Neeeeej, inte på Nyårsafton!!!!

Nu rullade stenblocket ner i gyttjan igen och jag hamnade under det. Jag hade inte ens kommit upp på kullen än. Nedrans stenblock, nedrans gyttja. Vaknade med ångest tidigt i morse och kunde inte värja mig. Det är ju andra gången nu på ganska kort tid. Som ett åskväder som börjar med att mullra lite några dagar (jag har ju varit lite låg några dagar) och sedan bara väller det in med full kraft, istället för att gå tillbaka, vilket det faktiskt gjort många gånger tidigare. Skit också!! Det är faktiskt Nyårsafton idag!! Varför kan inte den människa som är jag fatta det, man ska inte må dåligt på Nyårsafton!! Jag fattar verkligen inte (om man nu ska göra det…) Jag gör ju allting rätt – jag medicinerar, jag vilar, tar hand om mig själv, jag mediterar, jag ber och umgås med Gud, äter bra, tränar, gör sådant som är kul. Jag har en familj som jag älskar och som älskar mig och ett jobb som jag också älskar. Goda vänner både på avstånd och några nära. So what’s the deal? Ja, en tröst är att veta att jag inte är ensam om att må såhär, varken nu eller förr i tiden. Vänner som finns i min närhet, fysiskt eller via nätet, kan hjälpa och uppmuntra och att läsa om andra som har eller har haft det likadant är också ett stöd. Bibeln är ju faktiskt också ganska full av människor som mått dåligt på olika sätt och som skrikit ut sin ångest och nöd till Gud. Igår läste jag i en av mina bibelappar på telefonen Psalm 27 och de hade skrivit som överskrift: I depression:

”Herren är mitt ljus och min räddning, vem skulle jag frukta?

Herren är ett värn för mitt liv, vem skulle jag bäva för?

När de onda kommer emot mig för att slita mig i stycken, mina motståndare och fiender,

då skall de själva snava och falla.

Om en krigshär hotar mig känner jag ingen fruktan, om kriget kommer är jag ändå trygg.

Ett enda ber jag Herren om, detta begär jag: att få vara i Herrens hus varje dag i mitt liv

för att se Herrens ljuvlighet och söka svar i hans tempel. Ty han gömmer mig i sin hydda

på olyckans dag, han gömmer mig i sitt tält, han räddar mig upp på klippan.

Nu kan jag triumfera över fienderna omkring mig. Jag vill offra i hans tält, offra med segerjubel.

Jag vill sjunga och spela till Herrens ära. Hör, Herre, när jag ropar, visa mig nåd och svara mig.

”Sök Herren”, manar mitt hjärta. Dig, o Herre, söker jag.

Dölj inte ditt ansikte för mig, visa inte bort din tjänare i vrede, du som varit min hjälpare.

Stöt inte bort mig, överge mig inte, min Gud, du som räddar mig.

Om min far och min mor överger mig skall Herren ta sig an mig.

Visa mig, Herre, din väg! Led mig på en jämn stig, jag omges av fiender,

låt inte mina ovänner sluka mig.

Menedare träder fram, vittnen i våldets tjänst. Men jag är viss om att möta Herrens godhet här i de levandes land.

Hoppas på Herren!

Var stark, fatta mod och hoppas på Herren”!

Och idag på min andra Bibelapp fick jag dagens bibelord: Jesaja 41:10

”Var inte rädd, jag är med dig. Ängslas inte, jag är din Gud.

Jag ger dig styrka och hjälper dig, stöder och räddar dig med min hand.

Må 2014 bli ett år fyllt med glädje, hälsa och frid för oss alla.

Kram

 

 

 

 


"Herrens nåd tar inte slut"

Lite blåst, lite sol, lite moln, ja, ungefär så ser det ut idag. Jag var och tränade på Actic innan, en liten, kort träning. Mår fortfarande inte bra. Går i en dalgång och ser inte riktigt ljuset än. Jobbigt faktiskt. Huvudet och kroppen synkar inte. Känner mig yr och ostadig. Ont i nacken och i huvudet. Trodde att huvudvärken skulle försvinna av kaffet men det gjorde den inte. Tufft nu alltså. Och imorgon är det Nyårsafton. Då är vi ju bortbjudna på kvällen, så då måste jag få må bättre. Se’n hoppas och ber jag för ett bättre 2014. Det här året har inte varit ett särskilt bra år, för många faktiskt, både släkt, vänner och bekanta. Det har varit sjukdomar, tråkigheter, olyckor, skilsmässor etc. Nä, må 2014 få bli ett mycket bättre år för oss alla.

Nu har jag precis kelat med Snuttan en lång stund. Hon kommer upp i soffan och gosar med mig och lägger sig bredvid mig så jag får klia henne på magen och så spinner hon. Det är så mysigt. Är glad att vi bestämde oss för att skaffa katt för ett par år sedan och att det blev Snuttan.

Jag läste ut ”Det händer när du vilar” av Tomas Sjödin igår. Det är verkligen en bok jag rekommenderar, till alla faktiskt, oavsett tro eller livsfilosofi. Är det något vi moderna människor förlorat så är det värdet i vilan. Inte passivitet och lathet utan vilan som vimlar av liv. Vilan som kan ge en livsrytm som både kropp och själ mår bra av.

Några bibelord från Psalm 139:1-5 och från Klagovisorna 3:22-26

 
Om jag står eller sitter vet du det, fast du är långt borta vet du vad jag tänker.
Om jag går eller ligger ser du det, du är förtrogen med allt jag gör.
Innan ordet är på min tunga vet du, Herre, allt jag vill säga.
Du omger mig på alla sidor, jag är helt i din hand”.

”Men Herrens nåd tar inte slut, hans barmhärtighet upphör aldrig. Varje morgon är den ny - stor är din trofasthet. Min andel är Herren, det vet jag, därför hoppas jag på honom. Herren är god mot den som kommer till honom, mot den som sätter sin lit till honom. Det är gott att hoppas i stillhet på hjälp från Herren”.

