"He is risen.....

…He is risen, indeed!”

Det är Påskdag och Jesus har uppstått. Jag tittar på TV-gudstjänsten, som är en repris från nattens Påsknattsmässa från Linköpings Domkyrka. Den går från mörker till ljus, precis som Påsknattsmässan som Magnus och tonåringarna var på i Wesleykyrkan igår kväll. Och det är mycket glädje och påskrop. Påskdagen är en dag så man ska vara glad och gärna skratta, därav Påskaskrattet som kyrkorna förr i tiden hade på Påskdagen så prästen var rolig den dagen i sin predikan och skrattet skulle vara ett skratt rakt i ansiktet på djävul och död och man firade livet. Det är lika sant idag som förr, och Jesus lever lika mycket idag som den dag Han uppstod från döden, Påskdagen!

I natt ställde vi fram klockan till sommartid. Lite löjligt känns det när vädret bjuder på fem minusgrader…. men det ska väl vända, det också.

För ett antal år sedan hade en väninna till mig en blomsteraffär och hon lärde mig att göra påskbollar, och nästan varje Påsk sedan dess har jag gjort en påskboll, så även i år.

Påskbollen :-)

I eftermiddag kommer mor och far hit en stund på lite fika.

Glad Påsk!

He is risen!

 


Påskafton

Precis när nästan all snö var borta så snöade det inatt igen och täckte gräsmattorna med vitt. Solen skiner emellanåt så jag hoppas det försvinner igen. Magnus har tagit med alla barnen och åkt till Köpenhamn idag. Det är ju lite exotiskt för Edvin, som är från Umeå, att få komma till Köpenhamn :-) Jag får den stora äran att stanna hemma och städa och laga mat…… men det är ok, jag hade inte orkat gå omkring i Köpenhamn hela da’n.

Ikväll ska Magnus och tonåringarna gå till Wesleykyrkan på den ekumeniska Påsknattsmässan kl.23.30. Gabriel och jag stannar hemma och sover. I natt är det ju också dags att ställa fram klockan till sommartid, vad du det ska vara bra för.

Ett av dagens bibelord är från Ps.118

”Herren är min kraft och mitt värn, han blev min räddning.

Hör hur segerropen skallar, jubel stiger från de trognas läger:

Herrens hand har visat sin kraft.

Herrens hand är höjd till seger, Herrens hand har visat sin kraft.

Jag skall inte dö, jag skall leva och vittna om Herrens gärningar.

Hårt har Herren tuktat mig, men han gav mig inte i dödens våld.

Öppna för mig rättfärdighetens portar! Jag vill gå in och tacka Herren.

Här är Herrens port, här får hans trogna gå in.

Jag tackar dig för att du hörde min bön och blev min räddning.

Stenen som husbyggarna ratade har blivit en hörnsten.

Detta är Herrens eget verk, det står för våra ögon som ett under.

Detta är dagen då Herren grep in. Låt oss jubla och vara glada!”

Blessings

Perfekt Påskbild

 

 


Långfredag

Idag är en grå dag. Lite snöflingor blåste omkring i luften i morse. Grått och tungt i huvudet, tycker jag också. Det släpper kanske senare. Förr var allting stängt på Långfredagen och det var verkligen en lång och tråkig dag. Numera är nästan allting öppet och även om det sker Långfredagsvandringar och gudstjänster så är det för många en helt vanlig fredag. Jag tittar på gudstjänsten på TV från Linköpings domkyrka. Johanna och Edvin ska till Emporia….

Långfredag på engelska heter ju Good Friday. Om man undrar varför kan man kolla denna lilla serie:

 Första läsningen i gudstjänsten är från Jes. 53:2-7

”Som en späd planta växte han upp inför oss, som ett rotskott ur torr mark.

Han hade inget ståtligt yttre som drog våra blickar till sig, inget utseende som tilltalade oss.

Han var föraktad och övergiven av alla, en plågad man, van vid sjukdom, en som man vänder sig bort ifrån.

Han var föraktad, utan värde i våra ögon. Men det var våra sjukdomar han bar, våra plågor han led, när vi trodde att han blev straffad, slagen av Gud, förnedrad.

Han blev pinad för våra brott, sargad för våra synder, han tuktades för att vi skulle helas, hans sår gav oss bot.

Vi gick alla vilse som får, var och en tog sin egen väg, men Herren lät vår skuld drabba honom.

Han fann sig i lidandet, han öppnade inte sin mun.

Han var som lammet som leds till slakt eller tackan som är tyst när hon klipps,

han öppnade inte sin mun.”

Blessings

 


Skärtorsdag

Så är det Skärtorsdag igen. Påskhelgen har börjat på riktigt. Solen försöker ta sig igenom molnen och det ser fint ut. Dock är det kall vind och utlovat moln och snö till helgen. Det går inte så bra för våren tydligen.

Edvin kom igår och Gabriel är jätteglad. Nu ska tonåringarna åka till stan och visa honom runt.

Jag delar med mig av några bibelord som läses idag:

Den sista måltiden

”Medan de åt tog han ett bröd, läste tackbönen, bröt det och gav åt dem och sade: ”Ta detta, det är min kropp.” Och han tog en bägare, tackade Gud och gav åt dem, och de drack alla ur den. Han sade: ”Detta är mitt blod, förbundsblodet som blir utgjutet för många. Sannerligen, aldrig mer skall jag dricka av det vinstocken ger förrän den dag då jag dricker det nya vinet i Guds rike.”

