag idag också. Ett par vänner kommer hit senare i eftermiddag och Olivia och Johanna kommer också hem, så det får räcka med aktiviteter för idag.

Imorgon, Nyårsafton, ska vi på Nyårsfest precis som förra året. Det är med vännerna i kåren och vi kommer ju hela familjen. Magnus får väl köra hem mig när jag inte orkar längre (som förra året), när det är ”past my bedtime” och så får de andra stanna till efter tolvslaget. Jag vet ju inte hur Snövit reagerar på fyrverkerierna heller, så det är nog bäst att jag är hemma vid midnatt.

Igår kväll var Gabriel och Magnus på bio och såg sista delen av Hobbit. Jag har inte sett 2:an än så jag får väl hyra den och sedan 3:an också :-)

Idag delar jag en bön av Margareta Melin:

”Du som vill att jag ska finnas du som vet att jag är jag -
du förstår mitt hjärtas längtan och är hos mig natt och dag.
Din är jag och all din kärlek får jag varje andetag.”

Kram

 

 

 


 

 


Utomjordingar?

Så var det dags igen. En krasch ner i gyttjan, med ångest, hög puls, yrsel, ostadighet, matthet, svallande värme och kyla och allt händer på en gång. Det var nå’n gång på småtimmarna natten till igår och det är lika obehagligt varje gång. Det var längesedan nu. Jag har ju haft mindre dippar och även lite värre men som gått över på några timmar, men den här gången höll det i sig. Gårdagen var inte rolig alls. Vi var dessutom hembjudna till ett par i kåren på förmiddagen och jag ville inte avstå. Just då mådde jag ganska hyfsat tyckte jag så vi promenerade dit (i -15 grader) och det var trevligt hos dem men jag mådde verkligen skit. Så vi stannade inte så länge och när jag kom hem fick jag ta tabletter och lägga mig och vila i över en timme. Resten av dagen tillbringade jag i soffan. Idag är det lite bättre. Jag har sovit bra och det mesta har lugnat ner sig, men är fortfarande matt och ostadig etc. Det hänger väl i ett tag. Jag hoppas det släpper mer och mer för varje dag. Flickorna kommer ju hem imorgon och sedan är det Nyårsafton. Det är som när jag var ung och gick i skolan, då passade jag på att bli sjuk på jullovet, sportlovet, påsklovet och så. När man slappnar av lite så kommer allt sköljande över en. Snö och kyla hjälper ju inte heller en sommarflicka som jag ;-)

En annan krasch eller vad det nu var hände också – ännu ett stort flygplan bara försvann! Jag vidhåller min teori – de blev bortförda av utomjordingar ;-) Framtiden får utvisa.

I förrgår eftermiddag gick ”A beautiful mind” på TV4. En klar favoritfilm om vetenskapsmannen John Nash’s liv och med Russel Crow i huvudrollen. Den är riktigt fascinerande och har du inte sett den så gör det. Jag har den på dvd så du kan få låna :-)

Dagens psalmvers, 817:1-2, efter Dietrich Bonhoffer

”Med hjärtats tillit att Guds goda makter beskyddande och trofast kring oss står
vill vi tillsammans leva dessa dagar och tacksamt ta emot den tid vi får.
I goda makters underbara omsorg vi väntar lugnt vadhelst oss möter här.
Gud är hos oss var afton och var morgon, Guds kärlek genom varje dag oss bär.”

Blessings

 

 
Mer snö....

….har det kommit under natten. Ingen sol idag, än i alla fall, och en vanlig lördag mitt bland alla helgdagar. Man blir lite vilse i dagarna när det är jullov. Johannes och Johan har namnsdag – Grattis alla som heter så – och jag får nog göra program och börja skriva predikan till Nyårsdagen.

Ja, det är inte mycket som händer just nu och inte mycket att skriva om. Ligger lite lågt överhuvudtaget just nu. Det behövs liksom vila, återhämtning och reflektion för att ladda om inför vårterminen.

Dagens psalmvers är skriven av Margareta Melin:

Det ord som skapar världen är här i en barnakropp.
All paradisets skönhet ryms under hans ögonlock.
Ett bråddjup i hans öga når våra dolda djup och låter ana sanningen att vi är barn av Gud.
Det obeskrivligt stora får plats i ett frö, en prick och alla evigheter finns med i ett ögonblick.
I ögat sammanstrålar vad i en mänska är och den som själv är seende kan se att Gud är där.

Kram

 <3 <3
Gnistrande

Ja, gnistrande vitt och soligt ute. Runt tio minusgrader. Precis sådär vintrigt som många önskade sig till jul. Kul för dem. Och visst, det är vackert på många sätt. Fantastiskt med årstider som gör att väder och natur kan skifta så mycket. I och för sig hade jag ju inte haft något emot en sandstrand på Kanarieöarna eller så nu ;-)

Johanna och Jimmy åkte hem till honom i Nässjö igår och ska stanna där några dagar och se’n kommer Johanna tillbaka till Nyår. Olivia kommer också till Nyår så då blir vi hela familjen igen.

Vi hade vårt Juldagsmysterium igår eftermiddag och nu har vi ingen offentlig gudstjänst förrän den 1 januari 2015 kl.15.00. Nu blir det att samla ihop lösa trådar efter detta året och förbereda för allt som komma skall. Och lite vila däremellan.