Blessings

 Några bilder för att påminna om att det inte kan vara jobbigt alltid.
 
 

 

 

 


Guds barn

Det är temat för den här söndagen och gudstjänsten på TV2 genomsyras också om att vi är Guds älskade barn. Gudstjänsten inleddes av Petra Mede, som tydligen brukar gå till Katarina kyrka, och Irma Schultz Keller sjunger den här gudstjänsten också. Det är Olle Carlsson som predikar och det ska bli nattvard, en sk. ”Katarina-mässa.” Vi har ju ingen egen gudstjänst på kåren idag så vi har förmånen att få se den på TV istället. Lite häftigt är det just nu för en del av det jag läste i boken ”Det händer när du vilar” av Tomas Sjödin igår, har Olle Carlsson med i sin predikan idag. De tre meningar som människor helst av allt vill att någon säger till dem: ”Jag älskar dig”; ”Jag förlåter dig”; ”Maten är klar”. Jag kom långt i boken igår och han skrev bl.a. att han åkte till Rögle Kloster för att samtala med Syster Sofie om hennes bok ”Om jag glömmer dig, Jerusalem” och plötsligt fick jag akut Rögle Kloster – abstinens. Jag såg framför mig hur de två satt och samtalade i Biblioteket där och hur det doftar när man stiger ur bilen och tar ett djupt andetag. Nu ska jag köpa boken ”Om jag glömmer dig, Jerusalem”, det skulle jag gjort för längesedan, men det föll bort av nå’n anledning. Nu blev jag påmind.

Idag är det högre luft och solen skiner faktiskt, just nu i alla fall. Jag gick ut med soporna innan och gick en liten sväng runt kvarteret och fick lite frisk luft. Det var skönt. Det kom en dam med en liten hund, en grå pudel, som var väldigt nyfiken på mig och mycket glad att få hälsa på mig. Så mysigt. Och behövligt. Fortfarande känns det lite jobbigt i kropp och själ, mest i kropp men det påverkar ju själen.

En bön om ett rent sinne av Dag Hammarskjöld:

”Giv mig ett rent sinne - att jag må se dig,
Ett ödmjukt sinne – att jag må höra dig,
Ett kärlekens sinne – att jag må tjäna dig,
Ett trons sinne – att jag må förbli i dig”.

Kram

 

 


Menlösa barns dag

Hette den här dagen förr. Nu heter den Värnlösa barns dag. Lite trevligare namn kanske. Det är i alla fall 131 år sedan idag som Frälsningsarmén hade sitt första möte i Sverige, i Stockholm, Hanna Ouchterlony och hennes soldatkamrater. Lite Frälsningsarméhistoria såhär på lördagen.

Det är grått och ruggigt idag också. En ganska tung dag inombords också dessvärre. Yr och ostadig och allmänt tung. Hoppas det blir bättre under dagen. Jag var och handlade på Willys innan. Egentligen vill jag ju handla tidigt, men kom inte iväg förrän efter kl.9. Där var dock nästan inga andra i affären när jag kom dit, men det fyllde på lite sedan och kön växte ordentligt efter mig i kassan. Jag gillar bättre att handla på Ica, där jag kan självscanna och slippa köa i kassan och lägga upp allt igen på bandet och packa allt igen. Önskar att man kunde självscanna i alla affärer. Nåja, nog gnällt.

Magnus ska iväg till Berget och Lövstagården på sångandakter i eftermiddag. Vi gjorde ett byte med Immanuelskyrkan för de kunde inte idag och vi kan inte den 22 februari, för då ska vi ha familjedag på badhuset, så därför blev det idag för kåren. Det brukar vara uppskattat vad jag förstår.

En bön ur Psaltaren 46:2-4 får slå an tonen idag:

”Gud är vår tillflykt och vår styrka, en hjälp i nöden, som aldrig svikit.
Därför räds vi inte om än jorden skälver och bergen störtar i havets djup, om än vatten brusar och skummar och bergen darrar vid havets uppror”.

Blessings

 

En helt vanlig fredag.....

…och ändå sitter jag här i soffan med Olivia och tittar på Sagan om Narnia: Kung Caspian och skeppet Gryningen på TV. Igår kväll såg vi filmen innan om Prins Caspian. Ett par timmar i sagans värld är bara nyttigt :-) Speciellt efter träning, fika med Magnus och några ärenden på stan. Jag tror jag måste läsa Narnia-böckerna nu. Ännu en dag i lugnets tecken. Det ska vara lugnt och fridfullt runt julen, inte en massa julstress.

”Dear God, If You watch me in church Sunday, I'll show You my new shoes. Love, Emily”

“Dear God,Are there really devils on earth? Because I think there is one in my class! Brian”

Kram

 

God fortsättning

Fortfarande ingen snö men idag är det lite kallare och vindstilla. Var och handlade lite på ICA i morse och fick minsann skrapa lite is från bilrutorna.

Gudstjänsten igår eftermiddag blev väldigt fin. Lugn och fridfull och berörande. Sångarna sjöng så fina julsånger och de andra julsångerna vi alla sjöng gemensamt är ju sådana som ger en speciell känsla i hjärtat. Vi fick följa berättelsen om den förlorade herden, som blev återfunnen till slut och ”Nu tändas tusen juleljus” och ”Vår Fader” fick avrunda det hela. Lite spontant kyrkkaffe blev det också efteråt, en stund med julkänsla. Nästa gudstjänst blir först på Nyårsdagen.

Idag ska Johanna åka till Jimmy för att vara där resten av jullovet. I övrigt blir det en dag i lugnets tecken. Lite städning måste vi nog få till dock…

En morgonbön kan väl få slå an tonen idag:

”Gud, tack för att du ger oss ännu en dag. 
Hjälp oss, så att timmarna och minuterna inte rinner oss ur händerna.
Ge oss i dag några levande ögonblick att minnas, några täta sekunder fyllda av mening. 
Hjälp oss att använda timmarna så att vi i kväll med glädje kan se tillbaka på de erfarenheter som dagen givit. 
Hjälp oss att se med årens perspektiv på sekundernas påfrestningar. 
Låt oss leva ännu en dag i ditt eviga ljus, Amen”.

