Sista dagen i februari

Så sjunger februari också på sista versen. I morgon är det mars och då ska det väl gå framåt mot våren.

Lite tyngre och ostadigare idag än igår, men haft en ganska lugn natt. Magnetkudden var ganska skön att sova på och jag får väl ge den nå’n vecka innan jag kan säga om den gör någon skillnad på värken.

Idag är det mulet och inte lika vårlikt som igår, men temperaturen är ok, än så länge i alla fall. Ska väl ta en stavpromenad lite senare.

Snuttan sitter bredvid mig i soffan och kelar och slickar mig på handen. Det är så mysigt med keliga husdjur. Jag har bokat tid till hennes bråck-operation på onsdag, den 6:e.

Kram

Would be nice...

 


Gott sälsskap och en stor Cappuccino

Har varit på fikat på Espresso House igen, den här gången med vännen Johan. Det var verkligen längesedan vi träffades och det var jättetrevligt. Våra fikastunder brukade ju vara i både tre och fyra timmar förut, men idag blev det ”bara” lite över två timmar ;-) Fina två timmar i alla fall, Tack Johan. Nu är jag ganska trött och ska vila om en liten stund.

Avstämningsmötet igår blev inte riktigt som väntat, då handläggaren från FK inte dök upp. Det var tydligen inte första gången något sådant hände, men det var ju lite snopet nu när min personalchef flugit hit från Stockholm för att vara med. Vi fick i och för sig en jättefin samtalsstund med doktorn och han skulle nu ta kontakt med FK och meddela vår plan och vår nya bokade tid, den 17/5. Jag är fortsatt sjukskriven på 100% fram till 31/5 och ska sedan, som det ser ut, börja på 25%. Nu får läkaren och FK pratas vidare om det om det skulle stöta på några hinder.

Idag skiner solen och det känns nästan som lite vår i luften. Jag hämtade min nya beställda kudde på posten när jag gick hem. Det är en magnetkudde från Velloflex. Ja, den är lite dyr, men om den är så bra som reklamen säger så är det värt det och är den hälften så bra så funkar det också. Vi får väl se.

Kram

Behöver vi alla komma ihåg ibland :-)

 

 


Att vara tacksam

Tuff natt, många vaknanden. Fick en obehaglig yrselsnurr igen, lite tidigare på natten tror jag, antar att det gjorde resten av natten jobbig. Lite tung, yr och ostadig idag också.

I eftermiddag är det avstämningsmöte hos doktorn med doktorn, jag, Magnus (om han hinner), min personalchef och handläggaren från försäkringskassan. Jag är tacksam att jag har en så bra personalchef som flyger ner från Stockholm bara för att vara med på detta möte. Och en bra handläggare på försäkringskassan som är förstående och vill göra det bästa för mig och en bra läkare som verkligen värnar om att göra det bästa för mig så jag kan bli frisk. Det finns väl alltid något att vara tacksam för.

Trygghet i Guds vägledning:

Herren är min andel, min bägare.
Du bestämmer mitt öde.
En ljuvlig lott har tillfallit mig,
ja, min arvedel finner jag skön.
Jag vill prisa Herren, han ger mig råd,
mitt inre förmanar mig om natten.

Jag har alltid Herren inför mig,
när han står vid min sida vacklar jag inte.
Därför gläds mitt hjärta och jublar,
min kropp är i trygghet,

Psaltaren 16:6-9

Blessings


Snuttan

Så, ny vecka och skolan är igång igen. Vår katt, Snuttan, har fått en knuta på magen och vi undrade så vad det var. Vi har en jättebra veterinär, Hemveterinären, här på Limhamn och jag fick tid för henne idag på f.m. så vi har precis varit där. Snuttan har ett navelbråck och fast det är mjukt och fint och inte gör ont på något sätt, så rekommenderade hon ändå att det opereras bort, så det inte plötsligt går upp och bli akut inflammerat och behöver akutopereras. Men sådana operationer gör inte hon på sin klinik så hon skriver en remiss till Veterinärkliniken på Köpenhamnsvägen vi ska kontakta dem och boka tid. Som det kan bli med de små älsklingarna….. Nu går hon omkring här hemma och kollar att allt ser ut som vanligt :-)

Jag är ganska ostadig och yrslig idag, än så länge. Kanske blir bättre. Ska försöka att ignorera…. Ibland går det ju, ibland inte.

Läste ur 1Pet.1:3-9

Välsignad är vår herre Jesu Kristi Gud och fader. I sin stora barmhärtighet har han fött oss på nytt till ett levande hopp genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda, till ett arv som inte kan förstöras, fläckas eller vissna och som väntar på er i himlen. Ty Guds makt beskyddar er genom tron fram till den frälsning som finns beredd att uppenbaras i den sista tiden. Därför kan ni jubla, även om ni just nu en kort tid skulle få utstå prövningar av olika slag, för att det som är äkta i er tro – och detta är långt dyrbarare än det förgängliga guldet, som dock måste prövas i eld – skall ge pris, härlighet och ära när Jesus Kristus uppenbaras. Ni har inte sett honom men älskar honom ändå; ni ser honom ännu inte men tror på honom och kan jubla i outsäglig, himmelsk glädje då ni nu står nära målet för er tro: era själars räddning.