Idag är det egentligen ”Martyrerna” som ska uppmärksammas enligt kyrkoåret och även om Moder Teresa inte blev dödad för sin tros skull så levde hon ut tron i hela sitt liv jag tycker det passar att dela hennes bön idag:

”Herre, gör mig fri från min likgiltighet och min okänslighet inför hur de fattiga har det. När jag möter dig hungrig eller törstig eller som en främling, visa mig hur jag kan mätta din hunger, stilla din törst eller ta emot dig i mitt hem och i mitt hjärta.
Visa mig hur jag kan tjäna dig i den allra minsta av dina bröder. Amen.”

Blessings

 

 


White Christmas

Ja, det blev en vit jul i alla fall. När vi hade ätit jullunch på Församlingshemmet igår, vilket var väldigt trevligt, började det snöa och det snöade hela eftermiddagen och det la sig på marken också. Så nu är det ett vitt landskap ute och minusgrader. Till och med solen tittar fram.

Vi hade en lugn julafton igår. Efter jullunchen var det vila och sen Kalle Anka förstås. Julklappsutdelning och mer slappande. Johanna och Jimmy bakade lussekatter så det luktade saffran i hela huset :-) Alla var nöjda med sina julklappar, tror jag, och katterna blev så trötta efter paketöppnandet att de sov hela kvällen.

Idag är det också lugnt. I eftermiddag kl.15.00 är det ju Juldagsmysterium på kåren och det ser vi fram emot. Annars är det en lugn dag.

Dagens psalmvers, 115:1

”O Betlehem, du lilla stad, hur tyst du ligger där, försänkt i djup och drömlös sömn, när skaparundret sker. En stjärna tänds, och mörkret har över den ej makt,
och alla släktens hopp och tro stämt möte denna natt.”

Blessings

 Lite tips :-)

 


God Jul på många språk

Julafton idag och det är ruggigt ute. Snöhögarna som låg lite här och var i vägkanten är nästan borta, men det är ju ganska julpyntat och mysigt ändå.

Julgryteinsamlingen har gått väldigt bra i år så nu hoppas vi kunna hjälpa alla som behöver det under 2015.

I går kväll tittade vi en stund på Lasse Kronérs Julstök på TV1 kl.20.00. det var direktsändning och han hade en del gäster och en av dem var Claes Malmberg. Han har ju länge varit väldigt öppen med att han är buddist och så. Igår pratade de och han sa att han tror på Gud. ”Men hur går det ihop med att vara buddist”, frågade Lasse. ”Ja, sa han, jag har alltid haft en barnatro och ju äldre jag blir desto viktigare blir det”. Så använde han uttrycket: ”När Fan blir gammal blir han religiös” och att tron var viktig. I Direktsändning, SVT, på bästa sändningstid avslutar han samtalet med: ”Jag tror på Gud”. Kändes bra, tyckte jag. Det visar ju också att en filosofi som buddismen (det finns ju ingen gud i buddismen utan det är egentligen en filosofi) kan inte fylla tomrummet efter Gud, som finns i varje människa.

En sak som jag funderade på igår (vet inte om min hjärna har för lite att göra eller om den gillar att fundera). Högtiden vi firar nu heter ju Jul på svenska. Vi säger God Jul – men var kommer det ifrån? Ordet Jul alltså? Vi firar ju att Jesus föddes men varken namnet Jesus eller Kristus finns med i hälsningen. På engelska heter det ju Merry Christmas och Christmas kan jag ju se att där finns i alla fall Christ (Kristus) med. Men vad betyder det på franska Joyeux Noël, var kommer ordet Noël ifrån? Eller spanska Feliz Navidad. Tyska Frohe Weihnachten och italienska Buon Natale. Ja, Navidad och Natale låter ju ändå som något som har med födelse att göra. Men resten då? Jul förstår jag inte alls ursprunget till. Finns det några språkvetare där ute som läser detta så tala gärna om det för mig.

Sista versen i psalm 117 i sv.psalmboken:

”Välkommen hit i jul igen, du som är barnens bäste vän. Vi vet du hör var bön vi ber. Kom, lär oss likna dig alltmer.”

Ha en riktigt

God Jul, Joyeux Noël, Feliz Navidad, Frohe Weihnachten, Merry Christmas, Buon Natale.

<3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


”Det måste först bli mörkare…”

….”innan det kan bli ljusare igen.” Och det har blivit mörkare och mörkare under en lång tid nu, men idag är det vintersolstånd! Den kortaste dagen på året. Se’n vänder det och blir ljusare. Vi lär ju inte märka det på ett tag ännu, men bara att veta att det går mot ljusare tider gör det hela lättare.

I fredags var det ju Advent & Julsångscafé på kåren och det var fullt av folk där, över hundra personer. Gästerna var såå duktiga på att sjunga och spela och dela med sig av julbudskapet så det var verkligen en lyckad kväll.

Igår var det fjärde advent och det var en riktigt fin gudstjänst. Temat jag valt var ju ”Så kom du då till sist” och predikan handlade mycket om Maria. Jag sjöng faktiskt solo också, sången ”Innan gryningen” som börjar just så: ”Så kom du då till sist, du var en främling.” Predikan finns att lyssna på eller ladda ner här på hemsidan. Vi fick en fin och välfylld julkorg av kåren som tack för det här året. Åh, vad glada vi blev! Så himla roligt.

Nästa gudstjänst är på torsdag, juldagen, kl.15.00, ett Juldagsmysterium.

Johanna jobbar på Williams The & kaffe varje dag sedan i fredags (fred-tisd) och hon tycker det är jätteroligt. Duktig är hon också och det är vi naturligtvis glada för.