Jesus förutsäger Petrus förnekelse

”När de hade sjungit lovsången gick de ut till Olivberget. Där sade Jesus till dem: ”Ni skall alla komma på fall, ty det står skrivet: Jag skall dräpa herden, och fåren skall skingras. Men när jag har uppstått skall jag gå före er till Galileen.” Då svarade Petrus: ”Även om alla andra kommer på fall, så skall inte jag göra det!” Jesus sade: ”Sannerligen, redan i natt, innan tuppen har galt två gånger, skall du tre gånger ha förnekat mig.” Men Petrus försäkrade: ”Om jag så måste dö med dig, skall jag aldrig förneka dig.” Och detsamma sade alla de andra.”

Jesus i Getsemane

”Så kom de till ett ställe som heter Getsemane, och han sade till lärjungarna: ”Sitt kvar här, medan jag ber.” Men han tog med sig Petrus, Jakob och Johannes. Bävan och ångest kom över honom, och han sade till dem: ”Min själ är bedrövad ända till döds. Stanna här och vaka.” Han gick lite längre bort, föll ner på marken och bad att få slippa denna stund, om det var möjligt. Han sade: ”Abba! Fader! För dig är allting möjligt. Ta denna bägare från mig. Men inte som jag vill, utan som du vill.” När han kom tillbaka fann han att de sov, och han sade till Petrus: ”Simon, sover du? Orkade du inte hålla dig vaken en enda timme? Vaka, och be att ni inte utsätts för prövning. Anden vill, men kroppen är svag.” Så gick han bort igen och bad med samma ord. När han kom tillbaka fann han igen att de sov; de kunde inte hålla ögonen öppna, och de visste inte vad de skulle svara. För tredje gången kom han tillbaka, och då sade han: ”Ja, ni sover och vilar er! Det räcker nu. Stunden är inne, Människosonen skall överlämnas i syndarnas händer. Stig upp, låt oss gå. Här kommer han som skall förråda mig.”

Blessings

Magnus' konstverk - Den sista måltiden

Barda..... nästan

Gabriel har gått och väntat på mail eller samtal från Barda för att få höra om han fått nå’n roll i år. Igår kom ett mail och tyvärr kom han inte med i år heller, men de frågade om han ville vara reserv. De tar ut två pojkar och två flickor som reserver om det skulle vara så att någon får förhinder. Det ska väldigt mycket till för att någon ska hoppa av, men det kan ju hända. Så OM det blir ett avhopp så ringer eller mailar de och så får vi se om Gabriel kan då. Så, han kom inte med, men han kom närmare än i fjor….

Ikväll kommer flickornas kompis Edvin från Umeå för att hälsa på några dagar. Gabriel har längtat länge efter det ;-)

Solen har gömt sig bakom molnen. Den försöker komma fram. Får se om den lyckas. Jag var och handlade på Willy’s i morse. Jag gillar verkligen inte att handla. Det är tungt och jobbigt. Men nu är det gjort i alla fall. Det värsta är att allt tar slut på nolltid så man får handla igen, alldeles för ofta :-(

Nu ska jag fortsätta att klara mig igenom den här dagen.

Kram


Solen tar hårt på snön nu. Skönt. Våren verkar vilja slå igenom och jag hoppas den klarar av det. Jag ska ut i solen med stavarna lite senare. Idag dag känns det lite ostadigare och tyngre igen. Det går ju lite upp och ner hela tiden och det är kanske så livet är. Försöker ignorera ;-)

Några böner från Sv. Kyrkans hemsida. En bön om hopp och en ur psaltaren:

”Gud, du som är bortom alla ord och ändå så nära som våra egna pulsslag,
tack för skapelsens myllrande livsväv, tack för befrielsen i Jesus Kristus,
ge oss näring av din heliga Andes kraft, så att vi kan bära ny frukt.
I Jesu Kristi namn.”

”Gud är vår tillflykt och vår styrka, en hjälp i nöden, som aldrig svikit.
Därför räds vi inte om än jorden skälver och bergen störtar i havets djup, om än vatten brusar och skummar och bergen darrar vid havets uppror.”
(Psaltaren 46:2-4)

Blessings

:-)

 


Otränat....

Värmen är tillbaka i huset, tack och lov. Vi klarade dygnet med elelement, nyinköpta och hoplånade. Magnus upptäckte att felet var ett element i källaren på kåren som läckte, så golvet i träningsrummet var helt vått. Kl. 7.00 i morse ringde han rörfirman och de kom och pluggade igen det som behövdes och då återvände värmen till våra element. Så Magnus har ett golv att ta hand om…..

Jag, Johanna och Gabriel var en stund på Mobilia på förmiddagen. Jag har länge lovat Gabriel att köra till BR med honom för han har sparat ihop till en speciell Nerf (googla det), så det gjorde vi idag. Vi fikade på Espresso House där och se’n handlade han. När vi gick uppför trapporna till parkeringshuset igen för att åka hem märktes det verkligen hur otränad jag är. Och nu efteråt är jag också helt slut och har huvudvärk. Det är inte mycket jag orkar åt gången alltså. Suck. Jag ska snart vila, det är ju Stilla Veckan nu :-)

Kram

 


15 grader

Värmen i huset har pajat och vi vaknade till 15 grader inomhus och 8 minusgrader utomhus. Det började redan igår, men då trodde vi att solen stod på termostaten så att elementen skulle bli varma på kvällen – det blev de inte…. Nu har vi ett el-element som värmer i vardagsrummet och väntar tålmodigt på att kunna ringa rörfirman imorgon bitti….

Nu är det TV - gudstjänst från Danmark. Församlingen består idag till största delen av skolbarn. De ska gå igenom och göra Frälsarkransar. Jag har nästan alltid min Frälsarkrans runt handleden.

I övrigt är det ju Palmsöndag idag. Jesus rider in i Jerusalem och folket lägger ut palmkvistar och mantlar framför Honom och ropar Hosianna, Davids Son, Välsignad är Han som kommer i Herrens namn. En vecka till Påsk. Imorgon börjar ”stilla veckan” som leder upp till korsfästelsen och sedan uppståndelsen. Nu är det påsklov och för att försöka locka fram våren snabbare köpte jag en bukett tulpaner.