Blessings

 

 


"Den kämpande tron"

Plötsligt ser jag i TV-rutan min svåger Anders Alhbin sitta och spela euphonium i gudstjänsten från Slottskyrkan i Stockholm. Anders arbetar som musiker i Livgardets Dragonmusikkår. Kungafamiljen är med och det är så högtidligt. En av körerna sjunger nu nå’nting väldigt vackert.

Nyss lästes 1Kor.10:12-13

 ”Därför skall den som tror sig stå stadigt se till att han inte faller. Era prövningar har inte varit övermänskliga. Gud är trofast och skall inte låta er prövas över förmåga: när han sänder prövningen visar han er också en utväg, så att ni kommer igenom den.”

Och nu sjungs psalmen 217: ”Gud, för Dig är allting klart”

”Gud ,för dig är allting klart, allt det dolda uppenbart. Mörkret är ej mörkt för dig och i dunklet ser du mig.

Läk mitt öga, att jag ser hur du är i det som sker. Där jag bäst behöver dig är du allra närmast mig.

Och om jag ej mer förmår gå i tro den väg du går led mig vid din fasta hand steg för steg mot livets land.

När min tanke, tvivelstrött, obetvingligt motstånd mött och ej mera mäktar strid - inneslut den i din frid.

All din nåd är öppen famn och ditt namn en ljuvlig hamn. Vad du vill är helighet men du är barmhärtighet.”

Temat för gudstjänsten denna 2:a söndagen i fastan är ”Den kämpande tron”. Här är länken till gudstjänsten så du kan se och höra själv. Alltid ett passande tema, tycker jag. En tro utan kamp tynar väl ut efter ett tag.

Det är mycket högtidligt men vackert sjungande av kören. Och nu spelar Anders och musikkåren igen och församlingen sjunger ännu en favoritpsalm: 249: ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder” :-)

Vackert postludium också.

Utomhus är det grått och snö och blåst. Suck. Blir varma kläder till stavpromenaden. Imorgon börjar skola och aktiviteter igen efter en veckas ledighet.

Kram

Yes please.....

 


"Bucketlist"

Jag har sagt förut att den som är frisk har många önskningar men den som är sjuk har bara en. Det stämmer verkligen. Förut var jag ganska ivrig att jag skulle skriva en ”bucketlist”, alltså en lista på saker jag vill hinna med att göra innan jag dör. Där skulle jag skriva bl.a. Åka vattenskidor; flyga luftballong; hoppa fallskärm (kanske); åka till Israel; lära mig meka med en bil; jobba utomlands etc. Det var några av de saker jag ville hinna med och några av dem är fortfarande på önskelistan, som t.ex. vattenskidor ;-)

Men listan känns inte lika viktig längre och en period när jag mådde riktigt dåligt tänkte jag på vad jag skulle vara mest ledsen över att missa om jag dog nu. Och då var det som att något klickade till i mig och jag började storgråta och tänkte att jag minsann inte varken skulle dö eller vara för sjuk för att få uppleva resten av mina barns uppväxt. Jag vill vara frisk och vara med när de tar sina examen. Jag vill vara med och köpa brudklänningar till flickorna och uppleva deras bröllop. Jag vill uppleva glädjen med barnbarn och jag vill ha chansen att arbeta mer med människor och få se deras liv bli förvandlade när de får möta Jesus. I ljuset av detta står sig vattenskidorna ganska slätt (även om det verkar kul och jag kanske hinner det ändå ;-) Nu har ju dessa saker mest med tiden och åren att göra och är inget jag själv kan kontrollera eller göra något åt, mer än att se till att kämpa för att bli helt frisk så jag verkligen kan vara få vara med om allt detta utan att vara sjuk. Så min ”bucketlist” lär se lite annorlunda ut än vad jag tänkt från början, men det kanske är helt ok.

Blessings


Daniel i lejongropen

Idag var jag hos doktorn på morgonen. Vi bestämde att fortsätta såhär, att investera tid med 75 mg Venlafaxin istället för att höja, vilket jag ju inte vill. Och att ta lägre dos under längre tid är bra om man orkar det och när jag blir bättre, för det blir jag (sa doktorn) så ska det förhoppningsvis hålla länge också. På tisdag ska vi ha avstämningsmöte igen med Försäkringskassan och doktorn och min personalchef. Jag är tacksam för att ha en bra doktor, en bra personalchef och en bra handläggare på FK.

Igår fick jag en bild som en vän upplevt – att jag är som Daniel i lejongropen, det är många ”lejon” och mycket som vill sluka mig, äta upp mig, men Guds ängel är där i gropen med mig och skyddar mig. Det känns tryggt, tycker jag.

Fredag igen. Johanna kom hem igår och allt hade gått bra. Hon har inte synts till idag :-)

Kram


Sol och kallt

Idag är det ännu kallare ute. Fler minusgrader och lite blåsigt, men solen skiner i alla fall nu, så stavrundan blir kanske bra i alla fall. Ikväll kommer Johanna hem så då blir familjen samlad igen :-)

Fattar inte varför jag får dessa yrsel-snurr på småtimmarna (ja, det händer ju nå’n gång att jag inte har det). Vaknade av en sådan idag. Väldigt obehagligt. Tänk dig att du sitter på en stol som går att snurra och någon snurrar dig snabbt och sedan stannar. Då är ju allt stilla, men det känns i kroppen som om du fortfarande snurrar – så känns det. Och så hjärtklappning på det. Man får andas igenom den så lägger det sig, men det är väldigt obehagligt. Det gör mig arg och besviken. Jag vill ju att det ska bli bra nu. De här snurrarna började ju för typ 10 dagar sedan. Har ju haft yrsel hela tiden och svallningar och så, men nu är de såhär också. Så som de var i början av min förra sjukdomsperiod, 2009-2010. De glesades ju ut då och jag hoppas de gör det nu också, jag har kanske fortfarande många kemiska ämnen i kroppen som ska hamna rätt osv. Tufft är det i alla fall. Suck.