Imorgon ska jag stå vid julgrytan på Ica igen mellan 10-12. Då blir det nog mycket folk där. Alla som i panik ska köpa det man glömt till julafton ;-)

Och dagens bön lyder såhär:

”Gud, tillsammans med Maria väntar vi på barnet som ska födas.
Vi sjunger lovsång till dig som låter stora ting ske med oss.
Gör oss djärva som Maria och väck vår tillit till ängelns ord att vi inte behöver vara rädda. Amen.”

Blessings

 <3 <3

 

 


Skolavslutning - igen

Idag slutar barnen inför jullovet. Terminen har gått fort. Eller ja, det känns så, fast den inte gått fortare än nå’n annan hösttermin. Olivia slutade igår och skickade en bild på sitt betyg. Jag, som mamma, fick ett väldigt stor leende på läpparna och kände mig mycket stolt. Alltså, jag är stolt och älskar alla våra tre barn, men blir lite extra glad och stolt när de gör bra ifrån sig. Det var alltså bara A:n och B:n utom ett D i matte (men det var ändå bättre än förra året). Att första terminen i 2:an på gymnasiet ha så bra betyg är ganska exceptionellt. Det tror jag inte att jag hade. Jag skrev till henne att skolan borde betala oss för att få ha henne där, ha, ha. På tisdag åker hon till England för att fira julen där och kommer sedan till oss den 30:e så till Nyår är vi samlade hela familjen :-)

Jag var och tränade på Actic i morse och nästa vecka blir det väl hemma-träning. Ikväll är det Advent & Julsångscafé kl.18.00 på kåren, glöm inte det. Jag var där igår och övade med Carolina inför söndag och då såg jag att det var så fint dukat i lokalen. Det blir säkert en fin kväll på många sätt.

Idag delar jag dagens psalmvers, Ps.605 i Sv.K Psalmbok, den passar bra till söndagens tema om Maria:

”Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå.
Gud kan vi ej se och inte förstå.
Men Han kommer hit, Han vill vara här.
Så blir han ett barn som Maria bär."

"Ära vare Dig, o Gud, som är stor
att Du kommer hit som vår lille bror.
Ja Du kommer hit. Du vill vara här.
Så blir Du ett barn som Maria bär.”

Blessings

 Ha, ha, ha :-)
Julstämning

Är det inte om man tittar ut, men jag har CD:n ”Jul på mandolin” i stereon och den ger julstämning. Det är en av våra soldater som spelat in en CD med julmusik på mandolin. Sådär härligt lugna och harmoniska toner strömmar ut ur högtalarna, riktigt mysigt. Eftersom ingen sjunger är det perfekt när man läser och skriver för man blir inte distraherad av ord utan bara upplyft av musiken. Tack Mats. En väldigt fin CD.

Gabriels cykel var visst inte så farligt söndrig. Det var nog lite överdrivet…. Framhjulet kan vara lite vingligt, men Gabriel har i alla fall cyklat iväg på den idag, så jag antar att den funkar. Han får låna min hjälm så länge.

Johanna hjälpte Gabriel att handla julklappar igår eftermiddag, så det blev gjort. Jag gjorde tryffel igår, två sorter. LCHF förstås. En med kaffe-smak och en med kanel-smak. Mums!

Idag är det tvättdags och en del förberedelser inför jul & nyårspredikningarna. Nu har jag tid och möjlighet att göra det i god tid och då hoppas jag att det ska bli extra bra.

Dagens bön:

”Gud vår Fader du som ger oss den glädje som ingen kan ta ifrån oss
och är källan till vår lovsång, för oss på dina vägar till det mål som du har lovat oss och lär oss att älska varandra genom Jesus Kristus. AMEN.”

Kram

 

 Välkommen!

 


Da’n före da’n före da’n före da’n…….

….en vecka till julafton. Jag tror jag har köpt de klappar jag ska köpa. Alla utom till katterna, men det får jag väl göra idag ;-) Jag går till Ö&B, det ligger ju några meter härifrån bara. All orken tog liksom nästa slut bara sådär. Det var lite mycket på en gång och kroppen känns tung och orkeslös idag. Att Gabriels cykel och hjälm gått sönder har väl en del med det hela att göra. Han slutade för dagen på badhuset igår och lät cykeln stå på skolan och jag var dum nog att tro att det skulle gå bra att ha den där över natten. Han trodde att han hade hjälmen i skåpet, men kom senare på att den hängde på styret… När Magnus kom hem körde han dit för att hämta cykeln och hittade hjälmen söndertrampad på marken och cykeln hade någon tydligen försökt dra loss från cykelstället så framhjulet var trasigt. Gabriel fick gå till skolan idag i alla fall så får vi väl ta cykeln till nå’n cykelreparatör. Hjälmen är ju det lilla problemet. Ja, det var en sådan händelse som fick luften att gå ur liksom. Att köra och handla på Ica i morse och köpa mer än vanligt eftersom julen närmar sig gjorde ju inte saken bättre heller. MEN, när jag tyckte synd om mig själv valde jag att tänka på dem som gärna skulle ha det som jag, på dem som inte har tillräckligt med pengar att köpa varken julmat eller julklappar, på dem som inte har någon bil att köra med tunga kassar i och som kanske inte ens har någon att fira jul med. Även dem som inte har mat för dagen och lever i misär och krig och flykt. Vi har det oförskämt bra egentligen. Och nu snöar det också…

fredag är det Advent & Julsångscafé på kåren kl.18.00 med Lena Friberg med familj. Det kommer att bli jättebra. På lördag spelar musikkåren på konserter i Tranås Kyrka och på söndag kl. 10.00, på fjärde advent är det gudstjänst igen. Temat jag valt för söndagen är: ”Så kom du då till sist”. Det blir piano, solosång, ljuständning m.m. och naturligtvis kyrkkaffe efteråt. Kom ihåg att alla våra gudstjänster är offentliga – öppet för alla och precis alla är välkomna!