Blessings

 

Välkommen....

vem du är och vad du än gör eller har gjort i ditt liv. Det var summan av välkomsthälsningen till TV:s Julotta från Katarina Kyrka i Stockholm. Jag ser på reprisen kl.10.05 (kl.7 är lite tidigt ;-) Olle Carlsson predikar.

Gårdagen blev fin. Vi var på jullunch i Församlingshemmet tillsammans med en stor skara människor, en brokig samling, äldre och yngre, familjer och ensamma, mindre lyckligt lottade och mer lyckligt lottade. Och ett mycket stort bord med massor av fin och god mat från olika restauranger runt omkring. Magnus fick förmånen att läsa Julevangeliet, vilket också var en upplevelse, med folk runt omkring som inte var helt vana vid att sitta tyst och lyssna till Ordet ;-) utan fortsatte prata med varandra utan att skämmas. Det var en skön stämning :-) och en hel del kände igen Magnus från kårens soppluncher.

När vi kommit hem vilade jag en stund och sedan var det Kalle Anka på TV och kvällen i övrigt var lugn. Julklappsöppning blev det ju förstås och filmen ”En julsaga” och ”Karl -Bertil Jonssons jul” på TV.

I eftermiddag kl.15 är det dags för kårens Juldagsgudstjänst. Den blir lite annorlunda, kan jag ju lova i alla fall. Mycket sång och musik också. Välkommen till oss också - vem du är och vad du än gör eller har gjort i ditt liv.

”Möt mig som den jag är;
håll mitt hjärta nära dig,
gör mig till den jag skall bli
och lev i mig”.

Blessings

 

 

 


God Jul!

Det blev julafton i år också. En riktigt God Jul till er alla!
 

Da'n före Doppareda'n

Så är det da’n före Doppareda’n. Igår fick vi äntligen tända det fjärde adventsljuset och fira gudstjänst tillsammans. Under kyrkkaffet fick vi en jättefin julblomma och en välfylld mat & godis-korg med läckerheter. Kan man bli annat än glad och tacksam.

Idag var jag och tränade och det var fler som kommit på den idén, men ganska lagom med folk ändå. De har stängt hela julhelgen så det får bli måndag och fredag denna och nästa vecka.

Imorgon är det som sagt julafton och vi planerar att gå till Öppet Hus på Församlingshemmet 12-14.30. Det brukar tydligen vara väldigt mycket folk och stort julbord. Det kan ju vara trevligt. Se’n får vi åka hem och titta på Kalle Anka :-)

På Juldagen har vi gudstjänst igen, men kl.15.00. Det blir en spännande och ganska ovanlig gudstjänst, kan jag väl avslöja. Mer säger jag inte ;-) Sångarna ska i alla fall sjunga några sånger för oss också.

En av favoritpsalmerna ur Bibeln delar jag idag:

”Jag ser upp emot bergen: varifrån skall jag få hjälp?
Hjälpen kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Han låter inte din fot slinta, han vakar ständigt över dina steg.
Han sover aldrig, han vakar ständigt, han som beskyddar Israel.
Herren bevarar dig, i hans skugga får du vandra, han går vid din sida.
Solen skall inte skada dig om dagen, inte månen om natten.
Herren bevarar dig från allt ont, från allt som hotar ditt liv.
Herren skall bevara dig i livets alla skiften, nu och för evigt”.
(Psaltaren 121)

Blessings

 

Vintersolstånd 2013

Idag är det Vintersolstånd och det märks. Det är mörkt, ruggigt, blåsigt, tråkigt. En dag med tända ljus och kurande. Men nu vänder det!!! Nu blir det bara ljusare. Ja, vi kommer ju inte att märka det direkt på ett tag, men bara vetskapen om att det är så hjälper en del.

Jag hämtade Olivia vid tåget igår, så nu är hela familjen samlad igen. Det var ett tag sedan. Magnus är med julgrytan på ICA idag också och ska visst bli intervjuad av Tranåstidningen lite senare. Musikkåren ska spela på ICA vid 11:45 (tror jag det var). Jag tror att vi, jag, Olivia och Gabriel, tar oss ner till sta’n till dess, en liten stund i alla fall. Det får bli tillräckligt med aktivitet för idag. Hade en ganska jobbig natt. Det är så ibland ju. Har sovit ganska bra ett tag nu, så jag får vara tacksam för det. Men gränsen är hårfin.

Imorgon är det i alla fall 4:e advent och gudstjänst kl.10.00. Första gången på tre veckor som jag predikar igen. Hoppas på en bra dag imorgon och framöver. Jag är ju ansvarig för gudstjänsterna hela julhelgen, 22/12, 25/12, 1/1 och 5/1. Jag gjorde färdigt nyårsddagspredikan igår och ska bara göra ett bildspel till den också och program till resten av gudstjänsten. Jag tror jag har koll på de andra….

Eftersom det är fjärde advent imorgon är här en bön om Maria, Jesu moder och en bön om att adventsljusen ska få bli en påminnelse om vad som är viktigt i livet:

”Gud, tillsammans med Maria 
väntar vi på barnet som ska födas. 
Vi sjunger lovsång till dig
som låter stora ting ske med oss.
Gör oss djärva som Maria
och väck vår tillit till ängelns ord
att vi inte behöver vara rädda.
Amen”.

”Herre Jesus Kristus
jag vill tända mina adventsljus och hälsa dig välkommen.
Jag vill tända hoppets ljus och tro
att en ny tid ska följa i dina spår.

Jag vill tända väntans ljus och vaka stilla vid dess sken, 
så att inte sömnen får makt över mig.
Jag vill tända renhetens ljus och röja undan allt
som hindrar dig att komma till mig.
Jag vill tända kärlekens ljus och vänta på dig.
Välsigna adventets heliga beredelsetid för oss alla.
Kom till oss, bliv vår gäst i hem och kyrka”.