Idag letade jag upp ännu en bön ur Psaltaren – 31:2-6

”Till dig, Herre, tar jag min tillflykt, svik mig aldrig!
Du som är trofast, rädda mig, lyssna på mig, skynda till min hjälp.
Var min klippa dit jag kan fly, borgen där jag finner räddning.
Ja, du är min klippa och min borg. Du ska leda och styra mig, ditt namn till ära.
Du ska lösa mig ur snaran de gillrat, du är min tillflykt.
Jag överlämnar mig i dina händer.
Du befriar mig, Herre, du sanne Gud.”

Blessings

Is that what it is......
 

Brrrrr - igen....

Idag är det kallt. Bara ett par minusgrader i och för sig, men det blåser nordliga vindar och det är brrrrr. Lite snöflingor flyger omkring i luften också, fast solen skiner emellanåt och försöker göra det hela lite trevligare.

Jag och Gabriel var och fikade på Espresso House för en stund sedan. Jag hade lovat honom en varm choklad med vispgrädde och marshmallows, och så fick han en bit hallonpaj också. Han blev nöjd :-) Nu är jag lite svag och ostadig men ska gå en lite sväng med stavarna om en stund, trots kylan. Har ju inte gjort det se’n i söndags.

Hade lite sms-kontakt med Johanna igår och hon har det bra i Trollhättan. Hon kommer hem imorgon kväll. Olivia slipper jobba med Magnus idag, så hon kom nyss upp ur sängen :-)

Bibelordet idag är en bön ur Psaltaren 121:

Jag ser upp emot bergen: varifrån skall jag få hjälp?
Hjälpen kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Han låter inte din fot slinta, han vakar ständigt över dina steg.
Han sover aldrig, han vakar ständigt, han som beskyddar Israel.
Herren bevarar dig, i hans skugga får du vandra, han går vid din sida.
Solen skall inte skada dig om dagen, inte månen om natten.
Herren bevarar dig från allt ont, från allt som hotar ditt liv.
Herren skall bevara dig i livets alla skiften, nu och för evigt.

Blessings

Gabriels mums på Espresso House

 


Barmark

Snön från igår försvann igen, bara lite fläckar kvar på sina ställen och det har blivit lite kallare.

Idag både lämnade jag och hämtade Gabriel på fäktningen och däremellan träffade jag Magnus och Olivia på Barista på Mobilia för en fika. Än så länge har dagen varit hyfsad. Inga obehagligheter på morgontimmarna idag, vilket var skönt. Hoppas det håller. Nu var Gabriel trött och hungrig men nöjd med att ha fått prova på fäktning. Olivia arbetar med Magnus idag också och Johanna har jag inte hört något från. Magnus sms:ade henne igår kväll och frågade om allt hade gått bra. Hennes svar: ”Ja”…  Väldigt uttömmande ;-) Antar att hon har det kul hos kompisen där.

Igår fick jag brev med tid till KBT/Stödsamtal på INM. Samma terapeut som jag gick till förra gången så det känns bra. Den 6 mars ska jag till henne.

Nu får jag nog dammsuga lite innan jag vilar.

Kram


Vitt och vått

Snö igen, blötsnö. Kan möjligen bli regn senare idag och efter det sjunkande temperaturer. Kul.

Sportlov nu. Körde Johanna och Jenny till tåget och Gabriel är på fäktning, ska hämta honom 11.30. Olivia är och jobbar ihop med Magnus.

Och igen, lite av varje på morgontimmarna, lite snurr, svallningar, skak. Fattar inte grejen. Trodde jag skulle bli bättre nu. Blir jag kanske också, men det är ändå obehagligt. Jag hoppas det ska försvinna igen. Ännu några symptom jag ska gå igenom kanske… ja, jag vet inte. Jag bara hoppas på att bli bättre snart (vilket jag hoppats länge nu).

Läste Hebreerbrevet 11 idag, v1:

”Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se.”

Ett ord att komma ihåg och påminna sig om, ständigt.

Kram


"Att leva här och nu - arbeta medan du väntar."

Det är dagens tema på TV-gudstjänsten som också idag sänds från den ekumeniska församlingen i Trollhättan. Just nu sjunger de ”Stor är Din trofasthet”. Och idag är en blås-kvintett med och spelar.

Tommy Dahlman predikar om att leva här och nu och inte i framtiden. ”Vårt dagliga bröd giv oss idag” – gårdagen är borta och morgondagen är inte här än. Idag är livet, lev varje dag. Att inte bekymra oss för morgondagen utan njuta av blommorna idag. Varje dag har ju nog av sin egen plåga (oh, yes) så det är inte lönt att ta ut nå’t i förväg. ”Idag är frälsningens dag.” Ett tips i predikan är att inte tappa huvudet för småsaker. Det är inte de stora bergen som sliter ut oss det är de små stenarna i skon. Ett annat tips – ge inte din fiende mer uppmärksamhet än han är värd. Ju mer uppmärksamhet han får desto mer makt får han över dig. Förlåt dina fiender. Välj dina motståndare med omsorg. Kristus förlåter våra synder. Kristus vill guida oss genom livet. ”Det enda som bär”, sjunger de nu. Så vackert.