Jag delar en kort men kärnfull bön för den här dagen:

”Gud, låt ljuset från Jesus lysa in i våra liv
och sprida sitt sken över hela jorden. Amen.”

Blessings

 

 


Adventstid

Så är vi inne i sista adventsveckan. På söndag är det fjärde advent och på måndag är det Vintersolstånd – se’n vänder det! Nåja, vi får väl fira jul och nyår först men det är skönt att rent mentalt veta att den kortaste och mörkaste dagen är på måndag och sedan går det mot ljusare tider, även om vi inte märker det på ett tag.

Luciacaféet var en succé. Fullt med folk och barnen och ungdomarna var så duktiga både i luciatåget, sången& musiken och julspelet. Gabriel spelade Josef (hade jag ingen aning om att han skulle) och läste vers till tredje ljuset och spelade trummor och gick till och med i luciatåget. Förra året ville han ju ingenting, så det var en vändning. Han tyckte dessutom att det var roligt, så jag är glad. Alla som var där verkade nöjda och glada vilket var extra trevligt. Det är så kul här när det är barnen i centrum. Det är inte bara föräldrar och mor/farföräldrar till barnen som kommer utan folk i allmänhet som också vill vara med och se och lyssna och känna gemenskapen. Ett par som jag brukar träffa på gymmet var där och när jag frågade om de hade några barnbarn där eller så, så sa de att ”Nä, vi brukar komma och vara med då och då”. Bara sådär. Och det är fler än de som gör så. Jättekul tycker jag.

Igår stod jag vid julgrytan på Ica två timmar på förmiddagen och det gick också bra. Vi får låna en hög stol från förbutiken, så jag kunde sitta periodvis. Det var skönt. Jag ska stå samma tid, 10-12, den 23/12 och då blir det nog lite mer folk. Alla som glömt något inför julafton ;-)

Idag delar jag en bön i juletid:

”Tack, Jesus, att vi får fira din födelsedagsfest! Hjälp mig att förbereda denna jul i god tid och i lugn och ro, så att jag slipper stressa. Ge mig fantasi, vishet och kärlek när jag handlar julklappar så att gåvorna kan bli till nytta och glädje. Gör mig klok och förståndig när jag köper julmaten, pyntar och förbereder firandet. Du som är födelsedagsbarnet - hjälp oss att inte glömma bort dig! Kom till oss även denna jul och var i centrum, så som sig bör. Låt oss få en fridfull och rolig jul! Amen.”

Kram

 Har inget med blogginlägget att göra - men jag gillar den :-)

 

 


Luciacafé

Är det dags för idag kl.15.00. Så därför kan vi sitta här i lugn och ro och dricka kaffe och titta på TV-gudstjänsten som sänds från St. Johannes kyrka i Malmö (min dopkyrka). Det är fint dukat och förberett till i eftermiddag och jag kan tänka mig att alla barnen är spända och tycker det ska bli roligt att gå Luciatåg och spela julspel. Har du möjlighet att komma så gör det. Det är öppet för alla och alla är välkomna!

I fredags var det ju stormen Alexander som drog in över södra Sverige. Vi märkte ingenting här. Dock började det snöa på fredagskvällen och det ligger kvar en hel del. Mycket töade bort igår, men idag är det nog lite kallare för snö är det i alla fall ute.

Igår var jag, Gabriel och Jimmy på Kulturskolans julavslutningsshow i Holavedsgymnasiets aula. Johanna var ju med i några av dansgrupperna. Det var ju alla kulturskolans dans, musik och filmgrupper som uppträdde så det blev lite långt på slutet, men det var trevligt. Det var duktiga barn och ungdomar som uppträdde. Nu är Johanna färdig med uppvisningar för den här terminen i alla fall. I eftermiddag ska hon jobba sitt första pass hos Williams Te & Kaffe.

Imorgon förmiddag är planen att jag ska stå vid julgrytan på Ica mellan 10-12. Kom gärna och hälsa på mig och lägg en slant i grytan.

En kort bön om ljus delar jag idag:

”Låt oss tända kärlekens ljus-
Herre låt oss inte vara rädda för ljuset 
hjälp oss att ta emot det. 
ända in i de innersta skrymslena av oss själva.”