Kram


Klättrar över höga trösklar

Ännu en kall och solig dag. Min mobiltelefon visade minus 8 grader tidigare och det är snö. Jag gick ut och handlade och det bet hårt i kinderna. Det blåser inte mycket, men den lilla vind som finns är jättekall, så speciellt skönt var det inte trots solsken.

Jag mår idag ungefär som jag gjort ett tag nu. Lite ostadigare emellanåt, men det är ju så det varit också, bättre ibland och sämre ibland. Kanske det är så livet är för mig och jag får lära mig leva med det… det visar sig väl.

Jag berättade för ett tag sedan att det finns några trösklar jag behöver komma över och det är bara jag själv som kan göra det, nämligen, boka tid hos Johan för smärtbehandling/massage; gå till frissan och börja träna. Nu har jag tagit de första stegen. Jag har bokat tider. Till Johan den 8/4. Till frissan den 9/4 och så ska jag prova på INM:s lättyoga den 12/4, det kan väl bli en början på träning kanske. Lika bra att ta tjuren vid hornen och börja klättra över de där trösklarna, antar jag. Det måste ju göras.

Nu har vi en tapetkatalog som vi ska titta ut tapeter till lägenheten i Tranås. Inte jättemånga att välja på, men helt ok. Alltid trevligt att få nytapetserat.

Den här bönen kom upp när jag klickade på ”Låt Gud välja din bön” :

Jag sade: ”Herre, visa mig nåd, gör
mig frisk, jag har syndat mot dig.”

Herren stöder dig när du ligger sjuk.
På sjukbädden gör han dig frisk.
Herren bevarar dig och ger dig liv,
du kan prisas lycklig!

Fritt ur Psaltaren 41:5-2

Blessings

 


"God is there in the midst of chaos"

Så är det fredag igen. Nästa vecka är det Påsklov med allt vad det innebär. Att det skulle vara snö och minusgrader vid den här tiden var väl inte riktigt väntat, men förhoppningsvis töar det under dagarna om solen är framme. Solen skiner idag och fast det blåser ganska kallt så får jag gå en stavrunda, har ju inte gjort det på ett par dagar.

Idag vill jag dela med mig av några tankar jag fått och sett på Facebook. Det känns bra att kunna få ta del av uppmuntrande ord och tankar via internet, speciellt när jag inte träffar så många människor på dagarna.

Så håll tillgodo ni med:

Today we believe God want’s you to know that:

God is there in the midst of the chaos.

When everything in life turns upside down, remember that you are in the hands of the Creator. Look to God, and you'll always know which way is up.”

Blessings

The present

Idag har jag varit först hos min terapeut, vilket alltid är givande. Jag ska nu skriva nå’n slags handlingsplan för hur behöver gå tillväga om jag märker någon av de första signalerna att sjukdomen håller på att komma tillbaka, typ att humöret sjunker, glädjen försvinner osv. Det är inte en helt enkel uppgift, då jag inte riktigt vet hur det ska gå till, men jag får tänka och söka efter bra verktyg.

Efter besöket hos henne var jag på sjukhuset för att göra ett ultraljud och ta ett vävnadsprov på en svullen lymfkörtel. Ultraljudsundersökningen var mycket jobbigare är att få en nål stucken i körteln. Jag fick nämligen ligga väldigt obekvämt och det var så lågt under huvudet, jag blev nästan snurrig. När provet togs fick jag högt under ryggen på britsen och det kändes nästan ingenting när hon stack. Inom en vecka skulle svaret komma till min läkare på vårdcentralen. Efteråt blev jag dock helt slut. En anspänning det där alltså. Så jag har ätit lite glass…… och ska snart vila.

Snön fortsätter att komma ner. Vintern vill inte släppa sitt grepp vilket är lite tråkigt. Det är ju påsklov nästa vecka.

I ”God want’s you to know” på Facebook stod det till mig idag

”Tody we believe God want’s you to know that:

It’s time to start living in the present.

Letting go of the past is not easy, especially if you have wounds that have never properly healed. But, the past is past and living there may be preventing you from fully experiencing the present. Likewise fear of what may be looming around the corner can also prevent you from fully enjoying the present. Live in the moment and look forward to eternity with God, now that's a great present.”

Ja, jag har ju hört for att: “Today is a gift, that’s why it’s called the present” och visst är det så. Att leva i nuet är väl både det lättaste och det svåraste man kan göra, men oj, så viktigt.

Kram

 Because I'm worth it.....:-)


Vårdagjämning....??

Börjar undra om det är 20:e mars eller 20:e december. I almanackan står det Vårdagjämning idag, hm…. Inatt kom snön ordentligt och det fortsätter snöa. Jag får nog skotta istället för att gå med stavar idag…..

Hoppas på att det är vädret som gör att jag känner mig lite tyngre och ostadigare idag. Det vore ju faktiskt lite trevligt med vår till Påsk.

Under helgen som gick köpte jag en begagnad iphone4, och Johanna var jätteavundsjuk. Har nu upptäckt att den är operatörslåst och går inte att låsa upp förrän 11 juni….. suck. Johanna är nu skadeglad ;-) Nåja, jag fick den till ett jättebra pris så jag kan nog vänta några månader till. I-landsproblem…..

Här är två böner från Sv. Kyrkans hemsida, Böner för hopp:

Himmelske trädgårdsmästare. I din vård ger jag mitt hjärta. Gör du med det som du finner bäst, men jag tror att det behöver vattnas. Det känns torrt och hårt.
I dess djup är ett underbart frö som längtar efter att växa upp och blomma som en sol. Käre Mästare, världen är full av hjärtan som vill att deras innersta längtan ska slå ut som en lysande rosor. Ta hand om oss alla så att din trädgård blir underbart vacker. Dröj inte.