”Det enda som bär när allting annat vacklar,
det är Guds nåd och hans barmhärtighet.
All jordisk berömmelse och glans den slocknar
när sist jag står hos Gud i härlighet.

Det enda jag vet det är att nåden räcker,
att Kristi blod min synd, min skuld betäcker.
Det enda jag har att lita till en gång,
det är Guds nåd, Guds gränslösa nåd.

Det enda som står igenom alla tider,
är Kristi kors och blodets säkra grund.
Ty allt vad jag byggt av hö och strå det faller.
Det varar blott en kort, en flyktig stund.

Det enda jag har inför den vita tronen,
det är en frälsad själ. Halleluja!
Och detta är nog ty all min synd blev sonad
när Jesus dog för mig på Golgata.”

Igår eftermiddag var vi hemma hos mor och far en stund på fika och träffade min bror och hans familj också och resten av dagen var ganska lugn. Lite grått väder idag och något som flög runt i luften var det när jag var ute innan. Antar att det är typiskt februari. Hoppas på en fortsatt lugn dag idag också.

Oj, nu sjungs: Min Gud tillhör äran. Också fint.

MIN GUD TILLHÖR ÄRAN

”Hur kan jag tacka för allt som Du gjort för mig. Varje liten sak är bevis på Din kärlek till mig. En lovsång från miljoner änglar kan inte uttrycka min tacksamhet. Vad jag nu är och nånsin kommer att bli lämnar jag helt åt Dig.

Min Gud tillhör äran, min Gud tillhör äran, min Gud tillhör äran för allt som han gjort. Med sitt blod har han frälst mig, med sin kraft har han lyft mig. Min Gud tillhör äran för allt som han gjort.

Oh jag vill leva mitt liv så att det helgar Dig min Gud. Och blir jag upphöjd i mig själv, låt mig blicka upp till Golgata.

Min Gud tillhör äran, min Gud tillhör äran, min Gud tillhör äran för allt som han gjort. Med sitt blod har han frälst mig, med sin kraft har han lyft mig. Min Gud tillhör äran för allt som han gjort.”

Blessings

 


Så töar det igen

Jag hoppas snön förblir borta den här gången, men Magnus sa att det visst ska komma mer nästa vecka :-( Det är fler plusgrader idag i alla fall. Det är väl så det är i februari.

Samma skit i natt, eller nå’n gång på småtimmarna var det väl, jag vet inte vad klockan var, men jag vaknade av/med yrselsnurr (ja, jag vet inte hur jag ska förklara det annars, det finns ju så många olika sätt att vara yr) ett par gånger och inre skakningar ett par gånger. Jag sov väl däremellan, jag drömde i alla fall. Undrar så varför det blir så. Bara önskar och hoppas det ska försvinna igen.

Gabriel håller på att rensa ut en del gamla leksaker. En del som han ska sälja och andra som han ska slänga. Man kan lugnt säga att det behövs. Jag behöver också rensa bland alla våra saker. Man borde göra det med jämna mellanrum så det inte blev så mycket.

Veckan som kommer är sportlov. Johanna och kompisen Jenny ska åka till en vän i Trollhättan några dagar. Olivia ska jobba några dagar med Magnus och Gabriel ska måndag och tisdag förmiddag prova på fäktning på Föreningarnas Hus. Det är planerna i alla fall, sen får vi väl se hur vekligheten ser ut.

I eftermiddag ska vi hem till mor och far en stund och även träffa min bror och hans familj.

Dagens Bibelord delar jag med mig av. Ps.31: 2-6

”Till dig, Herre, tar jag min tillflykt,

svik mig aldrig!

Du som är trofast, rädda mig,

lyssna på mig,

skynda till min hjälp.

Var min klippa dit jag kan fly,

borgen där jag finner räddning.

Ja, du är min klippa och min borg.

Du skall leda och styra mig,

ditt namn till ära.

Du skall lösa mig ur snaran de gillrat,

du är min tillflykt.

Jag överlämnar mig i dina händer.

Du befriar mig, Herre, du sanne Gud.”

Kram

 

 


Hjärtligt - igen

Sov bra tills nå’n gång på småtimmarna när jag igen vaknade av yrselsnurr, svallningar och inre skakningar, flera gånger under några timmar faktiskt. Fattar inte riktigt detta. Har inte haft inre skakningar på ett tag så jag trodde de hade slutat, men obviously I was wrong. Det lägger ju sig igen, men det är ändå obehagligt. Yrseln är mest obehaglig för där är man så hjälplös, kan bara vänta tills det slutar. Förmodligen tar det bara några sekunder, men det känns längre. Synd att man inte själv kan välja vilka symptom man ska ha – ”kryssa för tre symptom och tre klockslag”. Vore mycket mer praktiskt tycker jag…

Jo, jag var ju hos hjärtläkaren och hjärtsjuk är jag inte. Tack och lov. Dock är pulsen lite i överkant för vad jag egentligen skulle ha och förmodligen beror det då på både Venlafaxinet och depressionen. Jag ska nu höja Seloken till 50 mg, alltså ta en 25 mg på morgonen och en senare på eftermiddagen, för en 25:a har ju inte räckt hela dygnet. Så ska jag tillbaka till henne om två månader och ta nytt EKG och blodtryck. Känns bra att hon bryr sig och att det blir utrett. Jag frågade om jag kan börja träna igen och hon sa att det gick bra, att jag får försöka och att det kan kännas som om allt går i slow motion i början p.g.a. betablockeraren, men det är inte farligt i alla fall. Och i antidepressivt syfte är fysisk träning mycket bra. Kanske skulle vi också längre fram göra ett arbets-ekg.