Blessings

 :-)

 

 

 


Past my bedtime

Ja, det var det när vi kom hem igår kväll efter salongerna, men vilken fantastisk kväll vi hade. Såååå duktiga eleverna var. Alla som uppträdde och alla som hade lagat maten och serverade den osv. Helt underbart. Jag hade rätt, det blev en ätardag igår :-) men gott var det. Jag brukar ju säga att om man ska fuska (d.v.s. att äta sådant man inte brukar och som inte är helt bra att äta ofta) så ska man fuska med stil och det gjorde jag ju igår. Det var inte svårt heller faktiskt. Julbordet på Villa Ekliden på lunchen var ju hur gott som helst och på ett julbord är det ju lätt att göra bra val om man äter LCHF som jag gör. Så det var ju inga problem. Till efterrätt tog jag kaffe med vispgrädde och två chokladtryfflar – en med hallon och en med Baileys (den sistnämnda var fantastiskt god). Se’n var jag alldeles nöjd medan de andra satt och pustade. På kvällen behövde jag inte heller fuska med varken förrätt eller varmrätt, bara låta bli kavring och potatis, annars var det gravad röding bl.a. till förrätt och jag hade valt smörbakad hälleflundra i champangesås till varmrätt. Väääldigt gott. Till dessert var det en kardemummamousse toppad med crunch och hjortron och en chokladtryffel och två andra chokladpraliner med mörk och vit choklad. Ett hallon och lite hallonsås förgyllde också tallriken. Jag tog en bild på desserten men det var ett blått ljus i lokalen så den ser lite konstig ut. Lyckat var det i alla fall och roligt att få vara med om. Och Johanna är såklart bäst ;-)

Idag tränade jag hemma, kände att det inte riktigt var läge för att ställa klockan och ge mig iväg till gymmet tidigt just idag.

söndag är det som sagt dags för Luciacafé på kåren kl.15.00, missa inte det, det blir Lucia-tåg, julspel, sång & musik, gott fika m.m. Och det är den enda gudstjänst vi har denna helgen, så don’t miss.

En bön i advent, av KG Hammar:

”Gud, vi tackar dig för Advent och för att Advent alltid gäller.

Tack för ditt löfte att i Jesus Kristus komma till var och en som öppnar sitt hjärtas dörr.

Tack för att du låter ditt rike bli synligt i de fattigas glädje, i de fångnas befrielse och de förtrycktas frihet.

Låt ditt rike bli synligt också i oss och i våra relationer till varandra.

Vi lovsjunger dig, du som ständigt kommer oss till mötes från framtiden, där ditt rike finns helt och fullt. Amen”

Blessings

 Lite dålig bild, men gott var det :-)

 


Coffee and kitty-theraphy

What a way to start the day :-) Det är inte mycket som slår en varm kattungekropp mysande, sovande i knäet och en kopp gott kaffe som inledning på dagen, tillsammans med Bibeln och Wilfrid Stinissen och sedan vidare till blogg och facebook en stund. Idag är en sådan dag då en så’n här lugn start på allt verkligen behövdes. Lite av en svacka inom mig och storm i bröstkorgen, inte bara utomhus. Bättre nu men igår kväll och tidigt i morse mådde jag sämre. Nu känns det lugnare och Snövit har säkerligen sin del i det. Oxytocinet bara liksom frodas när man får sitta och smeka en lite mjuk, varm pälsboll som andas lugnt och gosar ihop sig i knäet på en. Nu vaknade hon och fick syn på fåglarna i trädet utanför så hon sitter i fönsterkarmen och tittar ut nu. Därifrån kan hon också se Puff i sin bur när hon vänder sig på det hållet, så det är en bra plats att sitta på.

Johanna hade sovmorgon idag och börjar skolan kl.11.00. Föreställningen igår kväll hade gått så bra och hon var hemma vid 22-tiden. Ikväll är det vår tur att gå dit. Det blir en ”ätardag” idag. Till lunch kl.13 ska jag till Villa Ekliden på julbord med kollegorna och ikväll ska vi då på Salongerna med trerätters middag. Imorgon får nog bli en ”ta-det-lugnt” dag, på flera sätt.

Jag fortsätter i samma anda och delar ännu en vers av Tore Littmarcks psalm, 732:3:

”Att leva är att skänka det bästa som du har. Att leva är förlåta tills ingen skuld finns kvar. Att leva är att ana att Gud finns nu och här, att Gud har skapat jorden och ännu har den kär.”

Kram

 Såhär mysigt var det <3
Nobeldagen

Ja, det är det idag och jag är inte bjuden på Nobelfesten, i år heller….. förstår inte det ;-) Fast jag ska ju gå på Salongerna imorgon kväll och det måste ju vara bättre. Det är ju stort i alla fall att fredspristagarna, Kailash Satyarthi och Malala Yousafzai, båda ägnar sina liv åt att hjälpa barnen i världen. Det var ett reportage på nyheterna häromdagen som visade Kaliash och hans team när de befriade ett stort gäng barnslavar i Indien och de fick komma till en fristad och få vara barn för att sedan kunna få gå i skolan etc. Det var helt otroligt hur många av dessa barn inte fattade vad som hände med dem, de bara följde med och när de sedan fick klart för sig att de var fria så var de fulla av skratt och liv igen. Härligt. Malala är ju ett under i sig. Hennes kamp för barns och speciellt flickors utbildning kommer att genljuda i långa tider. Ondska försökte tysta henne men misslyckades och nu ljuder godheten genom hela världen istället. Så alla som undrar hur det kan finnas en Gud när det finns så mycket ondska i världen – se på Kaliash och Malala och räkna ut det själv.

Om Nobeldagen och festen är ljusa, fina tillställningar så är vädret idag det motsatta. Mörkt, blåsigt, kallt, snöblandat regn. Ja, typ så. Jag körde Gabriel till skolan idag. Jag skulle ändå köra och handla och blev än en gång påmind att jag måste skaffa fler reflexer till oss allihop. Vi har mörka ytterkläder och då syns man inte i mörkret i trafiken. Det var jättesvårt att se gångtrafikanter och cyklister som inte hade reflexer. Speciellt när det är mycket trafik samtidigt.