Kram

 

 


Childrens talk

Idag var det lugnt på simhallen när jag var och tränade på Actic. Det brukar ju vara skolklasser där och ha simlektioner, men nu är skolan slut för terminen och poolen var alldeles blank och fridfull. Hade hela duschrummet och omklädningsrummet för mig själv nästan hela tiden. Behövde inte heller vänta på nå’n maskin på gymmet utan det var gott om plats. Rätt skönt, tycker jag.

Idag blåser det minsann lite här, och det är kalla vindar så det känns. Det var fruset både på bilrutorna och marken tidigare, men solen tittar fram lite då och då, så jag antar att det är några plusgrader. Idag behöver jag inte vara taxi i alla fall, förutom att jag ska hämta Olivia vid tåget vid halv fem. Jippie! Vi har ju inte sett henne sedan höstlovet.

Gabriel var nöjd med avslutningsdagen. De hade varit i kyrkan och sett ett julspel, se’n hade de tittat på film: ”A Christmas Carol” och sedan spelat spel. De hade fått godispåsar också som blivit över från fiskdammen på julskyltningen. Så det blev en positiv avslutning av terminen för honom. Bra.

Jag har hittat några roliga berättelser om barns olika repliker. Två stycken får förgylla vår dag idag:

“A little girl was talking to her teacher about whales.
The teacher said it was physically impossible for a whale to swallow a human because even though they were a very large mammal their throat was very small. 
The little girl stated that Jonah was swallowed by a whale.
The teacher reitterated that a whale could not swallow a human; it was impossible.
The little girl said, "When I get to heaven I will ask Jonah".
The teacher asked, "What if Jonah went to hell?"
The little girl replied, "Then you ask him."

 

“A mother was teaching her three-year-old The Lord's Prayer.
For several evenings at bedtime, the child repeated it after the mother.
Then one night the child was ready to solo.
The mother listened with pride to the carefully enunciated words, right up to the end.
"And lead us not into temptation, but deliver us some e-mail"...

Blessings

 :-)

 


Skolavslutning HT 2013

Ja, det är det idag för skolorna i Tranås. Jag körde både Gabriel och Johanna till sina skolor idag också, så det blir att leka taxi i eftermiddag med. Johanna skulle ha avslutning i aulan med treornas julshow och Gabriels dag skulle vara först avslutning i Tranås Kyrka med julspel, tror jag minsann, och sedan skulle de ha en mysdag med att se film och spela spel och så slutar de redan 13.10. Helt ok avslutningsdag :-) Så är det ju första gången Gabriel får betyg också, kanske inte lika kul…..

Det är grått och ruggigt idag igen så det behövdes inget skrapande av rutor idag. Helt ok, det med. Känns som en riktig inne-sittar-läs/mys-dag. Vi får väl se hur den utvecklar sig.

Igår såg jag ett jätteroligt videoklipp på Facebook, med katter som slåss medd julgranar och juldekorationer. Är väldigt glad att Snuttan inte gör så med vår gran ;-) Hon gillar att ligga under den, men hon rör den inte så mycket. Här är klippet – titta och skratta :-)

Ännu en rolig kommentar från ett barn kan få lysa upp denna annars så gråa dag:

A Sunday school teacher asked her children as they were on the way to church service, 
"And why is it necessary to be quiet in church?"
One bright little girl replied, 
"Because people are sleeping."

Kram

 Såhär kunde det varit

 


"Childrens letters to God"

Idag är det klart och kallt, ja, inte jättekallt, men kallare än föregående dagar. Det var i alla fall dags att skrapa rutorna på bilen igen i morse. Jag körde både Johanna och Gabriel till skolan och jag stannade 10 minuter hos Gabriel, se’n gick jag och det gick bra. Han hade haft en bra dag igår och kom hem med en påse pepparkaksmuffins som de bakat på hemkunskapen. Vi la dem i frysen för att ha till jul och då ska han och Johanna göra glasyren till dem också. Tur att det bara är jul en gång om året ;-)

Jag pratade med Olivia igår och de hade haft betygssamtal. Kan bara säga att jag är en väldigt stolt mamma. Hon hade två A och många B. Wow, säger jag bara, första terminen på gymnasiet och allt. Det märks att hon trivs och engagerar sig i skolarbetet. Det var svenska och kampsport hon har A i. Såklart :-) Heja Olivia!!! Ja, jag är stolt över alla tre barnen, såklart. De är så värdefulla var och en på sitt sätt och vår familj och hela världen hade varit betydligt fattigare utan dem.

Jag hittade en sida med ”Childrens letters to God” och delar med mig av några trevliga små brev som barn skrivit till Gud:

“Dear God,

In school they told us what You do.
Who does it when You are on vacation”?

“Dear God,

Are there really devils on earth?
Because I think there is one in my class”!

“Dear God,

Are You really invisible or is it just a trick”?

“Dear God,

Maybe Cain and Abel would not kill each other so much if they had their own rooms. 
It works with my brother”.

Blessings

 Något att tänka på i juletid ;-)

 

 


”Det händer när du vilar”

En vecka till julafton och ute är det grått och 7 plusgrader. Ja, jag klagar inte, för mig funkar det alldeles utmärkt :-) Jag har några småsaker kvar att köpa i julklapp till de mina, i övrigt tar jag det lugnt.

Jodå, Gabriel stannade hela skoldagen i skolan igår och vi fick iväg honom idag också. Idag fick Magnus gå med en stund på morgonen för jag körde iväg och tränade. En välbehövlig träning, som alltid, och jag sa till Gabriel i går att jag måste träna annars blir jag sur och tvär och irriterad och det ville han ju inte ;-) Körde Johanna till skolan idag också, så hon är ganska ok idag. Se’n är det bara onsdag och torsdag kvar på terminen. Antar att alla behöver ett jullov nu.