Läste ett bibelord ur Jakobsbrevet idag, kap.1:12 ”Salig är den som håller ut då han prövas; när han har bestått provet skall han få det eviga livets segerkrans, som Gud har lovat dem som älskar honom.”

Eller en parafras på 1Pet.4:12

“Dear Christians, don’t be surprised when crap happens to you.”

Anyway, en dag I taget, ett steg I taget, ett ögonblick i sänder.

Blessings


Valentines' Day

14:e februari idag, Alla Hjärtans Dag och affärerna har ett tag varit fulla av hjärtan som kort, choklad, gosedjur, blommor etc. Jag fick en parfym av Magnus <3 och har köpt rosor till honom.

Historien om Valentine kan man hitta massor av på internet, men här är en sida i alla fall.

Wlimer X gjorde en låt om Valentine också, ”Stackars Valentine” heter den. Jag tycker den är lite kul ändå.

Lite speciellt är det att jag ska till hjärtläkaren i eftermiddag. Passar ju alldeles utmärkt denna dag…..

Kram


Askonsdag

Idag är det Askonsdag – idag börjar fastan, som varar till Påsk. Att fasta handlar ju inte bara om att avstå från mat utan att avstå från något som man kanske låter tar överhanden, t.ex. TV:n eller internet och tillbringa tid med Gud istället. Eller att avstå från något till förmån för någon eller något annat. Om du har för vana att köpa en kvällstidning varje dag så gör inte det utan lägg undan de pengarna varje dag och till Påsk så skänk dem till något välgörande ändamål. Något år har vi tillsammans i familjen avstått från lördagsgodis och lagt undan pengarna och sedan skänkt dem till något av Frälsningsarméns hjälparbete. I år har jag dock inte haft koll riktigt känner jag. Blev lite överrumplad att det redan var dags för Fettisdag igår och Askonsdag idag. Jag får fundera lite till.

Idag på morgonen har Gabriel varit på SVT för intervju och provspelning för Barda. Magnus var med honom. Han var ganska nervös, men jag tror han fixade det bra.

Igår blev det inget blogginlägg för Magnus har fått ett virus i sin dator och var tvungen att kolla det så inte hela nätverket var smittat. Nu har han lämnat in sin dator på reparation och vi har kört virusprogrammen på övriga datorer, så nu ska det vara ok igen.

I övrigt är det typ status quo. Pulsen ganska ok igen. Försöker ignorera ostadigheten och yrseln så gott det går. Ibland funkar det ibland inte. Ett steg till. Sedan ett till. Sedan ett till. Sedan…….

Blessings

I´d like that :-)

 


"Herren är min herde...."

Så, ny vecka igen. Alla barn i skolan och Magnus jobbar, alla (utom Olivia) med förkylningar dock. Gabriel sa dessutom att han har ont i ena örat, suck. Hoppas det går över annars kommer han väl hem igen och det blir att ringa doktorn – som förmodligen inte har nå’n tid idag ändå….

Har i övrigt mått relativt hyfsat i helgen. Snäppet sämre idag dock. Pulsen högre och det känns jobbigare idag. Tråkigt. Hoppas det vänder igen. Det borde det ju göra. Kan det bli sämre så kan det bli bättre. Nu ringde doktorn och vi pratade lite om allt. Nu får vi fortsätta att låta tiden visa vad Venlafaxinet ensamt i denna dos gör med mig. På torsdag ska jag tillbaka till hjärtläkaren och få höra hur allt såg ut med 24-timmars EKG:et.

Nu försöker solen titta fram. Hoppas på en fin dag.

 En psalm att komma ihåg ofta är den 23:e:

”Herren är min herde, ingenting skall fattas mig.
Han för mig i vall på gröna ängar, han låter mig vila vid lugna vatten.
Han ger mig ny kraft och leder mig på rätta vägar, sitt namn till ära.
Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont,
ty du är med mig, din käpp och din stav gör mig trygg.
Du dukar ett bord för mig i mina fienders åsyn,
du smörjer mitt huvud med olja och fyller min bägare till brädden.
Din godhet och nåd skall följa mig varje dag i mitt liv,
och Herrens hus skall vara mitt hem så länge jag lever.”
Och från Svenska kyrkans sida om böner som ger hopp fann jag denna:

”Himmelske trädgårdsmästare. I din vård ger jag mitt hjärta. Gör du med det som du finner bäst, men jag tror att det behöver vattnas. Det känns torrt och hårt.
I dess djup är ett underbart frö som längtar efter att växa upp och blomma som en sol. Käre Mästare, världen är full av hjärtan som vill att deras innersta längtan ska slå ut som en lysande rosor. Ta hand om oss alla så att din trädgård blir underbart vacker. Dröj inte.”

Kram


"Våga trotsa Jante"

Det är förkylt här hemma. Gabriel var verkligen givmild. Olivia har klarat sig än så länge, men både jag och Magnus hostar och snörvlar nu och Johanna kom just upp helt täppt. Jag brukar inte bli smittad av barnens förkylningar, men ibland händer det. Och efter allt som varit och är så är väl immunförsvaret inte helt bra antar jag. Nåja, det går över

Våga trotsa Jante” är temat på predikan i den här söndagens TV-gudstjänst. Som inledningssång sjöng man: ”Låt vart ord från min mun och var tanke som mitt hjärta bär behaga Dig, Gud.” En sång som jag inte hört på länge men som är så vacker.