Ännu en vers på Tore Littmarcks psalm delar jag idag:

”Att leva är att lämna sin egen trygga vrå, att öppna stängda dörrar och söka att förstå.
Att leva är att trösta fast sorgen tär din själ. Att leva är att glömma sig själv för andras väl.”

Blessings

 

 


Anna-dagen

Grattis på namnsdagen till alla som heter Anna. På Anna-dagen skulle förr lutfisken läggas i blöt för att kunna tillagas och ätas på julafton. Ja, det var alltså ett par generationer före mig. Min mormor ville alltid ha lutfisk till lunch på julafton, se’n kom hon till oss på kvällen och fick ”riktig” julmat ;-) Jag har aldrig varken lagt lutfisk i blöt eller ens ätit det, så ni som säger att ”I Skåne äter man lutfisk”, ni har fel. Alla gör det inte i alla fall. Det var en dam som sa till mig nyligen att ”I Skåne äter men rökt skinka”- jaha, sa jag, de senaste åren jag bodde i Skåne köpte jag kokt skinka och griljerade i ugnen. Jaha, sa hon, förvånad. Tänk vad mycket man tror sig veta egentligen. Man drar gärna alla över en kam och blir en ”besserwisser”. Min familj gick nog emot det mesta av ”vad man äter i Skåne på julen”. Vi hade inte brunkål (ja, nå’n gång kanske) och inte lutfisk som sagt och på julaftonskvällen åt vi oftast kalkon. Hör och häpna. Se’n kan det ju vara roligt med att behålla vissa traditioner så att man kan känna och dofta och smaka att det är jul eller vilken högtid det nu är. Pepparkakskryddorna och clementiner är ju sådana dofter. Glögg och saffran också. Fast om man tänker på julens egentliga budskap och anledningen att vi firar jul egentligen, nämligen Jesu födelse, så borde kanske dofterna vara hö och halm, får, lamm, åsnor, kossor – ja, stalldoft. Jag menar, föds man i ett stall borde man ju lukta stall…. Nåja, nå’n lutfisk blir det i alla fall inte i detta hem i år heller.

Johanna har fullt upp den här veckan. Onsdag och torsdag kväll är det Holavedens Salonger, dvs. Mat och underhållning – vi ska gå på torsdag kväll. Det är tre rätters middag som 2:orna i Restaurang-programmet fixar och underhållning som 2:orna i Estet-programmet ordnar. Så typ Wallmans salonger :-) Så de repar och övar och håller på. Det ska i alla fall bli roligt att få del av det på torsdag.

I morse var jag och simmade. Det var skönt. Nu kan jag ta resten av dagen till att fortsätta med allt jag inte hann med igår. Man planerar att göra det ena och det andra och se’n tar något längre tid är väntat och så faller den planen. Men det gör inget. Det går bra idag också.

Dagens psalmvers, av Tore Littmarck, Sv.k.psalmbok, 732:1

”Att leva är att fråga, att vänta på ett svar. Att leva är att lyssna, tills tvivlet tystnat har. Att leva är att ana att allt är i Guds hand, att finna frid och trygghet i själva orons land.”

Kram

 Ha, ha, ha, den har inget med inlägget att göra, men är rolig ändå :-)

 
Bön om ett gott samhälle

En ny vecka börjar idag igen och solen skiner faktiskt. Avslöjande smuts på alla fönster och damm lite överallt. Jag passade på att dammsuga och damma lite på morgonen innan kaffet. Det känns alltid bättre när det är gjort. Men det är verkligen inte alls kul ;-) Städning, tvätt och handling – det är sån’t jag kan vara utan, men som måste göras varje vecka. Nu står det ju i Bibeln att man ska göra allt till Herrens ära, så om jag städar som om det vore för Jesus, ja, men då kanske det blir lättare.

Helgen var regnig och ruggig, men mycket trevlig på många sätt. Lördagens julförsäljning var välbesökt och väldigt trevlig. Fick en liten tomta med mig hem, så nu består min tomtefamilj av tre tomtar istället för de två jag fick förra året. Den här är i samma stil som de andra, men lite annorlunda i färgerna, så han får bli ”kusinen från landet” ha, ha. Katterna bryr sig faktiskt inte om tomtarna fast de står på golvet. Jätteduktigt.

Gårdagens gudstjänst, med rubriken ”Himlen runt hörnet”, var också en fin stund. Det är kul när musikkåren spelar advent & julmusik. Det blir en skön stämning av det. Predikan finns att lyssna på här på hemsidan. Nästa söndag är det Luciacafé och det är kl.15.00.

Idag och dagarna framöver ska jag förbereda program och predikningar för de gudstjänster som ligger framför under jul & nyårshelgen samt några i januari (får se hur långt jag kommer). På bibelsamtalen nästa termin ska vi gå igenom Romarbrevet och det är en hel del att förbereda för det tror jag. Skulle gärna vilja ha nå’t material till det. Ska se vad jag kan hitta.

Sveriges Kristna råd utlyste bön för Sverige, så igår bad vi i gudstjänsten (och många andra kyrkor gjorde detsamma) den föreslagna bönen om ett gott samhälle:

”Välsignad är du Gud vår Fader, som vårdar din skapelse och förbarmar dig över allt levande. Vi tackar dig för Jesus Kristus, din Son, i vilken din avsikt för varje människa  blivit synlig. Genom honom har du väckt vår längtan efter dig och kallat oss till uppbrott, som pilgrimer på vägen genom livet. Tillsammans med hela din kyrka sträcker vi oss mot dig i bön.