Jag läser Tomas Sjödins bok ”Det händer när du vilar” och jag har inte kommit så långt i den än, men redan ger den en frid och ett lugn som vi alla behöver, mer eller mindre. Vi behöver lära oss att vila, vila i vardagen. Vila först inte sist. Han säger att när Gud hade skapat allt och på sjätte dagen människorna, så började dagen efter med vila. Innan de hade gjort något arbete alls. Det är lättare att ta tag i allt som kräver kraft när man är utvilad. Egentligen bara sunt förnuft och ändå är det i vårt samhälle tufft och fint att vara den som sover minst och arbetar mest. Tokigt.

Dagens psalmvers får vi alla ta del av idag:

”Se ur den frusna marken går julrosen i blom ur snö och frost och mörker till själens läkedom.
Vi reser oss i hoppet om vind från paradis som tinar sorg och bitterhet och smälter hjärtats is”.

Kram

 Det händer när du vilar ;-)

 


"Ur ur skuggorna"

Idag är det också ruggigt väder. Jag ser i träden utanför fönstret hur det blåser, men jag kände inte så mycket av det när jag var ute, hm. Jag körde Gabriel till skolan och kom därifrån två timmar senare…. Vilken pärs. Jag går inte närmare in på det, för Gabriels skull, men lätt är det inte. Man får nästan deja vù från dagistiden… Planen är i alla fall att jag ska hämta honom är han slutar i eftermiddag och jag hoppas verkligen att jag inte får nå’t telefonsamtal innan dess. Johanna är istället hemma idag….. Det här verkar aldrig ta slut. Hon är ju dock inte hemma för att hon inte vill gå till skolan. Hon mådde helt enkelt inte bra tidigare i morse. Antar att hon sover fortfarande. Det är nog det som behövs. Sömn ;-)

Gårdagens Luciacafé med Julspel var mycket trevligt. Massor med folk var det också. Över hundra personer, typ 115 tror jag. Och alla barnen var fantastiska, både i Lucia-tåget och i julspelet. Musikåren spelade i inledningen, vilket var jättebra som vanligt. Man är riktigt bortskämd med fin brassmusik nu ;-)

En bön med rubriken ”Ut ur skuggorna” passar bra att börja denna gråa måndag med:

”Gud, våra liv pendlar mellan ljusets glädjefulla liv och skuggornas tröttsamma tillvaro.
När vi går på tomgång, Gud, överraska oss med ett leende, en blick, en förlösande kommentar, en färgnyans som bryter igenom gråheten, så att vi kan få ny kraft
och inspiration att leva igen med öppna sinnen och med äkta, skapande nyfikenhet på livet.
I dina händer överlämnar vi oss”.
Amen

Blessings

 

Tredje Advent

Bana väg för Herren är temat och vi tittar på TV-gudstjänsten från Göteborg och än så länge utstrålar den glädje och lovsång. Gammalt och nytt i en salig blandning och barn och vuxna som tillsammans firar och upphöjer Gud. Härligt. Ett drama blev det också och söndagsskola. Se den på svt/play.

 Tredje advent ja, och regn ute. Bättre än snöstorm i och för sig, men lite tråkigt med det mörka och ruggiga. Man blir ju så trött och det är svårt att komma upp på morgonen…… Vi har tänt det tredje ljuset i adventsljusstaken i alla fall och det ger ett fint ljus och sken. I eftermiddag är det ju Luciacafé med julspel på kåren. Det blir nog jättebra. Mycket ljus och värme, sång & musik.

Igår var Magnus och Gabriel på bio och såg Hobbit del två. De var riktigt nöjda när de kom hem :-)

En adventsbön får vi alla be idag:

”Herre Jesus Kristus
jag vill tända mina adventsljus och hälsa dig välkommen.

Jag vill tända hoppets ljus och tro att en ny tid ska följa i dina spår.

Jag vill tända väntans ljus och vaka stilla vid dess sken, 
så att inte sömnen får makt över mig.
Jag vill tända renhetens ljus och röja undan allt
som hindrar dig att komma till mig.
Jag vill tända kärlekens ljus och vänta på dig.
Välsigna adventets heliga beredelsetid för oss alla.
Kom till oss, bliv vår gäst i hem och kyrka”.

Kram

 

 


Återupplevde sommarens höjdpunkt - GT

Igår kväll såg vi Gyllene Tiders sommarturné på TV4 och fick återuppleva sommarens höjdpunkt :-) Är fortfarande imponerad av detta gäng grabbar (gubbar) i 50 – års åldern som verkligen älskar det de gör och kan turnera runt landet och gång på gång bara ge allt de har på scen. På nå’t sätt så värmer det hjärtat.

Idag har Gabriel tagit sin sista dos antibiotika så nu har vi bestämt att han ska vara frisk ;-) I eftermiddag ska han och Magnus gå på bio och se den nya Hobbit-filmen och på måndag kör jag honom till och från skolan.

Idag är det mulet och ruggigt och det är riktigt mörkt ute och på TV:n just nu råkade jag slå på Nyhetsmorgon och de intervjuar Johan Matti, som är utnämnd till Svenska Hjältars skyddsängel 2013. Han klättrade ner på tunnelbanespåret och höll mannen, som blivit överkörd av tåget, i handen och pratade lugnt tills ambulanspersonalen kom. Så skönt att se och höra den godhet som ändå finns i denna mörka värld. Svenska Hjältar-galan kommer i TV4 den 20 december. Det är bud på att se den.

En indisk dikt får lysa upp dagen idag:

Dagen idag är en märklig dag. Den är din. Gårdagen föll ur dina händer.

Den kan inte få mera innehåll än du redan givit den. Morgondagen vet du ingenting om.

Men dagen idag har du. Använd dig av det.

Idag kan du glädja någon. Idag kan du hjälpa en annan.

Dagen idag är en märklig dag.

Den är din.

Blessings

 

 


Lucia

Idag är det Lucia-dagen. Har dock inte sett något Lucia-tåg än.