Ljusets Gud,
Lys upp våra liv med ditt eviga ljus,
omslut oss med din närhet,
fördriv allt mörker
och låt oss för evig lovsjunga dig.

Blessings

Trying......

 


Snöyra

Tja, snöstorm vill jag väl inte kalla det precis. Visst, det har snöat i natt och det snöar fortfarande och ja, det blåser ganska mycket så det blir lite snöyra, men klass 2-varningen som var utfärdad är bara för Österlen nu och här är det en klass 1-varning. Jag tror nästan jag kan gå ut en lite stavrunda idag också, trots allt. Se’n får jag få mer motion med dammsugning och städa badrum… Skulle i och för sig behöva börja rensa ut ur garderober och köksskåp inför flytten. Får se när jag kommer så långt.

Idag delar jag med mig av en bön av Heliga Birgitta:

”Gör mitt hjärta brinnande av kärleks eld
Så att allt som är dig emot, måtte sopas bort som aska i blåsande storm.”

Blessings

 


Seriously....

Måndag igen. Äntligen kunde Gabriel gå till skolan igen och vardagen är typ ”som vanligt”, förutom då att det är den 18:e mars och ute blåser det som bara den och ikväll ska det komma in snöväder och ännu mera storm. Har hört att både 20 och 30 cm snö väntas. Seriously! Det ska ju vara vår nu! Om två veckor ska vi ställa om klockorna till sommartid. Hm. Dock ska jag ta mig ut på en kort stavpromenad idag. Vet inte om det blir av de närmaste dagarna ju.

Var lite skakig under morgontimmarna, men nu ungefär som förut. Försökte mig på några yogarörelser förut, he, he. De fick mig i alla fall att tänka att jag kanske ska försöka ta mig till gymmet i alla fall och göra den träning jag kan, styrketräning, där jag vet hur man gör….

Kram

Hm..... I guess.....

"Guds mäktiga verk"

Är denna söndagens tema, Maria Bebådelsedag. Det känns som om det skulle vara vår då och så har meteorologerna förutspått snöstorm om ett par dagar….. Nåja, just nu ser jag i alla fall gudstjänsten från Slottskyrkan i Stockholm, men bl.a. kungafamiljen och min svåger, Anders, sitter och spelar euphonium igen och det gör han naturligtvis mycket bra. Är man proffs så är man :-)

Guds mäktiga verk, genom att Maria svarade ja till Gud kunde Gud bli människa för att vi skulle kunna komma tillbaka till Honom. I Luk.1:38 står det ”Ty ingenting är omöjligt för Gud.” Det är bra att veta. Det är såklart både Bibelord och sånger om Maria idag och emellanåt väldigt högtidligt. Jag kanske ska ta fram min Rosenkrans och be några Ave Maria. Det får mig att längta lite till Rögle Kloster. Olivia längtar också dit. Jag hoppas att vi ska kunna åka dit ett par dagar innan vi ska flytta.

Åh, nu sjunger Daniel Viklund ”Jag vill ge Dig, o Herre, min lovsång.” Så vackert.

”Jag vill ge Dig o Herre min lovsång,
jag vill tacka med skönaste ord,
för Din kärlek och nåd som är gränslös,
jag vill tacka för allt gott Du gjort.

Jag vill göra mitt liv till en lovsång till Dig,
där var ton skall en hyllning till Dig bära,
och i dagar av glädje och dagar av sorg,
vill jag leva var dag till Din ära.

Ingen annan är värd att besjungas,
endast Du Herre äger min sång,
och i himmelens gyllene salar,
skall jag prisa Dig evighet lång.

Och om sången nå’n gång skulle tystna,
eller störas av oro och strid,
Herre öppna på nytt mina ögon,
så jag ser att hos Dig är min frid.”

Jag hoppas att mitt liv kan få vara en lovsång till Gud. Det är i alla fall vad jag önskar och vill. Och att mitt liv får visa på ”Guds mäktiga verk”.

Blessings

"Jag vill göra mitt liv till en lovsång till Dig...."

 


"Handle with care"

Igår var jag hos min terapeut på eftermiddagen. Det är bra att prata med henne. Jag blir både påmind om sätt att tänka och agera och får nya infallsvinklar och tankar. Jag har nyligen skrivit ner hur mitt liv sett ut sjukdomsmässigt sedan tonåren, för efter jag varit hos henne förra gången började jag tänka lite tillbaka och insåg att det fanns ett mönster i hur jag reagerar på olika situationer, händelser etc. Jag insåg att min första depression hade jag redan när jag var 18 och det var mycket som ledde fram till den, och kroppen sa egentligen ifrån långt innan, men inte förrän jag fick yrsel (ja, redan då) kunde jag ”falla ihop”. Vad som sedan hände är en lång historia men det hela läkte ut av sig själv, med hjälp av familjen, hälsokostpreparat och att jag var så ung. Sedan under livets gång kunde jag se ett mönster hur jag klarar en viss påfrestning, men när det går över den så sätts bromsarna in. Först med humöret, sedan med vissa kroppsliga symptom och till sist med yrsel som gör att jag måste stanna upp. Dessutom har jag blivit skörare med åren och det behövs mindre för att jag ska bli sjuk. Jag har ju provat att vara utan medicin och det gick ju inte, för där under fanns denna djupa depression, så medicin behöver jag, men jag behöver också inrätta mitt liv efter min kapacitet och det är väl där som jag har felat. Det är ju dessutom inte lätt att inrätta livsstilen efter kapacitet, när kraven utifrån säger ”jobba heltid tills du är minst 67……” när min kapacitet inte räcker upp till 100% jobb + allt annat som livet innehåller. Terapeuten sa att jag får se mig själv som en Mingvas, en ömtålig pjäs, ”handle with care”, för då kan jag också få ett bra liv och inte ett fullt av sjukdom och ohälsa bara för att få en bra pension. För vem vet, när jag är 67 ska man kanske jobba tills man är 77 för att få ”bra pension”. Då är det väl bättre att kunna leva bra de närmaste 22 åren…. ”Handle with care”. Som sagt, det är bra att prata med henne. Jag har fått i uppgift till nästa gång att tänka ut vad det finns för tidiga tecken hos mig att en depression är på väg, innan det visar sig i kroppen.