Gud, sänd din Ande över vårt land. Vi ber om vishet och vägledning för alla som har ansvar i samhället - regering, riksdag och oss alla som medborgare. Vi ber om ett politiskt klimat präglat av dialog och respekt, om ett samhälle som värnar alla människors värde och värdighet.

Uppfyll oss med din helige Ande, som du har sänt till vår förvandling, så att vi kan vittna om dig med och utan ord. Uppliva bönens låga i våra församlingar. Besök vårt land med en andlig vår! I Jesu namn. Amen.”

Blessings

 Så känns det på morgonen ;-)

 


Katt-tvätt

För första gången på två månader kom igår kväll Snuttan upp till mig när jag gått och lagt mig. Precis som innan så slickade hon mig på händerna och låg på mig en lång stund, se’n la hon sig vid mina ben. Likadant tidigt i morse. Åh, vad gosigt det var. Det är något jag saknat så, hennes kvällstvätt av mina händer ha, ha. Antingen gillar hon mig eller så tycker hon väl att jag behöver tvättas…. I morse när hon låg på mig försökte Snövit komma upp i sängen, men då fräste hon åt henne och såg till att hon höll sig därifrån. Men hon gjorde inget annat. Bara fräste och låg ändå kvar. Sedan slumrade jag nog till för nästa gång jag vaknade var det Snövit som satt på mig och ville kela och busa. Mysigt med katter ;-)

Jag var på Actic och tränade nu på morgonen och det är alltid skönt när det är över, he, he. Det är i alla fall bra att orka komma iväg sådär tidigt på morgonen för då är man liksom färdigduschad och klar för dagen redan strax efter åtta. Det var riktigt mysigt de hade gjort i simhallen också, istället för ljuskloten de brukar ha där så stor det tre stora kandelabrar med levande ljus. Riktigt vackert.

Nu tror jag det mesta är klart inför söndagens gudstjänst, program, predikan, powerpoint m.m. Mycket som ska funka med teknik och så. Men det brukar det ju göra. Och julförsäljningen imorgon har ju inte jag något ansvar i eller för så det går säkert hur bra som helst det också J

En bön i advent:

”Låt oss tända kärlekens ljus- Herre låt oss inte vara rädda för ljuset 
hjälp oss att ta emot det, ända in i de innersta skrymslena av oss själva.”

Kram

 Ahh, det är kanske det Snuttan undrar :-)

 

 


"Himlen runt hörnet"

Jag berättade ju igår att predikan på söndag ska ha rubriken ”Himlen runt hörnet” och när jag hade arbetat på den ett tag igår tog jag en paus och se’n fortsatte jag och till slut fick jag ihop den så som jag hade tänkt och känt inom mig att den skulle vara (typ). Jag hade precis skrivit sista punkten och skulle bara redigera med lite understrykningar och fet stil när jag hör de första raderna i första versen av sången. På radion spelar de precis då sången Himlen runt hörnet med Lisa Nilsson. Allvarligt! Vilken wow-känsla det var. En tillfällighet? Ja, kanske, men det riktigt cool tillfällighet i så fall.

Sveriges befolkning behöver nog speciellt nu få höra att himlen är runt hörnet, eller mitt ibland oss. Den 22 mars nästa år blir det ett extraval till riksdag och regering. Första gången på över 50 år. Ja, vad ska man säga. Helt crazy. Och dessa politiker ska styra Sverige? Kan vi åtminstone vara överens om att INTE rösta på rasister den här gången då?! Nä, vad Sverige behöver är Guds män och kvinnor i maktens korridorer. Carman sjunger ”We need God in America today” och jag säger ”We need God in Sweden today”. Desperately!

Well, nog om det. Jag köpte en liten gran igår. Den står på bokhyllan och har röda kulor, en guldrosett i toppen och guldglitter runt. Jättefin. Jag har talat om för Snövit att den är ”ajabaja” och hon har inte försökt ta sig dit se’n den kom upp. Jag hoppas hon låter bli :-)

På lördag kl.15.00 är det Julförsäljning på kåren. Jag vet att Elinor har gjort ett pepparkakshus i alla fall och en massa andra fina vinster finns det också. Och så blir det servering och sång och musik etc. Sådär som det brukar vara på julförsäljningarna på kåren i Tranås. Välkommen!

Dagens psalmvers. 752:2 ur Sv.k. psalmbok:

”Minns var sekund är en liten stund av evigheten hos Gud,
och när dagen lång du hör fåglars sång, hör du himmelens egna ljud.
Så lev Guds nu. Av Guds nåd får du ta emot var stund ur hans hand.”

Blessings

 Våra fina gran :-)

 

 


"Kaos är granne med Gud"

Ja, det sa ju Lars Norén och i Sverige just nu är det ganska kaosartat. Regeringskris efter att Sverigedemokraterna förkastat regeringens budgetförslag och krismöte i natt mellan regering och allianspartier och det mesta verkar vara en enda röra. Nå’n gång ikväll får vi väl reda på om Stefan Löfvén avgår som statsminister och det blir nyval, eller hur det blir. Jag är inte jätte-insatt i politiken (tycker mest det liknar en sandlåda på dagis, om inte värre) men vad jag kan se så har i alla fall SD visat sina riktiga färger genom att säga sig stödja alliansens budget, när inte deras egen gick igenom. De som gick till val på att pensionärerna skulle få det bättre, stödjer nu en budget där det inte är så. Det visar väl bara att de skiter högaktningsfullt i pensionärerna. De är bara intresserade av att kasta ut Miljöpartiet på grund av deras invandringspolitik. Så nyval hade kanske inte varit dumt ändå….. Kanske kaoset kan bringa ordning.... Vi behöver Gud i detta land. Nä, nog om politik nu.