Våga vara dig själv pratar Tommy Dahlman bl.a. om. Våga vara fantastiskt, såsom Gud skapat dig. Tänk inte ”Inte kan väl jag….”  ”Kristus i oss” är inte bara ord utan sanning. Jag är älskad av Honom som dog och uppstod för mig. Samma kraft som uppväckte Jesus från de döda finns tillgänglig för mig.

Nu sjöng de:

”Ny kraft, ny tid,

Ett oskrivet blad.

Nytt ljus, Nytt liv,

En underbar dag.

Jag är fylld av en längtan och en härlig förväntan

att få möta min värld om igen.

Jag vill ge denna dag till Dig.

Jag vill gå varje steg med Dig.

Jag vill hämta min kraft från Dig,

Låta kärlek förändra mig

Och om motgångar tynger mig

Finner jag all min tröst hos Dig.”

 Och sedan psalmen:

”Blott i det öppna har du en möjlighet.
Låser du om dig kvävs och förtvinar du.
Ut i det fria skall du med Herren gå.
Kraften fullkomnas mitt i din svaghet då.”

”Leva i världen omvänd till verklighet,
vänd mot Guds framtid, följd av hans trofasthet.

Mörkret du möter aldrig i ensamhet.
Blott i det öppna ligger din möjlighet.”

Det finns många fina sånger och psalmer som har så mycket att säga och om vi kan ta till oss orden så kan det göra skillnad. Det är också så fint när barnen sjunger i gudstjänsten, i Ps. 8 står det såhär i 1917 års översättning:

”HERRE, vår Herre, huru härligt är icke ditt namn

över hela jorden, du som har satt ditt majestät på himmelen!

Av barns och spenabarns mun har du upprättat en makt,

för dina ovänners skull, till att nedslå fienden och den hämndgirige.”

Barnen är stora i Guds rike. Vi får lära oss av dem.

Blessings

 


"Visa mig, Herre, Din väg....."

Så snöar det igen….. Jag sa ju att jag ville ha vår. Ingen som lyssnade tydligen. Magnus och Gabriel har kört till farmor i Höganäs för att hjälpa henne med några saker. Gabriel behövde komma ut lite efter flera dagar hemma. Han har varit givmild med sin förkylning till både mig och Magnus. Jag vill visserligen att mina barn ska vara givmilda, men han kunde väl ritat varsin teckning istället…. Jag hoppas att det inte blir så mycket mer av förkylningen än såhär, lite halsont, rethosta och lite snuva.

Tjejerna är på sina träningar och jag är ensam men katten och marsvinen, vilket är helt ok nu när jag har haft Gabriel som sällskap sedan i onsdags. Jag ska hämta flickorna vid 12.30.

Dagens bibelord är från Psaltaren 86, en bön av David:

”Hör mig, Herre, och svara mig,

jag är hjälplös och fattig.

Beskydda mig, jag är trogen,

rädda din tjänare, som förtröstar på dig.

Du är min Gud, förbarma dig, Herre,

jag ropar till dig hela dagen.

Låt din tjänare glädjas,

Herre, jag sätter mitt hopp till dig.

Ja, Herre, du är god, du förlåter,

rik på kärlek till alla som åkallar dig.

Herre, lyssna till min bön,

hör mig när jag ber.

I nödens stund ropar jag till dig,

och du svarar mig.

Herre, bland gudarna är ingen som du,

inga gärningar är som dina.

Alla de folk du har skapat

skall komma och tillbe inför dig, Herre,

och de skall ära ditt namn.

Ty du är stor, du gör under,

du ensam är Gud.

Visa mig, Herre, din väg,

så att jag kan vandra i din sanning.

Lär mig att helhjärtat vörda ditt namn.

Jag vill tacka dig, Herre, min Gud,

av allt mitt hjärta

och alltid ära ditt namn,

ty din godhet mot mig är stor,

du räddar mig ur dödsrikets djup.

Gud, de övermodiga angriper mig,

en skara våldsmän står efter mitt liv.

De räknar inte med dig.

Men du, Herre, är en barmhärtig och nådig Gud,

sen till vrede och rik på kärlek och trofasthet.

Vänd dig till mig, var barmhärtig.

Ge din tjänare kraft,

rädda din tjänarinnas son.

Ge mig ett tecken på din godhet,

och låt mina ovänner se det och blygas.

Du, Herre, hjälper och tröstar mig.”

Kram

Favorit i repris....

 

 

 


Tid......Tålamod.......suck........

Fredag igen. Ännu en vecka har gått. Första veckan i februari. Natten var ganska ok. Känner mig svag, sliten, yr och ostadig idag också. Det är lite otröstligt. Tänker att det kanske bara är livet som är uppåt och neråt och vissa dagar är bättre och andra sämre och att jag fortfarande är väldigt känslig för förändringarna. Det är ju ändå bara femte dagen sedan Zoloften är utsatt och alla förändringar tar tid. Tittar lite på Biggest Looser och önskar att jag vore i sådant skick att kunna träna så som de gör. Det ser så härligt ut, men jag blir trött bara jag tänker på det. Tid……Tålamod……suck…..