Gabriel är feberfri – tack och lov, men hostan får han väl dras med ett tag. Snuttan har blivit av med tratten nu så hon är glad att kunna putsa sig igen.

Soligt och kallt idag också.

Kram

 

 

 


"När livet vänder"

I förrgår kväll såg jag programmet ”När livet vänder” på TV2. Jag brukar se det programmet, det är ett fint och ärligt program och det inger hopp. Anja Kontor samtalar med människor som varit med om något som fått tillvaron att rasa och hur de har gått vidare. I onsdags träffade hon Tomas Sjödin som förlorat två av sina tre söner i en obotlig hjärnsjukdom. De dog båda två när de var i tonåren. Jag har läst ett antal böcker av Tomas och gillar dem skarpt. Han har en förmåga att beskriva saker och ting med precis de rätta orden. Dessutom har han en röst som är väldigt behaglig att lyssna till så bara det gjorde programmet mycket sevärt. Han beskrev också hur hans tro på Gud varit berg och dalbana under de svåra åren. Hur han aldrig tvivlat på Guds existens men ibland tvivlat på Hans karaktär. Typ: ”Jag tvivlar inte på att Gud finns men jag är inte säker på att jag tycker om Honom.” Men också hur glädjen i tron och glädjen i livet har kunnat komma tillbaka. Rekommenderar att du tittar på det.

Gabriel hade inget bakteriellt i sig utan influensa it is. Bara att vänta och vila och äta glass :-)

Snuttan var på återbesök hos veterinären idag på morgonen och jag har inte tagit av tratten än för hon har ett lite sår efter en sårskorpa och det läker snabbt, men hon får inte slicka på det. Så hon är fortfarande sur för sin tratt.

Jag mår nog typ samma idag också. Försöker ignorera yrsel och ostadighet, ibland går det, ibland inte. Vintern forsätter också. Ner mot minus 10 i natt. Nu tittar solen fram och jag hoppas den tar mer på snön.

Kram

 


Vår eller inte vår

Hörde på radion att den meteorologiska våren är här, men den ”fysiska” våren är ju inte här – speciellt om man tittar på snön som ligger på marken överallt….. Solen skiner visserligen men det är ändå vintrigt.

Gabriels feber har ökat igen och hostan är värre så vi har fått tid hos doktorn kl.11.30. Känns i alla fall bäst att kolla.

I förrgår fick jag mitt ”orangea” kuvert där det är uträknat vad jag ska få i den allmänna pensionen varje månad. Det var inte mycket kan jag säga och det är beräknat på att jag ska jobba heltid tills jag är 67 år gammal. Och jag hörde på TV:n där en ekonom också sa att ”jobba inte deltid” för då blir tjänstepensionen för liten. Alltså, vad sjukt det är. Vad hjälper det om jag jobbar heltid tills jag är 67 för att få bra pension om jag inte har hälsan att njuta av den. Hur ska jag orka jobba heltid i 22 år till, när jag inte ens orkar jobba heltid nu…. Vi människor har skapat ett samhälle som vi inte är skapade för. Jag har heller aldrig hört någon som i slutet av sitt liv ångrat att de inte tillbringade mer tid på jobb…. Nej, det finns viktigare saker än pengar, det är bara så.

Kram


"Föd hopp i mig...."

Typ status quo. Fortfarande svårt att avgöra hur det är egentligen. Om jag tittar tillbaka några månader så ser jag ju att det är lite bättre, samtidigt som jag har obehagliga symptom fortfarande och inte vet riktigt från dag till dag, stund till stund hur jag mår. Var hos doktorn idag på morgonen och han var nyklippt, vilket påminde mig igen om att jag behöver gå till frissan. Mitt hår är en disaster och jag har inte varit och klippt mig se’n april förra året. Men, som sagt, frissan är inte det man tänker på i första taget när man är sjuk och det är svårt att planera. Får väl se när det blir av. Precis som träningen som jag inte kommit igång med se’n i november. Jag har tagit fram lite träningssaker här hemma, ska ta fram hantlarna också, så kanske jag kan börja så smått och bli lite starkare och smidigare i kroppen och sinnet. Fortsätter med stavpromenaderna i alla fall.

Gabriel hostar fortfarande som bara den, men febern börjar gå neråt i alla fall, vilket är skönt. Han får dock vara hemma resten av veckan.

En bön om Hopp från Sv. Kyrkans hemsida:

”Hopp, som gror, tyst, i hemlighet, som ett sparkande barn i moderlivet,
ett barn som prövar sina lemmar, hopp, som tänjer på sig, väcker.
Hopp, som gror, tyst i hemlighet,
som vågar andas igen när fotstegen avlägsnar sig och faran upphör,
hopp som tänjer på sig, rör sig, väcker.
Hopp, som gror, tyst i hemlighet, som växer, knoppas, brister, tills blomman öppnar sig, barnet förlöses, fången blir fri och hoppet föds.
Hoppfullhetens Gud, vi tackar dig för frön av stilla växt och hemlighetsfull förväntan.
Föd hoppet i oss; förlös oss, så att vi kan jubla över livet i frihet och glädje.”