Jag har varit och handlat nu på morgonen och resten av dagen får jag ägna åt predikan, tror jag. Rubriken på predikan på söndag, 2:a advent, är ”Himlen runt hörnet” och fast jag vet på ett ungefär vad den ska innehålla måste jag få struktur på den och det tar ju sin tid och sitt arbete. Julgrytan ställ ut idag på Willys, från ca kl.11-17. Ikväll, 18.30, har Gabriel en Engelsk-Show i aulan på skolan. Han ska visst sjunga. Och så ska det vara fika och lotteri till förmån för klasskassan. Det ska bli spännande att gå på.

Jag har läst ut boken ”Den stora skilsmässan” av CS Lewis. Det är en dröm om livet efter detta. Väldigt speciell bok. I alla fall finns det ett citat där som jag vill dela här. Det är sådär mitt-i-prick liksom, och det lyder såhär: ”Det finns egentligen bara två slags människor: de som säger till Gud: "Ske Din vilja" och de till vilka Gud till slut säger: "Ske din vilja". Alla som är i helvetet väljer det sistnämnda. Utan detta egna val skulle det inte finnas något helvete. Ingen som allvarligt och ihärdigt söker glädjen kommer att gå miste om den. Den som söker han finner. För den som bultar öppnas dörren.” Ja, jag kunde inte sagt det bättre själv ;-)

Idag delar jag också en psalm ur svenska psalmboken och de andra kyrkornas sångböcker:

"Advent är mörker och kyla. På jorden är krig och kallt
Man drömmer om fred och vänskap men bråkar och slåss överallt.

Advent är mörker och kyla. Vi tänder ett ljus och ber: 
Förbarma dig, Gud, över jorden, all nöd, all förtvivlan du ser.

Advent är väntan på Kristus. Kom Herre, kom hit i tid.
Och lär oss ta hand om varandra och leva tillsammans i frid.

Kram

 

 

 


Pyntat och fint

I nästan alla fönster och skyltfönster är det nu pyntat för advent och jul. Det är vackert att titta på. Vi har också fått upp vårt pynt, eller ja, en del av det i alla fall. Vi hoppar ju över granen i år. Tycker det känns onödigt med extra pynt i granen i form av en kattunge, så vi väntar till nästa jul med det. Men jag letar efter en liten bordsgran vi kan ha istället. Snövit hoppade ner i julsakers-lådan och började brottas med den lilla julbocken som låg där. Så den har hon fått att leka med. Fast nu är den inte så intressant längre J Snuttan har börjar fräsa mer igen åt Snövit och jaga henne och slå efter henne. Hon till och med fräste åt sin egen leksak när jag skulle bryta uppmärksamheten med den och det brukar hon aldrig göra. Nu luktar den kanske Snövit i och för sig för hon har ju snott den några gånger och lekt med den. I alla fall så kom jag på att kolla feromon-behållaren vi har i ett av eluttagen. Den som sprider feromoner så katterna ska känna sig lugna och harmoniska. Den var snustorr…… jag har visst missat att köpa refill. Dags att göra det idag och då tror jag Snuttan lugnar sig igen.

Helgen var fin. Adventsgudstjänsten på kåren blev mycket bra. Musikkåren spelade och eftersom de skulle ha konsert på kvällen var det några extra musikanter med och vi fick lyssna till dirigenten Göran Lundberg spela ett flygelhornssolo + piano samt ett kornettsolo tillsammans med musikkåren. Predikan med rubriken "Ropa ut din glädje" var också uppskattad och uppmuntrande och den finns att lyssna på här på hemsidan.

Det var även skyltsöndag i söndags och många affärer hade extra öppet och fint skyltat. Jag var ute och tittade lite på allt på eftermiddagen och det var inte jättemycket folk ute då. Senare, vid 17.30 dock, när jag följde Gabriel bort till hans klass där de sålde godis, så var det hur mycket folk som helst ute. Långa köer till att köpa brända mandlar etc. Det var riktigt jobbigt att försöka ta sig fram. I Brunnsparken, mitt emot vårt hus, hade de ponnyridning så där var också mycket folk. Det var lite kul ändå, vi hörde hästarnas gnägg hem till oss. Magnus stod ute med julgrytan några timmar och det var en hel del som uppmärksammade det och skänkte pengar i den. Nu börjar julgryteinsamlingen för oss på riktigt den här veckan. På onsdag ställer vi grytan på Willys i två veckor och sedan två veckor på Ica. Det behövs mycket medel för att kunna hjälpa så många behövande som möjligt i Tranås under året.

Idag delar jag Psalm 111 ur Sv.k. psalmbok:

”Kristus kommer, Davids son, konung utan like.
Ondskans välde, mörkrets makt bävar för hans rike.

Kristus kommer, världens ljus. Dödens udd han bryter.
In i denna dunkla värld livets källa flyter.

Kristus kommer, världens ljus, morgonstjärnan klara.
På hans rike aldrig skall någon ände vara.

Kristus kommer, Davids son. Vi ditt namn upphöjer,
tills en gång inför din tron vi oss ödmjukt böjer.”

Blessings

 Snövit och julbocken :-)

 

 


RSS 2.0