Igår var jag övertygad om att Gabriel skulle gå i skolan idag, men på eftermiddagen började han hosta otäckt så det var lika bra att ha honom hemma idag också, så han får kurera sig ordentligt.

Ett bibelord jag läste idag är från Psalm 94:12-19

”Lycklig den som du, Herre, fostrar

och undervisar genom din lag.

Du ger honom ro i onda dagar,

medan graven grävs åt de gudlösa.

Ty Herren förskjuter inte sitt folk,

han överger inte sin egendom.

Den rättfärdige skall få sin rätt

och alla redbara ha en framtid.

Vem försvarar mig mot de onda,

vem tar mitt parti mot ogärningsmän?

Om inte Herren kom till min hjälp

skulle jag snart få bo i tystnaden.

När jag är rädd att tappa fotfästet

håller din godhet mig uppe, Herre.

När mitt hjärta är fullt av bekymmer

gör din tröst mig glad.”

Så fortsätter jag att ta en dag i taget, ett ögonblick isänder och försöker se framåt mot bättre tider.

Blessings

Ganska söt är den.....

 


Have faith

Have faith

 

Ja, att ha tro för att allt ska bli bra är nödvändigt för att kunna gå vidare. Just nu är det ganska jobbigt igen faktiskt. Jag tror och hoppas att det är utsättningssymptom och att det lugnar sig igen. En dag i taget. Ett ögonblick i sänder.

Gabriel är hemma med förkylning idag också, jag hoppas han kan gå till skolan imorgon.

Jag gick in och kollade på Facebook på ”God wants you to know” och såhär stod det idag:

Today we believe God wants you to know that ...

“...when events happen which seem catastrophic, it is not only possible, but very important for you to allow yourself to come to a place of calmness.

Panicking serves no one - not yourself, not the people who are suffering, and not the planet. Allow yourself to trust that there is a larger purpose and that it may not be necessary for you to know that purpose at this time. Allow yourself to have faith that ultimately, all will be well.”

Så, visst kan väl Gud tala genom Facebook :-) Jag hoppas Han har rätt i alla fall.

Steve Jobs sa en gång: ”Sometimes life hits you in the head with a brick. Don’t loose faith.” Så att ha tro för bättre tider är nödvändigt.

Blessings

I'll try to remember that....

 

 


Medan man väntar......

Jobbig natt igen. I alla fall på småtimmarna fram till jag steg upp. Igår var jag helt överväldigande trött och extra yr, ostadig, gungig, typ ”extra allt”. Hjälpte inte att vila på spikmattan heller. Tänker och hoppas att det hela har med utsättningen av Zoloften att göra. Varenda liten förändring påverkar ju. Suck. Denna kropp. Denna själ. Önskar att allt bara vore en ond dröm och att jag kunde vakna och allt bara vara friskt igen.

Idag är Gabriel hemma och kurerar sin förkylning. Han kan säkert gå till skolan igen imorgon. Någon har sagt att ”Tålamod är konsten att hitta på något att göra medan man väntar.” Så nu har jag varit på Espresso House och fikat med väninnan Birgitta. Det var trevligt, men nu är jag riktigt trött och yr igen. Varje liten sak blir en kraftansträngning och det är tufft. Jag hoppas att spikmatte-vilan hjälper idag.

En positiv sak – jag såg att små stjälkar av påskliljorna börjat visa sig i rabatten. Nu tror de att våren är på väg. Hoppas de har rätt.

Kram

I sure hope so....

 


LKR - vänner <3

Den här natten var bättre än förra. Dock är jag ganska trött, tung och ostadig idag. Jag var ändå på LKR (Limhamns Kristna Råd) och träffade några mina underbara vänner och kollegor från de övriga församlingarna på Limhamn. Det här ingår vanligtvis i mitt jobb, men även sedan jag varit sjukskriven har jag satt mig för att komma till dessa möten för min egen skull, det är en skön och omsorgsfull miljö. Idag var Magnus med, han jobbar ju ändå 25% nu :-), och det var lite prat om årets ekumeniska Påsknatssmässa, som i år kommer att vara i Wesleykyrkan och inte i Limhamns kyrka, vilket det brukar vara men som inte funkar i år. Det är en fantastisk gudstjänst med temat ”Från mörker till ljus” och alla församlingarna medverkar på något sätt och Limhamns Församlings gospelkör, ”Pearls of Joy”, medverkar med sång. Kan du så gå dit. Det är på Påskafton kl.23.30 - ca 00.30, vilket är en anledning till att det blir Magnus som medverkar från oss. Även om jag verkligen hoppas att må bättre och vara mindre yr och ostadig då, så är det för sent för mig, då sover jag ;-)

Efter LKR gick jag hem och jag hoppar över stavpromenaden idag. Ska snart lägga mig på spikmattan och vila. Det känns verkligen välbehövligt. Snuttan ligger i stolen bredvid mig här och snarkar och drömmer, ihoprullad som en kanelbulle.

Kram

"Kanelbullen" Snuttan :-)

 


Ny vecka....igen

Ingen bra natt. Vaknade ett antal gånger och varje gång med inre skakningar, yrsel, hjärtklappning, frös och var varm om vartannat (nej, jag är inte i klimakteriet). Kanske har med PMS att göra. Kroppen styrs ju till stor del av hormoner…

Har varit och lämnat tillbaka EKG-apparaten. Hoppas att dagen ska vara bättre än natten var. Har slutat helt med Zoloft fr.o.m. idag, så nu är jag nästan tillbaka där jag började i augusti med Venlafaxin, lite lägre dos än då och hoppas att kunna sänka mer så småningom, men nu måste jag låta den här medicinen göra sitt jobb under ganska lång tid för att kunna se vad den gör för mig egentligen. Den har i alla fall fått humöret och inställningen till livet och tillvaron att bli bättre och det är alltid något.