Det blev inte en vanlig dag igår heller. Jag fick åka till veterinären med Alvin (ett av marsvinen) för han verkade nästan alldeles borta och han har magrat väldigt de senaste veckorna. Så det blev att avliva honom. Suck. Han skulle fyllt 4 år på söndag så när vi tänder det tredje adventsljuset så får det tändas för Alvin också. Egentligen var han ju Gabriels marsvin, det var Gabriel som valde honom. Antagligen har han varit sjuk en längre tid, men sådana djur är ju mästare på att dölja sjukdomssymptom, annars skulle de i det vilda bli ett lätt byte. Så jag satt med Alvin på bröstet när han somnade, så nu är han i marsvinshimlen och käkar gräs tillsammans med Törnrosa, Harry Potter och Piff (våra tidigare marsvin alltså). Vi begravde kroppen i rabatten utanför lilla huset på kåren.

Gabriel gjorde ett nytt tappert försök att komma iväg idag också, men fick vända igen. Nu har dock både lärare, skolpsykolog, kurator och kamratstödjare kopplats in, så nu fattas bara att Gabriel kommer till skolan så man kan börja fixa det hela. Imorgon bitti är sista dosen antibiotika i alla fall och se’n bör ju parasiten vara borta. Och på söndag är det ju Luciacafé med julspel på kåren kl.15 så då måste han ju vara ok. Nästa vecka är det bara fyra dagar i skolan och se’n börjar jullovet. Så, nya tag.

Johanna gör ett nytt försök att åka till Jimmy i kväll, hon kom ju inte iväg förra helgen när det var snöstorm, så vi får hoppas att den här helgen blir bättre, för oss alla.

Idag hittade jag en psalmvers och en kort bön för just den här dagen, Luciadagen. Håll till godo:

”Vem kommer idag till mörka hus så bländande vit med krans av ljus?
Lucia, du strålande brud, Lucia, med hälsning från Gud.
Vem sjunger en sång i våldets tid om fred åt folken och hjärtats frid?
Lucia, du strålande brud, Lucia med hälsning från Gud”.

”Gud, gör även mig till en ljusbärare”.

Kram

 Alvin när han var liten och nyss hade kommit till oss <3

 


Vardag, eller.....

Solen skiner och det blåser lite. Den mesta snön är borta, i alla fall på gator och trottoarer, och jag hoppas solen torkar upp det våta innan det börja frysa igen, för det ska det ju, enligt prognosen i alla fall. Gabriel gjorde ett tappert försök att komma iväg till skolan idag, började cykla men kom tillbaka igen. Ett steg vidare i alla fall. Imorgon försöker vi igen.

Jag var och handlade i morse och det var lika ”kul” som vanligt. Jag har i och för sig inte behövt göra det på ett tag eftersom jag var bortrest, så jag får väl vara tacksam för det.

Gårdagens jullunch med kollegorna var väldigt god. Vi var på Villa Ekliden som tydligen är väldigt populärt och har ett jättefint julbord. Trevligt sällskap gör ju också det hela trevligt.

Idag blir det väl en del dator - jobb och städning – en vanlig vardag med andra ord, om inget annat oförutsett inträffar, förstås, livet verkar ju ha en viss tendens att få till det så nu för tiden…

Psalm 217 i Sv. Psalmboken:

”Gud, för dig är allting klart, allt det dolda uppenbart. 
Mörkret är ej mörkt för dig och i dunklet ser du mig.

Läk mitt öga, att jag ser hur du är i det som sker.
Där jag bäst behöver dig är du allra närmast mig.

Och om jag ej mer förmår gå i tro den väg du går
led mig vid din fasta hand steg för steg mot livets land.

När min tanke, tvivelstrött, obetvingligt motstånd mött
och ej mera mäktar strid - inneslut den i din frid.

All din nåd är öppen famn och ditt namn en ljuvlig hamn.
Vad du vill är helighet men du är barmhärtighet”.

Blessings

 :-)

 

 


"How long....

….will this be going on?” Gabriel sitter bredvid mig i soffan igen. Han kom inte iväg idag heller….. Att han mår dåligt hjälper ju inte min egen hälsa precis heller. Känner mig både ostadig, yr och hjälplös just nu. Och nej, det blev inte mycket bättre efter läkarbesöket igår. Nya prover som inte visade något och ska lämna ett nytt avföringsprov. Jag orkar inte slåss heller. Och Magnus har så himla mycket omkring sig på jobb nu innan jul så risken är att han också faller ihop. Nej, nu får det vara nog! Jag ska iväg till min samtalsterapeut alldeles strax och jag ska prata med henne om vad vi kan göra med Gabriel, han behöver mer stöd, så är det bara.

Idag är vi bjudna på jullunch med övriga präster och pastorer i stan och Torben från Tranås tidning. Förhoppningsvis blir det trevligt. Så idag skriver jag inte mer än såhär. En bön för dagen dock:

”Gud, frigör det som ligger bundet och gömt inom mig
så att frihetens rymd kan växa omkring mig, Amen”.

Blessings

 

 

Uppmuntrande

Igår fick vi en stor kasse med ett julkort till familjen Alhbin och i kassen fanns två jättefina tomtar från Elinor och Anders, precis sådana tomtar som vi tyckte var så jättefina och som Johanna ville vinna på julförsäljningen, men inte hade nå’n tur. Nu står de framför granen och gör vardagsrummet extra juligt. Så glad man blir och så uppmuntrande det är. Precis vad vi behöver <3

Idag töar det, vilket jag tycker är helt ok (vet inte om jag vågar säga det högt…) Det är runt 5 plusgrader och fortsätter det så är snön borta inom kort.

Jag tränade hemma idag. Tror jag måste ta det lite lugnt ett tag och eftersom det är lite svårt med logistiken så länge snön är kvar så fick det bli så. Jag behöver några jobba-hemma-dagar så kanske jag kan kravla mig ur dalen och gyttjan igen. Imorgon ska jag till min samtalsterapeut sista gången innan jul och det känns bra att jag har en tid kvar där så kan hon prata med doktorn också så att de får veta hur läget är nu. Jag har ju inte varit i jättestort behov av deras hjälp förrän nu egentligen.