Blessings

 


Sol och kallt idag

Idag skiner solen och det är vindstilla. Hade det inte varit minusgrader skulle man kunna tro att våren hade kommit. Hoppas på en skön stavpromenad idag och att solen fortsätter skina.

Gabriel fortsätter hosta och vara febrig, så jag tror man kan konstatera att det är influensan han fått. Symptomen stämmer ju i alla fall. Jag hostar också en del, men hoppas att jag slipper mer än så. Igår hostade jag och då hörde från Gabriels rum:  ”Förlåt, mamma….” Han är ju bara för gullig. Ja, han lär väl stanna hemma från skolan hela veckan antar jag.

I övrigt mår jag nog typ som igår. Ska som sagt gå ut om en stund och röra på min stela kropp.

Ett Bibelord från Psalm 121:

”Jag ser upp emot bergen: varifrån skall jag få hjälp?
Hjälpen kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Han låter inte din fot slinta, han vakar ständigt över dina steg.
Han sover aldrig, han vakar ständigt, han som beskyddar Israel.
Herren bevarar dig, i hans skugga får du vandra, han går vid din sida.
Solen skall inte skada dig om dagen, inte månen om natten.
Herren bevarar dig från allt ont, från allt som hotar ditt liv.
Herren skall bevara dig i livets alla skiften, nu och för evigt.”

Blessings

:-)

Kallt, kallt, kallt

Kylan håller i sig. Minusgrader och kall vind. Solen skiner visserligen idag, men det biter i kinderna. Gabriel är hemma med feber och hosta. Febern hade gått ner lite idag så jag hoppas den snart försvinner. Känner mig själv också lite hostig och krasslig idag. Som om det inte räcker med allt annat.

Mår ungefär status quo, antingen har jag vant mig eller så kanske det går framåt, lite, det är så svårt att avgöra när man är mitt i det och jag är nästan rädd att säga nå’t för då trillar jag väl ner i gyttjan igen. Och det är ju verkligen så att jag får ta ett steg i taget, ett ögonblick i taget.

Olivia tränade hela helgen och hade idag blåmärken över hela underarmarna, träningsvärk i hela kroppen och ett stort leende på läpparna :-) Ibland undrar jag……..

Kram


Livets bröd

Midfastosöndagen idag och temat är ”Livets bröd”. TV- gudstjänsten är igen från Slottskyrkan. Ett av bibelorden handlar om hur Gud ger israeliterna manna i öknen, ny mat för varje dag, ny kraft för varje dag, precis så mycket som vi behöver. ”Vårt dagliga bröd giv oss idag.” Man ber att Gud ska ge precis så mycket näring och kraft som man behöver för varje dag. Jag ber också det. Manna precis för den här dagen. Kraft och energi och näring just för idag. En dag i sänder. Ett ögonblick i sänder. ”Jag är livets bröd”, säger Jesus. Guds Ord är färskvara, Guds kraft är färskvara. Ny för varje dag.

Gabriel fick feber och hosta igår och idag hade han 38,7 redan på morgonen. Jag hoppas att det är en ”vanlig” feberförkylning. Varken vill eller orkar ha influensa nu. Det lär i alla fall inte bli någon skola för honom de närmaste dagarna.

Vintern har också verkligen tagit i. Idag flyger snön omkring i luften och det blåser kallt. Det är bara några minusgrader men det känns som -15 när man går i motvind. Måtte våren slå igenom snart, på alla plan.

Kram

 


Midfastotid

Imorgon är det Midfastosöndagen, det betyder att det bara är tre veckor till Påsk. Attans vad tiden flyger iväg. Det är lite läskigt, speciellt när min hälsa inte vill som jag vill. Fortsätter att kämpa i dalgången mot de hårda ”vindarna och hagelskurarna”, samtidigt som Magnus skriver på hyreskontraktet för lägenheten i Tranås och vi ska bestämma tapeter till alla rummen. Jag tänker ändå att eftersom jag har mått bättre så kan jag må bättre igen. Dalgången är något jag måste igenom innan jag kan komma upp på nästa bergstopp och kanske nästa dalgång inte blir lika tuff. Men det är jobbigt så länge det varar….

Gabriel ska till en av sina kompisar idag. Johanna till dansen och Olivia ska träna med Mattias och de stora starka killarna. Hon började som deras ”maskot” när hon var elva år. Liten och söt, men snart upptäckte de att hon också var dödlig, ha, ha. Hon tycker det är jättekul i alla fall och det tycker de andra också.

Häromdagen fick jag ett kort från Mariadöttrarna (Nunnorna som bor vid Limhamns Torg), med en hälsning att de ber för mig och familjen. Så himla skönt att veta att det är så. Fick också ett brev med kårbladet från Tranås och på baksidan av det stor Psalm 103:1-5

Lova Herren, min själ, hela mitt jag vill prisa hans heliga namn!

Lova Herren, min själ, minns allt det goda han gör:

han förlåter alla mina synder och botar alla mina sjukdomar,

han räddar mig från graven och kröner mig med nåd och barmhärtighet,

han fyller mitt liv med allt gott, och jag blir ung på nytt som en örn.

Så många löften från Gud det finns att tillgå. Så många som ber för mig och oss. Det gör att jag inte vill tvivla på att jag ska bli frisk, samtidigt som det emellanåt är tufft att hålla modet och hoppet uppe. Är dock övertygad om att Gud har koll och vet bäst och dessutom har evighetsperspektivet. Måste lära mig att lita på det. Hoppas bara att allt praktiskt runt omkring också ska falla på plats i detta.

Idag blir det en blåsig stavpromenad, men måste ändå ta mig ut och låta kroppen jobba lite.