En mulen dag idag och det ska visst regna eller snö/regna under förmiddagen. Vi får väl se hur stavpromenaden blir.

En bön om överlåtelse av Augustinus:

Allsmäktige Gud, du har en sådan omsorg om var och en av oss, som frågade du blott efter honom ensam, och en sådan omsorg om alla, som vore de blott en enda.
Jag ser att somliga ting förgås och att andra kommer i deras ställe, men du förgås aldrig. Min Gud och Fader, dig vill jag därför anförtro allt vad jag har emottagit från dig.
Då skall jag intet förlora. Du giver beständig och säker trygghet. Ty du, o Herre, har skapat mig till dig, och mitt hjärta är oroligt, till dess det finner ro i dig. Amen.”

Kram

:-)

 

 


I nöden prövas vännen och tron

Dagens ekumeniska TV-gudstjänst från Trollhättan har detta tema: ”I nöden prövas vännen och vänskap har inga årstider”. Tommy Dahlman predikar och säger att i kristider prövas tron och i kristider prövas vännerna. Och ”De trånga öppningarna i livet ger oss muskler”, sa han. ”Vänskap har inga årstider”, sa han också. Här finns hela gudstjänsten att se och lyssna på. Förra veckan var ju temat ”Miraklernas Gud” och det talade också rakt in i mig. Förstås - när man är frisk har man många önskningar men när man är sjuk har man bara en. Och dessa båda gudstjänstteman ger hopp och tro att fortsätta önska. Dessutom är det bra sång och musik de bjuder på :-)

Idag skiner solen bakom lite disiga moln. Kallare temperatur men ingen vind direkt, så det blir nog en skön stavpromenad, hoppas jag.

Ett av bibelorden som lästes i gudstjänsten var från Jes.40:27-31

”Jakob, hur kan du tala så,

Israel, hur kan du säga:

”Jag vandrar osedd av Herren,

min Gud tar sig inte an min sak.”

Har du inte förstått, inte hört?

Herren är en evig Gud,

han har skapat hela jorden.

Han blir inte trött, han mattas inte.

Ingen pejlar djupet av hans vishet.

Han ger den trötte kraft,

den svage får ny styrka.

Unga män kan bli trötta och mattas,

ynglingar snava och falla,

men de som litar till Herren får ny kraft,

de får vingar som örnar.

De springer utan att bli trötta,

vandrar utan att mattas.”

Nu sjöng de ”Oändlig nåd” också. Helt ok.

Blessings


Melodifestival och I-landsproblem

Så var det helg igen. Den första i februari. Ikväll börjar melodifestivalen, Karlskrona är väl först ut. Tycker inte det var längesedan förra finalen.

Häromdagen läste jag Marcus Birros krönika i Expressen. Den var så bra. Läs den här. Han är en konstnär med orden och att måla känslor så att de blir förståeliga. Det finns de som inte gillar honom, men det gör jag och det står jag för.

Och vädret idag – ja, lite molnigt, ett par plusgrader, helt ok. Det lär bli en stavpromenad idag med. Det är fortfarande barmark här nere i alla fall. Snön finns lite längre norrut, om än inte så långt härifrån.

Ibland blir man glad för små, triviala saker. Jag köpte en app till min telefon som gör att jag kan synka min icloud-kalender som jag har i datorn och ipaden till min telefon (som inte är en iphone utan en htc, android alltså). Så, himla bra! Jag har inte använt någon annan kalender sedan jag köpte min ipad, så att kunna se den i telefonen, som jag alltid har med mig, är ju jättebra. Ja, det är i-landsproblem men det har glatt mig i alla fall.

I övrigt går det en dag i taget. Det verkar som om de mindre dåliga dagarna är fler så jag hoppas att det ska gå stadigt framåt och uppåt och mindre fallgropar.

Kram

Lite kul är det :-D

 


Avkopplad.....

”Ska du inte avkoppla dig snart”, frågade Gabriel i morse. Jo, nu har jag avkopplat mig från EKG-apparaten och jag hoppas den visar ett friskt hjärta.

Idag är det första februari och det är skönt att det går framåt, fast SMHI har lovat att det ska bli kallare i helgen igen. Suck. Magnus börjar från och med idag att jobba 25% på kåren, ca 10 timmar i veckan, vilket känns riktigt bra. Jag är ju fortfarande helt sjukskriven. Nu kan han ha tiden att göra allt det som han ändå gör och dessutom få betalt för det :-)

Jag vet att jag delat denna överlåtelsebön förut, men jag gör det igen, den tål att delas många gånger:

”Du som ville mitt liv
och har skapat mig efter din vilja,
allt i mig känner du och omsluter med ömhet,
det svaga likaväl som det starka,
det sjuka likaväl som det friska.
Därför överlämnar jag mig åt dig
utan fruktan och förbehåll.
Fyll mig med ditt goda,
så att jag blir till välsignelse.
Jag prisar din vishet, du som tar till dig det skadade och lägger din skatt i bräckliga lerkärl.
Amen.”

Blessings

:-)

 


RSS 2.0