Gabriel hemma idag också och vi har fått tid hos doktorn igen nu på förmiddagen. Vi får se om det blir en remiss till nå’n specialist på sjukhuset i Eksjö. Vi måste ju i alla fall få reda på vad det inte är. Han kan ju inte gå och ha ont i magen varje dag så han inte kan gå till skolan. Om det ändå vore jullov nu… Nåja, det löser sig väl, det brukar ju göra det på ett eller annat sätt.

En psalmvers för idag:

Öppna mina knutna händer, så att jag kan ta emot.
Öppna mina slutna ögon, så att jag kan se. 
Öppna också hela hjärtat så att jag kan ta emot
livet som du anförtror mig, nu och varje dag.

Kram

 Våra fina tomtar :-)

Anna-dagen

Är det idag. Förr skulle lutfisken läggas i blöt den här dagen för att bli klar till jul. Skönt att slippa det ;-) Igår snöade det hela dagen så nu är det ännu mera snö överallt. Prognosen säger dock plusgrader i veckan, så vi får väl se om vintern försvinner igen.

Gårdagen var ganska tung och jag känner mig fortfarande rätt ostadig och hängig. Det hänger efter, allt som hänt, och det är bra att terminen nästan är slut och att jullovet är ganska lugnt i aktiviteterna.

Gabriel har fortfarande ont i sin mage. Är hemma idag igen. Nu får han den där antibiotikan som jag egentligen inte ville att han skulle ha, men nu försvinner parasiten i alla fall. Ser till att ge honom probiotika under tiden och  får boosta honom med det under lovet, men hans onda mage tyder mer och mer på att han inte trivs i skolan. På helgerna är det ju inga problem oftast och han har ju kul med kompisarna på kåren, men han har ju inga riktiga kompisar i skolan och han känner sig fortfarande utanför, tror jag. Jag hoppas det blir bättre snart. Trodde inte att det skulle vara så jobbigt för honom. Johanna hade det tufft i början, men nu trivs hon ju jättebra. Suck.

Idag hade vi terminsavslutning på Bibelsamtalet och nästa termin ska vi börja gå igenom Frälsarkransen. Jag behöver en ny Frälsarkrans, min gick sönder i tisdags innan jag skulle åka till Malmö, och alla pärlorna flög över köksgolvet. Dålig dag den där tisdagen..... Är hemma nu och helt slut efter förmiddagens avslutning. Undrar hur länge jag ska behöva Kräla i den här dalen denna gång. Har inte varit så långt nere i den på länge ju, så det är tungt. Nu ska jag vila på spikmattan igen och hoppas på att energin återkommer en stund sedan.

Psalm 121:

Jag ser upp emot bergen: varifrån skall jag få hjälp? Hjälpen kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.  Han låter inte din fot slinta, han vakar ständigt över dina steg.  Han sover aldrig, han vakar ständigt, han som beskyddar Israel.Herren bevarar dig, i hans skugga får du vandra, han går vid din sida.
Solen skall inte skada dig om dagen, inte månen om natten. Herren bevarar dig från allt ont, från allt som hotar ditt liv. Herren skall bevara dig i livets alla skiften, nu och för evigt.

Blessings

 

 

 

 


Aaaahhhhhhh....crash

Sisyfos is back. Har mått ganska bra det senaste halvåret och känt att livet har kunnat levas ganska ok om än med nedsatt arbetsförmåga och ork. Natten mellan måndagen och tisdagen rullade Sisyfos-stenen net för bergskanten igen och jag efter, med ansiktet ner i gyttjan. Vilken h-vetes-natt det blev. Hade svårt att andas, ångest och mörkret sköljde över mig och pulsen gick upp och höll i sig ..... dagar. Vilken dålig timing att få ett "återfall", jag som skulle åka till Malmö och ha roligt i flera dagar. Helt galet. Jag kom dock iväg till Malmö. Magnus följde mig till tåget och sedan satt jag där och kom ihåg hur mycket jag avskyr att åka X2000 när det inte är raksträcka..... Som tur var tar det ju bara 2 tim 15 min och vi anlände till Malmö i tid. Taxi hem till mor och far och sedan en timme på spikmattan. Dessvärre mådde jag inte speciellt bättre efter det, men nu hade jag kommit fram i alla fall. Resten av dagen var i vilans tecken och ändå ville inte pulsen gå ner. Tänk, såhär har jag ju inte mått på jättelänge. Skit också. Nu vet jag ju, om jag tänker efter, att det på senaste tiden varit lite väl mycket på gång och jag tror att resan och spänningen inför den blev droppen som fick bägaren att rinna över. Tänk att man inte kan klara mer än så. Inga marginaler och jag vet fortfarande inte var kanten går innan jag trillar över. Suck.
Dagen efter var det en aning bättre. Jag kunde träffa Johan för en fika på Espresso House, precis som vi hade bestämt. Och jag orkade nästan tre timmar.....(fyra är väl rekordet ;-) Det var i alla fall en fin, rolig, trevlig och god förmiddag på alla sätt. Tyvärr fick jag avboka min behandling hos honom dagen efter för det insåg jag redan då att jag inte skulle orka. så himla dumt när jag verkligen skulle behöva en behandling och jättedumt att det är 40 mil mellan oss i vanliga fall, men vad gör man, jag ville inte riskera det i alla fall. Resten av onsdagen var också lugn och inomhus. Tråkigt, grått, regnigt och blåsigt väder.
På torsdagen var jag på återbesök efter min bröstoperation, det var ju egentligen därför jag behövde åka till Malmö nu, och det gick bra. Det tog inte många minuter och allt såg bra ut. Så förhoppningsvis ska det inte bli mer krångel där.
I övrigt på torsdagen kom stormen Sven in över landet och i Malmö var det regn och storm. Öresundsbron stängdes och det gör den när det blåser 25 sekundmeter, och soptunnorna ramlade omkull, trädgårdsmöbler som inte tagits in flög omkring och det var ganska  kaotiskt. Flera tågförbindelser ställdes in och flyg likaså. 
Inombords i mig var det dock lite lugnare på torsdagen och det var bra. Det fortsatte storma hela natten och det var en liten jobbigare natt för mig också. 
På fredagen vaknade jag av att Gabriel ringde och frågade om vi hade snö, för i Tranås var det massor av snö. Nä, nå'n snö hade vi inte men det blåste mycket fortfarande och lite yrsnö kom det men slutade igen. Se'n kom faktiskt solen fram en stund. Det verkade helt ok och jag tog taxi till centralen, satte mig på tåget och väntade på att börja rulla, då vi efter en stund fick veta att en kontaktledning rasat ner vid Hjärup och det var strömlöst, så Trafikverket ställde in all tågtrafik Malmö-Sthlm för resten av dygnet. Då började jag gråta. Som om det inte var nog med elände. Visst, jag hade nå'nstans att ta vägen, behövde inte vara fast ute på vischan eller så, men jag ville ju hem. Nu fick  det bli ännu en kväll och natt hos mor och far och på lördagen kom jag med ett tåg som gick 11.11, fullt med folk och lite kaosartat, många människor utan bokade platser och jag var en av dem, men jag hade tur och fick sitta hela vägen till Nässjö och där kom Magnus och hämtade mig (det tåget stannade inte i Tranås nämligen). Strax för kl.15 var vi hemma och det var skönt. Äntligen fick jag krama alla och lägga mig och vila på spikmattan en stund. Resten av kvällen var lugn och det var skönt att lägga sig i egen säng.