Blessings

 


Dalgång

Är nere i en period av dalgång just nu, sedan ungefär i söndags. Dalgången bjuder på orkanvindar och hagelskurar i form av skakningar och krypningar i kroppen + alla andra symptom jag har till och från. Från och med i går höjde jag Venlafaxinet och hoppas att inte insättningssymptomen ska bli för jobbiga, utan att det blir bättre istället. Jag hoppas att dalgången inte blir så lång. Att ha nå’n dag då och då är ju ok, men när det är dag efter dag efter dag, är det nedslående.

Snuttan verkar läka som hon ska. Såret ser bra ut, men hon är ganska trött och tratten runt halsen irriterar henne. Hon verkar dock vänja sig så smått.

Vintern har också börjat göra en come-back med hårda kalla vindar och det ska bli kallare i temperaturen för varje dag nu och hålla i sig hela nästa vecka säger meterologen. Det vore skönt med vår nu tycker jag….

Kram

Snuttan - drogad och nyopererad i onsdags

Mycket på en gång

Det blev ingen bloggpost igår. Snuttan opererades och det gick bra. Nu har hon tratt runt halen igen och gillar det inte, men hon klarar det ganska bra. När hon kom hem var hon rejält drogad och vimsig och låg och gömde sig under Gabriels säng hela eftermiddagen och kvällen nästan, men idag är hon piggare och har både ätit och druckit. Tyvärr hittade veterinären två knutor i juvervävnaden som måste opereras bort för att inte sprida cancer senare och när detta såret har läkt, om ca tre veckor, ska den operationen ske. Suck, vad gör man inte för sina små älsklingar.

Igår började jag också på KBT/stödsamtal vilket kändes bra. Kommer att träffa henne regelbundet nu fram tills jag flyttar. Jag har mått ganska kasst sedan i söndags. Sov inte så bra i natt. Vaknade ofta. Jobbig morgon med krypningar, skakningar, yrsligt etc. Jättejobbigt. Känns som jag hamnat i en dalgång nu. I mitten av förra veckan var jag på en liten bergstopp och se’n gick det neråt och sedan i söndags är jag i dalgången med orkanvindar och hagelskurar. Humöret är också lite sämre och det är inte bra. Jag mailade doktorn både i måndags och idag och han skrev att 75mg Venlafaxin verkar stå och stampa på samma ställe och jag vet ju att han gärna vill höja och nu har vi kommit överens om att höja Venlafaxinet till 112,5 (75 + 37,5 mg) /dag. Högre än så vill jag verkligen inte gå, det var ju där jag var förut, innan hela karusellen började och jag har provat två gånger förut att höja till 150 och då har jag inte mått bra alls, så om 112,5 kan bli bra ”forever” så vore det skönt. Jag vill inte hamna i dessa dalar fler gånger.

Idag är det blåsigt och ruggigt i luften. Ska ändå ta en stavpromenad. Måste ut och röra på kroppen. Har hoppat över dessa promenader två dagar i rad då jag i tisdags var på LKR och igår på KBT, så idag är det nödvändigt.

Blessings

Oh, yes

 


Våren försöker

Solsken idag också, men lite kallt i vinden. Våren försöker i alla fall. Gabriel är i skolan och alla har sina sysslor.

Nu har jag ringt till en skolassistent i Tranås och anmält att Gabriel kommer och hon skulle ta kontakt med rektorn på den skola han ska gå och så kontaktar de oss framöver. Nu vet de att han kommer i alla fall. Magnus ringde igår och tackade ja till den ena lägenheten han tittade på i fredags, så nu har vi en adress också.

Jag mår ungefär som igår tror jag, ganska ostadigt med andra ord. Dock var jag på LKR(Limhamns Kristna Råd) tidigare, dels för att det alltid är skönt att träffa mina kollegor som bryr sig och dels för att hjälpa Magnus att ta reda på vad som blir hans uppgift i Påsknattsmässan. Magnus hann bara vara med en liten stund nämligen. Det kommer att bli en fin Påsknattsmässa i år också, och den här gången är den i Wesleykyrkan, det är på Påskafton kl.23.30. Detta är också en anledning att Magnus ska vara med på den – vid den tiden sover jag….

Nu måste jag snart vila på spikmattan, känner jag. Tog ingen stavrunda, men gick ju till och från LKR så det får räknas idag.

Kram

I wish....

 


Bakslag....

I går var ingen bra dag. Dagen var värsta bakslaget. Hög puls, fast jag tar Seloken både morgon och em. Skakig, yr, ångestladdad. Skitjobbigt. Kändes som jag var tillbaka på ruta ett. Jag klarade dock följa med familjen på gudstjänst i Wesleykyrkan. Mycket bra. Temat: ”Kampen mot ondskan” var mycket passande och Markus Ohlsson var hur bra som helst. Fick både ta emot nattvard och förbön. Alltid bra :-) Men jag trodde inte jag skulle få sådana bakslag längre. Att de var förbi. Att vissa dagar har varit sämre och andra mindre dåliga, så har det ju varit, men igår var ett riktigt lågvattenmärke. Jag hoppas verkligen att slippa detta framöver. Skit också.

Sov bra inatt dock. Känns lite lättare i humöret idag, men kroppen är fortfarande tung och yrslig. Skör. Balanserar på en spindeltråd. Fattar inte varför det blev ett sådant bakslag. Är ganska nedslagen av det nu. Måtte det inte bli fler.

Markus Ohlsson predikade bl.a. om att Jesus är med mitt i svårigheterna, i sjukdomen, i ondskan, i kaoset och Han är inte nervös, Han är frid. Mitt i prick med andra ord. Visst är det så, Jesus vet ju hur det är att lida, att vara mitt i svårigheterna, i kaoset, och Han vet vägen ur det. Jag undrar bara hur lång vägen är ur det, fast jag håller Honom i handen…..