Idag är det ca 5 minusgrader, fullt med snö men vindstilla, vilket är skönt. Vi har ju ledig helg så den här dagen får också gå i lugnets tecken. Oj, nu snöar det igen…. Vi ska nog ta och klä granen idag, gillar att göra det tidigt för det ska vara uppe så kort tid ändå.

Vilken vecka det har varit. Jag hoppas att det blir bättre nu och inte går tillbaka igen. Det var verkligen en hemsk upplevelse av dejá vù och något jag absolut inte vill vara med om fler gånger. Dags att åter igen omprioritera vardagen och arbetet. Det har väl varit lite väl mycket på senaste tiden och jag har inte varit tillräckligt uppmärksam på signalerna.

Hur som helst fick jag några fina stunder i Malmö och nu är det dags att livet går vidare.

Bönen för idag, andra söndagen i Advent:

”O GUD
låt ditt rike komma, och bli du allt i alla.
Gör mig levande i dig för alltid”.

Kram

 
 

Ett Nådens År

Rubriken för Första Advent är alltid "Ett Nådens År" - året då människor ska bli frälsta, få sina synder förlåtna, bli upprättade, botade från sina sjukdomar och befriade från ondska. Det gjorde Jesus när Han levde på jorden och gör fortfarande genom sina lärjungar idag. Gudstjänsten igår var fylld med sång och musik och glädje. Det är inte ofta som både musikkåren och sångarna medverkar i samma gudstjänst, men så var det igår, vilket också rätt naturligt gjorde att det  blev lite färre människor i lokalen. Gabriel tände i alla fall första ljuset och läste en vers. Se'n sjöng barnen en liten adventssång med oss.

Två dagar i rad har vi alltså fått njuta av musikkårens vackra spelande. Alltså, jag är ju inte den som lyssnar på hornmusik på CD  eller Spotify och så, men när jag alldeles gratis får lyssna live till en musikkår som är så duktiga att spela som vår kårs musikkår är, då blir jag glad. Jag kom på mig själv igår att jag satt och log när det hade spelat ett julsångspotpourri vilket bara var hur vackert som helst. Det är en förmån att få vara med om detta. Se'n måste jag ju också bara berömma alla de kreativa människor som finns här. Till försäljningen i lördags fanns ett bord med vinster och auktionsalster som någon/några hade gjort. Det var så proffsigt!! Och hur lokalen och serveringsrummet har pyntats och dekorerats gör mig också så glad. Det blir väl så när man under flera år har fått göra det mesta själv och sedan inte orkat göra det, så blir man riktigt tacksam när det finns människor som gör det och som kan se det vackra. Vilken gåva.

På eftermiddagen igår var det julskyltning och Magnus stod en stund med julgrytan och en del av musikkåren spelade carols en stund, men det blåste så förfärligt och var så kallt, så det blev inte alla timmarna. Gabriel och jag stod och sålde kakor med hans klass mellan 16-17, Det var mer lä där vi stod, men det blev rätt kallt efter en stund och vi var ganska glada när vi fick köra hem och värma oss, men jag tror klassen fick sålt rätt mycket. De samlar ju pengar till klasskassan för att kunna resa till Stockholm till våren.

Idag är det måndag och näst sista gången för bibelsamtal den här terminen. Nästa måndag har de beställt pizza ;-) Och då ska vi försöka sammanfatta apostlagärningarna.

Imorgon åker jag till Malmö!!! Så det blir nog inte direkt någon blogg förrän till helgen igen. Jag tar inte med mig datorn, utan bara iPaden och dessutom ska jag ju ha annat för mig än att sitta och blogga ;-)

En Psalm som bön i advent:

Låt oss tända hoppets ljus -
för en ny tid

Advent är mörker och kyla.
På jorden är krig och kallt
Man drömmer om fred och vänskap
men bråkar och slåss överallt.

Advent är mörker och kyla.                    
Vi tänder ett ljus och ber:
Förbarma dig, Gud, över jorden,
all nöd, all förtvivlan du ser.

Advent är väntan på Kristus.
Kom Herre, kom hit i tid. Och lär oss ta hand om varandra
och leva tillsammans i frid.

Blessings

 

 


RSS 2.0