Gabriel är hemma idag, ont i magen och huvudet. Han mår bättre nu dock, då det är nog inget allvarligt. Skönt.

Solen skiner och jag räknar med en stavpromenad om en stund.

Kram

Såg den här på Facebook - ska försöka komma ihåg

 


Kampen mot ondskan

Ja, den rubriken behöver jag idag. En jobbig dag idag. Ganska lugn natt ändå, men idag är jag rätt yr och ostadig igen. Jobbigt. Tråkigt. Tufft. Kampen mot ondska är temat för den här söndagens gudstjänst på TV och Slottskyrkan. Kommer inte hinna se hela för vi ska ta oss till Wesleykyrkan till kl.11, jag skriver kanske mer om det imorgon. Men här är länken till TV-gudstjänsten i alla fall.

Solen skiner och det är vår i luften, om än lite kallt i vinden. Önskar verkligen mer vår och sol för min hälsa också. Tänk att det ska vara så himla skört. Har ju varit sjuk i nästan 7 månader nu. Fast det är klart, jag har läst en del böcker av människor som också varit sjuka i både depressioner och ångest och några har varit sjuka i tre år, någon i åtta år…. Jag hoppas verkligen att jag inte ska vara en av dem som behöver vara sjuk så länge. Vill verkligen bara bli helt frisk nu.

Nu sjunger Daniel Viklund solo i TV. Han är blivande frälsningsofficer och en av de bästa sångare och musiker som finns. En gammal sång. Sång om hopp och frälsning från det onda. Att öknen kommer att bli fruktbart land.

”Min dotter, din tro har hjälpt dig. Gå i frid. Du är botad från ditt onda.” Mark.5:34

Blessings

I'll do my best.....

Tiden

Ibland tycker man att tiden står stilla och ibland bara flyger den iväg, och ändå har vi alla fått precis lika många timmar varje dygn att disponera. Idag är det den 2 mars och jag tycker inte det var så länge sedan jul. Ändå har det varit både jullov och sportlov och i slutet av denna månad är det Påsk. Hjälp! Det är lite svårt för mig vissa dagar att kunna se hur det ska fungera med flytt, städning, packning, att komma till något nytt osv. I ”vanliga fall” när jag är frisk, är det bara roligt och spännande, men när kroppen tar emot, som idag, när huvudet och kroppen inte synkar och det blir tungt, då är det svårare. Det är ju bara drygt tre månader tills vi ska flytta och när jag tänker på hur sakta och hur mycket fram och tillbaka min hälsa är, så blir det lite oroligt. Livet för mig är ju fortfarande en ”rollercoasterride” där det är svårt att planera och ta tag i saker och ting. På onsdag ska jag börja med KBT/ Stödsamtal, och jag hoppas få lite tips och verktyg att klara av vardagen bättre.

Magnus var ju i Tranås igår och tittade på några lägenheter. Vi har bestämt oss för en av dem och han ska ringa besked på måndag morgon.

Solen sken imorse, nu är det mulet, får väl se hur det blir framöver.

Läste ur 1 Pet.5:8-11

Var nyktra och vaksamma. Er fiende djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter någon att sluka. Håll stånd mot honom, orubbliga i tron. Kom ihåg att ni får utstå detsamma som alla era bröder här i världen. Men om ni nu får lida en kort tid skall Gud, som skänker all nåd och har kallat er till sin eviga härlighet genom Kristus, upprätta er, stödja er och ge er fasthet. Hans är makten i evighet, amen.

Blessings

:-)

 

 


Flytt

Så var det då äntligen officiellt – vi ska flytta till Tranås i sommar och bli kårledare på kåren där. Förflyttningsorderna lades ut på internet igår eftermiddag. Magnus blir återantagen som officer och vi får åter arbeta tillsammans. Han kommer att vara anställd på 100% och jag kommer att börja så smått med 25% och sedan se hur det går. Planen är att komma upp till 50% innan året slut. Förhoppningsvis är det ok med Försäkringskassan också. Magnus har kört upp till Tranås idag för att titta på några lägenheter och förhoppningsvis är en ok så han kan skriva på kontrakt för den. Vi har ju vetat det här ett tag och fått hålla det hemligt tills alla order var färdiga och blev officiella. Det var ju lite krångligt också eftersom jag blev sjuk och det var svårt att veta om jag ens kunde flytta, så doktorn och personalchefen har haft några samtal och när det blev klart att det skulle kunna gå med denna framförhållningen så började själva arbetet med att hitta bästa plats för oss och vi tror att det kommer att bli jättebra. Johanna är väl inte helt överförtjust, Tranås är ju en liten stad, men förhoppningsvis vänjer hon sig snabbt när hon får nya kompisar. Olivia har redan bokat rum hos farmor i Höganäs i veckorna, eftersom hon sökt till sportgymnasiet i Helsingborg. Och så fort vi har en bostadsadress så ska jag fixa skola till Gabriel. Nåja, det ordnar sig nog.

Så fortsätter jag att be och hoppas att jag ska bli bättre och bättre. Det är rätt tungt och ostadigt idag också. Lågtryck i huvudet, fast det är högtryck ute – riktigt vårväder. Var ändå och fikade andra gången den här veckan på Espresso House, den här gången med väninnan Anne. Vi har försökt få till en fikatid ända sedan i höstas, men det har ständigt kommit något emellan, antingen sjukdom eller nå’t annat, men nu blev det äntligen av. Kul. Nu är jag dock trött och ska vila strax.

Brevet med min nya order kom igår och jag vill dela med mig av bibelordet som står längst ner, från Rom.8:28

”Vi vet att Gud på allt sätt hjälper dem som älskar Honom att nå det goda, dem Han har kallat efter Sin plan.”

Blessings

I'll remember that....

RSS 2.0